Harm Greving: 'Ik moet Donny nu remmen'

BvdPloeg, 06-07-2017 om 14:10, 36452 views, Ajax Showtime |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Harm Greving en Donny van de Beek zijn in de twee weken voor het seizoen weer hard bezig geweest om topfit aan de voorbereiding te beginnen. De personal trainer van de middenvelder vertelt aan Ajax Showtime dat Van de Beek er heel erg goed voorstaat.

Greving, die al jaren werkt met Van de Beek en verder ook onder meer Vince Gino Dekker, benadrukt dat individuele training noodzakelijk is in deze tijden. 'Al dat klassikale gebeuren maakt niemand beter. Als jij niet in jezelf investeert, dan haal je het gewoon niet. Je zal meer moeten doen. Anderen hebben misschien minder of niets gedaan en die lopen nu al met hun tong op de schoenen. Die gaan misschien wel geforceerd in de partijvormen mee, waardoor je misschien wel tegen een blessure aan gaat lopen. De spelers die het eerst tegen een blessure aanlopen, hebben het minst gedaan.'

Daar zal Van de Beek waarschijnlijk niet bij horen, want hij liep tijdens de bosloop de modder al uit de grond. Met een recordtijd toonde hij aan dat hij fysiek in ieder geval klaar is voor een basisplaats. 'Wij hebben de week ervoor ook een bosloop gedaan', verklapt Greving. 'Bij Leusden op de hei loopt het behoorlijk op, dus wij waren er helemaal klaar voor. Ik wist zeker dat hij voorin zou eindigen, al was het niet de intentie om het record te verbreken. Ik heb tegen hem gezegd dat ik niet wilde dat hij vanaf het begin op kop zou lopen, want je moet niet direct de grote jongen gaan uithangen. Als je ruimte hebt, kun je gaan, maar dat bepaal je zelf. Toen hij merkte dat anderen al zaten te hijgen, is hij gegaan en moesten zij hem loslaten.'


Van de Beek tijdens de bosloop. De middenvelder staat op scherp.


Hij liep de voormalige recordtijd van Nemanja Gudelj ruimschoots uit de boeken en daar plukt hij ook in Oostenrijk de vruchten van. 'Donny belde mij vanuit Oostenrijk op dat hij het enorm naar zijn zin heeft. Ze trainen daar in het tempo, waarin wij al twee weken hadden getraind, dus voor hem is dat een vervolg. Hij zegt nu wel in interviews dat we rustig aan hebben gedaan, maar we hebben niet rustig aan gedaan. We zijn volledig voor negentig minuten gaan trainen. Geen invalbeurten meer, wij willen de rollen nu weleens omdraaien.'

'Hij is twee weken op Bali geweest en ik zat in Portugal. Na twee dagen begon hij al te bellen dat hij bij thuiskomst wel meteen wilde trainen', lacht de vriend en trainer van Van de Beek. 'Ik zei dat hij moest gaan relaxen, maar na twee dagen wordt Donny al onrustig. Hij was nog niet één dag thuis, of hij was er al. We hebben twee weken iedere dag getraind, met de band van Ajax om, zodat ze in Amsterdam konden zien wat we deden. We hebben zelfs nog één keer een vetmeting gedaan en die lag een tiende boven het einde van het vorige seizoen. Nou, dat kun je wegstrepen.'

Greving was tijdens die twee weken vooral onder de indruk van de motivatie van zijn pupil. 'Vier jaar geleden moest ik hem met een veer opdraaien, als een pop die je kunt laten lopen. Nu moest ik hem remmen. Dat is een heel andere Donny, dan drie of vier jaar geleden. Hij gaat echt voor een basisplaats. We hebben zo goed en ontspannen getraind. We hebben gelachen, een traantje gelaten omdat het soms pittig was, maar Donny zong de laatste dagen ook gewoon voor me in de auto, omdat hij vrolijk was. Hij voelt nu ook dat het hem makkelijker afgaat, maar dat komt je dus allemaal niet aanwaaien.'

