Ajax O19 wint zonder overtuiging van F'noord

JesseTH, 16-02-2018 om 18:28, 36362 views, AS |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Ajax Onder 19 heeft vrijdagavond op de eigen Toekomst een nipte overwinning weten te boeken op aartsrivaal Feyenoord. Zonder te overtuigen met flitsend spel, werden er toch drie goals gemaakt en zo eindigde de wedstrijd in een 3-2 overwinning voor de talenten uit Amsterdam.

Het begin van de wedstrijd was, zonder te overtuigen, voor Ajax. Binnen het kwartier waren het de Amsterdammers dan ook die op voorsprong kwamen. Danilo Pereira kopte uit een hoekschop knap binnen bij de verre hoek. Heel lang kon de ploeg van John Heitinga echter niet genieten van de voorsprong, want drie minuten later was het alweer gelijk na geklungel achterin bij Ajax.

Wat volgde was een Ajax waarbij geen lijn was te ontdekken in het spel. Na 28 minuten betaalde het daar de tol voor, door de tweede tegentreffer te incasseren. Ook nu schutterde de Amsterdamse defensie en zo stond het 1-2 in het voordeel van de Rotterdammers. Ook hierna pakte Ajax het goede spel nog niet op en kon het zelfs nog 1-3 worden voor rust. Dat werd het niet en zo lag de wedstrijd nog volledig open tijdens de thee.

Na rust kwam Saku Ylätupa het veld in voor Mitchel Bakker en dat zorgde voor de nodige aanvallende impulsen. Na ruim een uur voetballen dribbelde hij langs een aantal Feyenoord-spelers en leverde hij de bal af bij Noa Lang. Laatstgenoemde kwam naar binnen en wist koel af te ronden. Even later was het eveneens de Fin die de assist wist te leveren. Met een mooie lob bereikte hij Jurgen Ekkelenkamp, die simpel binnen kon knikken.

In het restant van de tweede helft, waarin vrij veel overtredingen gemaakt werden, ging het nog behoorlijk beide kanten op, maar op de momenten dat Feyenoord gevaarlijk werd, bleek Issam El Maach een betrouwbare sluitpost. Ook Ajax wist hierna het doel niet meer te vinden en zo eindigde de wedstrijd in een 3-2 overwinning op de aartsrivalen.


Opstelling Ajax O19
: El Maach; Dest, Van Gelderen, Kemper (J. Timber 74'), Bakker (Ylätupa 46'); Ter Heide, Gravenberch, Ekkelenkamp; Lang, Pereira (Schön 90'), Nunnely (Brobbey 79').
Wissels Ajax O19: Plomper, Q. Timber, J. Timber, Schön, Ylätupa, Brobbey, Jensen.

Opstelling Feyenoord O19: Van Leeuwen; Reith, Lewis, Geertruida, Smeulers, El Bouchataoui, Toure, Wehrmann, Zwarts, Kökcü, Burger.
Wissels Feyenoord O19: Huygen, Van Mullem, Van der Kust, Beukers, Van Wetten, Butter, Vicario.

Doelpunten:
1-0 Danilo Pereira (12')
1-1 Wouter Burger (15')
1-2 Lutsharel Geertruida (28')
2-2 Noa Lang (62')
3-2 Jurgen Ekkelenkamp (66')

Bijzonderheden:
- Het duel zou eigenlijk zaterdag 17 februari gespeeld worden, maar omdat Feyenoord volgende week midweeks in de Youth League speelt, is het duel vervroegd naar vrijdagmiddag 16 februari.
- Ajax O19 kan in het duel met Feyenoord O19 beschikken over talenten Noa Lang en Mitchel Bakker.
- Last van de laagstaande zon? Koop een WZAWZDB-zonnebril!

Zeven keer je inzet voor weer een openingsgoal van Kluivert

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
erwtenpeller
J0nk.Jonk. Jonk. Jonk zo snel mogelijk terug.komaan fans laten we er eens iets aan doen.draai jullie fout eindelijk eens terug of vinden jullie je daar te groot voor.een betere kan je in heel Nederland nergens vinden
2 0
ajax1forever
Als je maar van ze wint
0 0
Cleo9
Ongelofelijk dat zo'n wedstrijd op zo'n dag/tijdstip wordt gespeeld. Zo te horen hebben we weinig gemist aan deze wedstrijd, maar desalniettemin is de doorsnee fan met een baan weer de dupe van dit soort geintjes.
0 -1
AJAXied4ff
Off: Gadverdamme wat hebben we weer een kuttrainer in huis gehaald voor de komende jaren. Je bent toch niet goed bij je hoofd als je beweert dat Ajax tegen Twente het eerste uur prima speelde en het eerste kwartier uitstekend. (Hoorde dit net voor het eerst bij VI namelijk..) Heb zelden zo een onthutsend, ongeïnspireerd Ajax gezien als toen. Dan heb je er als trainer echt heel weinig kijk op of leg je de lat wel heel laag en ben je snel tevreden. Vrees dat dit de standaard van Ajax gaat worden onder ten hag, en we spelen alweer niet om de prijzen..
4 -4
PetrosQ
De eerste helft was gewoon prima. Het liefst heb je zero kansen tegen, maar dat is lastig als je zo hoog speelt. Uiteindelijk waren de kansen niet extreem gevaarlijk en daarnaast hoort een goede keeper ook gewoon bij een topploeg.
1 -1
Babangida83
Dat heb je dan waarschijnlijk van horen zeggen. Want ik begon te kijken vanaf het tweede kwartier en toen was het al barslecht.
0 0
MosesD
Het eerste kwartier was ook gewoon goed. Erna zakten we heel heel ver terug. En dan een vleugelspeler wisselen voor een back, waardoor er op meerdere posities geschoven moest worden. Was dat niet het verwijt dat Keizer kreeg? Ik vond dat er onder Keizer een stijgende lijn zichtbaar was. Een dramatisch seizoenstart ja, maar dat was echt niet alleen Keizer aan te rekenen natuurlijk. Keizer was nog niet weg en meteen wordt er een zeer goede linksback gehaald voor vriend ten Hag. Tja.......
1 0
DKUnited
in welk elftal voetbalt die Jensen tegenwoordig?
0 0
CruyffFootball
Het vlaggenschip van de Toekomst speelt gewoon ordinair frank de Boer voetbal.

