Verslag BAVA: 'Klaar met het kampenverhaal'

BartVeenstra, 23-04-2018 om 17:15, 23660 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Danny Blind is officieel toegetreden tot de Raad van Commissarissen van Ajax, zo werd maandagmiddag bepaald tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA). De voormalig speler, trainer, hoofd jeugdopleiding en technisch manager/directeur spelersbeleid kreeg veruit de meeste stemmen van de aanwezige aandeelhouders. Ajax Showtime brengt een (sfeer)verslag.

Zoals gebruikelijk vinden de BAVA's niet plaats in de Johan Cruijff ArenA, maar in de bestuurskamer op Sportpark De Toekomst. Bij binnenkomst op het sportcomplex zien we in de kantine meerdere jeugdspelers hun lunch naar binnenwerken. Ook Amin Younes, persona non-grata bij de hoofdmacht, is aanwezig. Maar dat is voor vandaag allemaal bijzaak: het gaat om de benoeming van Blind als nieuw lid van de RvC, al hadden meerdere aandeelhouders graag ook andere zaken besproken.

Het is een onrustig seizoen geweest in Amsterdam. Ajax werd vroeg uitgeschakeld in Europa en in het bekertoernooi, er vond een trainerswissel plaats, maar progressie bleef in de tweede seizoenshelft uit, waardoor de titelstrijd verloren ging. Hoe graag supporters ook willen vragen naar oorzaken: RvC-voorzitter Leo van Wijk heeft andere plannen. 'Er kunnen vandaag alleen specifieke vragen gesteld worden over de aanstelling van Blind. Vragen over andere zaken kunnen gesteld worden in november tijdens de normale aandeelhoudersvergadering.'

Het levert direct kritieken op vanuit de zaal. Juist nu er zoveel onrust en chaos is, willen aandeelhouders vragen stellen. 'Op bepaalde vragen geven wij geen antwoorden', zegt Van Wijk. 'Voordat wij op andere zaken ingaan, moeten wij eerst de interne evaluatie afsluiten. Voor mijzelf heb ik wel een idee, maar we hebben het nog niet met alle partijen besproken.'

De keuze voor Blind
Bon, tot teleurstelling van enkele aandeelhouders dan maar geen vragen over de onrust rond Ajax. We gaan over tot de orde van de dag en dat is de aanstelling van Blind als lid van de RvC. Van Wijk legt, net als enkele weken geleden in het persbericht, uit waarom men bij Blind is uitgekomen. Net als toen geeft hij aan dat Frank Rijkaard de eerste keuze was, maar dat Rijkaard geen ambitie meer heeft voor dergelijke functies. Dat Blind ervaring heeft in verschillende functies in de voetballerij zorgde ervoor dat men bij hem uitkwam.

Ook Blind zelf komt aan het woord. Hij vertelt dat hij tijdens een vakantie een gemiste oproep van Van Wijk had. 'Dan weet je wel wat er speelt. Ik belde terug en kreeg het verzoek om toe te treden tot de RvC. Het overviel me en ik vroeg om een week bedenktijd. Dan ga je kijken naar je eigen situatie, naar mijn ambitie in het voetbal. Na mijn voetbalcarrière ben ik direct het trainersvak ingedoken en daarna heb ik meerdere functies in de voetballerij vervuld. Na veertig jaar in het voetbal heb ik geen ambities meer voor een volle baan in het voetbal. Voor mij is het het voordeel dat ik meerdere functies heb bekleed in het voetbal en ik ben er honderd procent van overtuigd dat ik dit wil doen', aldus Blind, die daarna duidelijk maakt de Amsterdamse club maar al te goed te kennen.. 'En het is weer eens onrustig bij de club, hè. Aan ons om te zorgen dat we straks weer op de eerste plek staan.'

Vanuit de aandeelhouders is er ook negatief commentaar te horen. Was het namelijk niet zo dat Blind tot het kamp Louis van Gaal behoorde? En de directieleden met Edwin van der Sar en Marc Overmars tot het kamp Johan Cruijff? Van Wijk is wel klaar met het 'kampenverhaal' en legt uit dat er voor hem maar één Ajax is. 'Bij Ajax zijn er altijd verschillende meningen. Waar het mij om gaat is dat die meningen niet ontaarden in kampen. Daar heb ik een hekel aan. Waar mogelijk wil ik de partijen bij elkaar brengen. Danny is een echte Ajacied, heeft al verschillende functies bekleed en wij hebben vertrouwen in hem', aldus Van Wijk, die verklaart dat ongeacht de fricties die er waren tussen Van Gaal en Cruijff er altijd een kloppend hart voor Ajax is geweest. 'Soms botste het, maar voetbaltechnisch liggen hun gedachten meer bij elkaar dan men denkt.'

Ziggo, vriendjespolitiek en oud zeer
Vanuit de aandeelhouders wordt onder meer gevraagd of Blind zijn rol als lid van de RvC wel kan combineren met zijn werk als analist bij Ziggo. Zelf heeft de geboren Zeeuw daar wel zo zijn mening over. 'Als er iemand is die niet twee petten op wil hebben, ben ik dat. Toen ik bij de KNVB zat en spelers van Oranje ter sprake kwamen, bleef ik daar van weg. Bij Ziggo bespreken we La Liga en de Premier League, maar als het over Ajax gaat, zal ik dat ontlopen. Ook als er eventuele geruchten zijn rond Ajax-spelers, blijk ik daar van terug', doet Blind een belofte.