Met nummer 6 op de rug is Van de Beek er helemaal klaar voor, zo blijkt. 'We hebben samen wel gespeculeerd over zijn positie. Zoals we nu hebben getraind, is hij een echte tien, maar hij vindt zes ook geweldig. Het is maar net hoe de trainer de mensen om hem heen bouwt. In de oefenwedstrijd tegen Lyon zullen we wel een redelijk beeld krijgen. Als je op zes begint, kun je altijd nog doorschuiven naar de tien. Je hebt namelijk een negatief beeld geschept als je het op tien niet goed doet en je dan ‘maar op zes moet’. Zo kijk ik er tegenaan. Hij is verder wel heel trots op dat nummer 6 hoor, al vindt hij het aan één kant ook verschrikkelijk dat heel veel mensen nu een shirt van hem met nummer 30 hebben. Uiteindelijk wil iedere voetballer graag een nummer onder de 12 hebben.'

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
wdw020
ik denk dat hij nu davy weg is gaat groeien en zich laat zien als nieuwe cm
0 0
Ozymandias
Op de foto's ziet Vd Beek er goed afgetraind uit, hij heeft duidelijk geen babyvet meer op zich gezicht.
0 0
geDaante
Goed bezig deze jongen. Tijd voor Donny op 6. Schöne heeft zijn waarde meer dan genoeg gehad, waarvoor dank, maar zie hem nu graag plaatsmaken voor Van de Beek.

Frenkie dan op de plek van Klaassen, en Nouri als back-up voor Ziyech en Frenkie, waarbij Nouri sowieso heel veel speelminuten krijgt, door te rouleren.

Deze jonge jongens moeten sowieso veel gaan spelen om hun ontwikkeling niet te remmen, zijn er ook klaar voor.

Het gaat een heel leuk en mooi seizoen worden, met naar ik verwacht nog beter voetbal dan onder Bosz, wat deels komt door het vertrek van Klaassen. Frenkie kan dit veel beter invullen, of beter gezegd, op een betere, voetballende manier.

Met dan ook nog de voetballend zeer sterke Sinkgraven op linksback, heb je zoveel voetbal in je team. Heerlijk.

8 0
gi0vanni
Ik neem aan dat het voetballend veel beter zal gaan. En als je voetballend de aanvallers meer kan bereiken krijg je ook meer goals. De linker vleugel en de spits zijn prima bezet maar als Cerny en Muric het niet laten zien in de voorbereiding is een extra RV wel nodig met een lang seizoen voor de boeg. En ook een centrale verdediger is indien jong Ajax geen goede heeft geen overbodige luxe. De rest is aardig voorzien. Al ben ik niet echt tevreden over de aanvallende kwaliteiten van Veltman. Hij mag vooral flink oefenen op zijn voorzet. En af en toe sneller de bal afleggen.
0 0
HZMKK
haha de grote pro Bosz man voorziet nog beter voetbal dan vorig jaar... Ik denk dat je de inbreng van Klaassen echt zwaar onderschat. Je levert een gigantisch aantal doelpunten in met hem, eerst maar eens zien wie ze dan gaat maken...
0 -1
geDaante
De grote pro Bosz man? Denk dat ik daarin een hoop medestanders had, en terecht, was een uitstekende keuze. Echter, hij zat pas in zijn eerste seizoen met Ajax, en dus bouwende. Het drukzetten en het naar voren denken had hij er in gekregen, volgende stap zou zijn meer opbouwen van achteruit, meer balbezit op het middenveld, en meer en beter combinatiespel op het middenveld.

Die stap kan Keizer nu maken. Ziyech en Klaassen zijn ook geen echte halven, geschikt voor korter en vlot combinatiespel, en opbouwen. Het zijn allebei meer heel verschillende types nummer 10, die vooral azen op hun eigen (loop)actie, assist of goal. Zijn minder van het samen tikken. Met als gevolg een minder goede opbouw, opportunistischer spel, vrij veel balverlies, maar snel weer heroveren, en in de omschakeling meteen weer naar voren denken. Net wat teveel reactievoetbal, in plaats van heersen met de bal.

Nouri, Frenkie, Van de Beek, Eiting zijn veel meer types die geschikt zijn voor het Cruijff-spelletje. Jong Ajax speelde dan ook beter dan Ajax 1.

Ik word een beetje moe van goals aan een speler toeschrijven. Goals maak je als team, of je moet een Messi in je elftal hebben. En middenvelders die veel scoren, worden vaak belangrijk gemaakt, net als Klaassen belangrijk werd gemaakt. Één van zijn hoofdtaken was om in de zestien te komen, diepe loopacties te maken, en dus te scoren. Dan mag je ook wel verwachten dat ie zijn goaltjes meepikt, dat was zijn taak. In dat lopen en die timing is hij goed, dat zullen anderen minder hebben, maar buiten dat is hij ook heel beperkt. Klaassen speelt de bal snel weer af, of kaatste, wat het tempo in het spel houdt, maar doet dit vooral omdat hij aan de bal vrijwel niks kan. Heeft geen versnelling, geen verfijnde balbehandeling, geen actie, geen behendigheid, etc.

