Bosz: 'Hadden gewoon moeten winnen'

BVeenstra, 17-02-2017 om 00:10, 5393 views, RTL7 | Ajax-kleding nodig voor het voorjaar?

Trainer Peter Bosz is van mening dat Ajax onder bepaalde omstandigheden gewoon had moeten winnen bij Legia Warschau (0-0). De Amsterdammers werden een goal onthouden door de arbitrage en verder vond Bosz dat het veld niet al te best was.

'Ik denk dat als je de hele wedstrijd gezien hebt 0-0 niet het resultaat is dat je had moeten halen hier. In de eerste helft beginnen we eigenlijk moeizaam en toen was er de kans of eigenlijk de goal van Klaassen', begint Bosz bij RTL 7. 'Daarna hebben we wel wat kansen gehad: Kasper die overschiet, Amin die hem iets te hard meegeeft op Hakim...Daar moeten goals bij zitten.'

Bosz vindt dat Ajax beter kan, maar zag ook dat het veld slecht was. 'Dan merk je dat het in de opbouw niet makkelijk gaat. Maar ook onder die omstandigheden had je moeten winnen. Of ik wist dat het een goal van Klaassen was? Dat kon ik vanaf mijn positie niet zien, maar we kregen al snel te horen dat 'ie erin zat. Wat dat doet? Niets, je moet door. Ik zeg ook niets tegen de scheids, dat heeft geen zin. Of de tweede gele kaart voor Tete terecht was? Dat kan ik niet goed zien. Ik heb het hem gevraagd. Hij zei dat die jongen uitgleed. De eerste was terecht, de tweede niet.'

Door de rode kaart voor Tete moest Bosz noodgedwongen wisselen. Hij bracht Heiko Westermann voor de pas net ingebrachte Justin Kluivert. 'Dat is lullig, maar wij moeten natuurlijk die wedstrijd met tien man tot een goed einde brengen. Ik vond het het beste om hem eraf te halen. Waarom niet Younes? Daar hebben wij onze redenen voor, maar die deel ik niet met jullie', aldus Bosz, die tenslotte vooruitblikt op de return. 'Wij gaan altijd voor de overwinning. We waren vandaag de bovenliggende partij en de ploeg die druk wilde zetten. 0-0 is geen slecht resultaat. Er zijn volop mogelijkheden voor volgende week.'

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Pierre Heno
Ajax moet van de breiles af en weer zodra zich een kans voordoet hard van afstand op goal leren schieten = verdediging in problemen, kansen op rebound etc. Met dit gehaak en gebrei kom je er niet. Het gaat tenslotte om goals maken en niet om % balbezit.
0 0
ajaxinho
Ben niet overgereden met het resultaat.

Het positieve is dat we thuis vanaf het eerste minuut optimaal gefocust zijn.
Dat is bij Ajax (afgelopen jaren) niet altijd een zekerheid als we met 1-0 voorstaan.

Die pass van Younes is triest na zo'n lekkere loopactie van Ziyech.

Ook bij de dribbel van Schone liet hij de verdediger niet kiezen.
Als hij naar buiten ging had hij alleen op de keeper af kunnen gaan.
0 0
klopper
Hadden moeten winnen...hadden meer moeten scoren zijn elke week weer de vaste zinnen in het repetoir van Ajax. Er zit enorm veel potentie in deze selectie, maar Bosz blijft maar vasthouden aan zijn mislikkingen. Zoals eerder te lang werd vastgehouden aan Gudelj en Dijks, lijken nu Younes en Traoré de favorieten. Hoewel Younes gisteren niet onaardig was, brengt hij toch te weinig. Traoré heeft zijn eigen BV en mag wat mij betreft snel terug naar Chelsea...zelden zo'n egoïstische speler gezien. Zolang deze jongens de buitenkanten blijven bezetten gaat Ajax geen vleugels krijgen.
2 -1
JesusZoonVanGod
Onana is gekozen voor het Uefa League team van de week! Terecht natuurlijk, speelde gisteren weer een cruciale rol met een aantal reddingen en kwam een aantal malen goed zijn goal uit (dat doet hij toch steeds erg sterk). Je ziet die jongen gewoon stappen maken en hij zal alleen nog maar beter worden. Wat zal Barca balen, want deze jongen gaat ver komen.
0 0
ajaxinho
Zelfs bij die zwakke terugspeelbal van Traore!

