Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Voor wie lonkt Blind of Vertonghen-route?

FinnDekker, 02-02-2018 om 23:30, 24963 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Op Deadline Day gebeurde er weinig in het handelshuis van Amsterdam. Alleen Deyovaisio Zeefuik vertrok op het laatste moment nog bij Ajax. Op huurbasis maakt de nog jonge rechtsback het seizoen af bij FC Groningen. Daarmee is Zeefuik na Zakaria El Azzouzi, Leeroy Owusu en Mauro Savastano de vierde Ajacied die zijn geluk tijdelijk elders beproeft. Allemaal hopen ze een nieuwe kans bij Ajax af te dwingen.

Waar Marc Overmars de afgelopen seizoenen legio Ajacieden uitleende, ligt dat aantal nu een stuk lager. De directeur spelersbeleid zal na de laatste jaren hebben geconcludeerd dat de kans klein is dat een verhuurde speler zich terugknokt in Ajax 1. In twee seizoenen werden veertien spelers verhuurd. Op Mitchell Dijks na, waar gezien zijn situatie een asterisk achter kan worden geplaatst, keerde geen van deze huurlingen nog terug in de wedstrijdselectie. De vraag is of de volgende vier deze gedachte kracht bij gaan zetten. Of is een van de vier het volgende succesverhaal na Jan Vertonghen en Daley Blind?

Deyovaisio Zeefuik – Groningen
Met een stormachtige ontwikkeling in zijn laatste jaren in de jeugd en Jong Ajax dwong Zeefuik eind vorig seizoen zijn debuut af in het eerste. Maar in plaats van deze lijn door te trekken, werden redelijke optredens dit seizoen tenietgedaan door ongelukkige ‘rookie mistakes’ tegen onder meer Rosenborg BK, AZ en MSV Duisburg, hetgeen hem weinig geliefd maakt bij de bühne. De grotendeels terechte kritiek en het gebrek aan veel minuten lijken het spel van Dipper te beïnvloeden.

Zeefuik lijkt zoekende naar zijn zelfverzekerde, hongerige vorm van een jaar geleden. Hopelijk gaat de rechtspoot deze vorm vinden bij FC Groningen, waar de back meer ruimte en tijd krijgt zich te ontwikkelen. De vergelijking met Blind, die voor zijn vertrek naar het hoge Noorden allerminst een publiekslieveling was, is snel gemaakt. Zeefuik zal ongetwijfeld hopen net zoals Daley als herboren terug te keren in de ArenA.

Zakaria El Azzouzi – Excelsior
El Azzouzi begon in Kralingen aan zijn derde kans in twee jaar tijd. Na verhuurd te zijn aan FC Twente en Sparta Rotterdam met wisselend succes werd Excelsior zijn nieuwe werkgever afgelopen zomer. Het lievelingetje van Wim Jonk werd in 2015 een van de gedupeerden na de breek van de voormalig hoofd jeugdopleiding met Ajax, maar liet tot nu toe nog niet echt zijn voeten spreken en had enkel spaarzame oplevingen in de Eredivisie als huurling.

Bij Excelsior speelt de rappe aanvaller, beschikkend over een contract tot en met medio 2020, zeer regelmatig. Twaalf wedstrijden begon de Ajacied in de basis, zes keer viel El Azzouzi in. Alleen in de laatste drie wedstrijden van de laagvlieger maakte de rechtspoot vanwege een kwetsuur geen minuten. Het rendement is nog niet om over naar huis te schrijven. In achttien wedstrijden was Azzouzi bij slechts drie goals betrokken. Zijn concurrent in de spits, Mike van Duinen, doet het met vier goals en drie assists een stuk beter. 

Leeroy Owusu – Almere City
Ook Owusu werd voorafgaand aan dit seizoen al eens verhuurd. De 21-jarige voetballer, die net als El Azzouzi nog niet debuteerde in de hoofdmacht van de Amsterdammers, werd vorig seizoen gestald bij Excelsior, waar men niet tevreden was over het gedrag en de houding van de rechtsback. Owusu keerde daardoor vorig jaar vroegtijdig terug in Amsterdam, maar was door deze situatie de rest van het seizoen niet meer speelgerechtigd.

De keuze voor Almere City is op zijn zachtst gezegd vreemd te noemen. Dit omdat Overmars in het recente verleden meermaals aangaf een grote hekel te hebben aan kunstgras, iets waar Almere City momenteel nog op speelt. Maar belangrijker, Almere City doet onder voor Jong Ajax. De verdediger maakt veel minuten in Almere, maar lijkt niet opgewassen tegen de concurrentie van Joël Veltman, Luis Orejuela, Rasmus Kristensen én Zeefuik.

Mauro Savastano – Go Ahead Eagles
In de gouden generatie van onder meer Donny van de Beek, Vaclav Cerny en Jaïro Riedewald was Savastano een meer dan gewaardeerde kracht. Samen met de andere drie talenten mocht de mandekker in 2015 op achttienjarige leeftijd nog mee op trainingskamp met het eerste. De weg lag open voor de verdediger zonder echte concurrentie op de linksbackpositie. Kwetsuren aan voornamelijk de enkel gooiden echter roet in het eten.

