Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

[Update III] Zaakwaarnemer: 'Het ging wel om racisme'

giobelloni, 19-09-2017 om 11:55, 68941 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De wedstrijd tussen Helmond Sport en Jong Ajax heeft vrijdagavond een verschrikkelijk staartje gekregen. Buiten het stadion werd de familie van Ajax-speler Mees de Wit mishandeld door een groep Helmond Sport-hooligans. Ook een medewerker van Ajax Showtime werd aangevallen. Gelukkig is er geen sprake van grote verwondingen.

De familie De Wit was aanwezig bij, en onze collega deed verslag van, de wedstrijd, die door Jong Ajax met 1-4 werd gewonnen. Een groep van acht Helmonders had het kort daarna expliciet gemunt op de donker getinte zaakwaarnemer van De Wit, die ternauwernood wist te ontkomen aan een laffe aanval, zo lieten de slachtoffers aan ons weten.

De vader en broer van De Wit en de AS-medewerker moesten daarna helaas wel incasseren. Na het incident werd door de groep hooligans nog een tijdje jacht gemaakt op de zaakwaarnemer, die ons vertelt dat hij om zijn huidskleur bij terugkomst bij het stadion weer werd bedreigd en belaagd. Nadat de politie ter plaatse was, konden de aanwezigen opgelucht ademhalen.

De aanval is naast bij de politie inmiddels ook bekend bij Helmond Sport, dat al contact opnam met onze collega. Ook zal er door betrokkenen aangifte worden gedaan van mishandeling en racisme. Wij vinden het vreselijk dat de groep met onder meer onze collega dit heeft moeten doorstaan. Racisme, waar slachtoffers melding van maken, en zinloos geweld (of in dit geval een combinatie van) zijn en blijven een misselijkmakend iets en we hopen dat er maatregelen genomen zullen worden.

Update - 13.24 uur (18 september 2017)
Helmond Sport heeft op haar eigen Facebook een statement naar buiten gebracht, waarin zij reageren op de gebeurtenissen rondom Helmond Sport – Jong Ajax. Bij deze gebeurtenissen werden de familie van Mees de Wit, zijn zaakwaarnemer Stefano van Delden en onze collega aangevallen.

In de verklaring schrijft Helmond Sport het volgende: ‘Helmond Sport heeft met afgrijzen kennisgenomen van de gebeurtenis van afgelopen vrijdag na afloop van de wedstrijd Helmond Sport - Jong Ajax. Afgelopen weekend is er direct contact geweest tussen de slachtoffers en Onze Club.’

Daarnaast zal Helmond Sport streng optreden tegen deze daders. ‘Wij nemen afstand van deze personen die hiermee de naam van Onze Club en onze supportersgroep in diskrediet brengen. Wij verlenen onze volledige medewerking aan het onderzoek en zullen de daders langdurig uit ons stadion weren.’

Update II - 20.55 uur (18 september 2017)
De betrokken supporters van Helmond Sport ontkennnen dat de treurige gebeurtenissen na Helmond Sport - Jong Ajax van racistische aard waren en bieden hun excuses aan. 'Er zijn over en weer klappen gevallen. Dit had niet mogen gebeuren maar het moet wel in het juiste perspectief worden geplaatst. Er is absoluut geen sprake van racistische motieven. Namens de supportersgroep van Helmond Sport worden excuses aangeboden', is het statement dat valt te lezen bij Het Parool.

Update III - 11.45 uur (19 september 2017)
Zaakwaarnemer Stefano van Delden heeft op zijn Facebook gereageerd op het statement van de supporters van Helmond Sport. Hij stelt dat hij het absurd vindt hoe desbetreffende personen naar buiten kunnen treden terwijl het politieonderzoek nog loopt. 'Daarnaast is de zin "er zijn over en weer klappen gevallen" absoluut niet conform aan de werkelijkheid,' aldus Van Delden. 

Van Delden zegt daarom ook dat er daadwerekelijk sprake was van racistische motieven. 'Ten eerste omdat de jongens in eerste instantie puur en alleen op Stefano afgingen. Ten tweede omdat bij Stefano’s terugkeer op de parkeerplaats, hij in zijn auto weer omsingeld en belaagd werd, waarna hij wel moest wegrijden. Ten derde omdat de groep Helmonders – toen Stefano wegreed – in een auto is gestapt en Stefano achterna is gegaan.'