Een andere aandeelhouder, die blij is dat grote Ajacieden zoveel mogelijk bij de club worden betrokken, vraagt zich af of de keuze voor Blind de juiste is. Immers, wanneer hij directieleden als Overmars of Van der Sar zou wegsturen, kan dat duiden op 'oud zeer'. Wanneer zij bij tegenvallende prestaties mogen blijven zitten, kan dat weer duiden op vriendjespolitiek. 'Een terechte vraag', oordeelt Van Wijk. 'Dat hebben wij besproken. Wij willen ons kwetsbaar opstellen en kritiek uiten mag. Het draagvlak is het beste bij goede prestaties, al willen we bij succes ook niet te euforisch zijn. Het bereiken van de Europa League-finale zien we ook als een toevalligheid, niet als iets van "we zijn terug". Als commissaris treed je toe uit liefde voor de club, niet voor het salaris.'

Vervolgens is het tijd om te stemmen. Vier aandeelhouders zijn tegen de benoeming van Blind. De één zou het liefst een keer een vrouw in de top zien, de anderen twijfelen te veel door gebeurtenissen uit het verleden. Van de ongeveer zestig tot zeventig aanwezige aandeelhouders zijn de meesten dus 'gewoon' voor de benoeming van Blind, waarna zijn benoeming officieel is en het applaus voor het nieuwste lid van de RvC klinkt.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AJAXTHELEGEND
Hup Blind ,haal van Gaal naar Ajax !De juiste man op de juiste plek .
0 -2
MichelAngelo66
Omdat hij de winnende goal had gemaakt de beste man op de juiste plek toch?
Pfff, onnozel.
0 -1
AJAXTHELEGEND
MichelAngelo66 ,leer jij nou maar eerst eens begrijpend lezen ,want met je I.T.O. scholing lukt je dat nog steeds niet. De pot verwijt de ketel ..Iets te Onnozel geldt voor jouw .Blind ,icoon van Ajax ,Van Gaal ,icoon van Ajax met champions league winst ,wen er maar aan .Cruijff spreekt voor zich ,behoeft geen uitleg ,zelfs voor onnozele als jouw. Alles voor Ajax aan de kant ,daar gaat het om ,geen kampen meer die elkaar de tent uitvechten .
0 0
MichelAngelo66
Haha, aan je schrijfstijl en onderbouwingen te zien zou je de eerste maand van mijn opleiding niet hebben volgemaakt beste jongen.
Lezen kan ik toevallig ook. Jij weet na vijf minuten al blijkbaar niet meer wat je gezegd en geschreven hebt.

En nog een tip.... Achteraf je opmerkingen veranderen komt niet al te snugger over.
0 -1
Freddy Al
De vraag is of het zin heeft om te blijven volharden volgens het tweekampen -systeem.
Er valt niet te ontkennen dat er meerdere kampen zijn rond Ajax waarvan de tweespalt Cruijff- van Gaal er 1 is.
Helaas blijft dat zo lang hangen dat de voortgang van de club daardoor ernstig bemoeilijkt wordt.
Beter lijkt het me om die oude kampen op te doeken en op een constructieve manier samen te werken.
Gevoelsmatig ben ik ook klaar met van Gaal , dat neemt niet weg dat deze man wel een grote bijdrage heeft gehad aan de status van Ajax .
Over Cruijff is helemaal geen discussie mogelijk,het grootste icoon van de Nederlandse sport ooit.

De meer dan betreurenswaardige gang van zaken in het bestuur van Ajax een aantal jaren geleden mag niet leiden tot tweespalt in het nu.
De gevoeligheden zullen blijven maar kunnen niet opgelost worden daar we de geschiedenis niet kunnen herschrijven.
Van enige afstand is het begrijpelijk dat men Blind heeft gevraagd om toe te treden in de RvC, gelet op de ruime ervaring die hij heeft binnen Ajax.
In zekere zin geeft dit ook invulling aan de gedachte die Johan had met betrekking tot het leiden/besturen van Ajax.
Ik wens hem het beste ,in het belang van Ajax.
1 -1
Rentokill
Totzover het project: alleen maar oud topsporters in het management. Zo competitief als op t veld. Gunnen mekaar niets en vechten mekaar de tent uit. Hoewel ik Jonk en Overmars wel goed vind.
1 -2
suske
Morgen onthulling van het Logo van de Johan Cruijff Arena. Laat dit een happening worden!!!!!
4 -1
gras
Je hoort Coronel gewoon praten.

Er is niets aan de hand, er zijn geen kampen of verschillen van inzicht, alles zit op een lijn.

Blind is een Ajax icoon, maar geen beleidsmaker. En ook geen trainer. Hij heeft de opleiding laten verwateren en heeft toegestaan dat de speelwijze van het eerste onder Van Gaal ook de norm werd in de opleiding. Een historische blunder en de doodsteek voor de opleiding. Die conclusie wordt (nu pas) ook door anderen erkend.

Je moet spelers vrijlaten, laten pingelen, straatvoetballen, bewegen, fouten laten maken etc. in hun vormingsjaren.

Pas in Jong / eerste elftal moet die omslag komen naar presteren. En niet mentaal, want die drive moet er eerder al inkomen, maar wel tactisch.