In Jong Ajax werd de linkspoot tijdens zijn herstel voorbijgestreefd door Damil Dankerlui, Terry Lartey Sanniez en Mitchel Bakker. Ondanks zijn kwaliteiten als snelle, aanvallend ingestelde vleugelverdediger speelde Savastano dit seizoen maar zes duels bij de beloften, waarvan drie keer als invaller. Een verhuur aan Go Ahead Eagles lijkt nu de perfecte uitweg. Maar met een contract tot de zomer van 2018 zal zijn periode bij Ajax de komende maanden hoogstwaarschijnlijk teleurstellend als een nachtkaars uit gaan.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ferd
Zeefuik heb ik nog niet afgeschreven, de rest komt nooit meer terug
1 0
Ar
In dit geval: voor geen van hen.
Zo'n route zou misschien kunnen lonken voor Eitingh, maar aan de andere kant is spelen in de top van de eerste divisie bij Ajax niet zo veel minder dan spelen bij laagvliegers in de eredivisie.
0 0
RaynoFischer
Van deze 4 heel misschien Zeefuik, maar ze komen allemaal tekort
Zullen wel onderin de Eredivisie/middenmoot blijven denk ik
1 0
Maxwell_5
En van der Wiel.
0 0
wladimir
Van der Wiel heeft geen officiële wedstrijden gespeeld voor andere clubs dan Ajax voor z'n debuut bij Ajax. Sowieso is de carrière van van der Wiel teleurstellend t.o.v. Vertonghen en Blind. Hij heeft wel een gigantisch lekker wijf gescoord. Dat dan weer wel.
1 0
Maxwell_5
Hij is na een verhuur toch succesvol geweest bij Ajax? Dat is toch de essentie van een verhuur in deze fase?

En waarom is Blind in hemelsnaam succesvoller dan van der Wiel?
0 0
Ferd
Van der Wiel is nooit verhuurt geweest. Van der Wiel is weggestuurd door Ajax, vertrok naar Haarlem, en mocht later terugkomen.
0 0
michaellaudrup
ook goed hahahaha
0 0
Ajax95Duivendrecht
Betwijfel bij alle 4 of zo'n route mogelijk is. Zeefuik heeft nog de meeste kans, maar ook die moet in Groningen nog heel veel stappen maken, wil hij ooit een bruikbaar alternatief op rechtsback worden voor ons.
0 0
Web
Komen allemaal te kort voor Ajax.
Dan zou ik eerder Eiting uitlenen. Maar ook met hem moet ik het nog zien. Komt handelingssnelheid te kort. In de jeugd was ik erg gecharmeerd van hem. Beng bang dat hij het niet gaat halen.
4 0
Ar
Ik had verwacht dat Eitingh inmiddels dit seizoen al minuten bij het eerste gemaakt had in precies die rol die Frenkie nu heeft. Daar speelt hij ook regelmatig hele goede wedstrijden bij Jong. Alleen is Frenkie denk ik verdedigend nog iets beter.
0 -1
afcas
maar ajax leent tegenwoordig alleen spelers uit die het zeer waarschijnlijk niet meer gaan halen indien er geen wonder gebeurd... ajas heeft ook weinig aan spelers verhuren die vervolgens verpest worden door de hurende club om vervolgens als 1e geslachtofferd te worden als de club een wedstrijdje verliest...
0 0
wladimir
Eiting is een goede vriend van de Ligt. Minuten maken bij Jong, meetrainen en op de bank bij het eerste is prima voor misschien talenten. Zo moet ook Leon Bergsma langer bij Ajax blijven. Alles om Mathijs de Ligt nog een paar seizoenen in Amsterdam te houden.
0 0
UltimateKaos
Ajax heeft in voorgaande seizoenen dan ook alleen jongens verhuurd die het toch al niet zouden gaan redden. Daardoor denken veel mensen dat je gelijk afgeschreven bent zodra je verhuurd wordt.

Het is dat Dolberg nu geblesseerd is, anders had Cassierra deze seizoenshelft ook verhuurd moeten worden. Het zou gunstig zijn voor alle partijen. De speler speelt zijn wedstrijden op niveau, de club waar hij aan verhuurd is heeft 'goedkoop' een fatsoenlijke spits. En Ajax krijgt een meer ervaren speler terug zonder dat het ze heel veel geld kost.
0 0
eros
Geen van de 4,...
2 0
ram
Geen van deze 4 jongens heeft het, vrees ik. Héél misschien Zeefuik maar ik denk dat dit allemaal spelers zijn voor de onderkant van de Eredivisie of de Jupiler League.
8 0
BillSplate
Helaas allen niet goed genoeg. Van El Azzouzi had ik wel verwacht dat hij zou laten zien om bij een subtopper uit te kunnen komen. Vooralsnog zie ik dat niet.

Savastano heeft geen geluk gehad dankzij zijn blessure(s). Anders moest hij zeker een Ajax 1 speler zijn geworden.

Owusu is nooit goed geweest en Zeefuik laat het absoluut niet zien. Moet het erg goed gaan doen, wilt hij terug willen komen. Orejuela zal Ajax zeker niet zomaar kwijt kunnen en anders met teveel verlies. Dan kan er liever nog een jaar geïnvesteerd worden om te kijken wat er in zit.
0 0