Verschrikkelijk.
8 -2
Ozymandias
Dit is de eerste wedstrijd van de A1/o19 in tijden waarin ik het positiespel (de positie waarin spelers van Ajax stonden en liepen ten opzichte van hun ploeggenoten, de tegenstanders en de bal) goed vond. De halven maakte zich goed aanspeelbaar, de backs stonden redelijk ver naar voren, de buitenspelers hielden het veld goed breed, de derde man (onder de bal) deed goed mee, etc.. Het probleem was alleen dat er door de foute keuze's van Heitinga veel te weinig voetballend vermogen in het elftal aanwezig was. Daardoor kon het goede positiespel niet worden omgezet in goed (snel) combinatievoetbal.

De halven kunnen zich nog zo goed aanspeelbaar maken als ze weinig met de bal kunnen wanneer ze die in het bezit krijgen heb je weinig aan ze. Een derde man kan zich goed in het spel betrekken maar als de tweede man te lang nodig heeft de bal onder controle te krijgen heb je niets aan hem aangezien hij nooit zal worden gevonden, een buitenspeler kan het veld goed breed houden maar zonder een middenvelder die hem diep kan sturen heb je weinig aan hem, etc.. Het vervelende is dat het opstellen van de juiste spelers by far de belangrijkste taak van een elftaltrainer is en iets waar Heitinga duidelijk niet goed in is (wat hem dus ongeschikt maakt als elftaltrainer bij Ajax).
1 0
PetrosQ
Altijd een verademing om jouw teksten te lezen. Als een speld in een hooiberg.
1 0
Turbo
Bij positiespel hoort ook het daadwerkelijke spel aan de bal. En dat was gewoon wederom ruk. We hebben het hier over het vlaggenschip van de Ajax-opleiding. Elke Ajax middenvelder moet een bal fatsoenlijk aan kunnen nemen, open kunnen draaien en technisch op zn minst een 7 scoren, anders hebben ze niks bij Ajax te zoeken. Het positiespel is een drama. Hoe vaak voetbalt Ajax zich - over de grond - de 3e fase in? Hoe vaak slagen ze erin de bal langer dan 20 seconden in de ploeg te houden zonder dat alleen de CVs aan de bal zijn? Hoe vaak zien we een driehoekje of één keer raken? Dan ook nog een trainer op de bank die niks met positief voetbal heeft, geen enkel didactisch vermogen bezit en talent nog niet herkent als het hem op zn voorhoofd slaat. Het is een zooitje.
3 -1
Ozymandias
Onder positiespel valt volgens mij de positie waarin spelers staan en lopen ten opzichte van hun ploeggenoten, de tegenstanders en de bal.

Als je het hebt over het positiespel PLUS het daadwerkelijke spel aan de bal heb je het (volgens mij) over het combinatievoetbal. Het is onmogelijk om goed combinatievoetbal te spelen zonder goed positiespel maar een ploeg kan wel goed positiespel spelen zonder goed combinatievoetbal te spelen.

Dat het combinatievoetbal niet goed was ben ik het geheel met je eens. Dat heb ik ook zelf al meerdere keren (hieronder) opgeschreven.
1 -1
Turbo
Positiespel speel je met bal. 90 minuten lang lange ballen pompen of 2 cv's hebben die elkaar de bal toeschuiven terwijl iedereen op de juiste positie staat is geen positiespel. Als er op de training een positiespelletje wordt gespeeld duidt dat toch ook op het spel aan de bal? Opbouwen, bal in de as houden, driehoekjes, actieve deelname van (bijna) het hele elftal, beweging zonder bal etc. Goed positiespel spelen terwijl je amper een bal in de ploeg kan houden of vooruit komt bestaat niet. Combineren zijn momentjes van samenspel, meestal het uitspelen van een bepaalde situatie die je in een aanvallende positie brengen imo.
2 -2
Ozymandias
Inderdaad, positiespel speel je met de bal maar het gaat (volgens mij) over het aspect van de positionering (de positie waarin spelers staan en lopen ten opzichte van hun ploeggenoten, de tegenstanders en de bal) in balbezit. Bijvoorbeeld, de kwaliteit van een pass is geen onderdeel van het positiespel maar onderdeel van het combinatievoetbal. Combinatievoetbal is hoe de bal van speler naar speler gaat. Combinatievoetbal is dus veel meer dan "momentjes van samenspel".

Als mijn terminologie niet klopt mijn excusses maar met deze uitleg begrijp je vast wel wat ik bedoel als ik zeg dat ik vind dat het positiespel (de positionering van spelers ten opzicht van hun teamgenoten, de tegenstanders en de bal) vandaag goed was maar dat ze door een gebrek aan voetballend vermogen dat niet konden omzetten in goed combinatievoetbal.