Blind heeft dit niet ingezien en heeft Van Gaal's speelwijze kritiekloos vertaald naar de opleiding, waarin jeugdtrainertjes met 10-0 wilden winnen en er niet gepingeld naar afgespeeld moest worden.

Ik hou niet van Blind bashing, maar je basht hem niet door de conclusie te trekken dat hij dit proces niet heeft gezien en niet heeft ingegrepen. Zoals velen overigens, BEHAlVE Jonk en Bergkamp. Die zelf de conclusie trokken dat de middelmaatcultuur bij Ajax ongewenst was en dat er weer op technisch excellerende individuen moest worden opgeleid. En dat durfden te stellen tegen de wens van Hoofd Opleidingen en hun leidinggevende in.

Dat vergt kloten.

Niemand hielp hun toen, Cruijff zat nog in Barca. Zulke pioniers moet je koesteren binnen de club, ook als ze af en toe in elkaars haren zitten. Daar heb je leidinggevenden voor, om dat goed te begeleiden.

Nu weer de lijn Van Gaal/Blind/JOR gaan volgen in de opleiding en daarbuiten is achteruitgang. Van Gaal is een briljante veldtrainer, maar moet afblijven van de jeugd, tenzij hij meer in de geest van Cruijff gaat werken. Blind is een icoon, maar mist de visie van Cruijff. Ik zie dit niet werken.
4 -5
AFCA_OneLove
Krijgt blind ook toezicht over de andere rvc leden of gebeurd dat in een stemronde onder deze rvc leden. Wat een naar gebeuren die van Wijk. Kan is in november antwoord geven...
0 -4
Joodhannus73
Ajax heeft één voorzitter nodig en geen bestuurslaag op bestuurslaag op bestuurslaag. Net zoals bij Barca, Één sterke man met visie die elke vier jaar (her)gekozen kan worden door seizoenkaarthouders. Dit model van aandeelhouders werkt gewoon niet. Bron van alle ellende. Echte supporters staan erbij en kijken ernaar...
2 -4
ETM
Krijg er een erg slecht gevoel bij. Wat een kutverhaal ook. Alleen maar lege hulzen.
4 -4
AJAXTHELEGEND
Een goede keuze Blind ; een Ajax icoon , met op alle vlakken al ervaring bij Ajax .Hij scoorde de winnende goal ,waardoor Ajax de Wereld Beker won. Onvergetelijk .Alleen daarom al ,gun ik hem alles van het beste .En natuurlijk is het wenselijk dat de verschillende vermeende kampen binnen Ajax samensmelten in één kamp ,zodat gezamenlijke het doel volgende kampioenschap voor Ajax is.
4 -7
MichelAngelo66
Hij scoorde de winnende goal.

Wat een treurigheid dat je het alleen al noemt.
0 0
Duif63
Kritische vragen stellen mag dus pas in november. Dan staan we alweer 10 punten achter en liggen we via de voorronde uit de CL en EL. Bedankt van Wijk.
8 -5
Liniaal
Tja, zo werkt een BAVA nou eenmaal. Deze BAVA is ingepland om Blind te benoemen. Als aandeelhouders andere dingen wilden bespreken, hadden ze dat op de agenda moeten laten plaatsen.
2 0
waayop
dat kan dus alleen als je veel aandelen heb. Kleine aandeelhouders kunnen niet agenderen. Niettemin had de rondvraag wel afgedwongen kunnen worden.
0 0
fanforeffer
we schuiven mekaar de baantjes toe ,kom jij op mijn verjaardag kom ik bij jouw en krijg je dat baantje. synoniemen voor kampen zijn ,kliekjes,gangs,bendes,mafia.
4 -4
X-RaY
Als ik aan een kamp denk moet ik altijd strijd denken. Mijn strijd is het nooit geweest...
3 0
Rinus M.
De meeste supporters zijn klaar met die verschillende kampen binnen Ajax. Alleen een klein groepje schreeuwerds dat hier nog krampachtig aan blijft vasthouden
2 -4
afca95
Wat een lafbek die van Wijk!De Club staat in brand en bobotje doet of er niks aan de hand is. Wat een ramp voor Ajax dit soort figuren!
5 -3
Dazoo
Help me ff... wat staat hier? Kun je dit in Nederlands vertalen want gap ik versta je echt niet
0 -6
afca95
Als je met je oren probeert te lezen word het lastig ja..
0 -1
fanforeffer
de technische gedachten van Cruijff en van van Gaal ,liggen dichter bij elkaar dan men denkt . Zegt van Wijk. en die van Wijk kan het weten ,onbegrijpelijk dat de rest van de wereld dat niet ziet .alleen van Wijk weet dat.
3 0
kaashaas
Van wijk zij de technische gedacht van Cruijff en van Gaal, liggen dichter bij elkaar en wij zijn zo glad en glibberig als een aal. Welkom back schol
2 -3
gi0vanni
Vandaar dat ze het bij Barca zo goed konden vinden. De heer van Gaal werkte volgens de club traditie met heel veel talenten en hij stak bijna al zijn tijd in de jeugdopleiding. Vandaar dat hij bijna geen (Nederlandse) aankopen deed. :d :D
0 0
kaashaas
Wel lekker z'n gebakken scholletje .. weinig ruggengraatjes
9 0
MichelAngelo66
Die is wel grappig hahaha
0 0
je
Hij is leuk ouwe die houden we erin ha ha ha
2 0
charis
Kon mn glimlach niet onderdrukken.
4 0
X-RaY
Het zit me wel gebakken scholletje...

