Ten Hag: 'Natuurlijk zie ik verbeterpunten'

BVeenstra, 17-01-2018 om 07:10, 20623 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Trainer Erik ten Hag ziet nog genoeg verbeterpunten bij Ajax. De oefenmeester keek alle wedstrijden van dit seizoen uitvoerig terug en maakte daarbij de nodige analyses met zijn staf. Uiteindelijk kan de nieuwe Ajax-trainer concluderen dat er óók een hoop dingen goed gingen.

'Zeker, vooral richting het einde ging het steeds beter, zag ik een meer variabel aanvalsspel', aldus Ten Hag in Voetbal International, waarna hij aangeeft dat er ook ruimte is voor verbetering. 'Natuurlijk zie ik verbeterpunten, ook in dat laatste aspect valt nog veel winst te halen. Ajax heeft vaak de bal hoog op het veld, die momenten erna moeten beter worden benut. Een overtal herkennen, bezetting voor het doel, de eerste pass naar voren spelen, ruimtes goed bezetten. Zomaar wat aspecten die beter kunnen, de selectie herbergt wel de kwaliteiten, dat heb ik wel ervaren.’

Niet alleen is er aandacht voor het aanvalsspel, maar ook de opbouw van achteruit wordt goed bekeken. De laatste weken voor de winterstop speelde Frenkie de Jong als inschuivende centrale verdediger en dat beviel Ten Hag ook. 'Daar ben ik zeker enthousiast over. Maar er zijn ook andere goede opties om het centrum in te vullen. Max Wöber en Nick Viergever kunnen daar ook prima spelen, en Joël Veltman zou ook naast Matthijs de Ligt in het centrum kunnen spelen.’

Toch vindt Ten Hag dat de opbouw niet alleen van Frenkie de Jong moet komen. De trainer ziet graag dat Ajax op een dynamische manier opbouwt. ‘Het dynamische aspect van achteruit moet niet alleen via Frenkie de Jong komen, dan wordt het voorspelbaar. Ook De Ligt, of via de backs Veltman en Nico Tagliafico. Je moet in de opbouw verschillende mensen hebben die zich inschakelen, om vanuit daar een overtalsituatie te creëren.’

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Milan93
Komt de 5 seconden regel weer terug. Ik vond dat onder Bosz een heel belangrijk onderdeel. Onder keizer verdween die regel.

Bosz heeft die manier van druk zetten bij balverlies van Guardiola. Je zou denken dat Ten Hag de 5 seconden regel moet kennen van zijn tijd bij Bayern München.

Het lijkt me ook iets wat het team nog kent van onder bosz. In de oefenwedstrijden heb ik dat nog niet terug gezien.
0 -1
Thymo10
Iedere trainer bij een topclub heeft tegenwoordig de 5 seconde regel. Keizer ook.
1 -1
Milan93
Wat is volgens jou de 5 seconden regel?
0 0
gras
Gelukkig eens een duidelijk geluid dat opbouw prima via de backs kan verlopen, zolang je maar afwisselt. Buik vol van al die puristen die Cruijff eens een keertje hoorde zeggen dat dat nadelen had en vervolgens dachten dat dat onder geen voorwaarde mocht.

