'Nissen past perfect in dominerende teams'

BartVeenstra, 24-01-2018 om 07:00, 24019 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de naam van Rasmus Nissen Kristensen heeft Ajax zich weten te versterken met een nieuwe rechtsback. De Deen zal voorlopig fungeren als back-up van vaste rechtsback Joël Veltman, maar zal op een gegeven moment ook klaar moeten zijn voor het grote werk. Voor veel Nederlanders is de inmiddels oud-speler van FC Midtjylland een grote onbekende. Ajax Showtime sprak daarom met Klaus Egelund, journalist van het Deense Ekstra Bladet, over de nieuwe rechtsback van Ajax.

Hoi Klaus. Voor veel Nederlanders is Rasmus Nissen een grote onbekende. Kunt u mij wat over hem vertellen? Wat zijn bijvoorbeeld zijn sterke punten?
'Hij is een geweldige aanvallende verdediger met enorme leiderschapskwaliteiten. Hij is sterk in de lucht, snel met zijn voeten en hij heeft veel charisma. Hij past perfect in teams die graag domineren en aanvallende opties nodig hebben.'

En wat zijn dan zijn mindere punten? Sommige mensen zeggen dat hij moet werken aan zijn verdedigende kwaliteiten, wat misschien vreemd is voor iemand die in de verdediging staat.
'Hij moet zijn verdedigende vaardigheden verbeteren. Hij is zo gewend zich te focussen op het aanvallende aspect dat hij af en toe een beetje kwetsbaar is. Het wordt interessant om te zien of zijn technische/verdedigende vaardigheden een zwakte zijn in wedstrijden met een hoog tempo.'

Met welke rechtsback kunnen we hem eventueel vergelijken?
'Je kunt hem de witte Dani Alves noemen. Klinkt dat goed?

Dan over zijn persoonlijkheid. Hoe zit deze jongen in elkaar?
'Hij is een toekomstig aanvoerder. Hij brengt een hoop karakter op het veld. Het is het type speler dat je van een afstand al opmerkt.'

Hoe ziet men hem in Denemarken? Is hij daar een groot talent en maakt hij nog kans om mee te gaan naar het WK?
'Nee, hij maakt geen kans op het WK, tenzij hij bij Ajax direct een geweldige indruk achterlaat. Hij is een groot talent, maar nog wat grof en het verdedigende aspect kan beter.'

Nissen is niet de eerste Deense speler die bij Ajax tekent. Wat denkt u wat de reden is dat zoveel Deense spelers bij Ajax willen spelen?
'Dat moet je eigenlijk aan Ajax vragen. Maar Deense spelers hebben de neiging om zich snel aan te passen in Nederland, zeker in Amsterdam. De aanvallende manier van voetballen ligt Deense spelers wel. En dat er veel Deense spelers spelen, zorgt ook voor een vertrouwde omgeving. Daarom is het makkelijker voor de volgende. Tenslotte, scout John Steen Olsen heeft een zeker talent voor het ontdekken van de juiste spelers voor de club, wat het risico op fouten uiteraard vermindert.'

Denkt u dat Nissen klaar is om voor Ajax te spelen of zal hij wat tijd nodig hebben om zich aan te passen in Amsterdam en is hij daarom meer een speler voor de toekomst?
'Ik heb zelden een voetballer gezien die zo makkelijk de stap maakte van het jeugdvoetbal naar het seniorenvoetbal. Zijn vertrouwen en houding is enorm opvallend. Als hij blessures kan vermijden en bijvoorbeeld geen heimwee krijgt omdat hij verhuist naar een ander land, dan staat hij klaar om snel zijn intrede te maken in het eerste elftal. In mijn ogen is hij er helemaal klaar voor. Dat Ajax 5,3 miljoen euro betaalt, zegt mij dat Ajax er ook zo over denkt.'

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Foto: Twitter @AFCAjax

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ovdw
Ik ben ietwat sceptisch over Nissen als ik op dit interview afga.

In principe maakt Nissen geen kans op een WK-selectie. Zijn concurrenten voor de rechtsbackpositie die afgelopen jaar in Deense elftal hebben gespeeld zijn: Peter Ankersen (27, FC Kopenhagen), Henrik Dalsgaard (27, Zulte Waregem) en Jens Stryger Larsen (26, Austria Wien). Dat lijken mij allemaal geen hoogvliegers.