Opper narcist van Gaal al terug?
9 0
kaashaas
Nu worden we vast kamp-ioen
3 0
kaashaas
Van de zomer ga ik weer kamp-eren
3 0
witchmaster11
Ik zeg haal rutte eens erbij die weet ook alles over memo.s enzo
1 0
WillyBrokamp
Onze wedstrijden worden natuurlijk alleen nog maar gefloten door scheidsrechter Kamphuis
1 0
kaashaas
Het gaat de goede kant op 1 kamp is al weg ... Bergkamp..

Sarcasme
2 0
WillyBrokamp
Misschien worden we ooit nog kamp-ioen
2 0
WillyBrokamp
Dit moet opgelost worden door Henk Kamp
3 0
kaashaas
Door jullie hebben we juist nog meer kampen.. we hebben nu : kamp van der sar, kamp Overmars, kamp Bergkamp, kamp Jonk... Wellicht kunnen jullie de veerkampjes ook in de rvc plaatsen
3 0
Afca85meer
Scholletje is terug! Een nieuwe soap achter de schermen begint per vandaag.
5 -2
geDaante
Deel 1:

'Soms botst het, maar voetbaltechnisch liggen hun gedachten dichter bij elkaar dan men denkt'.

Hier hoor je weer een bestuurder praten die werkelijk niks van voetbal snapt. De visie van Cruijff en die van Van Gaal staan juist vrijwel haaks op elkaar, met name qua opleiden.

De visie van Van Gaal over opleiden is kansloos. Dat kan je al opmaken uit hoe men dat ziet, maar is ook bewezen, bij de KNVB en Ajax, wiens opleidingen door Van Gaal waren verpest, met het grote verval van het nederlandse voetbal als gevolg. De talenten in '95 kwamen voort uit een opleiding naar Cruijffs visie, en bij Barcelona herhaalde Cruijff dat. De opleidingen die Cruijff neezette, werden na een paar jaar zaaien en daarna oogsten, als snel als de beste opleidingen in de wereld gezien (Ajax en Barcelona). Onder Jonk ging het in de jeugd bij Ajax ook weer als een speer; de focus weer op de juiste aspecten (spelplezier, combineren, naar voren denken, snel handelen, kleine ruimte, techniek, creativiteit, zelfinitiatief, etc), scouten op de juiste aspecten, trainen en spelen op de juiste en zeer aantrekkelijke wijze.

Ook de algehele visie op voetbal, is in het zware voordeel van Cruijff. Denkt als visionair net als hij als speler deed stappen vooruit. Wist dat het voetbal steeds compacter ging worden, en beter georganiseerd, en legde bij Barcelona in de jeugd de nadruk op het spel in de kleine ruimte, met veel oog voor spel tussen de linies, kort en vlot combinatiespel, alles op techniek en handelinssnelheid en creativiteit, driehoekjes, etc., met als gevolg het tiki-takavoetbal dat jarenlang over het mondiale voetbal heerste. Het beste voetbal ooit. Sommige vonden het niet zo leuk meer om te zien, maar dat komt vooral doordat tegenstanders niets anders meer konden dan voor de goal hangen. Los daarvan bleef het het beste voetbal ooit.
Cruijffs visie wordt nog steeds door velerlei clubs en voetbalbonden (gedeeltelijk) toegepast, en de meest succesvolle en meest aantrekkelijk spelende teams hanteren veel Cruijff-aspecten.
Duitsland en België hebben na Spanje ook veel van Cruijffs visie overgenomen, Frankrijk ook.
Behalve Nederland, zijn blijven steken in de kansloze Van Gaal/KNVB visie, gemixt met het 'realisme' van Van Marwijk.

Van Gaal is puur een tacticus. Pakte toentertijd de Ajaxfilosofie, en koppelde dat aan zijn kracht om discipline erin te krijgen, en zo ontstond een gedisciplineerde machine, waarvoor alle credits, deels ook naar Cruijff voor het opleiden van de talenten. Zonder dat en de heersende Ajaxvisie, had Van Gaal dit ook nooit neer kunnen zetten. Die visie was toentertijd nog zeer moeilijk te bestrijden voor andere clubs, daar deze speelwijze en opvatting nog alleen door Ajax werd gespeeld en toegepast. Tegenstanders wisten niet wat hen overkwam.
20 -4
kaashaas
Jij mijn gedachte lezen
1 0
geDaante
Deel 2:

Na '95 datzelfde trucje toegepast in Barcelona. Daarna, bij andere clubs of landenteams, zonder die heersende visie en daarop afgestemde jeugd, nergens meer aanvallend-dominant kunnen spelen. Bij Bayern was het veelal alle ballen op Robben, bij Manchester was het balletjes breed Frank de Boer voetbal (met zoveel uitgaven en zo'n selectie), en met het Nederlands elftal was het totaal aanpassen, wat eigenlijn niet werkte, want het ging pas lopen en er werd pas gescoord zodra nederland weer terugschakelde naar 4-3-3, los van de wedstrijd tegen Spanje.

