Overmars: 'Gras moet licentie-eis worden'

BvdPloeg, 17-05-2017 om 08:40, 26559 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Marc Overmars heeft zich in De Telegraaf kritisch uitgelaten over de kunstgrasvelden in Nederland. Volgens de oud-voetballer en directeur spelersbeleid van Ajax moet er strenger worden gekeken naar de ondergrond waarop wordt gespeeld.

'Wij vinden eigenlijk dat het een licentie-eis moet worden, maar je hebt met de meerderheid te maken. Het is essentieel om talenten op te leiden op en voor gewoon gras. Tijdens het Technisch Platform, het overleg met alle technisch directeuren, zeggen sommigen dat hun hele club inmiddels op het kunstgras is ingericht, omdat de jeugd erop traint. Dan vraag ik hoe oud hun club is. 107 jaar? Hoe heb je het die 102 jaar daarvoor gedaan dan?', vraagt Overmars, die steun krijgt van Max Huiberts van AZ. 'Kijk alleen maar naar de landen om ons heen, zoals Frankrijk, Spanje, Engeland en Italië. Daar is kunstgras op het hoogste niveau ondenkbaar.'

Maar er zijn ook mensen die realistisch naar de situatie kijken, zoals PEC Zwolle-trainer Ron Jans. Volgens hem is er voor clubs met kunstgras niet altijd een alternatief. 'In Nederland is Heracles Almelo de trendsetter geweest, maar is er nooit een duidelijke reactie op gekomen. Inmiddels voetbalt de helft van de clubs in het betaald voetbal op kunstgras. Dat draai je niet zomaar terug. Al dat soort clubs zouden, als het kunstgras wordt afgeschaft, nieuwe trainingscomplexen moeten gaan bouwen. Daar is natuurlijk enorm veel geld mee gemoeid. Dat kunnen die clubs niet betalen. Wie zou dat dan moeten doen? Er wordt de hele tijd van alles geroepen, maar de eerste die met een goed voorstel komt, waardoor een oplossing in zicht komt, verdient wat mij betreft de Nobelprijs.'

Bestel het nieuwe uitshirt in de officiële fanshop van Ajax.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
boris
Kunstgras is natuurlijk een vorm van competitievervalsing, ploegen die gewend zijn op kunstgras te spelen halen daar echt een groot voordeel uit, de bal rolt/stuitert anders, slidings maken is veel lastiger en daarnaast is de kans op blessures groter (ik heb zelf 2x mijn kruisband afgescheurd beide op kunstgras). Ik woon zelf in DH en spreek regelmatig ADO fans en die vinden het verschrikkelijk dat hun ploeg op kunstgras speelt. Overigens is dat bepaalt door de gemeente en niet door de club zelf (ivm organiseren EK hockey)
0 0
godenzoon92
Overal hybride velden, gaan langer mee dan puur gras maar is geen plastic veld. Bij alle top clubs ligt er inmiddels een hybride veld, in de JC ArenA ook als ik me niet vergis.
0 0
*Bonsie*
Of in ieder geval 70 procent echt gras 30 procent kunstgras
0 0
Robertoitalia
ik vind dat Europees voetbal een licentie eis moet worden
0 0
Ozymandias
Van mij mogen Jupiler League ploegen op kunstgras spelen maar in de Eredivisie moet echt gras verplicht worden. Clubs in de Eredivisie krijgen genoeg aan inkomsten binnen om dat te kunnen betalen.
2 0
jackwolf
Hoezo nieuwe trainings complexen bouwen?
Gewoon het hoofdveld gras. Ajax traint ook o.a. op kunstgras.
0 0
Ajax 038
Ik kom toevallig uit de Regio Zwolle en kan je melden dat PEC zeggen en schrijven over 1 enkel veld beschikt, namelijk hun stadionveld... En bij eventuele extra capaciteit wijkenze uit naar de amateurclub direct naast het stadion. En ja, daar ligt het idd vol kunstgras.
0 0
Piejotter
Je kunt de clubs met kunstgras niets verwijten, zij hebben toestemming gekregen van de KNVB. En om dat terug te draaien moet niet ten koste gaan van die clubs. Zit niets anders op dan de huidige situatie te handhaven. Kan me niet voorstellen dat clubs zonder kunstgras nog overgaan naar kunstgras. Alleen dan als men er een duidelijk voordeel aan heeft. Ik kan me voorstellen dat de kwaliteit van kunstgras in de toekomst wel beter gaat worden.
0 0
Morrissey
DE KNVB barst van het geld.
0 0
Freddy Al
Eens,weg met die plastic rommel.
Als een BVO geen gras wil betalen dan maar geen licentie.
0 0
Ajax meister
Als Ajax, Psv, Feijenoord en Az gewoon weigeren op kunstgras te spelen hebben die kleine clubs niets te willen. Dan starten de 4 clubs een nieuwe competitie op en al die andere die niet mee willen doen vallen buiten de boot. Geen profvoetbal meer voor die ploegen.
0 0
RusselWestbrook
Als Ajax, PSV, Feyenoord en AZ dat doen krijgen ze meerdere keren per seizoen een reglementair verlies van 3-0 om de oren.
1 -3
Ajax meister
Hoezo dat, ik snap je niet helemaal. Als de grote 3 een nieuwe opzet maken dan mogen die kleintjes meedoen maar onder voorwaarden die wij stellen. Immers is het dan onze ( de grote 3, 4 ) competitie.
En als het echt niet wilt vlotten een goede competitie met Belgie beginnen. Daar wordt iedereen beter van als die kleine ploegen het niet kunnen bolwerken.
2 0
RusselWestbrook
Oh, ik had je post niet goed gelezen, ik dacht dat je gewoon wilde weigeren om op kunstgras te spelen.