Bovendien vraagt die Deense journalist zich af of Nissen zich staande zal, op technisch vlak, houden als het tempo omhoog gaat?! Klinkt niet als een Maxwell-figuur/ Ajaxspeler in ieder geval.

Ondanks dit gegeven schrijf ik hem echter niet af. Maar dat overdreven optimisme hier is waarschijnlijk omdat de wens de vader van de gedachte is.
0 0
pinballmagic
Schrijf hem nog niet af ???
Heeft nog geen stap hier op het veld gezet
0 0
Ajax4xbestevaneuropa
Zou wat zijn als zo'n pikkie Veltman met zijn +150 wedstrijden Ajax 1 zo ff uit de basis speelt.
Veltman laatst: Ja maar als Chielini zo speelt dan staat iedereen te klappen! Dan ben je echt nog een jochie. kan Kluivert zeggen maar zelfs hij is daar te volwassen voor. Je bent prof en aanvoerder, ga je toch niet janken als je een keer goed speelt maar niet meteen een koning genoemd wordt.
Kale en kokkie op at5, kwam veltman aanrijden, zegt hij: Kijk uit hoor ik heb hier een heel kartel in m'n auto! Was leuk bedoeld maar zag nico toch ff kijken zo van: Kartel kartel? Kartel is ook spaans dus nico wist echt wel waar veltman het over had. Veltman blijft een jochie, die kerstfoto's met zn chick en hondje oh oh oh En dan moet je een back zijn die over lijken gaat.
0 -5
Ferd
dat pikkie Veltman gedraagt zich 300 keer meer volwassen dan jij.
3 0
RaynoFischer
En is ook meer een echte vent dan hij....
Zo vermoeiend dat onnodige gebash van sommige op alles wat Veltman zegt of doet.
Straks heeft iemand nog commentaar op dat hij liever een broodje pindakaas eet ipv. normale jonge kaas :p
3 0
Ozymandias
Veel commentaar op de persoonlijkheid van Veltman maar intussen speelt hij wel gewoon een goed seizoen. Daarbij is hij ook duidelijk in zijn rol als aanvoerder gegroeid en zie je hem tijdens de wedstrijden de spelers om zich heen van veel aanwijzingen voorzien. Vorig seizoen was Veltman ook al goed maar toen had hij nog met enige regelmaat een foutje waar veel azijnzijkers zich vast op konden zuigen.
3 0
Pheadrus
Fantastische speler die geen kans maakt op het WK met Denemarken??????

Klinkt een beetje tegenstrijdig. Er zijn dus minstens 2 backs die beter zijn. Hadden we die niet moeten nemen?
1 0
WeerDinges
Waarom? Je hebt ook spelers die bij een Barça prima presteren maar bij een man utd onder die galbak niet uit de voeten kunnen. Zoals ik het lees een goede aanvallende back. Wellicht speelt Denemarken vaak niet dominant?
0 0
RaynoFischer
Geen idee, maar kan toch dat hij nog iemand voor zich heeft die nu nog verder is, hij is 20.
Veltman is nu ook nog verder en dus beter dan hem :p
Mocht hij sneller dan verwacht doorbreken bij Ajax wie weet, potentie heeft hij
0 0
Web
Toch wel vreemd dat hij dan niet in de WK selectie zit. Zo goed zijn die Denen niet.
Maar wij zullen het zien
0 0
Sampaoli
We moeten het nog zien, maar hij zegt zelf dat hij met bal aan de voet niet zo goed is. Dat baart me wel een klein beetje zorgen. Hopelijk is hij echt de witte Dani Alves.
3 0
Ozymandias
Gelukkig moeten backs in de speelstijl van Ajax niet veel met de bal lopen. Ploegen met backs die veel met de bal lopen zijn makkelijk onder druk te zetten. Backs moeten de bal dus zo snel mogelijk naar een centrale verdediger of middenvelder spelen en dan zelf (zonder de bal) diep gaan. Een back hoort eigenlijk pas weer in het laatste 1/3 van het veld weer aan de bal te komen (voor een voorzet).
1 -1
Ferd
Nee, backs moeten NIET naar de centrale verdediger spelen. Behalve als Frank de Boer trainer is, dan moet het wel, dan is het verplicht.