Kortom, Er zou geen sprake mogen zijn van twee kampen, Ajax zou een Cruijff-bolwerk moeten zijn, zoals het dat altijd was, en waardoor Ajax groot is geworden. Vanuit die basis heeft de trainer Van Gaal, gekoppeld aan zijn eigen specifieke kwaliteiten, een hoogtepunt in de geschiedenis neergezet. Prachtig natuurlijk, en alle lof, maar waarom moet er dan meteen een tweede kamp ontstaan? Waarom moet hij dan ook meteen de macht grijpen en de jeugdopleiding totaal naar zijn hand zetten (en verpesten)? Hoeze moet er dan ineens een nieuwe visie ontstaan, die kansloos is gebleken en niet mee is gegaan met de tijd?

Had Van Gaal gewoon blijven zien als een trainer, wat hij was, en niet als een of andere visionair en opleider, wat hij totaal niet is. Door dit niet te doen, is Ajax zoveel schade toegebracht. Eerst de opleiding die nergens meer op leek, maar ook een tweede kamp dat ontstond bij Ajax, en die Cruijff altijd heeft geweerd, en er bestuurlijk niks van bakte, met al dat korte termijndenken, ieder jaar een andere trainer, paniekaankopen, etc.

Oftewel, Van Gaal zou geprezen moeten worden voor zijn prestaties rond '95, maar niet meer dan dat, niet meer dan Olsen, of welke oud-trainer dan ook. Olsen heeft toch ook geen kamp dat strijd tegen die van Cruijff? Hij heeft toch ook niet de macht gekregen de hele opleiding naar zijn visie om te turnen? Het heeft allemaal met de narcist in Van Gaal te maken, die zelfs op die zaken waar hij niks van snapt zijn stempel moet drukken, denkende dat hij het allemaal zo goed weet. En ook met al die bestuurders en supporters die totaal verblind zijn geraakt door de successen rond '95.

Verder zou het bij Ajax een en al Cruijff moeten zijn, sowieso qua opleiden, qua visie en speelwijze van het eerste. Dan zou Ajax op termijn weer het maximale uit zichzelf kunnen halen. Dit gaat echter nooit gebeuren, het zal weer steeds meer Van Gaal worden, en dus zal het weer steeds minder worden.

En het gaat mij helemaal niet om de persoon, al heb ik een zwak voor de mens Cruijff, en heb ik helemaal niks met Van Gaal en types als Van Gaal, maar het gaat om Ajax, en ik wil datgene zien dat het beste is voor Ajax. Als Van Gaal meer te bieden had dan Cruijff, dan welkom, maar dat is in mijn ogen niet het geval, integendeel dus.
21 -3
Lagasj
In de hoop dat de bestuurders in de club hier notie van nemen.
0 0
MosesD
Hoewel ik fan was van de voetballer en trainer JC en zijn visie op het spelletje vaak deelde, doe je nu alsof het voetbal ongeveer is uitgevonden door JC himself. Dat is wat overdreven natuurlijk. Toen hij zelf nog speelde in zijn eerste periode bij Ajax werd hij omringd door topspelers die niet door hem waren opgeleid. Bij zijn rentree in 1981 werd hij omringd door een riedel geweldige talenten die hij zelf ook niet had opgeleid. Bij Barcelona voetbalde hij in een team met veel goede Catalanen, geen van allen opgeleid door JC. Als trainer van Ajax viel hij behoorlijk met zijn neus in de boter met enkele prachtige talenten die ook niet door hem zijn opgeleid. Erna formeerde hij het dreamteam in Barcelona, bestaande uit een mix van Catalanen, Spanjaarden en 3 internationale topaankopen, allen niet opgeleid door JC. Dus dat JC heel veel heeft opgeleid, dat is wat ver bereiden de waarheid. Wel liet hij zijn teams leuk voetballen. Bij Ajax werd hij geen kampioen, bij Barcelona wel 4x (waarvan 2x met veel geluk op de laatste speeldag) en won hij natuurlijk de eerste EC1. Daarnaast is het voetbal de laatste jaren behoorlijk veranderd. JC was geen trainer meer sinds 96 toen bijvoorbeeld nog de klassieke buitenspeler nog een gemeengoed was. Van Gaal, ik weet jij bent geen fan, die heeft toch ook wel het nodige gepresteerd hoor. En niet alleen in de jaren 90 bij Ajax. Ook het huidige Bayern daar is van Gaal de grondlegger van, dat heeft zelfs Pep Guardiola altijd verkondigd. Sowieso is Pep lovend over zowel JC als LvG. Van beide veel geleerd. Ik hoop ook dat het kampendenken nu een eens verdwijnt. Ik ben fan van het avontuurlijke creatieve van JC, maar qua organisatie was van LvG weer beter. Laat Ajax nu van beide het beste plukken, dan moet het goed komen. Ik denk dat als je elk jeugdteam laat beleleiden door een combi van deze twee dat je iets heel goeds in handen hebt. Maar laten we ook kijken naar iemands kwaliteiten en niet kijken of iemand loyaal of Ajacied is. Heitinga, Blind, dergelijke jongens brengen Ajax niet verder.
5 -9
geDaante
Dat is het probleem van veel mensen, vooral van calvinistische nederlanders, die mensen die boven het maaiveld uitsteken altijd weg moeten kappen.
Het typische Ajax en later Barcelona spel is niet volledig door Cruijff uitgevonden, die basis heeft engelsman Jack Reynolds gelegd, met zijn 4-3-3 en aanvallende denkwijze. Maar Cruijff heeft die basis verder vormgegeven, met de tijd mee laten gaan al die decennia, en zodanig, dat visie Cruijff nog steeds de meeste aantrekkelijke én succesvolste is.

