Bosz over 'oprechte' Nouri: 'Bijzonder mens'

BvdPloeg, 14-11-2017 om 09:00, 21716 views, Helden Magazine | De Champions League-sjaals zijn al te koop!

Peter Bosz had het lang moeilijk met het drama rondom Abdelhak Nouri, zo vertelt hij in de nieuwe Helden Magazine. De oud-coach van Ajax had een goede band met Nouri, die door Bosz vooral wordt geloofd om zijn karakter.

'Vreselijk als ik eraan denk wat er met Appie is gebeurd… Pfoe.... Ja, dit..... Dit kun je bijna niet beschrijven', begint een emotionele Bosz, die de beelden op internet zag en na wat rondvragen wist dat het mis was. De coach geeft eerlijk antwoord als hem wordt gevraagd of Nouri de top had kunnen halen. 'Appie was een heel goede voetballer. En hij was zo’n geweldige jongen in de groep, zo’n fijn mens. Maar als ik eerlijk ben, weet ik niet of hij uiteindelijk zijn belofte had waargemaakt, omdat hij ook een heleboel dingen níet had die in het topvoetbal belangrijk zijn.'

Bosz legt uit: 'Hij was een heel bijzondere speler, had iets wat bijna niemand heeft, dat korte wegdraaien. Maar, en dat klinkt zo clichématig, Appie liet soms ook z’n man lopen. Er waren een heleboel dingen waaraan hij moest werken en daarom was hij nog geen vaste speler van Ajax 1. Over die dingen had ik het met hem. Maar tegelijk kon Appie in z’n eentje een wedstrijd openbreken. Als een tegenstander heel compact stond, kon hij in z’n eentje iets doen. Maar wat ik minstens zo belangrijk vind, is dat hij zo’n bijzonder mens was. Heel erg beleefd. Je hebt weleens jongens die gemaakt beleefd zijn. Die zeggen ‘Ja meneer’ en trekken daarna gekke bekken. Bij hem was het oprecht.'

De trainer geeft aan dat het moeilijk was om Nouri soms te passeren, bijvoorbeeld voor de Europa Leaguefinale. 'De selectie van Dortmund telt 29 spelers, dus moet ik, als iedereen fit is, iedere week achttien spelers teleurstellen. Dat moest ik bij Ajax ook. Moet je je voorstellen, een Europa Cup-finale. En Appie mocht niet op de bank zitten. Als enige, hè. Ik had negentien man mee. We trainden in Stockholm nog één keer en ik moest vervolgens die keuze maken. Het ging tussen Frenkie de Jong en Appie. Als we van achteruit niet aan voetbal zouden toekomen, kon Frenkie initiatief nemen. Dat was de reden, we hebben dat niet gedaan omdat Appie geen goede speler was.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FissaDeGekste
Ik mis Appie zo enorm. Hoe hij kon voetballen maar ook de slappe items op Ajax TV. Dat prachtige interview als ie op zijn 16e speler van het toernooi word van de Future Cup. Altijd positief over de club, tophouding. Wat een sieraad voor de club!!
2 0
sirfugy
Nog steeds kan ik geen beelden van Nouri kijken. Het doet te veel pijn om te zien. Meest schitterende jeugdspeler die ik ooit heb zien spelen. Helaas nooit het gedroomde trio bij ons op het middenveld - VD Beek, De Jong, Nouri :-(

Iets kleins wat ik trouwens opmerk in dit interview: "Nouri liet soms zijn man lopen" - wordt dit niet in de jeugd getraind dat spelers dit soort dingetjes goed oppikken wanneer ze de overstap maken van de jeugd naar volwassenen? Of zijn dit gewoon drogredenen om jonge spelers niet te hoeven opstellen? (ik bedoel dit niet negatief richting Nouri, maar in zijn algemeenheid)
1 0
hakkietjakkie
Van mij hoefde hij ook niet de absolute top te halen, gewoon zijn hele leven bij Ajax!
7 0
leppe
Bijna elke dag kom ik met de metro langs een graffiti piece van Nouri die naar zijn rugnummer wijst. Het blijft me elke keer weer raken... Wat zou er van hem geworden zijn als dit niet gebeurd was? Persoonlijk denk ik ook niet dat hij een absolute topper zou zijn geworden, ondanks dat hij, na Bergkamp, de speler is waar ik het meest van geniet. Wat zou het fijn zijn geweest als hij zijn hele leven bij Ajax gespeeld zou hebben.
3 -2
geDaante
Bosz mag dat vinden uiteraard, maar ik vind het onzin. Twijfelen aan Nouri omdat hij zijn mannetje weleens laat lopen? Dat deden middelmatige basisspelers onder Bosz ook weleens.

