Ten Hag: 'Defensieve trainer past niet bij Ajax'

JesseTH, 15-04-2018 om 14:36, 10052 views, Het Parool |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax-trainer Erik ten Hag is al lang een groot voorstander van de ideeën bij Ajax en de manier waarop er gedacht wordt. Ten Hag wil dan ook niets weten van het feit dat hij vaak een te verdedigende trainer wordt genoemd voor Ajax. Hij keek al vol bewondering naar de Amsterdammers toen hij zijn carrière als actieve prof afsloot en in de jeugd van FC Twente ging werken.

'Ajax was trendsetter, ook als opleidingsclub', spreekt Ten Hag tegenover Het Parool. 'De club is altijd innovatief en inventief geweest, op alle gebieden. Rinus Michels, Johan Cruijff en Louis van Gaal hebben ervoor gezorgd dat de wereld naar Ajax keek. En de wereld kwam langs bij Ajax, de club die in 1995 de Champions League en de wereldbeker won met bijna louter eigen jeugdspelers. Hoe hadden ze dat geflikt?'

De oefenmeester vergelijkt Bayern München en Ajax. 'Bayern München en Ajax zijn op dit moment onvergelijkbare grootheden, maar ze hebben één ding gemeen: het zijn clubs die in eigen land niemand onverschillig laten. In Nederland ben je vóór Ajax of je bent tegen. Daar zit niets tussenin. Als coach van de tegenstander is dat makkelijk: je hoeft je spelers niet te motiveren om tegen Ajax alles uit de kast te halen.'

Zo merkte Ten Hag dat gegeven vooral bij zijn vorige werkgever. 'Vóór mijn komst naar Utrecht hoorde ik dat mensen van die club het seizoen geslaagd vonden als werd gewonnen van Ajax. Ik vind dat onbegrijpelijk. Ik verloor liever twee keer van Ajax en dat ik de rest won, dan andersom.'

Intentie Ten Hag bij Ajax
'De intentie van hoe ik met Ajax wil spelen, die zie je wel terug, maar in de uitvoering nog niet altijd', verdedigt de trainer zich. 'Mensen plakken er graag meteen een stempel op; ik zou een defensieve trainer zijn. Maar als je weet waar ik vandaan kom, hoe ik ben opgeleid als voetballer, wie mijn voorbeelden zijn als trainer, dan valt dat niet te rijmen. Het past ook niet bij Ajax, een defensieve trainer. De club is groot gemaakt door Michels, Cruijff en Van Gaal. Zij hebben met positief voetbal onvoorstelbaar veel invloed gehad.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Simon1
Jij ook niet. Mooie woorden, weinig daden.
0 0
Dastaan
Jij moet lekker weggaan met je slechte teksten zoals it isnt over til its over. Als jij niet in staat bent om je elftal te motiveren voor een beladen wedstrijd dan ben jij een grote club als Ajax niet waardig. Ga alsjeblieft weg!
0 0
MyDreamteam59
Hé Erik, ben jij morgenavond op de Toekomst
Ik wil heel even praten met je
0 0
Lazell
Doe normaal, gek.
0 0
EVH
Daarom zou Peter Bosz nog bij behoren te zitten.
Niet Erik ten Hag of welke andere trainer dan ook.
0 0
31xAjax
Waarom heb je dan getekend, taktisch wonder???
0 0
talent020
ik hoop oprecht dat hij dat vanaf volgend seizoen dan gaat aantonen, de wedstrijden die hij dit seizoen heeft gecoachd beschouw ik als opbouw voor komend seizoen , omdat dit seizoen door vele gebeurtenissen toch al een dieptepunt is, maar de wedstrijden onder zijn leiding vind ik tot dusver nou niet bepaald hartverwarmend, met name zijn manier van drukzetten vind ik niet bij Ajax passen
0 0
3sterren
Kijk, ik heb de intentie om monogaam door het leven te gaan, maar in de uitvoering grijp ik iedere kans om vreemd te gaan met beide handen aan …
4 0
Lane 8
Wat doe je hier dan?:)
4 0
Turbo
Nou ja, laten we hopen dat het allemaal tot uiting komt. Aangezien we niet wéér een nieuwe trainer gaan halen deze zomer. Heb er alleen niet heel veel vertrouwen in. Zelden zo weinig aanknopingspunten gezien als tijdens het eerste half jaar van Ten Hag, ondanks dat onze selectie en het rustige programma na de winter toch alle aanleiding geeft.
3 -1
fanforeffer
Michels,Cruijff, van Gaal, Happel hebben gewonnen met aanvallend voetbal. Het is dan ook niet te begrijpen dat het hele trainers gilde nu controlle voetbal predikt. En het is jammer dat het in de vorm van pvc beloond wordt met de titel. Internationaal worden we echter keihard op afgestraft. Wij selecteren te veel op controlle spelers .
1 0
WillyBrokamp
Ja, daar zijn weer een paar treffers in de Bosz-Bingo. Hoe sommige mensen daarin blijven hangen. Hij komt niet meer terug en Ten Hag blijft nog minimaal 1 seizoen. Get over it !
9 -3
Rujar
Te Hag heeft een visie die er van uitgaat dat de andere partij ook wilt voetballen. Tegenstander verdedigd alleen maar en daar hebben deze trainers geen antwoord op.
0 -1
Jeugdtrainer
Ik vind het antwoord van Ten Hag op defensieve tegenstanders een stuk beter dan Bosz op die tegenstanders had. Aldus een fan van Bosz.