Ik gaf je trouwens per ongeluk een minnetje toen ik op reageer wilde drukken.
0 0
geDaante
Er wordt tenminste nog zo nu en dan het middenveld ingespeeld, dat durfde De Boer vrijwel nooit, maar daar is inderdaad ook wel het meeste mee gezegd.
4 0
Persian07
Wowwww wat was dit technisch gezien een zwakke wedstrijd zeg. Zie werkelijk waar geen enkele potentie...
3 -3
geDaante
Gravenbergh, Dest, Bakker en misschien Lang. En Jensen uiteraard maar die speelde niet. Schön en Ylatupa hebben ook potentie, maar spelen ook nauwelijks.

Het is vooral de coach die deze groep eerder zwakker maakt dan beter, door hen een verkeerde speelwijze/mentaliteit aan te leren.
8 -3
altijdwelwat
Hahaha Dest Jensen en Bakker zeker , en Lang misschien .....man man man . Lang is misschien niet de ideale schoonzoon , maar wel met afstand de beste speler in deze groep.
0 -1
geDaante
Voor Langs positie wordt meer gevraagd. Gravenbergh, Jensen acht ik beter dan Lang.
2 -2
altijdwelwat
Die hele hype rondom Jensen waar is die op gebasseerd ? Mocht het verleden week weer laten zien tegen PSV , en mocht na 1 helft weer lekker komen zitten. Zodra het tempo omhoog gaat haakt hij als eerste af, en dus zit je op de bank. De tijd dat je als nummer 10 alleen maar mooi je dingetje kan doen in balbezit ligt ver achter ons, dat is gewoon de realiteit.
2 -2
geDaante
Jensen is een combinerende speler, zet je hem in een team dat niet loopt, moet hij zelf gaan pielen, en komt hij teveel in de duels, die hij met zijn geringe fysiek moet zien te ontlopen. Het zegt meer over het team en hoe de trainer deze laat opereren, dan over Jensen.
3 -1
Ozymandias
Daarom moet je Jensen ook zo veel mogelijk laten spelen zodat hij leert wat er van hem wordt gevraagd als hij zelf niet in balbezit is. Ajax moet proberen de talenten met het meeste voetballende vermogen het tactische en atletische vermogen (wat nodig is om bij Ajax te slagen) te geven en niet andersom proberen om spelers met het meeste tactische of atletische vermogen het nodige voetballende vermogen te geven.

Dat laatste is namelijk veel moeilijker (of zelfs onmogelijk). Een Dani de Wit zal nooit het voetballende vermogen van Jensen krijgen maar Jensen kan wel leren net als Dani de Wit de ruimte tussen de spits en het doel van de tegenstander goed te bespelen.
2 -1
Babangida83
@Ozymandias:
Precies de essentie, vind ik. Als ze dit opschrijven als basis voor 9/10 door Ajax gescoute of doorgeselecteerde spelers, dan zou dat al heel wat meer talent opleveren. Fysiek komt overigens vaak met de jaren. Dus ook die iele mannetjes kunnen dat vanaf hun 18de nog vrij makkelijk goed maken.
0 0
altijdwelwat
Jensen speelde van de week en was met afstand de slechtste man op het veld , onzichtbaar en werd kort na rust uit zijn lijden verlost. Misschien kunnen we afspreken dat hij ipv een zwart hoofdbandje een witte omdoet , zodat tegenstanders weten dat ze hem niet aan mogen vallen.
2 -2
Ozymandias
Inderdaad, ik begrijp goed waarom ze Lang als buitenspeler gebruiken. Ik vind hem namelijk als half een behoorlijke bak aan spelinzicht en een steekpass te kort komen.
1 0
altijdwelwat
Het spel werd juist beter toen Lang op het middenveld ging spelen , Gravenberch kon opeens een bal kwijt. Maar blijf vooral denken dat Jensen een topper is.
0 -1
geDaante
Het werd al wel beter, maar dat is logisch omdat je Gravenbergh naar zijn ideale positie haalt (de 6), ten koste van Ter Heide, wat al voetballend een verbetering is, plus Lang in plaats van Gravenbergh op de half, wat al weer meer voetbal op de half geeft, dus op twee posities meer voetbal. Wil niet zeggen dat Lang het goed of ideaal invult. Jensen is veel meer een type half, Lang zou meer een 10 zijn, maar ook dan mist hij naar ik denk wat spelintelligentie.
1 -1
MosesD
Tja, die ter Heide dat is naar mijn idee een beetje opvulling. Gravenbergh hoort in de as. Lang is een half. Maar ja die Jensen.... Zijn contract onlangs verlengd met 5 jaar. 3.5 mio voor betaald. Ik vind het een mindere versie van Anderen. Pasquali vind ik veel en veel beter. Is volgens mij ook ouder toch? Nou ja, al met al is Heitinga de zwakste van allemaal. Onbegrijpelijk dat die trainer is. Is van de categorie Roy en Winter.
0 0
Ozymandias
@geDaante
De '6' positie is zeker niet de ideale positie van Gravenberch. Hij komt als half veel beter tot zijn recht. Als '6' is hij vaak een vertragende factor omdat hij vaak de bal te lang bij zich houdt.
0 0
geDaante
Ik vind hem totaal geen half, alleen al in zijn fysiek niet, hij speelt vrijwel op één tempo, een half moet kunnen versnellen, onder meer.

Hij heeft het ideale fysiek (lengte, geen vereiste overigens) voor een 6, en hij koppelt dat aan techniek en balgevoel en goede passing. Is in mijn ogen dan ook meer een spil, dan iemand die ruimte voor zichzelf maakt om te schieten, om een steekbal te geven, een korte vlotte combinatie diep aan te gaan, te versnellen, kortom wat te creëren op de half.