Desnoods bouw je een team om Nouri heen, zo goed was die jongen. Niet normaal hoe hij stappen vooruit dacht, alle opties en mogelijkheden zag, en die bal precies daar kon krijgen waar hij ze wilde hebben; korte snelle steekpassjes, lange steekpassen mét curve en effect zodat deze om de tegenstander krult, heerlijk gewoon.

Voeg daar zijn extreme handigheid en controle aan de bal toe, zijn wegdraaien, zijn acties, zijn creativiteit...

Hij zou de ware opvolger van Iniesta zijn geworden, en diens status mogelijk geëvenaard hebben.

Ik heb Bosz hoog zitten, maar dit is echt bullshit.
8 -8
hakkietjakkie
Dat je Appie met Iniesta vergelijkt vind ik bullshit. Appie is Appie.
3 -1
geDaante
Goed lezen, als opvolger van Iniesta.
1 0
Sjaakvaak
Mwah, Bosz zal er wel een goede kijk op hebben gehad. Hij zag hem iedere dag aan het werk, wij zagen vooral zijn mooie acties.

Dat Nouri bijzonder technisch is staat buiten kijf, hij is echt een fantastische voetballer om naar te kijken. Maar als je verdedigende aspecten mist, moet je wel iedere wedstrijd eigenhandig om kunnen zetten, à la Lionel Messi.

De potentie om ver te komen was er zeker maar het zou niet het eerste talent zijn dat er uiteindelijk niet uitkomt. Helaas zullen we het nooit weten.
5 -3
geDaante
Zo'n goede voetballer die het niet zou redden omdat hij met zijn twintig jaar nog weleens een mannetje laat lopen, is veel teveel kijken naar het team, en veel te weinig naar individuele kwaliteiten.

Zelfs al zou hij het blijven vertikken (want het is een keuze), en je zo heel nu en dan eens tegen een gevaarlijke aanval oploopt, dan gaat men volledig voorbij aan het feit dat hij in zijn eentje voor veel gevaar kan zorgen, openingen kan creëren, en voor assists en goals kan zorgen.

In Nederland is men totaal de avontuurlijke en aanvallende instelling kwijt. Er wordt teveel gedacht aan het defensieve, en te weinig vanuit de aanval. Het gaat niet om de nul houden, het gaat om meer scoren dan de tegenstander.
1 0
FelixjeGassenlicht
God wat missen wij die gasten, Nouri als mens en als talent, Bosz als trainer met een visie.
7 0
witchmaster11
Ik vindt bosz gewoon een grote zak ,en die zak is goed gevuld met euro.s dank zij jongens als onze nouri bij wie hij nog steeds niet eens de veters van zijn schoenen mag strikken waardeloze backstabber ik kots op heel die persoon bosz ......kort en krachtig
4 -19
hakkietjakkie
Ja gevuld met euro's. Dus toen hij van Maccabi naar Ajax kwam, kwam hij ook voor de euro's zeker. Hij heeft juist geld ingeleverd toen hij naar Ajax kwam.
Nu ga je zomaar piepen omdat hij een keus maakt die letterlijk iedereen zou nemen! Borussia Dortmund vriend, is topclub van Europa. Die trein moet je pakken!
Beter had hij het ook niet kunnen doen bij Ajax na afgelopen seizoen.

Spreek dan Bergkamp en het technisch hart aan, die joegen hem weg!
2 0
geDaante
Volgens mij is dit juist een groot compliment naar Bosz toe, je vond hem zó goed voor Ajax en je was zó blij met zijn spel, dat je die enorme teleurstelling niet kon en kan verkroppen, en die emotie maar omzet in simpele haat, want dat is makkelijker.

Zoiets zal het wel zijn, anders kan ik die diepe haat niet plaatsen.
7 -1
godenzonenssuper
Heb je ook lang gehuild toen die waardeloze backstabber het tot de finale van de EL schopte?
6 -1
FissaDeGekste
Toch is het gevoel van Witchmaster ook het gevoel waar ik tijden mee gezeten heb! Irrationeel misschien maar toch! We stonden ook allemaal (behalve het AD hehe) achter bosz toen het slecht ging toch? Waarom meteen weggaan als het 3 maanden goed gaat?
Goed, mijmeren op de dinsdagavond..
0 0
KingVince
We zullen het nooit weten maar persoonlijk was en ben ik ervan overtuigd dat als dit niet gebeurd was dan had hij op zijn 25ste bij de beste 10 spelers ter wereld kunnen horen......
3 0
BRAMHOUTEN
Nouri, pfffff wat mis ik die vrolijke magistrale voetballer. Het plezier wat deze jongen uitstraalde op het veld en buiten het veld. Wat had ik graag hem samen met zijn maatjes Donny en frenkie nu op het middenveld gezien. Stay strong dappere strijder
5 0
hakkietjakkie
Nouri had nu zomaar de missing link kunnen zijn in dit struggelende Ajax.
1 0
Ajacied1989033
Die arme jongen ligt er als een plant bij, familie hoopt en hoopt, en dan komt deze onbetrouwbare trainer die naam heeft gemaakt via Ajax zeggen dat hij wellicht de top niet gehaald zou hebben.