Tenslotte noemt Van Delden ook nog dat de familie De Wit ruim een kwartier met twee man tegen meer hebben gestaan, maar er fysiek redelijk van zijn afgekomen. Van Delden zegt dat het enige verschil tussen hem en zijn gezelschap, zijn uiterlijk was. Van Delden, de familie de Wit en Sjors distantiëren zich van het statement van de Helmond Sport-fans en hopen dat er passen gestraft zal worden.

Heb je ons nieuwe shirt van Luis Suarez al gezien? Bezoek de AS Webshop.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AFCA-CBS
Dit is weer een heel ander verhaal dan dat van AS zelf. Als ik het hierboven beschreven verhaal moet geloven heeft familie de Wit helemaal geen klappen gehad, maar volgens dat stuk van AS zou zowel de vader als de broer van Mees meerdere keren geslagen zijn?
Wat is nou de waarheid?
4 0
GeleenAjax
Ik krijg hier sterk het gevoel dat we hier weer te maken met iemand die alles graag op racisme gooit, omdat hij of zij een ander kleurtje heeft. Hij geeft 4 redenen op waarom het racistisch zou zijn, maar waar is dan dat racisme?!
6 -3
Finidi en Nwanko
Dat gevoel krijg ik ook! Begrijp me goed, ik ben tegen racisme. Sterker nog, ik werk met/voor asielzoekers. Maar volgens mij hebben we hier te maken met ongelukkige en zielige leeghoofden die een reden/mogelijkheid zochten om inhoud te geven aan hun lege en zielige leven. Eea snel op racisme gooien vind ik ook zielig overigens! Blijft over dat dit wel heel verschrikkelijk is om mee te maken.
2 0
johnd
Ja hoor, ze volgen de enige met een andere huidskleur... Toeval?
0 -1
altijdwelwat
Het is een beetje tegenstrijdig , het zou gaan om rasistische motieven. Maar familie de Wit heeft los van deze zaakwaarnemer ook 15 minuten lang tegen tegenover meerdere mensen gestaan. Al met al natuurlijk wel een vervelende situatie.
3 0
Redrum
Ja wij hebben zonder aanleiding een groep mensen mishandeld bij het stadion, maar we zijn geen racisten he! Laat dat wel ff duidelijk zijn hoor. Hij had toevallig een kleurtje, maar als hij blank was geweest hadden we hem ook zonder aanleiding aangevallen. We willen wel ons goeie imago behouden.
2 0
jaripettersson
Vooral de namen Sjors en familie de Wit doen het leuk in deze soap.
2 0
JanTa
Als er ontkent word dat het racisme ging waar komen die geluiden dan vandaan want dan heb je ook meteen de daders te pakken.
1 0
Tyronetjonaloi
Wat een trieste bedoeling hier. Supporters van Helmond doen iets stoms en ineens zijn alle Brabanders agressief en inteelt. Dat geld dus niet voor Rotterdammers die Rome slopen of Hagenezen die apengeluiden maken naar donkere spelers? In elke stad is tuig te vinden en dat moet je gewoon hard aanpakken.
43 -3
dengv
Bedoening*
0 0
Juichtoon
Uit Brabant komt nog geen goeie hond vandaan was een veelgehoorde uitdrukking in mijn jeugd. Mensen uit Holland moesten niets van Brabanders hebben. Dat zal best een reden hebben. En andersom ws ook. Ik was pas nog in Limburg en om een niemendalletje (ik liep naast het zebrapad), werd ik uit het niets verbaal aangevallen, kut Amsterdammer etc. Werkelijk waanzin. Voor de goede orde, ik kom niet eens uit A'dam.
3 -6
Leprechaun
Dat zebrapadincident bewijst inderdaad dat ook alle Limburgers niet deugen.