Ik heb het over wat Cruijff voorstaat, hoe hij denkt over de speelwijze, filosofie en opleiden, en dus over wat hij voor Ajax zou kunnen betekenen, en dat is alles. Ook voor het nederlandse voetbal, hij had alle antwoorden op dat wat slecht/verkeerd ging, met name qua opleiden. Van Gaal heeft ervoor gezorgd dat het verkeerd ging.

Uiteraard zijn er raakvlakken tussen Cruijff/Guardiola en Van Gaal, zoals het spel willen bepalen, passing game voorop, de flanken veel gebruiken, discipline, op willen bouwen, etc. Maar dat zijn meer de standaard zaken. Ga je dieper, dan gaan de filosofieë al heel snel veranderen ten opzicht van elkaar, en dusdanig, dat je ze eigenlijk niet meer met elkaar kan vergelijken.

Cruijff wordt door Pep, Barcelona en al die spelers gezien als dé grondlegger en visionair achter de identiteit en successen van Barcelona, door de mentaliteit te veranderen, de visie, filosofie en het opleiden neer te zetten en te hervormen, etc. Van Gaal werd geprezen als trainer, dus als een passant. Daar heb ik het ook steeds over.

Qua organisatie vind ik Van Gaal ook niet beter. Wat vind jij daar beter aan?
7 -3
geendagsvlieg
Een lap tekst. Ben je ook op de vergadering geweest om je ongenoegen te uiten middels een gerichte vraag?
1 -6
Michelinho
Mag niemand die geen aandelen heeft of om andere redenen daar niet was een mening op AS verkondigen? Dan kunnen ze het boeltje wel opdoeken hier.
5 0
geendagsvlieg
Tuurlijk, maar van personen die zo uitgesproken tegen het beleid van Ajax zijn verwacht ik wel iets meer dan anonieme stemmingmakerij op een forum.
0 -9
geDaante
Stemmingmakerij... Ik benoem juist de oplossing, en hoe het zou moeten zijn wil je het maximale uit Ajax halen.

Ga er maar tegenin dan, als je ergens anders over denkt.
9 -1
Labrador
De europa league finale zien we als toevallig en niet als wij zijn terug. Lekkere steek naar de gene die het we are back filmpje heeft gemaakt
7 0
ovopiet
De negatievelingen kruipen weer uit hun schulp.
Wat een commentaar levert iedereen hieronder weer.
Lekker thuis vanaf de bank commentaar gaan zitten leveren en vooral steeds maar weer proberen mensen zwart te maken.
Het lijken wel psv-ers en feijenoorders die een stijve krijgen als ze kritiek op Ajax kunnen leveren.
3 -13
je
Hoe Lang gaat Meneer Leo van Wijk als een marionet naar de pijpen dansen van Kamp Hennie Henrichs en Arie Ratje van Os ?
6 0
michaellaudrup
Zijn opvolger hebben ze vandaag benoemd.
1 0
Jeugdtrainer
Ik stem tegen.
6 0
geendagsvlieg
Je stemt tegen, of je hebt tegengestemt?
0 -5
jtsmit
Ik zal nooit vergeten dat hij Cruijff een mes in de rug stak, samen met Ten Have. Scholletje je hebt niet plank voor de kop, maar een balk.
10 -3
Rudolph J
Poppenkast Ajax
2 0
FT`S
Er is geen kamp Cruijff..dat hebb en de heren vakkundig om zeep geholpen, één poppetje tegelijk..
7 -2
gras
Dus de voorzitter van de RvC heeft een hekel aan kampen en wil mensen samenbrengen.

Als lichtend voorbeeld geeft hij de situatie Jonk, waarin hij zich met succes heeft ingespannen de dreigende kampenstrijd te voorkomen en Jonk en Bergkamp weer on speaking terms te krijgen. Daarmee zijn de twee pioniers van de Fluwelen Revolutie, die tot doel heeft de opleiding van Ajax en de prestaties van het eerste elftal weer het niveau van mid jaren 90 wil brengen, behouden voor de club.

Ook geeft Van Wijk als voorbeeld het behoud van Peter Bosz, de trainer die nota bene zonder een prijs te pakken indruk wist te maken door de collectieve pressing weer toe te passen waardoor Ajax verraste in Europa door spraakmakende zeges op onder meer Schalke en Lyon, die beiden kansloos werden gelaten in de Arena. Dat Van Wijk hierin slaagde, ondanks een schurende verhouding in de technische staf, ziet hij als bewijs van zijn talent mensen te binden.