Dus wat wilt die daarmee suggereren?? Waar zou dit vandaan komen?? Vind hij de aandacht rondom zijn persoon en situatie zo overdreven dat hij er even bij moet zeggen dat hij het niet gehaald zou hebben??? Van Ey zo goed was die ook weer niet hoor dat hij zoveel aandacht moet krijgen........
1 -17
godenzonenssuper
Bosz geeft gewoon eerlijk antwoord op een VRAAG.
Moet hij dan zeggen dat Nouri zowieso de nieuwe spelmaker van Barca was geworden?
6 -1
Turbo
Nouri had nu gewoon basis gestaan als linksbuiten. Om vervolgens door te groeien naar zn eigen plekkie op het middenveld. Was 100% zeker een topper voor Ajax geworden. Ziyech heeft nog niet de helft van de klasse en brille van Nouri en die groeit ook gewoon uit tot topper bij Ajax.
15 -1
Mauroafca
Ik vraag mij altijd af wat de toegevoegde waarde ervan is om dit naar buiten te brengen. Het is prima als Peter dit denkt, maar waarom zou je dit moeten zeggen? Vertel gewoon wat een schitterend, talentvol en liefdevol mannetje appie was en hou de rest lekker in je hoofd.
8 -11
Oliveira
Ik denk dat jou kritiek hierin onterecht is. Bosz prijst Nouri door om goede herinneringen op te halen. Ik denk dat dit een teken is van zowel een positieve jongen en een goede coach die persoonlijk betrokken is. Dat jij hier niet op staat te wachten is een heel ander verhaal. Het is gewoon persoonlijke voorkeur.
0 0
geDaante
Juist door ook mindere dingetjes te noemen hebben al de complimenten meer waarde en geloofwaardigheid. Iedereen heeft weleens gedacht 'hoe ver zou Nouri het geschopt hebben?'. Bosz ook, en tussen neus en lippen door laat hij weten hoe hij daar over denkt.
3 -1
Ajacied1989033
Wat een top opmerking!! Ik ben het helemaal met jou eens vriend!
1 -3
Leviathan
Hij is toch gewoon positief? Er zijn maar weinig spelers echt een zekerheid die de top kunnen bereiken dusja
1 0
Ajax27
Niets over de persoon Nouri, want het was gewoon een topgozer met de beste mentaliteit die ik in jaren heb gezien.

Maar je kunt je afvragen of hij inderdaad de top had gehaald. Genoeg voorbeelden van enorme beloften en technische wonders die het op het hoogste niveau niet lieten zien. Als hij die onuitwisbare indruk ook iedere dag op de trainingen zou laten zien in grote trainingspartijen, dan was Ziyech nooit gehaald en was Nouri, die destijds al 19 was er gewoon in gezet. Maar Ajax, de leiding, het technisch hart en de trainer hadden hier geen vertrouwen in.

Zou hij een mooie carriere hebben gehad? Vast en zeker. Jong op je 17e-18e debuteren om na een aantal jaren bij de absolute top te komen zoals een Sneijder en vd Vaart, nee dat zou het niet zijn geworden denk ik.
5 -2
Siemmie
Nouri zal vast ooit een middenmotor uit Europa hebben kunnen halen, maar meer ook niet. Als hij echt zo goed was, was hij op zijn 20ste geen speler van Jong Ajax meer. Los daarvan is het indd een topgozer die speciale dingen kon.
1 -5
Turbo
Huntelaar heeft bij Real Madrid en AC Milan gespeeld en speelde op zn 21e in de Jupiler League bij AGOVV.

Er zijn waarschijnlijk nóg honderden voorbeelden van spelers die de Europese (sub)top hebben gehaald zonder op hun 18e al definitief doorgebroken te zijn.
4 -3
geendagsvlieg
Twee dagen na zijn 21e verjaardag maakte KJH een goal voor H'veen uit bij AZ.