De bal bij zich houden kan ook te maken hebben met weinig aanspeelbaarheid van medespelers. Frenkie de Jong wordt dit vaak ook kwalijk genomen, terwijl hij gewoon naar voren wil en per se niet naar achteren of breed. Als er dan geen goede afspeelmogelijkheden naar voren zijn, wacht Frenkie tot deze zich wel voordoen (daarmee ook zijn medespelers motiverend zich aan te bieden), of hij gaat zelf op avontuur.
0 0
Koenniiee
Ik zie het totaal niet in Gravenberch als half. Over de bal te lang houden gesproken, combineert niet en steekt niemand weg.
2 -1
Ozymandias
@altijdwelwat
Dat het spel beter werd toen Lang op het middenveld ging spelen betekent nog niet dat Lang beter geschikt is als middenvelder dan als buitenspeler. Het betekent alleen dat Lang meer voetballend vermogen aan het middenveld toevoegde dan de spelers die daar in de eerste helft stonden.

Ik denk niet dat Jensen een topper is, ik denk niet eens dat Jensen een topper zal worden (al denk ik ook niet dat Jensen geen topper zal worden). Ik denk alleen dat Jensen het voetballende vermogen heeft om een topper te worden. Of hij dat ook daadwerkelijk zal worden ligt natuurlijk aan meerdere factoren.
0 0
Mitta023
Klopt en als Schön en Ylatupa spelen dan spelen ze als rechts of linksbuiten terwijl het toch echt middenvelders zijn. Precies wat ze ook met Lang doen om maar zonder risico te spelen, waardoor deze middenvelders zich niet meer goed ontwikkelen. Ongeloofelijk jammer dit zeker na wat er met plan cruijff was ingezet...
1 -1
Ozymandias
Ylatupa is helemaal geen middenvelder. Hij is ook geen echte buitenspeler maar meer een schaduwspits (zo speelde hij in Finland ook zijn meeste wedstrijden).
2 0
Liniaal
Die El Maach mag van mij Alblas per direct vervangen in Jong.
3 0
Van Reenen
Geweldige keeper El Maach. En zeker Jong Ajax waardig.
3 0
Mitta023
Vond hem voetballend vandaag nog wel wat tegen vallen speelde best vaak de lange bal maar is zeker beter dan Alblas. Verwacht ook dat Kotarski de plek van Alblas deze zomer direct in neemt.
3 0
Van Reenen
6 Minuten bij getrokken. Zoals veel scheidsrechters wilden zij dat 010 gelijk maakte. Ik heb dit nog nooit gehoord in het voetbal om zoveel minuten extra tijd te geven!
2 -1
Ozymandias
Ach wees eerlijk, Ajax had in deze wedstrijd de arbitrage zeker niet tegen zich.
0 0
Suarez16_
Wat een ettertje is die Lang ook hahahaha.
3 0
HeavenlyDivine
Ik snap dat het de 93e minuut is maar zowel Brobbey als Schon konden daar 1 op 1 met de keeper worden gezet, tering
1 -1
trooop
Technisch niveau en positiespel: dramatisch. Dra-matisch. 'De beste opleiding ter wereld', right.
4 -2
Ozymandias
Het positiespel is vandaag juist goed, het probleem is dat Heitinga voor de verkeerde spelers kiest waardoor er niet genoeg voetballend vermogen is om het goede positiespel om te zetten in goed combinatievoetbal.
0 -3
trooop
Wordt een semantische discussie zo. Jouw lezing valt te verdedigen, maar dat is niet wat er althans in de volksmond al decennialang onder positiespel wordt verstaan.
0 0
Veliborvasovic
Weet niet wat jij heb gezien. Maar dit was slecht. On Ajax. Dit matige Feyenoord moet je oprollen. Positie spel was heel slecht. Verdediging middenveld aanval drama. Tel daarbij nog een onrustige keeper bij op. Het werd wat beter toen onze Finse vriend erin kwam. Die bracht wat voetbal erin. Al met al weinig tot geen spelers gezien die we gaan zien schitteren in de Johan Cruijff Arena
1 -1
Ozymandias
Het positiespel was helemaal niet slecht, het combinatievoetbal was slecht maar dat kwam niet door het positiespel maar door een gebrek aan voetballend vermogen.
1 0
geDaante
En dus is het positiespel niet goed, leek helemaal nergens op. Geen spel tussen de linies, geen combinaties, geen driehoekjes, etc.

En je hebt wel een punt dat dat met betere, technisch/creatieve spelers veel beter gaat, maar daar wordt niet voor gekozen, en dus wordt er ook niet voor goed positiespel gekozen. Teveel lange ballen, te weinig beweging zonder bal, te weinig ondersteuning, wanneer een bal diep over de grond kan, toch dieper kijken en de lange bal spelen, etc.
1 -1
Ozymandias
Positiespel is toch waar de spelers staan en lopen (ten opzichte van elkaar en de tegenstanders)? Het positiespel was prima, het combinatievoetbal niet maar dat kwam niet door het positiespel maar door een gebrek aan voetballend vermogen (functionele techniek, steekpass, etc.) in het elftal.

