'Ontslag Bergkamp allerslechtste wat Ajax kon doen'

BVeenstra, 21-02-2018 om 07:20, 44633 views, De Telegraaf | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Voormalig Ajax-trainer Marcel Keizer baalt niet alleen van zijn eigen ontslag, maar ook van dat van Dennis Bergkamp. In gesprek met Voetbal International zegt hij: 'Dat was volgens mij wel het allerslechtste wat je als Ajax kon doen.'

'Hij is een cultuurbewaker, zorgt voor de kritische noot. Binnen alle geledingen', vertelt Keizer, die hetzelfde verhaal doet in De Telegraaf. 'Tegelijkertijd had ik enorm veel aan hem als assistent-trainer of spitsentrainer, net hoe je het wil noemen. Hij kon echt de diepte in met die gasten, kon vanuit zijn ervaring op topniveau zoveel gedetailleerd overbrengen. In de analyses van onze eigen spelers kon hij perfect kijken wat wel goed was en wat beter moest. Hij vormde de brug tussen de jeugd en het eerste elftal.'

Als voorbeeld geeft Keizer daarbij aan dat Bergkamp nauwlettend in de gaten hield of iedere (jeugd)speler wel voldoende minuten maakte. 'Moet een speler nou mee als wissel bij het eerste elftal, of minuten maken bij Jong Ajax? Als hoofdtrainer denk je: neem maar mee. Maar Dennis hield goed in de gaten dat een speler wel zijn ontwikkeling doormaakte door genoeg te spelen. Zoals Frenkie de Jong vorig seizoen heel veel minuten kon maken, zo belangrijk voor zijn groei', geeft Keizer een voorbeeld, die ook beschrijft dat Bergkamp als individueel trainer heel belangrijk was bij Ajax. 'Het schot van Kasper Dolberg, de diepte loopacties van Justin Kluivert of David Neres, alle individuele zaken van de aanvallers zaten bij hem goed. Hij kon echt de diepte in met die gasten, kon vanuit zijn ervaring op topniveau zoveel gedetailleerd overbrengen.'

Dat Keizer het opneemt voor Bergkamp heeft niets met hun zogenoemde vriendschap te maken. De ex-trainer van Ajax hoorde vaker over die vriendschap, maar Keizer begreep daar nooit zoveel van. 'Ik heb dertig jaar geleden twee jaar met Dennis samen in de A1 van Ajax gespeeld. Vervolgens ging Dennis richting de Premier League, ik richting de Jupiler League en onderkant Eredivisie. In de daaropvolgende dertig jaar heb ik Dennis twee keer gezien en gesproken', laat Keizer weten dat het tweetal niet dergelijk goed bevriend was dat ze dagelijks bij elkaar over de vloer kwamen. 'Pas sinds ze een trainer zochten voor Jong Ajax, twee jaar geleden, zijn we in gesprek gekomen om te kijken of mijn visie aansloot bij de visie van Ajax. Daar vanuit zijn ze, onder wie Dennis, enthousiast geworden. Volgens mij hanteert iedereen bij een vriendschap wel andere maatstaven lijkt me.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babangida83
Op zich laat dit stuk op slinkse wijze zien dat Overmars het nooit in Keizer heeft zien zitten en dat hij met het ontslaan van Keizer mooi Bergkamp eruit kon zetten die hem altijd een beetje in de weg zat. Waarmee Overmars in principe de macht voor zichzelf greep. Interessant stuk om te lezen.
Had ik niet verwacht van Overmars. Wat verlang ik inmiddels weer terug naar het koppel Jonk-Bergkamp die alles op inzicht en techniek deden. Beiden ook altijd kritisch blijvend.
0 -3
Godenzoon24
Koppel Jonk Bergkamp??????? Yeah right
0 -1
Babangida83
Het zal je nog verbazen. Bergkamp heeft altijd beweert niets tegen Jonk te hebben gehad. Enkel Jongkind. In dat laatste hadden ze een middenweg in moeten vinden en daar heeft Cruijff zich ook nooit sterk over uitgesproken.