Het gaat om het rendement van het team, niet van één enkele speler. Zonder Klaassen zal het combinatiespel en het balbezit op het middenveld beter worden, en zullen de voorwaartsen beter en vaker in stelling worden gebracht, waardoor je meer verschillende scorers hebt, meer verdeeld over het team. Daarbij kan iemand als Nouri of Frenkie meer aan de bal creëren, voor henzelf, of voor anderen. Klaassen moet echt bediend worden. Dat laatste vind ik persoonlijk ook niks voor een nummer 10, ik wil een nummer 10 zien die aan de bal heel sterk en creatief is, die gevaar brengt zodra hij aan de bal komt, een creatieve technicus.
4 0
gi0vanni
Het word er een stuk beter op ja, ik hoop in de toekomst daarom op nog backs die nog beter in dit spelletje passen. Ajax kan indien het toptalent blijft aantrekken gewoon leuk voetbal blijven spelen. Helaas kunnen we met die troep die er nu zit nooit meer naar het niveau van Cruijff maar leuker voetbal als onder de Boer zit er zeker in.
0 0
hakkietjakkie
Hij zit er ook fit uit op de foto! Hij lijkt iets meer body te hebben!
Ik hoop Nouri en Ziyech AM en Donny VM! Veel voetbal, net als bij Jong Ajax vaak gespeeld werd maar dan stond Frenkie natuurlijk ipv Ziyech.
0 0
Joseph
Ben heel benieuwd hoe het middenveld verdeeld gaat worden, Ik heb toch het meeste vertrouwen in de Jong op 6 en ZIyech en vd Beek op de zijkant. Waarbij Nouri de stand-in kan zijn voor beide heren aan de zijkant. Ziyech op 10 zou ook kunnen, met de Jong en vd Beek er achter.
vd Beek op 6 of 10 zou niet mijn voorkeur hebben, daar zijn anderen beter.
0 0
JDR75
Hoe kan je hier nou weer een negatieve reactie op geven? Dit is toch allemaal hartstikke leuk om te lezen, een stukje inside informatie en ook nog eens over de drive die deze jongen heeft!
6 0
RaynoFischer
Chagerijnige azijnzeikerds die in hun periode zijn :p
Idd gewoon een leuk stuk en de gedrevenheid en instelling van Donny kan je toch alleen maar blij mee zijn? ;)
1 0
jackwolf
Met andere woorden, Nouri heeft niks gedaan in zijn vakantie.
Wel een flapuit die personal trainer.
1 -2
afcas
Met andere woorden, jij maakt conclusies gebaseerd op niets. Door je enkel gaan kan iedereen op elk moment gebeuren. Deze man heeft het over blessures die te maken hebben met overbelasting. Dat soort blessures komen eerder wanneer je niet fit bent.
3 -1
Joseph
Je gaat ook eerder door je enkel als je niet fit bent, dat blijven ook gewoon spieren die zorgen voor de stabiliteit.
2 -1
Ozymandias
Nouri komt net uit de ramadan en is waarschijnlijk nog niet helemaal aangesterkt. Ik heb zelf één keer aan de ramadan mee gedaan omdat ik voor werk een tijdje in Palestina woonde. Het kostte mij na de ramadan zeker een paar weken voordat ik mij weer helemaal 100% voelde.
1 -1
EVH
In Palestina? Of in Israel?
0 0
Joseph
Dan klopt het dus dat Nouri niet fit is.
1 0
geDaante
Wellicht, maar dus met een reden, niet uit luiheid, wat wordt gesuggereerd.
0 0
Joseph
Die luiheid geloof ik ook weinig van, Nouri is volgens mij wel een goede prof. Wel ben ik benieuwd of hij een aangepast schema kreeg vanwege zijn achterstand.
0 0
PeterVKV
het wordt 6 of 8 voor Donny. Geen 10 want die is voor Ziyech. Ajax speelt ook niet met een centrale 10. De 10 is de linker aanvallende middenvelder. Donny lijkt wel zeker van de 6 of 8. Lasse, Frenkie en Appie zullen dan moeten vechten voor de 3e positie op het middenveld. Ik hoop eigenlijk op Appie op 8. Zeker in de makkelijke wedstrijden.
3 0
klompv
Zoals vorig jaar tegen Roda, Willem Ii en Excelsior? Makkelijke wedstrijden op papier, maar in mijn ogen is hier het kampioenschap verloren. Niet tegen PSV.........
0 0
PeterVKV
Dat had andere oorzaken. Niet een te aanvallend middenveld.
1 0
Ozymandias
Keizer moet gaan werken met vier "vaste" basisspelers die roulerende de drie posities op het middenveld invullen. Alle vier kunnen dan ongeveer 25.5 wedstrijden in de Eredivisie (34 wedstrijden x 3 posities ÷ 4 spelers) in de basis beginnen. Ik denk dat geen van de vier spelers het problematisch zal vinden als hij één keer per vier Eredivisie wedstrijden op de bank moet plaatsnemen. Zeker aangezien ze waarschijnlijk ook nog een behoorlijk aantal aan Europese wedstrijden zullen spelen.
2 -1
PeterVKV
Ik denk dat je zelfs kan rouleren met 5 middenvelders want de verschillen zijn klein. Plus wissels op het middenveld na een uur wedstrijd. Het vrijwel constant hoge druk zetten is vooral voor de middenvelders zwaar.
0 0
Ozymandias
Ik denk dat als je met vijf middenvelders rouleert spelers ontevreden worden over het aantal basisplaatsen. Volgens mij wordt Ziyech niet gelukkig als hij maar 20.4 wedstrijden in de Eredivisie (34 wedstrijden x 3 posities ÷ 5 spelers) in de basis zou staan.