Het is onzin dat de spelers niet tussen de linies liepen en driehoekjes maakte. Het probleem is dat er te weinig voetballend vermogen in de ploeg was om dat te benutten. Spelers die tussen de linies liepen konden niet worden aangespeeld omdat er niemand stond met een goede pass. De halven maakte zich deze wedstrijd steeds goed aanspeelbaar maar konden weinig met de bal als ze die kregen. Er was ook zeker wel beweging (zeker op de flanken) maar niemand die een steekpass heeft om de bewegende spelers diep te sturen. Dat er te veel lange ballen waren klopt ook niet echt. Pas in de laatste 20 minuten ging Ajax te vaak met de lang bal spelen maar dat gebeurd meestal (ook toen Jonk elftaltrainer was) omdat de talenten dan moe worden en voor een makkelijke optie gaan.
0 0
Mikey Stormram
Laffe tijdrek wissel ook nog.... man man man

Ajax onwaardig dit
1 -1
Ozymandias
Wat een onzin, winnen is erg belangrijk vandaag en zo'n tijdrek wissel is dus verstandig.
1 0
geDaante
Oké, maar het ligt allemaal in de lijn met de laffe speelstijl, de laffe wissels, de laffe opstelling, allemaal resultaatgericht, geen geloof in goed aanvallend voetbal met je beste technisch/creatieve spelers blijkbaar.
2 -1
geDaante
En nu weer met een '10'...
2 -2
Ozymandias
Dat vind ik geen probleem, het is juist goed dat jeugdspelers leren om tactische omzettingen tijdens een wedstrijd door te voeren. Guardiola laat zijn teams regelmatig met een '10' spelen als de wedstrijd daarom vraagt.
1 -1
Babangida83
Met een 10 kan je alleen spelen, als de 5 naar het middenveld doorschuift. Anders kan je geen goede druk meer zetten en je opbouw wordt horizontaal ipv verticaal, want je mist een linie in de opbouw. (Een 10 staat de 9 in de weg in de opbouw, plus dat je een maar 1 mogelijkheid hebt).

Met twee verdedigende middenvelders ben je weinig flexibel als het gaat om gericht de bal vastzetten. Daar sta je te horizontaal en te veel naar achteren voor.

Voor opbouwen, zie Daan.

De nummer 10 moet dan bovendien te veel lopen, want heeft een breder speelveld. Dat wil je juist niet. Nog afgezien van het feit dat die je die Braziliaanse spits in de weg loopt. Want die laat zich vaak ook wat zakken en heeft een actie.

Niet onbelangrijk ook is het feit dat de combinatie met de buitenspelers moeilijker verloopt. De 10 kan niet én de combinatie doen, én voor het doel verschijnen. Daar heb je twee iets hogere middenvelders voor nodig.

Zo'n blok op het middenveld is puur verdedigend vanuit de omschakeling. Werkt alleen als je verdedigend compact staat en daarmee zones afdekt en niet de man. Je zou ook twee lopers op kunnen stellen, met op z'n minst één fysiek sterke spits en dan speel je kick
0 0
geDaante
Dit is puur resultaat eruit slepen, zoals Heitinga de onder 19 altijd laat opereren, op teamresultaat gericht. En maar roepen dat de individuele ontwikkeling en het klaarstomen voor Ajax 1 prioriteit is.

In plaats van de punt naar achter beter te gaan uitvoeren, door onder meer Jensen erin te zetten, Ekkelenkamp naar de verdediging, en zo aanvallend meer creëren en hopelijk goals maken, wordt er gekozen voor degelijkheid en zekerheid, en nog minder voetbal, puur voor resultaat.

Ajax heeft de ware Ajax-mentaliteit niet, al weet ik onderhand niet meer of dat wel die mentaliteit waar ik het over heb des Ajax is, of puur des Cruijffs.

Guardiola doet wel nuances aanbrengen inderdaad, maar met het oog op de aanval en de spelprincipes beter toe kunnen passen tegen een bepaalde tegenstander, niet om een voorsprong te verdedigen en puur defensief wat sterker te staan.
1 -1
Ozymandias
Dat kan maar dat neemt niet weg dat het goed is dat de jeugdspelers zo leren hoe ze een tactische omzetting moeten doorvoeren tijdens een wedstrijd. Het maakt voor de individuele ontwikkeling weinig uit of ze met een '6' of '10' spelen.

Wat Heitinga fout doet is zijn spelerskeuze, de speelstijl en tactische aanpassingen zijn vandaag prima in orde.
1 0
geDaante
Tuurlijk maakt dat wel uit, ten eerste zou je met het eerste met een 6 moeten spelen (ideale formatie voor combinatiespel/driehoekjes) en de hele jeugd daar op af moeten stemmen, zodat ze één worden met die speelwijze, waardoor minder denken, meer ruimte voor intuïtief spelen.

Buiten dat, met een 6 is het heel anders opbouwen, met veelal de halven direct inspelen door de CV's. Dat vraagt gedurfd en secuur inspelen van de CV's, en goed aanbieden en bewegen door de halven. Met de punt naar achter heb je ook twee halven, en geen 10. Een 10 is een ander type dan een half, en halven zijn wat Ajax nodig heeft voor het eerste. Het drukzetten is ook anders.

Met een 6 krijg je, als je de rest ook goed invult, meer combinaties en driehoekjes, en dus beter voor de ontwikkeling van combinerend vermogen, techniek en handelingssnelheid.
0 -1
Ozymandias
Een 4-1-4-1 (4-3-3 met een '6') is het juiste fundament maar het ligt aan het positiespel van de tegenstander of het ook daadwerkelijk de juiste formatie voor een bepaalde wedstrijd is. Het is niet voor niets dat Guardiola zijn formatie per tegenstander aanpast. Zelfs Cruijff liet zijn ploegen regelmatig met een '10' spelen.