Haha, hou toch op man.
1 0
lf87
Ja idd. Ik kom zelf uit Brabant (de linkerkant tegen zeeland aan dan wel) maar ik kan toch redelijk zeker zeggen dat ik geen aggressieve inteelt ben. Vind de reacties hier allemaal wat heftig. Ik vind het ook enorm triest van Helmond maar om nu heel Brabant onder te schelden.
15 -2
Leviathan
Helmond zijn beetje reserve limburgers dat accent dan. Maargoed Brabant staat eerder bekend om vriendelijk en gemoedelijk maarja in de voetbal heb je een bepaalde groep die ongeacht de afkomst gewoon weinig hersencellen hebben. Die heb je bij Ajax ook alleen is in Rotterdam die groep wat groter bijvoorbeeld.
2 0
JCr14
Ik ben ook Brabander. En vanaf 1992 seizoenkaarthouder bij Ajax. Er is juist weinig agressie in Brabant. Of je nu in een ajaxshirt, Feyenoordshirt of psvshirt aan hebt niemand die er wat om geeft hier. Wel kan je ooit een opmerking krijgen waar mee gelachen wordt. Maar verder niets. Zelfs in Eindhoven waar ik ooit naar toe moet kan ik een ajaxshirt dragen. En zo hoort het ook.
Wat verbale strijd, en meer niet
4 0
lf87
Precies. Ik werk in de horeca met collega's voor Ajax, Feyenoord en Psv. Op de zondagen en andere wedstrijdsfen is altijd gezellig, nooit ruzie maar juist wat lolletjes
1 0
JanTa
Laat ik nou altijd gedacht hebben dat Neanderthalers allang uitgestorven waren maar wat blijkt, er verblijft ergens in Helmond nog een groep die nog alle kenmerken hebben van deze stam.
7 -1
godenzoon92
Helmond... Fucking tuigdorp nummer 1 van Nederland.
18 -4
grannig mokum1
Dit is echt niet goed voor nl voetbal en vooral voor de jeugd,
0 0
AIR-S
Zeker nog nooit in Schiedam geweest?
6 0
Aeter
Das gewoon een sloppenwijk van Rotterdam.
4 0
EKS
Hoe is dan tot uitdrukking gekomen dat het om rascisme ging, ik bedoel er zullen toch wel meer donker getinte mensen op de tribune hebben gezeten?
5 -5
trodat4030
Op omroep Brabant heeft de zaakwaarnemer telefonisch gereageerd en uitgelegd waarom hij dat vermoed. In eerste instantie werd hij expleciet aangesproken, vervolgens renden alle 8 belagers achter hem aan en kwamen vervolgens terug om de AS journalist, vader en broer de Wit aan te vallen (omdat ze de zaakwaarnemer niet te snel af waren?). Ook vertelt de schrijver in de Boja (zie onder kopje 'opinie') dat toen hij uiteindelijk weer in heeft kunnen stappen, de agressie van buiten de auto op de zaakwaarnemer was gericht en niet op de (blanke) journalist. Misschien was het niet racistisch, maar pure toeval, maar ze hebben de schijn wel heel erg tegen imo.
3 0
Red Devil
Laffe schijtboeren.
Altijd als groep he die hooligans want 1 tegen 1 stellen ze niets voor de lafaards.
Ik heb het al zo vaak meegemaakt tijdens me werk.
5 -2
Boeckie
Stel me net een groep hooligans voor op t kantoor, hahaha
3 0
gras
Dit zijn van die criminele randfiguren. Ik neig dan snel naar oog om oog, maar misschien ook goed om ze door de juridische mangel te halen. Identificeren, civielrechtelijk hoofdelijk aansprakelijk stellen en financieel laten bloeden, strafrechtelijk vervolgen, hele tijd lastig vallen en volgen.