Nou, veel succes met je nieuwe competitie zonder sponsoren die niet aangesloten is bij een bond en dus ook niet bij de UEFA en dus ook nergens aan mee mag doen.

Joepie.

n.b. samengaan met Belgie zou wel een goed plan zijn, maar ik zie het niet gebeuren. Kan Ajax beter naar Duitsland gaan. PSV en Feyenoord ook mee. Duitsland er 6 EC1/CL winnaars bij, Ajax, PSV en Feyenoord in een normale competitie.
1 -3
Ajax meister
Volgens mij is er genoeg potentie om een paar stappen omhoog te gaan voor alle ploegen in de eredivisie.
Alleen Feijenoord en Psv zijn geschikt voor de duitse competitie. Psv speelt alleen op de counter en Feijenoord speelt alleen spierballen voetbal. Ajax speelt te mooi voetbal voor de duitse competitie.

Als alle profclubs gewoon gras nemen is het probleem weg, voor een groot deel dan. Boeren hebben ook altijd goed gras en daar lopen 10tal zware koeien overheen, waarom lukt het hun wel dan.
0 0
geDaante
Nou, wees als Ajax zijnde niet cheap, en creëer met de overige top 3/5 een fonds, waarmee de kleinere clubs (onder een bepaalde begroting) hun hele complex en stadion weer van grasvelden kunnen voorzien, het liefst hybride zodat het beter blijft.

Één miskoop van 5 miljoen eens niet doen, en je kan daarvoor al die velden omturnen, bij wijze van spreken.
1 0
Freddy Al
Bullshit!
Een BVO moet zijn eigen veldje maar betalen,zelfs amateurclubs lukt dat en anders gewoon amateur worden.
4 0
Kikke
Zou gewoon als Ajax investeren in een kunstgras, zodat je op beiden leert spelen...
0 -1
geDaante
In de onderbouw had Jonk dat al opgezet, spelen op gras, kunstgras, op straat en in de zaal. Dat is gelukkig niet overboord gegooid, in tegenstelling tot andere zeer belangrijke zaken.

Zit op zich wat in wat je zegt, maar is misschien ook weer zonde van de tijd om nóg beter te worden op gras, je wil toch vooral in Europa potten breken, en daar speelt men allemaal op gras. Maar zo nu en dan een wedstrijdje op kunstgras kan geen kwaad inderdaad.
0 0
Myers
Waarom moet Ajax dat leren, we hebben maar 1 keer verloren op kunstgras. Dat is helemaal niet de essentie van Overmars zijn verhaal....
1 0
RoodMuseumplein
Mede Ajacieden,

Woensdag gaat het eindelijk gebeuren, de finale van de Europa League. Eindelijk staan we weer waar we horen. Helaas waren er maar 10.000 kaarten beschikbaar en zullen velen die graag gegaan waren niet heen kunnen. Gelukkig is er een mooie optie om op het Museumplein te kijken. Ruim 100.000 man kan er zijn, ik verwacht dat we dit makkelijk gaan halen. Alles voor onze gezamenlijke liefde, alles voor onze club: Ajax Amsterdam!