Jeugdspelers moeten juist worden gestimuleerd is het nadenken en dat doe je niet door ze maar één speelstijl aan te leren. In de onderbouw van de jeugdopleiding moeten de jeugdtrainers zich tactisch gezien richten op het aanleren van de spelprincipes van de Ajax School (opbouwen van achteruit, drukzetten, etc.). In de middenbouw moet de basis van de tactische formatie (4-3-3) worden gelegd en in de bovenbouw moeten talenten verschillende invullingen aan de spelprincipes van de Hollandse School en tactische formatie worden aangeleerd.

Als je talenten maar één speelstijl aanleert beperkt dat de hoofdtrainer in zijn tactische opties. In Nederland denkt men sowieso nog veel te veel in cijfertjes (4-3-3, 4-2-3-1, 4-1-4-1, etc.) terwijl uit interviews met mensen als Guardiola, Sampaoli, Klopp, etc. blijkt dat zij juist veel meer in spelprincipes denken en dat ze de cijfertjes (formatie) aanpassen aan de manier waarop die spelprincipes het verst kunnen worden doorgevoerd tegen de ploeg waar ze tegen spelen.
0 0
MosesD
Geheel eens. Met dien verstande dat in de onderbouw juist niet teveel nadruk op tactiek gelegd moet worden. Gebeurt bij mijn weten ook niet. Maar spelers moeten natuurlijk meerdere systemen beheersen. Het is veel te rigide of zwart wit denken dat er maar 1 systeem heilig zou zijn. Spelers leren er juist veel van als ze verschillende systemen spelen en dus op verschillende posities spelen. Het is ook makkelijker om zo spelers in te passen en spelers die uiteindelijk vertrekken zijn ook polyvalenter als ze meer systemen beheersen. Vasthouden aan één rigide systeem maakt een opleiding niet aantrekkelijker en bovendien bepalen vaak spelers het systeem en niet andersom.
0 0
geDaante
Nu weer Brobbey erin en Perreira naar rechts, weer geen Jensen, wat een verschrikkelijke coach.
3 0
didierajax020
El Maach prima keepertje hoor!
1 0
3*stars*3
Die Gravenberch doet mij echt denken aan Pogba van Juve.
Hoop niet dat hij bij Mino zit of gaat...
1 0
Ozymandias
Dan moet ik je nu jammer genoeg teleurstellen, Raiola is volgens mij niet zijn directe zaakwaarnemer maar wel een adviserend zaakwaarnemer (een rol die Raiola bij veel jeugdspelers heeft).
0 0
3*stars*3
Serieus!!!? -_-
0 0
Mitta023
Ja zit volgens mij zelfs direct bij Mino maar word hij op dit moment begeleid door Jose Fortes Rodriguez die Mino helpt in Nederland. Wel verstandige ouders en al een mondeling akkoord dus verwacht wel dat hij blijft!
0 0
3*stars*3
Zou mooi zijn en dat Fortes Rodriguez handlanger van Mino is, wist ik niet.
Zag hem laatst wel in filmpje van v Gelderen.

Sinds gedoe met Redan moeten we maar afwachten met mondeling akkoord...
0 0
Suarez16_
En als hij op zijn 18de net zo ver is als Justin dan krijgen we weer zo'n soap vrees ik.
0 0
AJAIXIXIXI
Die scheids is toch ook een pannenkoek eerste klas.
1 0
Ozymandias
Ik vind de speelstijl van Ajax eigenlijk best in orde (er wordt vandaag door het centrum opgebouwd, de halven maken zich goed aanspeelbaar en voorin wordt het veld goed breed gehouden) maar het probleem is dat Heitinga de verkeerde spelers kiest om deze speelstijl uit te voeren.
4 0
Fredschuit1
Die scheids heeft Loetje ook ontdekt..
0 0
AltijdGelijk
Lang op het middenveld gaat een stuk beter. Verdeeld het spel snel. Het hele team staat gelijk beter met Lang als aanvallende middenvelder, die risico in zijn spel kan leggen omdat Gravenberch daarachter staat.

Ylatupa kan ook wel aardig voetballen hoor, zelfde soort speler als Cerny.
4 0
willieovertoom
Niet te vergelijken. Ylatupa is tamelijk traag, maar passeert uit stand en heeft van die fluwelen schepballetjes. Ronald De Boer-achtig. Cerny is vooral van de drive en van de diepte.
1 0
Mitta023
Wat vind je zijn beste positie? Ik denk dat hij als half beter tot zijn recht zou komen. Komt voor een buitenspeler toch wat snelheid te kort en heeft absoluut geen diepte in zijn spel. Denk dat als half hij beter gebruik kan maken van het passeren uit stand en zijn goede overzicht en pass.
1 0
NouriVandeBeek
Ylatupa drukt zijn stempel
4 0
Michelinho
Prachtig, twee mooie acties van Ylatupa. Wat een verschil als er zo een bij staat.
2 0
3*stars*3
Ik kijk vanaf begin 2e helft maar die Ylatupa heeft toch zijn aandeel bij 2 goals.
Waarom speelt hij niet vaker, blessure?
1 0
rickyboy1444
Hij begon goed aan het seizoen maar was de laatste tijd wat minder bezig. Misschien dat hij daarom op de bank is gekomen.
0 0
3*stars*3
Ah ok, thanks.
Was eigenlijk vergeten dat o-19 vandaag speelde,.
Ik kwam thuis en zag het bij aanbevolen op Youtube.

