Overzicht: Conclusies over het speelschema

BvdPloeg, 16-06-2017 om 19:50, 36974 views, Ajax Showtime | Bestel nu het nieuwe uitshirt van Ajax.

Met het definitieve speelschema dat officieel is gemaakt, kunnen alle supporters nu alweer vooruit kijken naar het nieuwe Eredivisieseizoen. Ajax Showtime dook het schema even in en keek naar enkele vaak populaire discussiepunten. Een overzicht:

De speeldagen en -tijden
Omdat de KNVB nog rekening houdt met het feit dat Ajax in het nieuwe seizoen in de Champions League speelt, zullen de Amsterdammers voor de winterbreak weer vaak op zaterdagavond spelen. In totaal komt Ajax op die avond acht keer in actie, waarvan vier keer om 20.45 uur, drie keer om 18.30 uur en één keer om 19.45 uur. Veertien keer speelt Ajax op de gewenste tijd van 14.30 uur op zondagmiddag. Dit worden er vijftien als Ajax de Champions League misloopt, want dan gaat de wedstrijd Ajax - Vitesse op 23 september van zaterdag naar zondag.

Het gevreesde tijdstip van 12.30 uur komt 'slechts' vier keer voorbij. Ajax speelt verder vijf wedstrijden om 16.45 uur. Net als vorig seizoen zullen de Amsterdammers geen wedstrijd op vrijdagavond spelen, maar de KNVB heeft wel drie midweekse competitiespeelrondes opgenomen in het schema. Daarvan speelt Ajax er twee om 20.45 uur op woensdag en eentje op donderdag om 20.45 uur. Dit alles omdat de competitie al op 6 mei moet eindigen, vanwege het WK in Rusland. 

Uit- en thuis-balans
Wat betreft het spelen van thuis- en uitwedstrijden is er wat betreft Ajax sprake van een mooie balans. Voor de winterstop worden er achttien speelrondes gespeeld, waarvan Ajax er negen uit speelt en negen thuis. Na de winterstop blijven er logischerwijs zestien speelrondes over, verdeeld over acht uit- en thuisduels. 

Lange reeksen met uit- of thuiswedstrijden, zoals in andere jaren weleens voor kwam, zitten er dit keer niet in. Eind oktober spelen de Amsterdammers twee keer op rij uit tegen Feyenoord en Willem II, halverwege december volgen twee thuiswedstrijden op rij tegen PSV en Excelsior. Eind maart speelt Ajax vervolgens weer twee uitwedstrijden achter elkaar tegen FC Groningen en Sparta. In speelrondes 32 en 33, en dat lijkt niet nadelig, staan er twee thuiswedstrijden op een rij gepland tegen VVV Venlo en AZ.

Rust na Europese wedstrijden
De KNVB lijkt al rekening te hebben gehouden met een eventueel Europees seizoen van Ajax in de Europa League, want na iedere midweekse speelronde in Europa volgt een wedstrijd op de zondag. Voor de winterstop staan er verder dus veel zaterdagwedstrijden gepland, mocht Ajax in de Champions League uitkomen.

Enige discussiepuntje in een verder ogenschijnlijk uitgebalanceerd schema voor Ajax lijkt de thuiswedstrijd tegen Roda JC op 26 november. Mocht Ajax in de Europa League uitkomen, dan staat er desondanks een wedstrijd om 12.30 uur gepland in de Johan Cruijff ArenA, twee en een halve dag later. Door het uitblijven van een aantekening, lijkt hier in eerste instantie niets aan te veranderen. Hetzelfde geldt voor de thuiswedstrijd tegen ADO op 25 februari 2018. Ook die wedstrijd staat om 12.30 uur gepland na een midweeks Europees programma.

Wedstrijden op kunstgras
Ajax heeft er doorgaans weinig moeite mee, want het verloor slechts één keer uit bij Dordrecht, maar ook in 2017/2018 staan er weer meerdere wedstrijden op kunstgras gepland. In totaal zijn er zeven clubs in de nieuwe Eredivisie die op kunstgras spelen; Heracles Almelo, ADO Den Haag, Roda JC, PEC Zwolle, Sparta, VVV Venlo en Excelsior.

Drie van de zeven kunstgraswedstrijden komen al vroeg in het seizoen, tegen Heracles, VVV en ADO. De andere vier potjes op het plastic komen pas na de winterbreak. Belangrijk; de uitwedstrijd op het altijd vervloekte en kleine kunstgrasveldje van Excelsior volgt in speelronde 34. Wat ook opvalt; in vier van de zes gevallen staat er een wedstrijd op kuntgrasveld gepland, vlak voor of vlak na een Europees programma.