"Niet goed aan de bal", ik ben bang dat we een Deense Dijks of Tete hebben gekocht.
0 -1
Ozymandias
Nee, de centrale verdedigers moeten niet naar de backs spelen. Dat is heel iets anders. De backs moeten natuurlijk eerst kijken of een middenvelder aanspeelbaar is maar als dat niet het geval is moeten ze niet met de bal gaan lopen maar de bal naar een centrale verdediger passen en zelf (zonder de bal) diep gaan. Backs moeten op eigen helft zo min mogelijk aan de bal komen omdat drukzetten het makkelijkst is als de back van de tegenstander de bal heeft aangeziens backs weinig afspeelpunten hebben.

Trouwens quote je iets wat niemand heeft gezegd dus vandaar de quotation marks?
0 -1
Ferd
Backs die naar de centrale verdediger passen is typisch saai, risicoloos Frank de Boer voetbal, backs moeten vooruit passen, niet opzij.

En hij zegt zelf "niet goed aan de bal", dus dat niemand dat heeft gezegd, waar haal je dat vandaan?
0 -1
Ozymandias
Nogmaals, backs die naar de centrale verdediger passes is geen typisch saai spel. Alleen als de centrale verdedigers naar de backs passes krijg je saai spel omdat de bal dan vaak van verdediger naar verdediger naar verdediger gaat. Backs moeten eerst proberen de middenvelder in te spelen maar als dat niet kan moeten ze niet met de bal gaan lopen aangezien je dan makkelijk onder druk wordt gezet. Onder De Boer kregen de backs veel te vaak de bal waardoor elke ploeg die ook maar een beetje druk zette Ajax makkelijk vast kon zetten op eigen helft. De bal moet zo lang mogelijk centraal in het veld blijven en pas op de helft van de tegenstander op de flanken terecht komen.

Wie zegt "niet goed aan de bal"?
0 0
Sampaoli
Alba, Dani Alves, Alaba etc. zijn ook niet vaak met de bal aan de voet, maar als het moet (onder druk) doen ze vrijwel altijd het juiste. Hopelijk kan Kristensen dat ook.
1 0
Ozymandias
Tja, dan spreken we ook over twee backs die bij de absoluut beste van hun generaties horen. Alves hoort in mijn ogen zelfs in een rijtje met onder andere Roberto Carlos en Lahm tot beste wingbacks in de geschiedenis van de sport en Alaba heeft het potentieel om in de toekomst ook een plaats in dat rijtje te veroveren.
1 0
niquedegraaff
Wie geeft dat beton achter hem een likje verf? Man man wat een lelijk gedrocht.
5 0
Restored
Ziet er idd niet uit
1 0
MosesD
De journalist heet Klaus, maar we noemen hem Rasmus.....
3 0
Wereld
haha
in de tekst staat dat de speler Rasmus Nissen Kristensen heet
er wordt gesproken met de journalist
maar "hoi Rasmus", hopelijk is dit niet echt gezegd XD
0 0
Ferd
Het is sowieso erg knullig om een verslag te beginnen met "hoi xxxx", dat is middelbare school niveau en zelfs daar krijg je een onvoldoende als je een verslag zo begint.
0 0
Isthisreal
Toch jammer dat Tete verkocht wordt voor 4 miljoen en dat er dan een Deen voor dat bedrag gehaald wordt
1 -7
Ferd
voor de 60000000ste keer: TETE WILDE NIET BIJTEKENEN EN MOEST DAAROM VERKOCHT WORDEN!!!

Bovendien kan Tete niet voetballen, gewoon een iets atletischere Dijks.
0 0
Lazell
Hahaha nouja zeg. Dat Tete niet kan voetballen is 1, maar atletischere Dijks slaat nergens op. Speelt niet voor niets met zeer grote regelmaat bij Lyon. Verdedigend véél stabieler dan Dijks. Vind trouwens wel dat Tete voor een back nieteens heel slecht kan meevoetballen. Hij bespeelt de ruimtes aanvallend gezien steeds beter en heeft toch al wat assisten afgeleverd.
0 0
Fritsie81
Tete kwam uit de opleiding (koste "niets") en had een aflopend contract. Vandaar de 4 mijloen. Wilde weg omdat hij bij Bosz geen basisplaats had. Dat zijn keuzes van de trainer en Tete, niet van Ajax als club. Overigens wilde hij zelf niet verlengen en kwam Lyon als uitweg.