Mooi voor Ekkelenkamp dat hij scoort maar ik zie liever jongens als Jensen en Ylatupa, die wat extra's toevoegen.
3 0
Panama
Goeie speler die ekkelenkamp, goeie keuze sjonnie! :’)
0 -1
AJAIXIXIXI
Hij kan scoren maar voetballen kan hij niet hoor.
2 0
Ajax0317
Ekkelenkamp!
0 0
didierajax020
LEKKKKKER MAN!
0 0
jaribombari
de kakkies zijn wel beter vind ik
2 -2
Ozymandias
Ajax speelt zeker niet goed maar zeker wel beter dan Feyenoord.
2 0
Rsv
Wat is de situatie omtrent Pasquali, iemand die mij dit kan vertellen?
1 0
Ozymandias
Hij is naar Jong Ajax doorgeschoven maar heeft daar vooralsnog geen vaste basisplaats.
0 0
rickyboy1444
Hij is doorgeschoven naar Jong Ajax voor zover ik weet, dus misschien achten ze het niet nodig om hem terug te halen voor dit soort wedstrijden.
0 0
rodnet
Uit het niets gelijk. Het is wel erg matig.
0 0
Panama
Goed gekeept
0 0
didierajax020
Lekker Noa!
0 0
Stibba020
Lekker bezig Heitinga...
0 0
Lagasj
Weer een verloren jaar in de ontwikkeling van O 19.
Is men dan blind of zo?
Die Heitinga is volkomen ongeschikt. Wat een plaag is dat!
Zitten best aardige spelers tussen, maar totaal geen verband of spelopvatting (Visie).
Tel daar die nr 4 bij op en je hebt geen tegenstander meer nodig.
2 -1
Ozymandias
Of het een verloren jaar is kunnen we nog niet zeggen. Dat ligt namelijk aan de individuele ontwikkeling en niet aan het spel. Jongens als Ter Heide, Nunnely, Pereira, Kemper, Ekkelenkamp, Bakker en Dest hebben zich individueel redelijk/goed ontwikkeld in de eerste seizoenshelft.
1 0
Suarez16_
En die youtube chat is de toekomst van Nederland? Lekker anoniem onder een naam zoals "wc borstel" mekaar uitschelden met kanker dit en dat of mekaar uitschelden voor Jood of grapjes maken over Nouri. Als je dit op je 10de al zegt nou dan kom je ook niet verder dan een uitkering zonder een diploma.
1 -1
amthree
Daarom kijk ik niet naar die chat dat zijn van de ''internet'' hooligans stoer doen achter hun veilige pc.
0 0
Keffie L
Ylatüpa voor Bakker?
1 0
Rsv
Heitinga maakt er wel een potje van daar zeg.
6 0
geDaante
Gravenbergh is de enige aan Ajax' kant met een echt goede techniek en balbehandeling, wat een verschil met de rest. En dan Jensen, de enige andere met een goede techniek én de broodnodige kwaliteit, er weer eens naast.
4 0
Ozymandias
Ik vind Lang ook een goede techniek en balbehandeling hebben (voor een speler van zijn leeftijd).
2 0
geDaante
Ja die kan er ook nog mee door, net als Dest, dat vind ik een leuke back.
0 0
Ajaxfan16
hoe kan dit? paar maanden geleden wonnen we hier nog 5-0 van en toen stonden bij feyenoord ook nog spelers in die nu bij de selectie van het eerste zitten
1 0
Sunstridr
Wij missen 3 van de Spelers die wij toen hadden (Botman, Pasquali en Bakboord) en Ekkelenkamp heeft heel wat moeite met doelpunten scoren op het moment.
Er is ook de vreemde keuzen van Heitinga (zoals een uit vorm Ekkelenkamp boven Jensen)
0 0
Fredschuit1
Waarom is Heitinga niet onderaan de ladder begonnen? Lijkt nergens op dit. Perreira is de enige die flair en branie heeft. Lang in mindere mate. Matige spelers in deze lichting..
3 -2
AltijdGelijk
Je ziet Ryan Gravenberch over het hoofd.

Een zeer groot talent!
1 0
Fredschuit1
Wel een draaikont en vertraagd het spel regematig.. Is nog van een generatie jonger en dat zie je ook her en der nog wel terug. Net zoals vandaag..
1 -4
Veliborvasovic
Valt niet mee. Ajax moet dit Feyenoord kunnen overvleugelen maar Lang en Nunnely zeer matig. Vanaf het middenveld komt niets. Achterin zeer slecht.
1 -1
Ozymandias
Nunnely en Lang krijgen niet de mogelijkheid om goed te spelen omdat de middenvelders ze (bijna) nooit één op één met een directe tegenstander zetten. Buitenspelers zullen (bijna) nooit goed presteren als de middenvelders het niet goed doen.
2 0
geDaante
Precies. Al heeft Nunnely het niveau niet, Lang kan veel beter, maar moet ook nog blijken.
2 0
eriksen23
Schrijnend dat het middenveld van Feyenoord voetballend eigenlijk meer kwaliteit heeft dan Ajax. Althans de drie die er nu staan. Met Lang ipv Ekkelenkamp en van Gelderen een linie naar voren ipv ter Heide zou het al veel beter staan. Daarnaast willen ze ook verder naar voren drukken. Ik vind het echt een ramp om te zien dat eigenlijk alleen Gravenberch centraal de oplossing zoekt en de bal richting Danilo wil spelen. Ekkelenkamp beweegt nooit tussen de linies en als ie m al krijgt is het rechtstreeks richting Nunnely want een idee of talent om een idee uit te voeren is bij hem ver te zoeken.