Bij de huldiging van 15 mei 2011 zijn er helaas een hoop dingen gebeurd die niet bij ons aller Ajax passen, beschadigingen, rellen en verdrukkingen. Gelukkig hebben we een burgermeester die ons een nieuwe kans geeft. Laten we die beelden massaal doen vergeten, het Museumplein moet de wereld weer over met mooie beelden. Vandaar ook het volgende verzoek.

Laten we bij opkomst van de spelers massaal de fakkels en rookbommen ontbranden, laten we de lucht boven het Museumplein compleet rood kleuren, voor onze club, voor onze helden! Als de rook is opgetrokken en onze gladiatoren aan de finale beginnen zullen we allemaal eensgezind achter onze club staan. Knallen voor onze helden!
4 -1
godenzoon92
Waar haalt een doorsnee supporter een fakkel vandaan?
0 0
jackwolf
En geen gerotzooi na afloop svp!
0 0
ajaxinho
De supporters zijn net zo belangrijk als onze spelers.

Ik volg Ajax op afstand, omdat ik in het buitenland woon.
De supporters zijn sinds de derde ster ontzettend gegroeid.
Vooral dit seizoen merk ik dat er een chemie is tussen de supporters en de spelers.

Als we strijd op de tribune winnen zoals in Manchester in de Champions League.
Dan zullen de spelers de klus klaren op het veld.
0 0
AFCSANCHEZ
Dat winnen we dik. Volgens mij hoor je die van Manchester nooit.
1 0
masterrr
Eindelijk spreekt hij ook een visie uit

Dit miste ik nog bij Overmars, maar ga zo door
1 -1
JanTa
Als je geen echt gras kan betalen dan ben je ook niet geschikt voor het betaald voetbal.
4 0
AFCSANCHEZ
Hier ben ik het mee eens. Als prof-betaald voetbalclub kan je toch wel een grasmat betalen...Dat is het belangrijkste onderdeel van voetbal, zoals een ketting van een fiets dat is. Slaat echt nergens op dat clubs niet eens een grasmat kunnen betalen en onderhouden.
5 0
NouridolbergNeres34
Top Voetbal word gespeeld op gras, dus of je legt gras of je gaat lekker jupiler league spelen. Gewoon als eis stellen in de Eredivisie spelen we op gras, zoals Marc zegt.
Te gek voor woorden wat is het belangrijkste in deze sport , een goed veld toch dat staat gewoon op nummer 1, dan maar een paar spelers minder kopen voor die clubs.
1 -1
trainerdv
Lastige zaak voor het voetbal als geheel: Persoonlijk vind ik goed kunstgras erg prettig. Als je wat ouder bent, zijn knollenvelden gewoon te riskant voor je enkels. Door kunstgras, kan ik veel langer door... Maar ik vind het wel een wezenlijk andere sport, te vergelijken met tennis dat op meeredere ondergronden wedstrijden kent.
Een oplossing voor de eredivisie lijkt me daarentegen niet zo ingewikkeld:
Trainingsmethoden staan elke club vrij. (Een beetje slimme club traint op veel verschillende ondergronden). Wedstrijden in de eredivisie dienen gespeeld te worden op natuurgras, (maximaal 15% kunstgras erdoorheen) met KNVB accredidatie
0 0
zlatan-beast
in amateurtak ben ik vollesig met je eens, echter in het proffesionele voetbal moet een goede grasmat toch een fornaliteit zijn? daar komt ook nog is bij dat je als knvb terug wilt naar de top en (internarionale) spelers houden gewoon niet van kunstgras en dat is een belangrijke reden om hier niet heen te komen of zsm weer weg te willen.
1 0
Montana
Tja, het is kenmerkend voor het beleid van de KNVB afgelopen jaren. Lekker er niets over zeggen en hopen dat de clubs je werk voor je gaan doen.

Ik vind het niet gek voor de kleinere clubs, die onder zwaar financieel toezicht zitten van de KNVB. De KNVB gaat wel lekker met categorieen werken waarin je financieel kan vallen maar denkt niet na over de gevolgen.

Als je als club weinig hebt te besteden en het wordt niet verboden om te besparen op je grasmat waarom zou je het dan niet doen?