Daar is ie al veel verder in dan Cillessen.

Ik ga ze verder niet vergelijken... ik laat me lekker verrassen :)
0 0
carel romijn
Middenvelders hadden een vrije avond.
0 0
Frankkie
Deze wedstrijd was gewoon de mannen tegen de jochies!
En heel eerlijk vind ik dat ze zich best goed staande hebben weten te houden.

De terug speelbal van Tete, oke... niet slim, maar het veld was ook een groot drama!
In de arena, met z'n alle achter het team staan en de 12e man zijn.

Dan komt het vertrouwen en dat beetje extra er vanzelf wel bij.
Het is niet dat Ajax werd weg gespeeld, Onana liet zien een goede keeper te zijn, Sanchez staat achterin als een beest te keer te gaan. En als Dolberg in iets betere doen was geweest poeierde hij die bal in het dak van het doel!

Thuis gewoon afmaken!
1 0
Johan1
Ik vind dat Bosz weinig tot geen verbetering heeft opgeleverd. Het voetbal onder De Boer was vaak saai en degelijk, maar het voetbal onder Bosz is echt niet zoveel attractiever. Vergeet niet dat Bosz nu wel spelers heeft als Ziyech, Dolberg, Sanchez en straks Neres, terwijl De Boer een veel mindere selectie had. De 5 secondenregel.....gewoon bullshit. Gisteren was het voetbal weer om te janken, zoveel slechte passes, zoveel verkeerde keuzes en het positiespel sloeg helemaal nergens op. Legia stelde echt heel weinig voor. Het tempo lag zo laag. Ik zie totaal geen lijn in het spel, Younes en Traore trekken alleen naar binnen, maken het veld veel te klein. Dolberg komt zo niet tot zijn recht. Het middenveld verstopt zich te vaak, waardoor er zelden een snelle aanval te zien is. We moeten benoemen wat we zien en dat is slecht voetbal.
6 -6
dumperPattiruhu
Een groot verschil is dat er wat meer creativiteit staat op het middenveld. Qua positiespel ontloopt het elkaar niet veel.
Individuele kwaliteit van spelers zoals dolberg/ziyech/schone/younes/traore geven de doorslag. Het lijkt allemaal attractief door de dribbels en wat sensationele bewegingen van spelers, maar rendement is ver te zoeken. Aantrekkelijk voetbal wordt vaak gekoppeld aan doelpunten en dat ontbreekt.

Je ziet duidelijk dat bosz ook stappen moet maken als trainer/coach, want een topcoach vind ik het nog niet.
0 0
JesusZoonVanGod
Voetballend staat er onder Bosz een beter elftal dan onder De Boer. Er zijn veel minder kansloze balletjes terug op de keeper en er is minder sprake van tikkie-breed-tikkie-terug. De hoofdgedachte is nu vooruit voetballen en vroeg druk zetten.

Wat mij opvalt is dat wij het ons zelf ontzettend moeilijk blijven maken met persoonlijke fouten (slechte terugspeelballen, balverlies op het middenveld). De grootste kansen die Legia gisteren kreeg kwamen zo goed als allemaal uit persoonlijke fouten (van onder andere Sinkgraven bijvoorbeeld).

Ik durf best te zeggen dat WIJ ZELF onze grootste tegenstander zijn.
1 0
Johan1
Daar ben ik het wel mee eens, alleen vind ik het positiespel vaak bedroevend. Dat is ook de reden van het vele balverlies, want ik neem aan dat de spelers wel een pass over 10 of 20 meter kunnen geven. Zo'n Sinkgraven maakte die fout ook omdat niemand vrij liep om aangespeeld te worden. Dat Sinkgraven die bal nooit zo mag geven, is duidelijk. Ziyech, Klaassen en in mindere mate Schone verstoppen zich veel te vaak.
0 0
JesusZoonVanGod
Klopt. Gisteren zag je inderdaad dat spelers de bal niet kwijt konden en daardoor gingen "modderen". In sommige wedstrijden heeft dat te maken met de tegenstander die vroeg druk zet of fel op de bal speelt. Maar we hebben ook in de wedstrijden tegen kleinere clubs moeite om de vrije man te vinden.
0 0
Koenniiee
Waarom denk je in hemelsnaam dat er buitenspelers in het veld staan die naar binnen trekken? Waarom denk je uberhaupt dat er internationaal met zulke spelers gespeeld wordt?