Want dat ging om het fysiek te trainen, waar Bergkamp meer van de motoriek was. Hij wilde niet dat het ten koste ging van iemands flexibiliteit en motoriek. Valt ook wat voor te zeggen. Daar vervullen Jonk en Bergkamp allebei een belangrijke waarde van de jeugdopleiding en hadden ze een middenweg moeten vinden. Door (bewust) slecht management is dit toen uit de klauwen gelopen. Althans, zo lijkt het nu. Jonk is natuurlijk ontslagen om andere geschillen, niet alleen maar het geschil met Bergkamp.

Cruijff had goed gezien welke eigenschappen van mensen goed bij elkaar pastten. Net zoals hij dat als trainer ook haarscherp zag. Echter voorzag hij niet dat ze er niet uit zouden komen.
0 0
AgeM
Los van het feit dat het een van Nederlands grootste voetballers was, wordt hij in Engeland vooral door Arsenal op handen gedragen . Toch geen kinderachtige club
Alle goede voetballers liepen met hem weg , zelfs van Persie .
De man is sinds jaar en dag financieel onafhankelijk en besloot uit liefde voor Ajax , Cruyff en de voetbalsport zijn kennis en kunde ter beschikking van jonge talenten te stellen .
Wat begrijp hem goed , hij doet het niet voor het geld .(Misschien wordt hij daarom hier niet begrepen )
Hij heeft veelal in stilte gewerkt , past ook wel bij hem . en wat schuchtere intelligente en gevoelige Amsterdamse jongen, die als een van de weinige zijn middelbare school heeft af gemaakt.
Die wordt hier bij Ajax SHOW time in acht van de tien gevallen als een malloot , tumor en splijtzwam afgeserveerd .
Hoe gestoord is dat ?
5 -1
Web
Heel mooi gesproken. Top
1 -1
MichelAngelo66
Ik was voorafgaand aan het seizoen al niet blij met die foto, maar hij is nog hilarischer geworden. De slechtste van het stel zit er nog. Hoe is het mogelijk.
2 -2
Oliveira
Je doelt op Winter?
0 0
MichelAngelo66
Ik weet het, het is een nek aan nek race maar inderdaad.
3 -1
Web
Misschien vanavond eens in de spiegel kijken.
0 -1
MosesD
Nou, ik denk dat Winter hier met 2 vingers in de neus wint. Henny schijnt organisatorisch best het e.e.a. te kunnen. Winter kan niet meer dan van Lelystad naar Amsterdam rijden.
0 0
Oliveira
Ik ben zelf nooit fan geweest van Spijkerman. Ik zie hem meer als de meest incompetente van het stel.
0 0
AgeM
En zo komt langzaam maar zeker de aap uit de mouw .
Ongelofelijk dat heel veel mensen Bergkamp hebben lopen afzeiken op dit Forum .
Waar haalden zij de gore moed vandaan , tjonge jonge . En het gaat maar door , Ook nu nog . Het zal toch niet door echte Ajax supporters gebeuren denk ik .
Toch een raar stelletje psychopaten en anders gestoorden hier die eerst Younes , toen Keizer en Bergkamp , nu Ziyech en Schone lopen af te zeiken .En het gaat maar door .
Wat een idioten hier, (de goeden niet te na gesproken )
Ik kan me niet voorstellen dat dat echte Amsterdammers en Ajax supporters zijn .
3 -4
chloorbestendig
Psychopaten en anders gestoorden? Ga eens lekker een eindje fietsen ofzo.
1 -3
AgeM
Chloorbestendig ? weet je t zeker?
0 -1
Oliveira
Een verhaal heeft altijd meerdere kanten. Je kunt er negatief over zijn of positief. Het feit is dat we nooit achter komen wat er nou heeft gespeeld en ook nooit te weten komen wat de reden is geweest voor deze ontwikkeling. Het is voorbarig en volstrekt nutteloos om hier ook maar wat voor uitspraak over te doen laat staan een conclusie trekken.
1 0
WinstonBogarde
Precies, er zijn altijd 2 kanten en dan kan het zelfs ook nog zo zijn dat beide kanten kloppen. Want ik twijfel er niet aan dat alle betrokken partijen vanuit hun eigen oogpunt gezien het beste met Ajax voor hebben.
0 0
michaellaudrup
Er zijn er ook een hoop spitsen en middenvelders doorgebroken door die onmisbare spitsentrainer. Behalve van wat er nu nog op het veld staat minus Neres (waar Keizer het ook niet in zag zitten).Volgens mij doet alleen Eriksen het nog goed, de rest moet je maar eens opnoemen.
3 -2
ajaxinho
Bergkamp steunde jou ook niet zoals jij dat van het bestuur verwachtte.