Dat moet dan een bliksemtransfer zijn geweest.
1 -1
Ferd
goed, dan wereldverdediger Jaap Stam van Oranje, Manchester United, Ajax, AC Milan, die was op z'n 20ste nog amateur
0 -1
geendagsvlieg
Vier weken na zijn 20e verjaardag maakte Jaap Stam zijn debuut in de Eerste Divisie tegen Heracles.

Jaap Stam en KJH zijn voorbeelden van spelers die niet 10 jaar lang een top begeleiding heb gekregen in hun opleiding.
1 -1
Turbo
Knulletje toch. Nog steeds op je pikkie getrapt?
0 -1
geendagsvlieg
Geen idee?

Projectie?
1 0
Turbo
Nee. 4e keer dat je op mij reageert, 4e keer dat het helemaal nérgens op slaat.

Obsessie?
0 -2
geendagsvlieg
Je houdt een score bij? Wie staat er bovenaan?

En welke vier reacties waren dat dan?
0 0
AFCA.
Appie was geen voetballer, hij was een kunstenaar. Deed dingen die niemand deed, zag dingen die niemand zag. Appie was briljant. Appie had het gehaald.
19 0
Bijgoochem
Kwam nog bij dat hij voetbalde om het plezier en niet om zo snel mogelijk geld te verdienen en naar het buitenland te vertrekken.
1 0
foroloca
Het is ze allemaal om het voetbal te doen en niet het geld... ;-)
0 0
Causio
Appie kon de bal neerleggen al een bijarter die een trekstoot geeft, soms gaf hij de bal wat vertraagd maar precies goed. Appie, je gaf ons de mooiste herinneringen. Je gaf ons liefde.
7 0
shachalnur
Dus Bosz vindt dat Nouri de top niet zou halen omdat "Appie soms ook z'n man liet lopen'?

Is dat alles?

Betekent dat dat Nouri in zijn ogen kracht te kort kwam,of omdat hij geen zin had achter z'n man aan te gaan?

Heeft hij het daarover met hem gehad?

En wat heeft hij Appie aangeraden daaraan te doen?

Wellicht meer rondjes lopen,meer krachttraining ?

Aangeraden om 'vitamines' te nemen om sterker,of groter , te worden ?

Andere substanties om wel achter z'n man aan te kunnen lopen?

Zeg het maar ,Peter.

Daar zaten toch geen 'voorgeschreven' spullen tussen die een dergelijke reactie zouden kunnen veroorzaken,toch?

Het is in vele landen normaal dat als een jonge sporter zomaar neervalt, er een (neuro)toxologisch onderzoek wordt gedaan ,juist om die factoren als oorzaak uit te sluiten.

Is dat gebeurd?

En als er niets schadelijks in z'n lichaam of hersenen te vinden was ,waarom is dat dan niet gemeld ?

Daarmee neem je vragen en twijfels weg bij mensen die iets meer van 'moderne topsport 'weten.
1 -25
gi0vanni
Hij zegt niet dat Nouri de top niet zou halen, hij geeft alleen aan dat hij Nouri vorig jaar nog stappen te zetten had. En als hij die niet zou zetten hij die de top niet zou halen.
1 0
Leviathan
Gewoon een prima interview hoor. Nouri had hele goede kwaliteiten, maar om de top te bereiken waren er nog wel verbeter punten dat wist Nouri zelf ook hoor. Bosz roemt hem vooral om zijn karakter dat is toch het allerbelangrijkste? Na je gezondheid dan.
2 0
trodat4030
Heb 3 tips voor je:

-slik je pillen op tijd
-zet je aluminium hoedje snel weer op
-trek je dwangbuis weer aan
4 0
BaddahBing
dus nou is het Bosz zijn schuld ?
3 0
AFCAMM
Dat zegt hij helemaal niet.
2 0
shachalnur
Klopt.

Wat hij echt zegt is dat Nouri het toch nooit gehaald had.

Gelukkig maar,is het minder erg wat er met hem gebeurd is,.

En nu weer allemaal verder slapen.

Zo werkt NLP ,en het misbruik maken van de normale reactie van mensen als ze tegen cognitieve dissonatie aanlopen.

Nothing to see here,move along.
0 -10
reaguurder
Sukkel
0 0
Ajax27
Enne... doe eens chill man.
1 0
godenzonenssuper
Gaat het een beetje?
2 0
shachalnur
Vraag me af waarom de hartaanval en dood van jeugdspeler Joël Lobanzo(17 jaar) van Royal Antwerp F.C. geen nieuws is op AS.

Dat was 1 november,en daarna is er geen nieuws meer beschikbaar.

Is dus nooit gebeurd.

Dus het gaat wel.