Nu zullen alle clubs moeten betalen om iedereen er vanaf te helpen.
0 -1
zlatan-beast
knvb moet samen met alle clubs een geldpot maken waarmee echt gras mede gefinancierd word voor de clubs die dit nu niet kunnen ophoesten. En hoeveel geld er per club in deze pot word gedaan hangt af van de begroting. dit is denk ik de enige manier.
0 -1
OntlastendeMiddenvelder
Nou nou, de Nobelprijs. Die hoef ik niet meteen. De oplossing is simpel: iedereen betaalt mee. Wel eerst stemmen natuurlijk.
0 0
WyZynDeBeste
Ik kan nog begrijpen dat het voor Jupiler League clubs niet te betalen is, maar in de Eredivisie wil ik alleen echt gras zien.

Kunstgras is verschrikkelijk, ook al verliezen wij er met Ajax nooit op.
0 -1
Ajax_026
Er zijn genoeg amateur clubs met goede to zeer goede velden. Vaak omdat er dan iemand rondloopt met enthousiasme voor het onderhoud. Je gaat mij niet vertellen dat een Juplier Club zon persoon en zijn materiaal niet kan betalen. Is gewoon een bullshit reden.
2 0
Luie
Beneliga beginnen en alleen clubs op echt gras mee nemen. kom maar op met die nobelprijs.
2 -4
Ferd
Beneliga heeft geen enkele meerwaarde. Nul!
5 -2
OntlastendeMiddenvelder
Als je alle voordelen wegdenkt, heb je gelijk.
1 0
wt4ajax
Jawel, hoger televisiegeld, meer topwedstrijden, waarschijnlijk ook geen kunstgras en meer CL plekken.
2 -1
strafschop
Meer CL plekken? Leg uit.

Er zaten overigens tegen Standaard Luik 31.352 betalende toeschouwers in het stadion.
1 -1
Luie
Er zaten 2 Belgische clubs in de kwart finale EL. als die punten voor onze competitie geen mee tellen en wij daar door niet meer naar beneden gehouden worden door clubs zoals dit jaar Heracles en volgend jaar Vitesse. kunnen we grote stappen maken op de coëfficiëntenlijst. kan het zo zijn dat we meer plaatsen krijgen.
0 0
strafschop
Ok, jij wil 1 competitie waarbij de NL en BE clubs samen de tickets verdelen?

Dus dan heb je er geen moeite me als Ajax vierde wordt achter drie Belgische clubs en dus de 2e voorronde EL ingaat?
0 0
Luie
Ik zou er heel veel moeite mee hebben als Ajax 4e wordt. Maar als we 4e worden hebben we voorronden el wel verdiend. Maar dit is alleen de eerste 3 4 jaar zo daarna verwacht ik wel dat we meer Europese plaatsen krijgen.
0 0
Caparzo
Dat kan, maar een BeNeLeague zou voor het voetbal van beide landen pure winst zijn. De 2 linker rijen worden de eredivisie, de 2 rechter de eerste divisie. Je speelt wekelijks tegen een (redelijk) sterke tegenstander. Ook daar kan Ajax kampioen worden, België ligt dan wel een stuk op ons voor momenteel, wij kunnen van elke Belgische club winnen. Een BeNeLeague kan met Frankrijk concurreren op plek 5 van de UEFA ranking.
0 0
RusselWestbrook
Heb je de gecombineerde ranking uitgerekend?
0 0
Caparzo
Je kan het lijkt me niet bij elkaar optellen, dat is met het aantal tickets ook zo. Er zal een bepaalde sleutel op los worden gelaten door de UEFA. Zal je rond plek 5 landen vermoed ik.
0 0
RusselWestbrook
Berekening staat wel ergens.

https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/calc.html
https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/calc.html#details

Plek 5 lijkt mij trouwens niet realistisch. Je mag blij zijn met top 8 denk ik.
0 0
Renzo83
Denk dat dit een droom is. de Nederlandse en Belgische voetbalbond zouden dan samen moeten fuseren en dat willen ze denk ik niet.

of er zou naast de KNVB nog een bond moeten opstaan. maar weet niet of dit is toe gestaan en of je dat zou willen.

dan krijg je een boks competitie met meerdere Nederlandse kampioenen.

maar als er mogelijkeheden voor zijn richt ik graag BeNeCom op.
0 0
Luie
Ik denk dat als we de KNVB nu opheffen dat je meer problemen oplost dan creëerd.
0 0
appiani
Hè hè, eindelijk iemand die het snapt!! Zou geweldig zijn voor het voetbal
2 -1
afcaaap
Eens met beide! Kunstgras verbieden is inderdaad ook.geen.oplossing meer, helaas! Maar er moeten gewoon kwaliteitseisen komen.