De rol van Bergkamp kan elke oud-voetballer invullen.
Litmanen, Witschge... die hebben net zo weinig ervaring.
4 -2
Van Reenen
Tja, de mening van Marcel Keizer is dit dus in VI. Mijn mening is dat dit de beste beslissing is die Ajax veel te laat heeft genomen. Had al een jaar eerder moeten plaatsvinden.
3 -4
trainerdv
Leuk dat iedereen nu zo afgeeft op Bergkamp, terwijl het toch echt Johan Cruijff was die hem inbracht. En niet voor niets. Ajax had Bergkamp nooit moeten ontslaan. In de kampioenjaren was hij er ook. Dat hij zich alleen met de aanvallers en dus niet met het beleid zou bemoeien had mij veel logischer geleken.
3 -4
Eastwood
Tja, achteraf... Achteraf is een koe in 'r kont kijken.
1 -1
Kale
Dennis Bergkamp was zo nuttig omdat hij nauwlettend in de gaten hield of jeugdspelers wel genoeg minuten maakte. Dus Ajax heeft niet een of ander dashboardje waar dat standaard wordt bijhouden ofzo? Wat een amateurs.
4 -3
KevinDurant
tuurlijk wel, maar je hebt wel iemand nodig die vanuit dat ding actie onderneemt
1 0
Daneman
Ontslag van Dennis, beste wat ajax ooit is overkomen
11 -9
Joseph
Het ontslag van Jonk was het slechtste wat Ajax kon doen, daarmee hebben ze Cruijff een mes in de rug gestoken.
Het vertrek van Bergkamp is inderdaad niet goed als je hem als trainer ziet, maar zijn invloed was achter de schermen te groot en schadelijk vanwege zijn gebrekkige en ouderwetse visie.
10 -7
DonAdam
Hoewel ik vind dat Jonk in grote lijnen gelijk had, wat betreft de beleidsafspraken, kan je niet consequent wegblijven uit vergaderingen van het TH en je eigen plan trekken. Hij had ten aller tijden moeten blijven praten.

Zo'n democratisch gebeuren als het TH was is een heel slecht idee, dat is hieruit gebleken.
1 -2
Babangida83
Jij praat ook maar gewoon na. Dat blijkt hieruit.

De huidige HJO komt ook weinig opdagen en daar hoor je nooit iemand over. Het is gewoon als stok gebruikt om Jonk te ontslaan (feit).