Of, wacht even....
12 -6
AFCAjax
overmars en sar horen al lang niet meer bij 'kamp cruijff'
11 -1
Dastaan
Zelfs de RvC wilt er niet over praten wat er binnen Ajax gebeurd en dat alleen omdat ze alle partijen niet hebben gesproken? Wat hebben ze al die dagen gedaan dan? Het is toch makkelijk om kantoor van vd sar binnen lopen en vragen wat er allemaal aan de hand is? Nee pas in november komt er meer duidelijkheid dat aandeelhouders mogen vragen. Wat een triest beleid is het binnen Ajax. Iemand als Blind binnen halen dat niet alleen van z’n achternaam blind is maar ook in zoveel situaties. Het is voor hem weer fijn een functie te hebben, zodat hij weer lekker gratis kan eten bij Ajax, mee praten over zaken waar hij geen weet van heeft. Uit eindelijk zullen die andere leden van de RvC alles beslissen en Blind zal toch meegaan met degene die de meeste stemmen heeft. Nee hoor het is voorbij.
3 -2
Robeerke
Dat bureaucratische gedoe, het belangrijkste onderwerp mag niet aangesneden worden want "wacht maar tot november". Gadverdamme.
4 -2
talent020
hmm snap wel dat de neuzen de dezelfde kant op moeten, echter wel achter een visie die breed gedragen word, wat ik jammer vind is dat er geen ruimte voor vragen was over de huidige chaos, niet meer dan logisch dat mensen nu antwoorden willen ipv November,
2 -1
V12
Voetbaltechnisch ligt het verhaal helemaal niet zo dicht bij elkaar als je denkt. Zeker niet zoals Louis op het laatst voetbalde en al helemaal de jeugdopleiding niet. En je kunt de Kampen wel zat zijn maar Kamp Henrichs gaat ermee door en stopt niet omdat Van Wijk het ontkend.
2 -1
geendagsvlieg
Opmerkelijk dat 90% voor de aanstelling van Danny heeft gestemd.

Dat gevoel krijg ik helemaal niet hier op AS.
1 -2
gi0vanni
AS bestaat gelukkig niet voor 100% uit van Gaal aanhangers.
0 0
BaddahBing
Blind was bij voordracht al goedgekeurd grootaandeelhouder = AFC Ajax aka de Bestuursraad en heeft namelijk al 73%.
1 0
geendagsvlieg
Juist, maar dat is mijn punt niet.

Waarom waren er zo weinig mensen aanwezig die de aanstelling van Danny Blind niet de goede keuze vinden?

Als je ergens vrij duidelijk je nee-stem kan laten horen is het wel op zo'n vergadering.
0 0
BaddahBing
Omdat het uiten van die Nee stem niets uitmaakt AJAX heeft daar simpelweg schijt aan.
Het OBN bepaalt.

Het is niet voor niets dat de democratische machtsgreep door een ledenraad met veel ex voetballers aka de fluwelen revolutie tot het opdoeken van diezelfde ledenraad en de oprichting van een bestuursraad heeft geleid.
Alles om het OBN bolwerk voort te laten bestaan.
0 0
MosesD
De Bestuursraad vertegenwoordigd alle leden, vroeger de Ledenraad genoemd. Er is dus eigenlijk weinig veranderd, behalve dat de Bestuursraad de leden vertegenwoordigd en gelijktijdig het bestuur is.
0 0
BaddahBing
Er is heel veel veranderd.
Bestuursraadsleden worden benoemd. ( à la voorheen het bestuur)
En niet door alle leden gekozen, waardoor de oude ledenraad als democratisch gekozen vorm dus geëlimineerd is.

En zo het OBN controle heeft wie op welk pluche zeteltje komt te zitten en zelfs voor hoe lang om zo enige revolte te voorkomen.

Maar als je dat niet in wil zien tsja
0 0
Ajax27
Meningen van 8-18 jarige, die zo'n 70% van de meningen hier op AS vormen vergelijken met aandeelhouders.... bitch please.
0 -8
BrandjeXL
Je kan ook zeggen dat mensen op AS voor het sportieve gaan en de aandeelhouders voor het financiële?!
6 0
geendagsvlieg
Ken jij iemand met een aandeel Ajax die er financieel wijzer van is geworden?
3 0
Web
Jij neemt AS als meet punt. Zou niet best zijn.
0 -4
MosesD
Lijkt me ook niet slim. Hier voornamelijk veel schreeuwertjes, niet representatief voor de meeste en weldenkende Ajacieden.
0 -4
geDaante
Zoals alle leden wel representatief zouden zijn die unaniem tegen Cruijff kozen en voor Henrichs? Waaronder ook Swart? Helemaal niks weldenkend, het is erbij willen horen, niet buiten de boord willen vallen, en plucheplakken.
5 0
MosesD
Nee, hoor met de schreeuwertjes bedoel ik de lieden die nimmer wat onderbouwen en hier alleen maar lopen te schelden en zelden met een goed verhaal komen. Agree to disagree, kan namelijk ook prima. Als er maar wederzijds respect is. Zo ben ik het in grote lijnen met je eens, maar ook op bepaalde punten niet. Wij discussiëren over het algemeen op een beschaafde manier. Dat kan dus ook. Nee, moet dus ook.
0 0
michaellaudrup
Idd Mozes D jij en ik weten toch wel beter dat het Ajax voor de wind gaat, laat ze maar zeiken wij weten wel beter alsrepresentatieve en weldenkende Ajaxcieden.
1 -1
Michelinho
De vereniging zelf heeft al 73% van de aandelen.
1 0
geendagsvlieg
Blijkbaar voelde maar 3 personen van die andere 27% zich geroepen om een statement te maken.
0 0
MichelAngelo66
"Het bereiken van de EL finale zien we als een toevalligheid."
Zegt iemand van de RvC dat echt? Wat een ambitie hebben die heren, zogenaamd zonder kamp. "Als commissaris treedt je aan uit liefde voor jezelf en niet voor de club".
5 -2
Web
Natuurlijk gaat dit niet structureel gebeuren, of je volgt het voetbal niet?
Sanchez binnen het jaar weg, de Ligt ( ik hoop nog een jaar ) is dan zeker weg. Kluivert misschien dit seizoen al. Ziyech ging voor twee jaar, en dan heb ik het nog niet over Donny en Frenkie, als ik Bayern München was, haalde ik Donny, past uitstekend bij die club.