Bedankt voor het vragen.
0 -5
BaddahBing
Omdat blijkbaar in NL niemand (graag) praat over het mogelijke verband tussen bepaalde huis tuin en keuken pijnstillers/slaapmiddelen en hartfalen bij sporters.
ondanks
de deense docu uit 2006 with death on the pitch
en een waslijst van overleden spelers
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_association_footballers_who_died_while_playing
1 0
Sjaakvaak
Ik wil niet betwisten dat medicijnen slecht zijn voor je lichaam. Maar vergeet niet dat full-time sporten ook gewoon slecht is voor je lichaam.

Je lichaam is er niet op gebouwd om non-stop aan het sporten te zijn. Tevens zullen professionele sporters vaak een vergroot hart (sporthart) hebben wat dan weer samenhangt met die vele doden door hartaanvallen. En daarnaast is de grootste natuurlijke doodsoorzaak bij 20-34-jarigen - na kanker - hartproblemen.

Ook in andere sporten zie je veel atleten die overleden zijn door hartkwalen.
0 0
BvdPloeg
De titel die we hadden, was gewoon een letterlijke quote uit het stuk, maar kennelijk vonden mensen hem niet kunnen, dus hebben we 'm aangepast.
11 0
AIR-S
Bedankt.

Voor mijn gevoel gaf het een negatieve lading aan toch een positief gesprek.

K zal mn post weghalen.
1 0
floydje07
Maar het gaf een verkeerde lading ten opzichte van de tekst. Wel netjes dat jullie het hebben aangepast.
0 0
BvdPloeg
Vind ik niet per se, het is net hoe je de quote opvat. Bosz bedoelt er niets verkeerds mee, maar we gaan over de rug van Nouri geen discussies voeren over iets onbenulligs als een kop, dus vandaar aangepast.
8 0
BennJii020
Goed bezig
0 0
NouridolbergNeres34
De beste speler in mijn ogen van de selectie technisch gezien zijn aaname, balletjes wegleggen, overzicht en wat bosz zegt dat korte wegdraaien echt fenomenaal. wat hij met een bal kon dat zie ik geen andere speler doen bij Ajax , beter dan Ziyech en frenkie.

En als mens gewoon een hele zachtaardige jongen met humor. Ik denk wel dat hij de top had gehaald je hoeft niet groot en sterk te zijn om het te halen kijk maar naar Iniesta, eriksen, modric. De perfecte competitie voor hem zou de primera division zijn geweest, spelen veel meer technische spelers. Premier league is veel fysieker. Maar het rood wit staat hem het beste.
5 0
kleinedraaicirkel
Hij hoefde de wereldtop niet per se te halen. Hij is een kunstenaar en daar kom je voor naar het stadion. Spelers als Berbatov, Riquelme en Ronaldinho (ja die laatste was wel wereldtop) deden het voor het spelletje. Het waren ballerina's op het grasveld en of dit nu bij Ajax, United of ergens anders was maakt geen donder uit. Uiteindelijk zal je worden herinnerd om je kwaliteiten en niet bij welke club je hebt gespeeld.
14 0
KingJames23
Jay jay okocha.
7 0
trainerdv
Nee, dat zullen we helaas nooit weten.....
Mvp van de Jupiler League op jonge leeftijd, unieke aanvallerskwaliteiten, fantatsisch karakter.... Misschien wereldtop niet, maar de vooruitzichten waren wel dat hij voor Ajax heel goed zou kunnen worden.
1 0
Ajaciedvooraltijd
Appie had het gemaakt. Zoveel talent met een goede instelling.
4 -3
Mart42
Waarom moet er nog steeds over Nouri gesproken worden? Laat het nou voor eens en altijd rusten je maakt hier zoveel onrust over los. Er zijn mensen in de omgeving van de familie Nouri die deze site bezoeken en voor hun is het schokkend om telkens een verhaal over Appie te moeten lezen . Stay Strong Appie
0 -29
Robinjo1988
Het is verdomme net een paar maanden geleden!!

Hoe meer mooie verhalen er naar buiten komen over Nouri, hoe beter!
2 0
Ruff Rhythim
Waarom zou dat schokkend voor ze zijn? Dit is toch geen negatief verhaal over hem?

Daarnaast, zijn familie en vrienden denken elk uur van de dag aan hem, vele malen meer dan wij doen.

Vind het juist prima dat er zo van tijd tot tijd iets gemeld wordt over Ap, daardoor vergeet je het niet en kan je terugdenken aan mooie herrineringen, dat is het enige wat we nog hebben namelijk....
14 0
RaynoFischer
Precies.
En ik denk eerder dat de familie/vrienden dit soort verhalen over Appie juist waarderen en mooi vinden om te lezen.
2 0