Je 'verbaasd' je hier altijd over. Maar ik heb je al tienduizend keer de antwoorden gegeven.

Als de 'buitenom gaan actie en voorgeven' nog echt zo effectief was dan speelde men nog wel met de Keizer's, Gino Dekker en weet ik veel wie nog meer zo'n type was.

Nee, tegenwoordig is het spel erop gericht dat een back buitenom gaat, dynamisch voetbal. Als je naar binnentrekt heb je veel meer opties dan wanneer je tot de cornervlag gedwongen wordt. Daarnaast speel je veel dichter bij de goal, gevaarlijker, sta je bij balverlies in het centrum en kun je druk zetten, maar ook creëer je overtallen in het centrum van het veld.

Een linksbuiten wordt opgepakt door een rechtsback. Maar als die linksbuiten gaat zwerven gaat er geen een rechtsback meelopen naar andere kant van het veld hoor. Maar wie pakt 'm wel op? Dat zijn dingen die vaak fout gaan en die moet je benutten. Daarom mag Younes van mij zich al aanbieden als Traoré de bal heeft, middenveld pakt meer de controle (geen Klaassen type dus) en Sinkgraven houdt het breed.

Maar goed, al die trainers kunnen er geen snars van. Toch?
3 -2
Johan1
Ten eerste hoef je me niet uit te leggen waarom er een linkspoot als rechtsbuiten staat en andersom. Ten tweede, dit werkt alleen als de back ook echt de aanvallende kwaliteiten heeft om buitenom te gaan. In het geval van Ajax hebben we die niet. Tete is verdedigend goed, aanvallend matig. Sinkgraven heeft gisteren niet één actie buitenom kunnen maken. Ten derde, als veel clubs zo spelen, moet Ajax dat dan ook doen? Zijn we met deze speelwijze zo succesvol? Ik dacht het niet. Jij noemt het dynamisch voetbal, daar heb ik gisteren en de afgelopen weken weinig van gezien. Jouw hele verhaal over druk zetten, klopt ook van geen kant. Alsof Ajax vroeger geen druk gaf op de verdediging van de tegenpartij....het hele totaalvoetbal van Ajax bestond uit druk zetten met een Sjaak Zwart op rechts en een Piet Keizer op links....volgens mij waren dat echte buitenspelers die je ook nog diep kon sturen. Dat vind ik het grootste nadeel van de manier waarop Ajax op dit moment speelt: zowel Younes als Traore kun je bijna nooit diep aanspelen, want als ze op snelheid zijn, moeten ze altijd inhouden en draaien naar hun goede been, wat tijd kost en het tempo uit de aanval haalt.
Met je laatste opmerking geef je aan dat Ajax niet meer onderscheidend kan zijn in deze tijd en dat iedere trainer nu ineens met dit systeem moet spelen.
Als Ajax enorm succesvol zou zijn met dit systeem, prima! Aan de andere kant is Ajax ook heel erg succesvol geweest met echte buitenspelers.
3 -3
Koenniiee
Zucht.. in mijn reactie geef ik alleen aan waarom trainers kiezen voor de linkspoot op rechts en vice versa. Ik zeg niet dat Ajax zo dynamisch speelt, ik zeg niet dat Ajax volle bak druk zet en ik zeg niet dat Ajax niets anders moet doen. Ik geef alleen aan waarom men daar in internationale competities veelal voor kiest.

Vroeger gaf Ajax ook druk. Maar ga jij nou serieus het voetbal van toen met nu vergelijken? Dat is zo'n wereld van verschil. Toen waren de ruimtes veel groter, was de rugdekking veel matiger, speelde men veel minder in zones en veel meer man op man, ligt er nu minder ruimte (voor Ajax) achter de laatste lijn, speelt men veel compacter, moesten verdedigers verdedigen en aanvallers aanvallend, etc. Tsja, zo kan ik nog wel even door gaan.