Kampioenstress; eerder of later?
Het werd afgelopen seizoen een discussiepunt, dus loont het om ook alvast te kijken hoe vaak Ajax eerder en later speelt dan concurrenten PSV en Feyenoord. Omdat dit vooral na de winterstop van belang kan zijn in een eventueel spannende titelrace, kijken we hiervoor alleen naar de laatste zestien duels in de competitie.

Ervan uitgaande dat het afgelopen seizoen uitwees dat ploegen beter eerder dan hun concurrent kunnen spelen, lijkt het het meest ideaal als Feyenoord opnieuw de belangrijkste concurrent wordt. Ajax speelt na de winterstop van de zestien wedstrijden acht keer eerder dan de Rotterdammers en vijf keer later. Drie wedstrijden, waaronder de Klassieker zelf, staan op hetzelfde tijdstip gepland.

In het geval van PSV is dit volledig anders. Mocht Ajax een titelstrijd gaan uitvechten met de Eindhovenaren, dan weet het in maar liefst elf van de zestien gevallen al wat PSV gedaan heeft. Slechts twee keer speelt Ajax eerder dan PSV, drie keer (inclusief PSV - Ajax) staat hetzelfde tijdstip genoteerd. Alvast iets om rekening mee te houden dus.

Ogenschijnlijk dezelfde opzet
Tot slot een kritiekpuntje dat ontstond na het verschijnen van het speelschema. Wat volgens velen namelijk zou opvallen is dat Ajax de laatste jaren vaak in het najaar de Klassieker speelt in De Kuip en vervolgens vlak na de winterstop thuis speelt tegen de Rotterdammers. De thuiswedstrijd tegen PSV staat vaak vlak voor de winterbreak gepland en Ajax moet vaak in de laatste weken van het seizoen naar Eindhoven.

Dat is nu inderdaad niet anders, maar is het daadwerkelijk zo dat deze opzet steeds hetzelfde is? We hebben de speelschema's van de afgelopen vijf seizoenen erbij gepakt en de conclusie is slechts gedeeltelijk 'ja'. Als we het aankomende seizoen meenemen, kunnen we stellen dat in drie van de zes seizoenen de volgorde Feyenoord - Ajax, Ajax - PSV, Ajax - Feyenoord en PSV - Ajax van toepassing was. In drie seizoenen week dit echter ook af.

In vijf van de zes seizoenen is het wel zo dat Ajax als laatste kraker PSV - Ajax moest spelen in Eindhoven, vaak in het voorjaar. Alleen in het seizoen 2013/2014 stond er met Feyenoord - Ajax een andere wedstrijd als laatste gepland. Voor de winterstop werd er in alle seizoenen wel wat vaker gevarieerd. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Woodenshoe
Who cares...
0 0
strafschop
"Veertien keer speelt Ajax op de gewenste tijd van 14:30 uur... Dit worden er vijftien als..."

Dit worden er zelfs zestien als Ajax het tweeluik in de 3e voorronde CL verliest, want dat gaat de thuiswedstrijd tegen Groningen ook naar de zondag.


"Lange reeksen met uit- of thuiswedstrijden, zoals in andere jaren weleens voor kwam, zitter er dit keer niet in"

Afhankelijk van de loting in de KNVB beker en Europees is het mogelijk dat Ajax dit seizoen drie thuiswedstrijden en zelfs tot twee keer toe vier uitwedstrijden op rij moet spelen.


"De KNVB lijkt al rekening gehouden met een eventueel Europees seizoen van Ajax in de Europa League, want na iedere midweeks speelronde in Europa volgt een wedstrijd op zondag."

Voor de winterstop staan alle clubs die EL poulefase kunnen spelen op de zondag ingepland na een EL donderdag. Na de winterstop lijkt me toch dat er alleen rekening is gehouden met voorkeursdagen en risicowedstrijden. Er staat ook in het programma dat vanwege Europees voetbal de wedstrijdendagen en -tijden in het voorjaar nog gewijzigd kunnen worden voor alle clubs.

Na de winterstop staan alle wedstrijden van zowel Ajax als Feyenoord op de zondag na een Europese week, maar PSV/Utrecht en Vitesse die alleen maar in de EL door kunnen hebben ook wedstrijden op de zaterdag staan na een EL donderdag.


"Wat ook opvalt; in vier van de zes gevallen staat er een wedstrijd op kuntgrasveld gepland, vlak voor of vlak na een Europees programma."