Al hoewel ik persoonlijk Schöne, Vd Beek en De Jong zou rouleren op de '6' en rechtshalf positie zodat ze alle drie 22.6 Eredivisie wedstrijden (34 wedstrijden x twee posities ÷ vijf spelers) in de basis kunnen staan. Nouri zou ik laten spelen wanneer Ziyech niet speelt.
0 0
Rinus M.
Mooi om zo eens wat meer informatie te krijgen over de voorbereiding van Donny, alle vertrouwen in hem komend seizoen.
2 0
Maik
Lekkere vriend is dat dan als hij dat echt is. Zet nog net niet zn dagboek online..
1 -3
Redrum
Davy is weg en Donny staat klaar om het over te nemen. Dat is Ajax!
6 0
koreem
Ik verwacht erg veel van Donny. Veel mensen (niet-ajacieden) onderschatten zijn voetballend vermogen nog, maar in de jeugd viel hij vooral op door zijn mooie acties en goals. Gecombineerd met zijn fysiek en grote motor maakt dat een hele complete speler.
4 0
GrandMasterFlex
Dat zag je vorig seizoen al toen Donny strooide met korte en lange passes. Ik kan mij ook een aantal schoten op afstand herinneren met veel venijn. De ideale vervanger voor Schone, type Xabi Alonso.
1 0
NouridolbergNeres34
Ja tegen Lyon vooral dat hij paar keer snoeihard de lat raakte. Hij is gewoon klaar voor een basisplek mentaal en fysiek dus of het nou rechtshalf of 6 is donny moet spelen. Hij doet er alles voor.
1 0
Amsterdamsetrots
Deze jongen gaat er echt vol voor. Mooi om te zien. Hopelijk doet hij Klaassen snel vergeten al zijn ze beiden wel iets andere spelers natuurlijk.
3 0
zuidzuid
T schijnt dat Cristiano Ronaldo tegenwoordig ook naar de gym gaat. Kolere...
2 -9
zuidzuid
Je voelt je nogal snel aangevallen knul. Was niet zuur bedoeld maar juist dat Ronaldo ook wat training verricht naast wat rondo's en afwerken.

Kom nu van t keukenkastje...
0 0
klompv
Z'n vrouw is toch.bevallen? Zal wel.weer minder worden nou :-)
0 0
BvdPloeg
https://www.ah.nl/producten/product/wi401839/ah-schoonmaakazijn?gclid=Cj0KCQjwv_fKBRCGARIsAL6R6ej3ZBCE-F6tuYZyiFWRygYleff0JOEmTOVcF4ticWM-AAFORwtFETIaAmTcEALw_wcB
9 -1
Wimmel
ook gelijk 5 liter he :)
0 0
ram
Kom op Bram; volgende keer ff een Bitly van maken ;)
4 0
chrisjuhhh
hahahaha
2 -1