Ook Bosz had dat kunststukje niet herhaald, en dat weet hij maar al te goed.
Als alles goed valt, kan het weer eens een keer lukken
1 -2
gi0vanni
Als Bosz was gebleven was Sanchez gebleven en Traore waarschijnlijk ook. Als ze de zelfde speelwijze hadden aangehouden hadden we zeker meer punten als nu gehaald. De gebeurtenissen met Nouri hebben dit toch al het ergste jaar dat ik meemaak gemaakt. Ik denk dat 100% presteren hierdoor onmogelijk werd en zelfs het winnen van elke prijs zou in het niets staan bij deze erge gebeurtenissen.
0 0
MichelAngelo66
Daar gaat het helemaal niet om. Nee je hoeft het niet elk jaar te verwachten, maar het geeft tenminste aan dat het tot de mogelijkheden behoort. Gebrek aan ambitie is killing in topsport. Ik vind het een ronduit belachelijke uitspraak van een Ajacied, laat staan van een "leidinggevend Ajacied".
2 0
vincent_DV
Ja dat vond ik ook een rare uitspraak... Niet dat Ajax jaarlijks of elke 5 jaar een finale moet halen maar is toch wel een gebrek aan ambitie. Zeg dan iets in de trant van; De finale vorig jaar was een uitzondering, al willen we wel structureel de laatste 8 of 16 bereiken.
Want zo komt het over alsof ze totaal geen ambitie hebben
3 0
MichelAngelo66
Precies wat ik bedoel. Die anders gewoon het licht en de deur op slot. Hoefen we hier ook niet meer te zaniken over falend beleid.
0 0
Bjorn
Heel jammer van Rijkaard natuurlijk. Visie die naadloos aansluit bij Cruijff.
1 0
MichelAngelo66
Juist mede daarom blijft ie denk ik lekker weg. Trekken aan een dood paard.
0 0
Web
Rijkaard heeft genoeg gezien en gehoord.
Komt dan misschien in hetzelfde rijtje als van Basten en Bergkamp.
2 -3
ovopiet
ik hoor het al.
Jij hebt al met Rijkaard gepraat.
0 0
MisterAFCA
Niet als hij het gewoon goed doet. Deze twee mannen hebben het behoorlijk verkloot...
1 0
Web
Dat was de insteek van Bergkamp en van Basten ook.
1 -1
PuurGeluk
Doet me enigzins wel goed wat betreft dat gedoe over die kampen. Graag alle neuzen dezelfde kant op.
1 -4
BrandjeXL
Hoe oud ben je en dat bedoel ik lullig maar zeker de ouderen hier weten dat hij Ajax zelden alle neuzen dezelfde kant op staan.
1 0
MichelAngelo66
Jaja van Wijk de grote verbinder. Geloven we nu ook weer in Sinterklaas?
3 0
michaellaudrup
provopiet wel;]
0 0
Web
Ik dacht dat jij wat jaartjes mee liep?
Een van Cruijff zijn grootste vrienden.
0 -1
MichelAngelo66
Ja dat weet ik, maar ik heb niet echt de indruk dat hij dat de laatste jaren heeft waargemaakt, jij?
0 0
Ajacied33
Ongelooflijk dat ze zo moeilijk doen over vragen stellen. Juist nu willen mensen antwoorden krijgen,niet pas in november.
2 0
vincent_DV
Als iemand geen antwoord wil geven op vragen, dan weet je toch dat er iets mis zit lijkt mij...
Als je vindt dat je geen fouten hebt gemaakt, deze koers nog steeds de juiste is, dan ben je toch niet bang voor wat vraagjes?? Is gewoon een teken van angst en onkunde in mijn ogen.
4 0
ajaxcied4life
Naja, deze RvC mag wat mij betreft onmiddellijk worden weggestemd door de bestuursraad, maar tegelijkertijd snap ik dat zij momenteel het seizoen aan evalueren zijn en de uitkomsten van die scan allereerst met alle betrokkenen willen bespreken.
0 0
Mikey Stormram
Lekker handig dat er pas vragen gesteld mogen worden over het afgelopen seizoen in november. Tegen die tijd staan we waarschijnlijk al weer 7/8 punten achter op PSV en zijn we Europees al uitgeschakeld/op het randje van uitschakeling...

Man man man, Ajax zit vast in een vicieuze cirkel waarin ze niet uitkomt zolang er niemand wordt ontslagen binnen de directie (gaat ook niet gebeuren, RvC vindt alles prima zolang er maar geld binnen stroomt) en Ten Hag mag ook blijven aankloten omdat Vd Sar en Overmars anders ongeloofwaardig zijn.

2 -1
gi0vanni
Logisch, en grappig dat nu zowat alles van Cruijff weg is gewerkt inclusief Cruijff zelf kamp van Gaal nu ze de macht en het geld hebben er ineens niet meer over kampen gesproken mag worden.
1 0