Met o.a. verplicht sproeien, maximaal ..jaar oud. Desnoods een simpel apparaat maken waarbij half uur voor de wedstrijd getest kan worden dat de bal tussen bepaalde minimale en maximale hoogte moet stuiteren....
1 -1
Red Devil
Grappig: http://www.at5.nl/artikelen/169102/ajax-fan-wil-naar-stockholm-huurt-zelf-vliegtuig-met-bemanning

0 0
Babangida83
Ik kan me niet voorstellen dat het voor een profclub in dit regenachtige landje met een topklimaat voor gras moeilijk is om een goed hoofdveld te onderhouden. Als dat al te moeilijk is om een normaal grasveld aan te leggen voor je core business, dan moet je de boel gewoon lekker gaan sluiten. Ongeschikt.
7 -1
Mokum_32
Zo denk ik er ook over hoe zielig ben je dan als club zijnde als je niet eens een veldje kan onderhouden je regelt maar wat met je sponsor. Ze kunnen ook elk jaar een selectie van 22/23 man samenstellen. Binnen 2/3 jaar iedereen op kunstgras. Desnoods kunnen ze voor de aanleg een deel lenen via een knvb constructie
2 0
strafschop
Een club als Sparta bespaart bijna een half miljoen per jaar, omdat het veld ook gebruikt wordt voor trainingen en wedstrijden van de jeugd.

Voor 2014 huurde Sparta namelijk velden van een amateurclub.
0 0
mkouwenhoven
Helemaal mee eens. En als kleine clubs het echt niet kunnen betalen, laat de top 3 dan een handreiking doen ism de KNVB.
1 -1
PJK54
Ik ben het er helemaal mee eens voetbal hoort op echt gras.

Helaas zijn er ook veel gemeentes die geheel of gedeeltelijk eigenaar zijn van een complex en het onderhoud dan te duur vinden dus met kunstgras goedkoper uit zijn dan krijg je daar ook mee te maken maar dat ligt dan bij de clubs.
0 0
Ardiles
Begin gewoon met de verplichting het zoveel alsogelijk op gewoon gras te laten lijken. Dus minimaal sproeien voor de wedstrijd. De ontwikkeling is waarschijnlijk moeilijk terug te draaien. Dus kijk hoe je de omstandigheden zo goed mogelijk vergelijkbaar maakt.
0 0
booya4afca
Hoezo is het moeilijk terug te draaien? Als Ajax 5 keer per jaar een nieuwe grasmaat erin kan leggen dan kan Zwolle dat ook wel 1 keer in de 3-4 jaar.
0 0
WesleyB93
Ajax legt helemaal nooit een nieuw veld erin.
Doet de ArenA
0 0
Labrador
1 selectiespeler minder en je kan een mooi veld aanleggen. We leveren als land zelfs de grasmatten voor grote tornooien!
4 0
DannyK
Ze hebben de knaken gehad om
Het echte gras eruit te halen en kunstgras erin te leggen!
Waarom zou dit niet omkeerbaar kunnen zijn?
2 0
ProfessorX
Ben trouwens wel benieuwd naar het vermogen van de KNVB iemand hier die het weet ?
0 0
Mokum_32
De clubs zelfs anders kun je lekker naar de Jupiler league wat mij betreft. Een professionele voetbalclub die niet eens een eigen veld kan onderhouden kan ik gewoon niet serieus nemen.
3 0
Bennyben
Komende 5 jaar moet iedereen die geld verdient aan de championsleauge en Europa cup 10 procent afstaan.

Bij winst in de championsleauge krijg je 1,5 miljoen , daarvan gaat dan 150 duizend in een potje voor de grasvelden.

Dan heb je dat gras echt wel weer terug verdient binnen 5 jaar, daarnaast moet de club zelf ook natuurlijk mee betalen de helft.
0 0
booya4afca
Waarom zouden wij moeten betalen voor een voetbalveld in Rotterdam, Den Haag, Almelo, Zwolle ???
0 0
Gerard36
soms kom ik wel eens op een amateurcomplex, en dan ruik ik het gras, dan denk ik ja zo was het altijd en zo moet het weer overal worden
0 0
ProfessorX
De schuld ligt duidelijk bij de KNVB die hebben alles toegelaten en niet overlegd , nagedacht en gekeken naar andere landen .
Laat staan naar de consequenties .
Nu hebben clubs als Ajax , PSV , AZ 010 etc ook schuld eraan .
2 -1
strafschop
De schuld ligt primair bij de clubs zelfs. Over de aanleg van het eerste kunstgrasveld van Heracles in 2003 is gestemd.