Je mag ook reageren minner, niet verboden hier. =)
2 -2
Jeugdtrainer
Het 'verdedigende' aan Ten Hag is dat Schone als centrale verdedigende middenvelder wat vaker in de achteruit moet op het moment dat we geen bal hebben om de bal rond de spitsen eruit te halen en de CV's te ondersteunen.

De spelers die druk zetten gaan ook minder vaak op hoge intensiteit door tot aan de man, maar stoppen een paar meter ervoor om in de passlijn te staan en een moeilijke bal af te dwingen. Maar we staan nog steeds hoog (al houden we het nog te vaak te groot) en zetten nog steeds vooruit druk. Vaak dwingen we een bal richting de flank om daar via een overtal toe te slaan: alle middenvelders staan aan de binnenkant bij hun man en de buitenspeler zet samen met de back druk om de tegenstander in te sluiten. Bij Bosz ging dit iets meer in de vooruit, bij Ten Hag is het wat meer dwingen richting de zijkant en dan toeslaan.

Aan de bal zijn we geduldiger geworden. Dat kun je controle noemen. Maar wat niet bij de term 'controle' hoort is het aantal spelers dat voor de bal staat. Juist Bosz was continu bezig met zijn ploeg waar ze moesten staan om evt. druk te kunnen zetten. Dat hield in dat het middenveld lang onder/achter de bal moest spelen. Nu geven we meer hoge voorzetten door Ziyech vanaf de zijlijn (dan houd je 2 middenvelders over), staat Donny voor het doel (houd je nog 1 middenvelder over centraal op het veld) en ben je gezien in de counter. Dat kun je dus geen controle noemen.

Dat is een deel van de visie van Ten Hag. Soms wat meer controleren, soms roekeloos en aanvallend, maar defensief zeker niet.
6 -1
Ar
Je omschrijft het goed.
En die eerste paar zinnen zeg het al.
Schöne moet als CM vaker in de achteruit en daar ligt niet zijn kracht.
En daar ligt dus de zwakte van deze trainer, die zijn voetballende 6 in zijn zwakte laat spelen. Met nametegen Groningen was dat schrijnend.
1 0
Amsterdam1900
Als wij vandaag niet winnen laat Ten Hag zien dat hij geen wedstrijden aan kan die ergens om gaan. Ik heb dan liever dat hij dan meteen zijn biezen pakt en dat we meteen met de opvolger starten met bouwen voor de voorrondes voor Europees voetbal van volgend jaar.
3 -6
GrandMasterFlex
Hahaha bullshit conclusie. Lekker makkelijk terwijl allerlei factoren een rol spelen dan alleen te staten dat Ten Hag het niet aan kan. PSV kan kampioen worden, dus gaat vol. Een arbitrale blunder kan van invloed zijn, een persoonlijke fout van een speler etc
4 -1
Amsterdam1900
Ten Hag moet het dus zo goed neer zetten zodat we nog steeds winnen ondanks een arbitrale of persoonlijke fout. Kan hij dat niet dan is hij niet geschikt, kom nou. Ga geen excuses zoeken voor het weken lange falen van deze pipo.
0 0
Jelephi
Kan deze gast zijn muil niet houden
5 -4
Afca_126
Begin me een beetje te irriteren aan onze trainer
5 -4
SvenGeurtsen
En dat zegt hij....
2 -4
Jeugdtrainer
Wat is de visie van Ten Hag?
2 -2
NouridolbergNeres34
Dat weet hij zelf volgens mij niet eens, de man doet maar wat.
1 -5
Jeugdtrainer
Onzin.

Ten Hag speelt met meer spelers vóór de bal dan Bosz. Het druk zetten en de manier van aanvallen spreken mij ook niet aan, i.c.m. dat wisselbeleid en spelerskeuzes. Maar het is vaak een roeptoeterwerk. Het is geen Frank II. Dat is kul.

Aldus geen Ten Hag fan. En je kunt minnen maar je roeptoetert gewoon iedereen na als je ontkent dat Bosz met meer spelers vóór de bal speelde. En ik snap dat het niet goed uitkomt voor je dat we vorige week winnen, schreeuwen 'Rot op Ten Hag' is leuker.
4 -4
NouridolbergNeres34
Niet goed uitkomt dat we wonnen , wat is dat nou weer voor uitspraak man? Sprookjesverhalen vertel je nu, ik hoop altijd dat mijn cluppie wint. Je plakt allemaal dingen aan mij vast die ik niet heb gezegd. En begint over bosz , ik zeg dat ten hag maar wat aanrommelt en zijn wisselbeleid is bagger.
3 -1
Jeugdtrainer
Het is niet op de man kerel. Maar er zijn er hier een hoop die je wel ziet na een verliespartij, maar niet na een overwinning. Die roepen dat Ten Hag een defensieve trainer, geen visie heeft, etc. Dat is kul. En veel hoopten inderdaad op puntverlies.

Maar het is niet zozeer op jou persoonlijk bedoelt.
1 -1
NouridolbergNeres34
Oke dan, geen probleem.
2 0
SvenGeurtsen
Ja, precies die!
0 -2
ajax4ever01
Dus pak je koffers na vandaag ook maar
5 -6