Deze Deen, die als talentvol wordt bestempeld heeft aanvallende kwaliteiten. Tete is met name verdedigend sterk. Afhankelijk van de strategie is het ene type bruikbaarder dan de andere.
3 0
Van Reenen
Het zal wel een betere voetballer zijn dan Tete, maar de tijd zal het leren. Hoop niet dat hij er dit seizoen al inkomt, anders kan je straks Verltman alleen slijten aan Napoli voor één miljoen.
0 0
gras
Tete was inderdaad een heel ander type. Aan Tete had je enorm veel als je met een inschuivende 4 zou spelen. Dan kan Tete als mandekker naast de Ligt spelen en alles op duelkracht, mandekking en snelheid corrigeren, terwijl de linksback en frenkie inschuiven.

Maar water onder de brug.

Dit klinkt eerder als een type Tobiassen. Wel erg vreemd dat een groot talent niet bij de WK selectie zit.
1 0
OKP-AFCA
Tete voldeed niet!
2 -1
gras
Nee. Daarom blonk hij de zwaarste wedstrijden uit en werd hij twee keer verkozen in het Europa League elftal en vervolgens gekocht door Lyon. Omdat hij niet voldeed.
1 -1
OKP-AFCA
Daarom speelde hij alles bij Ajax en was hij onomstreden, omdat hij voldeed.

Dat je een goede wedstrijd speelt in de EL maakt je nog niet de juiste back voor Ajax.
Was het toevallig ook opgevallen dat hij alle ballen die wedstrijd terug speelde op Onana en zo onzeker als wat was aan de bal?

Hij wordt zwaar gemist, als kiespijn.
2 -1
gras
Klopt. Hij speelde en was onomstreden bij Ajax onder de Boer.

Onder Bosz mocht Veltman spelen en vooral falen in grote wedstrijden. De reden was niet speltechnisch. Hetgeen je met je eigen ogen had kunnen - lees moeten - zien in de wedstrijden waarin hij er plots moest staan.

En ja hoor: als je in wedstrijden met de hoogste handelingssnelheid, de hoogste intensiteit, de grootste druk en het hoogste tempo uitblinkt, dan ben je wel geschikt als back voor Ajax. Dat was volgens Overmars ook niet het probleem. Dat was formeel het niet willen blijven en feitelijk Raiola.

En Tete was niet onzeker aan de bal. Dat is een mythe die is ontstaan omdat Bosz Beliebers een rechtvaardiging gingen ontwikkelen voor het niet spelen van Tete. En dan ontstaan dit soort verhaaltjes. Tete was gewoon uitmuntend in defensief opzicht en bracht zelfs aanvallend meer dan Veltman. Die nu een keertje een voorzet geeft, waar Tete veel vaker doorkwam en scoorde, bijvoorbeeld in de Jupiler.

Daarmee is het geen goed voetballende back, maar dat hoef je ook niet te zijn als je zo goed kunt verdedigen, zonder als theater en bijna rode kaarten zoals Joel.

Maar negeer vooral die uitverkiezingen, want daar heb je natuurlijk ook geen verhaal voor klaar.
1 -3
Ferd
Onomstreden bij De Boer, de trainer bij wie Gudelj, Bazoer en Sigthorson ook onomstreden waren. Zegt genoeg.
0 0
Panama
Tete was zo uitmuntend dat hij bijna altijd op de bank zit bij Lyon. Hij was international en speelde goed tegen Lyon, tuurlijk wagen ze voor 4 miljoen een gokje. Of dacht je dat Younes ook naar al die grote clubs had gekund zonder aflopend contract?
Ik dank bosz alleen al dat we af zijn van omhoog gelulde middelmaat zoals bazoer ,ghazi, tete, riedewald, gudelj
1 0
RaynoFischer
De witte Dani Alves, klinkt zeker goed ;)
Ben benieuwd, lijkt me echt een beest
2 0
masterrr
Zolang ze aan de bal maar goed zijn!
1 0
altijdwelwat
Na de Blonde Socrates , hebben we nu dus de Witte Dani Alves... ik ben benieuwd.
3 0
WesleySonck
Leiderschap, charisma... Zouden we ook kunnen zeggen van Nico. Goed om te zien dat Ajax dus ook op persoonlijkheid scout, want dit soort types missen we in het huidige team
3 0
Ajacied33
Klinkt goed. En dat hij met veel vertrouwen speelt komt bij Ajax goed van pas
0 0