Dat terzijde, vind ik het heel professioneel, dat als er herhaaldelijk geen agenda is voor een meeting, dat je dan wegblijft. Dat is zeer inefficiënt. Zijn ook normale professionele richtlijnen. Ik had het wel eens willen zien als Jonk het aangevochten had.
1 0
Bjorn
Ik vind Keizer een prima man, maar inzake Bergkamp kan je hem denk ik niet als objectief beschouwen.
5 -4
Juichtoon
Keizer steunt nu de man die hem steunde. Beetje doorzichtig. Valt ook op dat nog geen enkele (top)club op de stoep staat om Dennis in te lijven.
8 -2
Babangida83
Denk wel dat Zwolle zich zal melden als Van t Schip naar Ajax gaat. In die tussentijd kan nog veel gebeuren. Hij is net een maand of twee weg en jij begint al conclusies te trekken, zonder dat je weet of hij überhaupt gepolst is. Lekker objectief.
0 0
MosesD
Net als Jonk en dat is inmiddels al bijna 3 jaar geleden.
2 -4
CruyffFootball
Klopt, want Jonk heeft Cruyffootball opgezet.
5 -2
MosesD
Klopt, probeert daarbij wat geld bij elkaar te harken in China. Maar bij geen enkele topclub in Europa actief.
0 -4
MichelAngelo66
Hahahaha repeat knop weer gevonden?
1 -1
MosesD
Jep, Jonk en China. Meer is het niet.
1 0
Leviathan
Denk dat hij met een belletje Bij Arsenal kan begjnnen.
3 -2
Redrum
Tja, toch heb ik nog van niemand binnen Ajax geluiden gehoord dat Dennis belangrijk werk deed, behalve nu van Keizer dan voor het eerst. Er waren wel veel kritische geluiden. Op papier is zijn functie natuurlijk heel belangrijk en Dennis is absoluut een Ajax-icoon, maar in de praktijk lijkt het er toch op dat het allemaal niet zo goed verliep als gehoopt werd.
5 -2
Joseph
Is inderdaad de eerste die er binnen de club iets over zegt, dat was bij Jonk wel anders.
0 0
MankeNelis
Het TH heeft nooit soepel gelopen. De utopie waar Johan in geloofde werkt niet met grote ego's. Men is kennelijk meer gebaat bij een duidelijke hiërarchie.
6 -4
geDaante
Jonk heeft meermaals gevraagd om betere afkadering van de verantwoordelijkheden, het TH kon door wat kleine aanpassingen alsnog prima werkend gekregen worden, maar van bovenaf is er nooit de wil geweest.

Hennie Henrichs gaf Jonk ook volledig gelijk daarin, maar heeft er niks op uitgedaan.
Dan weet je genoeg, die notoire Cruijff-haters hebben het bewust laten klappen.
4 -1
Babangida83
Precies, de verantwoordelijkheid ligt bij de RvC en Hennie in deze. You can't beat the system.
0 0
suske
Bergkamp is nog niet ontslagen. Hij is uit zijn functie ontheven en op non-actief gesteld. Ze zijn nu samen met de beide advocaten in gesprek over de voor waarden om hem definitief te ontslaan.
2 0
gi0vanni
Dus Bergkamp is niet ontslagen maar hij word ontslagen.
2 0
Van Reenen
Ach, ach, ach, meer, meer, meer. Met meer dan 30 miljoen op de Bank je ook nog druk maken over een afkoopbedrag snap ik niet en velen met mij, vermoed ik.
Waar gaat dit nog over. Als als medewerker van een bedrijf naar de rechter gaat om je ontslag aan te vechten, krijg je een X aantal maanden salaris mee afhankelijk van het aantal jaren dat je bij dat bedrijf werkzaam bent geweest. Echter, dat aantal maanden is wel gemaximaliseerd. Dus zo moeilijk moet dat toch niet zijn? Op non-actief leidt onherroepelijk naar de uitgang.
3 -3
JohnTB
Ik denk dat je nog raar op gaat kijken. Dennis gaat niet akkoord met ontslag en gaat via de rechter eisen om weer aan de slag bij Ajax te kunnen. Hoe onmogelijk dat nu ook lijkt...
0 -1
DavidFerr
Dat klopt niet helemaal wat je zegt.

Je kan in principe alleen iemand ontslaan als daar gegronde redenen voor zijn en dat ook blijkt uit het dossier opbouw van de werkgever.