Misschien niet de beste generatie die we gehad hebben maar ben er wel duizend procent zeker van dat hier veeeeel meer uit te halen is dan Heitinga doet. Met name tegen PSG en de eerste helft van vandaag blijkt dat weer eens.
4 0
marrene
Triest niveau. Creativiteit is niet te zien. Geen enkele speler met een actie. De enigen die van dit elftal ooit het eerste kunnen halen zijn Bakker en Gravenberg. De rest pure opvulling. Kemper zo nu een parodie op een voetballer. Lang wil zich te zeer bewijzen maar speelt mede daardoor waardeloos.
Ook Heitinga begrijpt er helemaal niks van. Op de vleugels moet meer creativiteit. Jongens die iemand kunnen uitspelen. En waarom speelt Jensen niet?
2 0
Panama
almere city kan zich opmaken voor een goede lichting ajax spelers die hun kant opkomt haha
3 0
AltijdGelijk
De beste man op het veld is de nummer 6 van Feyenoord!

Dit is de eerste keer dat ik naar de 019 kijk dit seizoen

Danilo de beste man aan onze kant, goede spits met veel talent.

Ryan Gravenberch is ook een heel erg groot talent.

Misschien nog Bakker erbij rekenen.

Dat zijn de eerste 3 die in aanmerking komen voor het eerste elftal!

Feyenoord heeft een paar goede spelers: Keeper, Geertruida maar vooral die nummer 6
2 0
ElPistolero9
Mee eens. Danilo en Gravenberch beste aan onze kant. Lang valt erg tegen vind ik. zou meer z'n stempel moeten drukken. Hele verdediging erg matig
1 0
Intec
Lijkt nergens op.
2 0
fcpe
heitinga kan er niks van , niet analyseren en niet coachen
zoeken ze geen schoonmakers binnen ajax?
4 -1
Ajax_33
Ik snap het echt niet, waarom zou je iemand als Jensen op de bank houden?
3 0
Ozymandias
De enige goede redenen die ik zou kunnen bedenken om iemand als Jensen op de bank te houden zijn 1) hij is fysiek of mentaal niet fit of 2) hij werkt niet hard genoeg (tijdens de wedstrijden en trainingen). Alle andere reden zou ik belachelijk vinden.
0 0
Panama
Nou dan heb ik nieuws voor je, hij staat er niet om dat hij “risico meebrengt”
2 0
Ozymandias
Persoonlijk denk ik dat hij er niet in staat omdat hij te weinig diepgang in zijn spel heeft. KNVB-trainers hechten enorm veel belang aan middenvelders die de ruimte tussen de spits en het doel van de tegenstander goed bespelen en Jensen doet dat niet. Ekkelenkamp heeft veel meer balverlies dan iemand als Jensen dus het is niet zo dat Jensen meer risico met zich meebrengt.

Het absurde is natuurlijk dat Jensen alleen door middel van veel wedstrijden spelen (en het analiseren van die wedstrijden) zal leren dat hij vaker en beter die ruimte moet benutten terwijl iemand als Ekkelenkamp qua voetballend en creatief vermogen altijd een beperkte speler zal blijven.
0 0
geDaante
Zou zeker kunnen, maar juist zo'n loper als Ekkelenkamp vul je in zo'n tactiek (die ik persoonlijk zeer kansloos vind) aan met een creatieve speler ernaast, met creatieve passing, om Ekkelenkamp te voorzien van steekpassjes en dergelijke.

Dat wat Panama speelt denk ik ook mee, Ekkelenkamp verliest wel vaker de bal, maar met ook nog Jensen die dan weleens de bal verliest, zal dat teveel zijn in de ogen van een angstige coach. Het speelt ook mee waar je de bal verliest en met hoeveel man achter de bal.

Hoe dan ook, in alle gevallen een trieste voetbalfilosofie, die weinig met Ajax te maken heeft, al denkt men dat het volledig des Ajax is.
0 0
Keffie L
Dus ze willen eigenlijk spelen met een diepgaande middenvelder en eentje die veel meters maakt? Lekker handig met een snelle voorhoede..
0 0
Ozymandias
In het moderne voetbal is het enorm belangrijk dat er veel diepgang vanaf het middenveld is. Ik kan dus begrijpen dat ze met diepgaande spelers willen spelen. Maar het is nog belangrijker dat middenvelders over veel voetballend en creatief vermogen beschikken. Daarbij is het makkelijk om een speler als Jensen te leren hoe hij de ruimte tussen de spits en het doel van de tegenstander moet bespelen dan een speler als Ekkelenkamp qua voetballend en creatief vermogen op het juiste niveau te brengen.
0 0
Amster
De verdediging gaat never never nooit Ajax 1 halen, afscheid van nemen dus.
3 -1
geDaante
Zou kunnen, maar onthoud wel dat het veldspel en de opbouw heel lastig wordt met zo'n middenveld, dat zo opereert. Opbouwen wordt in principe vooral door de middenvelders bepaalt. De CV's moeten vooral dan durven inspelen.
0 0
Ozymandias
Kemper speelde voor de winterstop heel goed en Van Gelderen is een tweedejaars B-junior met veel potentieel.
0 0
Keffie L
Fysiek gezien is Van Gelderen niet de sterkste, misschien wat als rechtsback?
0 0
Ozymandias
Die jongen is pas 16 jaar oud en begint nu pas echt met zijn fysieke ontwikkeling. Daarbij beschikt Van Gelderen over een relatief groot atletisch vermogen.
1 0
Amster
Voetballend is Kemper wel aardig ja, verdedigend word ik er niet warm van. Van Gelderen heb ik dan niet zo goed gevolgd dus voordeel van de twijfel dan.
1 0
Murph
Wat een slappe hap achter
1 0
Toon meer reacties