Je moet altijd opties hebben, om een vrije man te kunnen vinden.
1 0
pettuh
Cruijff heeft dat nooit op die manier gezegd. Hij vond altijd dat de opbouw van achteruit gericht moest zijn op middenvelders en dat de backs pas in een later stadium in de opbouw gebruikt moesten worden. Dat is heel wat anders en natuurlijk wat om van te zeggen. Bekijk de laatste wedstrijden met Dijks en Veltman op de backs, dan krijg je alleen maar balletjes terug of balverlies wanneer zij meteen worden gebruikt in de opbouw. Ik ben ook een voorstander van dat er zsm een middenvelder ingespeeld moet worden, want daar spelen je meest vaardige spelers.
0 0
Pluto10
Ja, dat riep Keizer ook al een halfjaar geleden. Alleen kreeg hij er niet de juiste backs voor.
0 0
gras
Klopt. Met Sinkgraven lukte dat wel trouwens. En Veltman zou ook moeten kunnen opbouwen. Het is ook een wisselwerking met de vleugels, die de diepte in moeten spurten na een 1-2.
0 0
klompv
Younes!
0 -3
blessure
Goed dat hij het opbouwen, ook aan een ander wil overlaten.
Anders wordt het te voorspelbaar.
2 0
Web
Ik heb vertrouwen in deze trainer, echt een voetbal dier.
Maar dat geld ook voor Schreuder.
3 0
grannig mokum1
Zekers
0 0
Mokumnorth
De achterhoede voor zondag (veltman, de ligt, de jong, taglifico) is me wel al duidelijk na dit bericht, top!
3 0
AFCA-B93
Heb bij Ten Hag nog steeds het gevoel dat hij een trainer is die ‘even’ alles op de rit komt te zetten en dan weer vertrekt. Heb uit z’n interviews nog niet het idee gehad dat het echt ‘zijn’ team is/wordt
0 -10
Ajax4ever86
Ben je in alles in je leven zo negatief?
1 0
Adios
dat komt denk ik doordat hij op dit moment bezig is om snel in twee weken zijn team klaar te krijgen voor twee hele belangrijke wedstrijden. Het echt invoeren van zijn visie zal daarna langzamerhand steeds zichtbaarder worden lijkt me
1 0
jackwolf
Dat ligt eerder aan jou dan aan hem vrees ik. Even wennen hè. Ik heb wel het gevoel dat we nu een trainer hebben die weet waar hij naar toe wil en hoe hij er kan komen. Ik heb er een veel comfortabeler gevoel bij dan bij Keizer waar het toch een beetje aan het toeval werd overgelaten.
5 0
Ajacied33
Hij zit er net een week he. Dat "wij" gevoel moet nog komen denk ik
2 0
ETM
Zowel Viergever als Sanchez speelden vorig seizoen vaak hard en met het nodige risico het middenveld in, ook centraal. Dat kenmerkte zelfs een van de eerste veranderingen onder Bosz, die ook al vroeg aangaf zo blij te zijn dat Viergever die bal met links kon geven. Ben er nog niet zo over uit wat ik nu het beste centrale duo vindt. Onder Bosz waren dat Sanchez en Viergever; al zat Ajax in de fase met het meeste swung toen Viergever naar lb was verplaatst en De Ligt naast Sanchez stond..
3 0
Ajax4life16
Opbouw kan beter niet vanuit de Ligt of Veltman komen. Hebben beide een goede pass, maar durven het eigenlijk nooit aan om een risicovolle bal te geven, zoals bv. Sanchez wel altijd deed.
1 0
DonnyNeres
Ze kunnen het beiden wel, maar je zag dat Veltman te vaak Neres niet in speelde. Dit kwam ook omdat Keizer altijd de bal naar het middenveld wil hebben en vanuit daar kansen wilde creëren. Zijn visie was dat een back die een buitenspeler inspeelt meer gevaar oplevert dan gevaar brengt. Het probleem was echter dat elke keer de bal naar het centrum afgeschermd werd en Veltman Neres niet durfde aan te spelen als hij in een 1 op 1 situatie stond, vervolgens kreeg je weer de fantastische U vorm van Frank de Boer. Je moet spelers taken meegeven, maar vooral ook zelf dingen laten beslissen. In het begin van het seizoen was dit het grootste probleem, de laatste weken zag je met Frenkie meer variatie in de opbouw en weet je daardoor wel het middenveld vrij te krijgen.
Wat De Ligt betreftis het prima dat hij zich vooral verdedigend heeft gemanifesteerd, vorig jaar had hij toch wel zo zijn momenten en dit seizoen gaat dat al stukken beter. Als het verdedigend top is, krijgt hij zelf ook meer vertrouwen om die bal weer hard in te spelen, want dit deed hij vorig jaar meer en beter dan dit jaar.
Tot slot Sanchez vond ik nou een pure verdediger en had wel eens een goede pass naar voren, maar hoe vaak ging dit goed? Zoals hieronder al wordt gezegd bracht dit ook vaak gevaar met zich mee.
0 0
Gouda
Niet geheel met je eens... Wat Veltman betreft wel, maar ik zie de Ligt toch met enige regelmaat, een goede harde inspeelpass geven op Dolberg / Huntelaar. Ook neemt de Ligt vaak risico door op te komen wanneer er ruimte ligt.
7 0
Ajacied33
Sanchez deed dat vaak idd,maar had daarin ook veel balverlues
1 0
Flarkow
Idd het was ook niet voor niks dat Mourinho hem liet opbouwen in de finale
6 0