Aangezien Ajax blijkbaar pas nog zijn contract had verlengd/aangepast vermoed ik dat Ajax heel zwak staat in deze zaak.
0 -1
gi0vanni
Nee hoor, een bedrijf kan iedereen met gemak ontslaan. Het enigste wat ze moeten doen is aantonen dat de samenwerking niet meer gaat. En inderdaad wat centjes betalen.
1 0
MosesD
Ik zou toch weleens het echte verhaal willen horen. Want hoe kan het dat Bergkamp nog geen 3 maanden eerder zijn contract met 4 jaar verlengd zag worden? Wat een slangenkluil. En ten Hag die op zijn wenken bediend wordt met een hele goede linksback. Ik blijf het allemaal wonderlijk vinden, om niet te spreken over verdacht......
4 -3
suske
Bergkamps contract was niet verlengt maar liep gewoon door. Hij had en contract voor onbepaalde tijd. Dat heeft hij vanaf het begin ( Cruijff revolutie gehad ) Dus is dit een normale procedure volgens het ontslagrecht ( Zie burgerwetboek nr.7 )
2 0
MosesD
Nee hoor, was met 4 jaar verlengd in september. Overmars heeft rond die tijd ook verlengd.
0 -3
koppendicht
ach, mensen vallen niet serieus te nemen en zijn niet objectief. Als je door iemand gesteund wordt is hij de beste en meest gekwalificeerde persoon ter wereld. Maar iedereen is vervangbaar, ook bergkamp.
4 -1
Redrum
Goh, Ajax is net terug in de titelrace, het voetbal begint ergens op te lijken, tijd om weer onrust te zaaien! Alsof ze gewoon gewacht hebben op het juiste moment om Keizer te benaderen. De Telegraaf speelt de laatste tijd hele vieze spelletjes.
13 -6
godenzonenssuper
Ach gossie.
Keizer maar nooit een podium ergens geven dan?

Niveautje fr12 hier, piep piep.
3 -5
RaynoFischer
Als ze iets slimmer geweest waren hadden ze het dan na Utrecht uit gedaan dan komt zoiets bovenop de teleurstelling :p

Verder alle respect naar Keizer, zegt geen rare dingen en vertelt gewoon zijn verhaal prima toch.
10 0
Redrum
Ja dan waren we allemaal nog depressiever geweest die week :p

Wat Keizer zegt is prima, ik neem hem ook niks kwalijk, maar ik vind de timing van dit artikel wel een beetje apart weer. Maar goed, het kan ook toeval zijn natuurlijk.
2 0
BokkieBokstra
Het voetbal leek al ergens op onder Keizer maar met een nieuwe trainer Ten Hag, die moet ook weer even zijn tijd krijgen. Ajax was voor de winterstop alweer terug in de titelrace. Ik ben blij wat te horen van Keizer.
2 -2
Redrum
Klopt, van mij had Keizer ook niet ontslagen hoeven worden. Ik bedoel meer dat dit de eerste wedstrijd onder Ten Hag was dat het ergens op leek en dat we na de zeperd in Utrecht weer terug zijn.
1 -2
BokkieBokstra
Klopt, al hielp het gelijke spel van PSV ook mee voor de moraal. Weet niet eens of dat nu aan Ten Hag lag of toch aan dat opgekrikte moraal van de spelersgroep die al heel wat voor de kiezen heeft gehad. Het geloof en de zin was er weer.
0 -1
SjaakWolfs
Lijken de geruchten dat Bergkamp de grote voorstander was van de aanstelling van Keizer toch te kloppen. Bergkamp lief, Overmars gemeen.
2 -1
Rsv
Wel opvallend dan dat geen enkele speler tot nu toe heeft laten weten Bergkamp erg te missen binnen of buiten de lijnen.
12 -1
Leviathan
Daarmee zegt een speler indirect ook niet tevreden te zijn met de nieuwe trainers en het oneens te zijn met de directie. Maar weinig spelers durven dat aan.. Ja een speler als Ronaldo bij Real of Messi bij Barca maar die hebben ook een behoorlijke status...
2 -1
Bocarra
Die had ik niet zien aankomen. :-)
2 0
Rujar
Haha man man man. Toen Bergkamp en Spijkerman door Bosz op het tweede plan werden gezet ging echt het lopen.
8 -6
Sterretje73
Verruil “cultuurbewaker” voor “splijtzwam” en “kritische noot” voor “continu dwarsliggen” en je hebt een wat geloofwaardiger verhaal maar ik snap dat Keizer het zo zegt.
8 -7
AgeM
Komt dit figuur echt uit Amsterdam ? Er zijn instellingen voor jou die je vast wel kunnen helpen .
0 0
0184AFCA
Had hooguit een techniek trainer moeten zijn...
6 -7
mboudewijn
Ja dek je vriendje maar in.... volgens mij was het de enige juiste beslissing.
13 -10