Hopelijk valt de schade bij de familie de Wit mee.
8 0
Van Reenen
Als die gasten niet bekend worden, zijn natuurlijk bekenden van de club, dan de club 3 punten in mindering brengen. En als de namen van die gestoorden wel bekend worden, lees dan maar wat er verder voor goede suggesties zijn gegeven op dit ongewone voorval.
1 0
ambtenaar
Helmond is het afvoerputje van Brabant.
17 -4
AFCAHELLMOND
Ik ben naar de wedstrijd geweest met mijn zoontje, Ajax sjaaltje om zijn nek en netjes behandeld door iedereen. Net als bij elke andere club zijn er wat mensen die hun "hobby" niet onderling kunnen houden. Kom anders eens kijken hoe sommige Ajacieden zich gedragen tegen mensen van de tegenstander die ook maar gewoon naar huis willen op de stations en in de treinen. Niet goed te praten wat er is gebeurd maar gebeurd helaas overal, niet alleen in het mooie Helmond.
16 -19
Ajax412
Ik woon in een dorpje in de buurt van Helmond en eigenlijk zijn zulk soort incidenten niet echt verrassend meer. Mij referentiekader bevat natuurlijk geen ervaringen in een echt grote stad, maar toch staan ze er in Helmond wel een beetje bekend om dat ze iet wat lomper en agressiever zijn. Schandalig en sowieso veroordelen die mensen. Rond dat stadion zie je ook vaak volk lopen dat je niet graag op de koffie hebt.
12 -4
AFCA0492
ik kom uit helmond en noem dit ondertussen geen incident meer, dus ben het deels wel met je eens. maar dit gebeurt overal. dus om dan maar weer te zeggen dat helmonders vaak lomper en agressiever zijn is te makkelijk. zo erg is het in het overgrote deel van helmond niet. niet elke helmonder zit in zijn voortuin met een trainingsbroek en een bierbuik. wel moeten deze mensen zeker goed worden aangepakt.
11 -2
Ajax412
Ja heb je absoluut gelijk in inderdaad, gebeurt overal. Hopen dat de daders gepakt worden.
1 0
JanTa
Dom aangeleerd gedrag dat je er niet meer uit krijgt met wat tikken.
2 -2
Ajax95Duivendrecht
Waarom heeft iedereen een minnetje achter zijn post staan? Is er weer eens iemand van buiten Ajax bezig op deze site?
8 -7
3*stars*3
AS moet gewoon het duim systeem uitschakelen en dan hebben de zielepootjes niets meer te zoeken hier.
Of zoals vi en paar andere sites, alleen een like systeem.
4 -4
SnakeDoc
Ik ben er niet voor maar deze gasten mogen van mij een bezoekje krijgen de volgende keer. Vast hele stoere jochies.
5 -5
RedFeather
Bah
4 -4
AJAXTHELEGEND
Ben er ziek van ! Wat een laf inteelt volk ,die dit geflikt hebben .
Ze mogen hun vaders ,die tegelijkertijd hun oom is ,wel om vergeving vragen !
Maar alleen GOD vergeeft ,Godenzonen niet !
1 -27
Youri08
Je had een borreltje op neem ik aan
8 0
AjaxIsrael
God/allah bestaat niet.
20 -12
3*stars*3
Triest, terwijl er bij dat clubje ook donkere jongens spelen.
Bij Den Bosch was er ook gezeik met racistische fans.
Brabanders hebben het altijd over het bourgondische en gemoedelijke Brabant, yeah right...
6 -12
AFCA0492
ja want een paar hersenloze hooligans zijn een representatie van het brabantse volk.....
volgens mij zijn ajax hooligans ook niet de liefste. helmond fans zijn nog wel overal welkom, ajax fans al eventjes niet meer volgens mij.
1 -1
Litmanen85
Limburgers zijn Bourgondisch, en dan vooral Maastricht. Brabanders zijn gezellig ;)
1 -1
BrandjeXL
Helmond, het dorp wat zelfs door de rest van Brabant belachelijk wordt gemaakt.
17 -3
Keffie L
Verdwaalde Helmond tuig aan het minnen?
10 -5
AFCJE
"Het seizoen da is begonne, de punte worden geteld. En als die dan ni kommen gebruiken we geweld". Het trieste 'clublied' van een kansloze plaats. Ze doen hun 'clublied' weer eer aan. Ik mag hopen dat die club een keer verdwijnt uit het betaald voetbal.
16 -4
superman0313
Jezus per ongeluk minnetje gegeven.. kansloos volk die gasten. Gooi die idioten maar voor straf in het uitvak van ons. 1 wedstrijd lijkt me genoeg.
4 -2
stefan pluim
Zoveel ajacieden in helmond, volgende keer aanwezig, en.nu op zoek naar de daders
8 -4
ST
Kansloos.
7 -3
Bjorn
Treurig dat dit nog gebeurt in het algemeen en helemaal rond het voetbal, waar je als supporter wekelijks je eigen getinte spelers toejuicht. Hypocriet en krankzinnig.
12 -3
Champy
Als dit in Nederland nog kan gebeuren, kunnen we racisme en zinloos geweld nergens ter wereld uitschakelen via sensibiliserende boodschappen en campagnes.
4 -5
Onpartijdig
Vreselijke situatie zeg, heel veel sterkte!
6 -4
johan_afca
Racisten, een veel erger type mens bestaat niet. Tuig is het.
Veel sterkte voor jullie collega en de andere betrokkenen.
7 -10
AjaxIsrael
Die bestaan wel.
5 -2
willieovertoom
Heel erg vervelende situatie. Sterkte.
7 -4
Koenniiee
Degene die zo iets minnen mag je gelijk een ban geven..
2 -4
waynelove
Iedereen die voetbal als reden tot geweld gebruikt is naar mijn mening ongeschikt bevonden voor onze maatschappij.
11 -3