Waarom valt dit op? Er zijn maar acht speelronden die niet vlak voor of vlak na een Europees programma zitten.


"Mocht Ajax een titelstrijd gaan uitvechten met de Eindhovenaren, dan weet het in maar liefst elf van de zestien gevallen al wat PSV gedaan heeft."

Mocht PSV tot de kwartfinale EL komen, dan gaan er nog vier wedstrijden van PSV van de zaterdagavond naar de zondagmiddag.
0 0
Wiet1900
Tja.... Je kan overal om zeiken of gewoon laten zien dat je de beste ben over het gehele seizoen en niet punten laten liggen aan het begin van het seizoen. Ajax heeft met Europees de meeste punten gehaald in het 2de deel van vorig seizoen.
0 0
chrisjuhhh
010 heeft alvast een excuus om geen kampioen te worden

16 juni 2017

RTV Rijnmond meldt dat de Coolsingel volgende zomer vanwege werkzaamheden niet beschikbaar zal zijn voor een eventuele huldiging van Feyenoord. Tenzij Feyenoord al voor 8 april kampioen zou worden, staan werkzaamheden een eventuele huldiging in de weg. "We gaan dan op zoek naar een mooi alternatief", zegt wethouder Adriaan Visser in een reactie tegenover RTV Rijnmond.
0 0
Wiet1900
Het stijgt ze allemaal hoog in het bolletje daar in 010. Dan hebben ze het over Amsterdamse arrogantie..... Wordt met de dag erger daar.
0 0
Redrum
Ze zijn tenslotte al voor de 15e keer kampioen geworden..
0 0
ajax1roy
Ben ik nou de enige die een hekel heeft aan zondag wedstrijden. Gewoon lekker zaterdag avond. Heerlijk
0 0
theolenderink
Helemaal mee eens Roy, zeker ook omdat ik een hekel heb aan dat zondaggevoel dat je dag erna weer naar het werk / school moet. Verder kun je (als we de zaterdagwedstrijd gewonnen hebben) met een lekker gevoel naar de concurrentie kijken.
0 0
Sander14
pec zwolle speelt niet meer op kunstgras
0 0
theolenderink
Dat is pas zo vanaf 2021 Sander.
0 0
Guus421
Die selectie moet wel eerst op peil gebracht worden na het vertrek van Traore, Klaasen, Tete en Veltman. En dan moeten we maar hopen dat Sanchez en Younes blijven.
Laten we nog maar even wachten met roepen dat wij even kampioen gaan worden!
0 -1
theolenderink
Waar heb je het over. Tete en Veltman zijn er nog. En Younes? Die kan er vrij weinig van
0 0
foensai
Morgen hoor je meer over de interesse in younes, dijks en Westermann aldus Mike verweij
0 0
SoAFCA
tete en Veltman?
0 0
Caparzo
Deze selectie moet gewoon kampioen worden. Schema is bijzaak, en iedereen treft iedereen een keer uit en thuis, of dat nou in het begin, midden of einde is, is vooraf om het even.
0 0
theolenderink
Eens en oneens. Als je bijvoorbeeld eindigt met een thuiswedstrijd geeft dat vooral moreel een boost.
0 0
daniajax1
Mwah. In het begin is de competitie nog bezig terwijl de transfermarkt nog open is. Vaak selecties die nog niet af zijn of sterkhouders die toch opeens vertrekken. En wedstrijden na een Europese week zijn ook belangrijk (zie PSV uit dit seizoen).
0 0
BrandjeXL
Grunn en Excelsior ook volgens mij
0 0
AFCAPolarBear
Programma is wel degelijk belangrijk. Helemaal omdat we een jonge ploeg hebben. Jeugdigheid gaat vaak gepaard met wisselvalligheid, Als de directe concurrent een "makkelijk" programma heeft aan het einde en/of spelen doorgaans eerder dan Ajax, speelt (en winnen) het makkelijker. Daarnaast is de druk van een eventueel kampioenschap veel minder aanwezig in het begin van de competitie, dan aan het einde. Hierdoor winnen Feyenoord en PSV meer lastige wedstrijden in het begin. Als daar al de lastige uit-wedstrijden voor hen worden gespeeld, worden ze makkelijker kampioen. Ik pleit voor een programma waarin PSV, Feyenoord, Ajax, AZ, FC Utrecht, SC Heerenveen en FC Groningen de laatste 6 wedstrijden tegen elkaar spelen. Dan krijg je een spannend slot van de competitie en kan er makkelijk nog veel verschuivingen komen. In feite heb je dan al meteen een soort play-offs
1 0