Eind 2014, toen er nog 17 clubs waren zonder kunstgras, wilde Feyenoord dit op de agenda zetten. Dit is niet gebeurd omdat er slechts 9! andere clubs waren die tegen kunstgras wilde stemmen.
1 0
ProfessorX
Toch had de KNVB dit aan moeten zien komen , zelfs Cruijff en Janssen waren er op tegen en waarschuwde toen al .
0 0
strafschop
Juist, maar in heel veel zaken faciliteert de KNVB alleen maar. De clubs moeten zelfs stemmen samen met de spelersraad.
0 0
ProfessorX
Dan staan ze voor een zware klus en geef ik het ze te doen .
Amateurs beslissen toch ook mee ?
0 0
Mikes
Nou maak er een 5 jaren project van. Iedereen heeft over 1 of 2 jaar, maar geef die clubs even tijd. Het kost blijkbaar zoveel geld voot die clubs, dan moeten ze maar een spitsje minder nemen in de selectie. Bijvoorbeeld een Sparta, die 37 spelers in de selectie heefg zitten dit jaar of roda met iedere transferperiode 10 nieuwe spelers.
1 0
DJ
Het gaat niet gebeuren maar het zou een ongelofelijk sterke actie zijn als Ajax die kleine clubs een zak met geld geeft en zegt: sloop dat kunstgras eruit en leg er een goede grasmat in. En dan zelf onderhouden verder. Maar eigenlijk zou de KNVB hier geld voor moeten vrijmaken. Een grassubsidie ofzo
0 0
ProfessorX
Idd , want je ga toch ook je over buurman zijn tuin niet betalen als hij het geld er niet voor heeft ?
0 0
Adam24
Het is eigenlijk vrij simpel, wanneer de KNVB het geld niet heeft, dan moet de top-3 bijbetalen. Waarschijnlijk scheelt het je uiteindelijk geld doordat de blessures drastisch zullen terug nemen op de relatief waardevolle selectiespelers van Ajax, Psv en Feijenoord. Maar het blijven zeiken op kunstgras ben ik nu wel zat. Doe er wat aan of ga er mee akkoord.
0 -1
Ajax#1900
Dit slaat helemaal nergens op. Als je geen gras kunt betalen kun je ook geen spelers betalen. Ze moeten het zelf betalen door ergens anders op te bezuinigen. Maak de selectie kleiner en vul aan met jeugd.
0 0
booya4afca
Het wordt steeds gekker? Wat is het volgende? Dat Ajax de salarissen van Zwolle-spelers moet gaan betalen?

Ze hebben het geld gehad om het gras eruit te halen en er een plastic veld in kunnen leggen, dan kunnen ze het ook best de omgekeerde weg behandelen. Dat er uberhaupt voorstanders zijn voor het spelen op een plastic veld is mij een raadsel.

De KNVB moet gewoon maatregelen nemen. Alle BVO's verplicht op echt gras, en anders ga je maar zaalvoetballen.
0 0
ProfessorX
Wat een domme reactie en sorry dat ik dit zeg .
Waarom zouden de top 3 dat moeten doen ?
1 0
iammike
Elke betaald voetbal club in Nederland moet gewoon op gras spelen. Geef ze 2 jaar de tijd.. de knvb mag ook clubs een kleine vegoeding geven wat hierin geïnvesteerd moet worden als dat mogelijk is.
3 0
ram
Goed zo Marc, maak er werk van. Volgend seizoen gewoon alle profclub op goed gras. Als je het niet kunt betalen kan de KNVB vast eenmalig meebetalen en als het dan later een probleem blijft: prima, dan wordt je maar een amateurclub.
0 0
PuurGeluk
Waarom een nieuw complex als het een veld betreft? Of bedoelt hij de bouw van een extra hok voor de grasmaaier en het graszaad?

Helaas is er een grote ontwikkeling in beter kunstgras gaande. Zie en ruik liever echt gras. En zo hoort het vind ik ook.
1 0
Rockpotje
De meeste clubs met kunstgras in het stadion trainen daar ook op. Met echt gras kan dat niet. Die clubs moeten dan dus een nieuw trainingsveld aanleggen. En misschien hebben ze daar op het huidige complex wel geen plek voor.
1 0
strafschop
Omdat je bij kunstgras het hele jaar door kan spelen en trainen, niet alleen het 1e maar ook de jeugd.
0 0