Het voetbal is veranderd en daar moet je in mee. Ik zeg niet dat Ajax precies hetzelfde moet doen. Maar El Ghazi op rechts opstellen en Dekker op links (types) maakt je onwijs voorspelbaar. Geloof dat nou maar. Je weet dat ze niet binnendoor kunnen, technisch matig, niet goed in kleine ruimtes en puur leven op de snelheid en voorzet. Dat is tegenwoordig niet zo effectief. De vleugelverdediger heeft daardoor ook helemaal geen ruimte om op te komen. Dwing deze spelers binnendoor te gaan en je zet ze klem, met al die geknepen middenvelders in het centrum. Een buitenspeler van nu naar buiten dwingen kan prima, dat snap ik ook, maar als je back er overheen gaat dan zie je vaak dat de back van de tegenstander de back oppakt en de aanvaller moet verdedigen. Dat levert al veel gevaarlijkere situaties op. Als de 'voorzet-methode' met klassieke buitenspelers nog effectief was dan speelde men hedendaags nog wel zo!

*Ja Douglas Costa staat op papier linksbuiten, maar speelt in de praktijk ook veel op de rechterkant waarna Robben wat meer naar het centrum gaat. Verder zijn er niet veel die met hun poot op de 'goede' zijde staan.
0 0
AjaxCitizen
Je schrijft zelf al iets over Keizer en Swart om je standpunt kracht bij te zetten. In welke tijd speelden zij ook alweer? De jaren '70. Het voetbal is in de 40-50 jaar daarna veranderd. Tegenwoordig gaat dat niet meer met alleen buitenspelers die buitenom gaan. Tegenstanders staan nu met 10-11 man op eigen helft. Dan moet je daar als Ajax zijnde ook op inspelen. Met opkomende backs die buitenom gaan en buitenspelers die naar binnentrekken, heb je meer mensen op de helft van de tegenstander. Zo trek je die verdediging uit elkaar. Anders heb je aan beide kanten backs die er niet overheen kunnen gaan, omdat de buitenspelers de ruimte moeten gebruiken. Dat is dus makkelijk verdedigen voor de tegenstander, want hun back heeft alleen één man waar die op moet letten en de buitenspeler van de tegenpartij hoeft niet achter onze back aan.

Dat Younes en Traoré niet in de diepte aan kunnen worden gespeeld omdat ze altijd moeten inhouden om te draaien naar hun goede been, is verder onzin. EL Ghazi werd volgens jou dus wel vaak in de diepte gezocht? Onze buitenspelers kunnen wel in de diepte aangespeeld worden, alleen vertikken het om diep te gaan. Willen de bal alleen maar in de voeten aangespeeld krijgen. Dan kan je wel de bal diep inspelen op de buitenspelers. Erachter aan rennen zullen ze toch niet.
1 -2
Johan1
Dus jij noemt het onzin dat Younes en Traore nooit een loopactie afmaken en langs de verdediger gaan om een voorzet te geven? Jij ziet ze nooit naar binnen kappen en trekken om de boel dicht te lopen? Dan moet je even naar Hans Anders. De reden waarom Younes en Traore zich nooit in de diepte aanbieden, is omdat ze weten dat ze met hun verkeerde been geen fatsoenlijke voorzet kunnen geven. Daarom houden ze in en proberen het om naar binnen te trekken. Hoe vaak beginnen ze niet een zinloze actie t.o.v. 3 of 4 verdedigers om vervolgens de bal weer terug te geven aan een middenvelder. Ziet dan niemand dat er totaal geen snelheid en verrassing in het spel zit van de aanval? Natuurlijk snap ik de bedoeling van opkomende backs, maar hoe vaak zien we dit daadwerkelijk gebeuren? Een moderne buitenspeler moet snelheid hebben, links en rechts kunnen passeren en ook met links of rechts een voorzet kunnen geven. Younes en Traore kunnen dat beide niet. Een Finidi George en zeker Overmars gingen veel vaker langs hun tegenspelers en zochten veel vaker de diepte. Ik blijf er bij dat je zo het veld een stuk 'langer' maakt en meer ruimte creëert om aan te vallen.
Als je de verdediging uit elkaar wilt trekken, lijkt het me toch handig als je zowel met links als rechts een redelijke pass kan geven. Nu kunnen we maar één systeem spelen. Tel uit je winst.
0 -1
AjaxCitizen
De Boer kiest zelf voor de spelers die hij aantrekt en wat voor spelers dit moeten zijn. Een Hakim Ziyech en Neres zou hij waarschijnlijk nooit hebben gehaald. Verder was het spel dit seizoen zeker wel beter dan voorgaande jaren. Nu het iets minder gaat, is men er weer als de kippen bij om te zeggen dat er geen vooruitgang is geboekt.
1 0
3*stars*3
Ik sta nog steeds achter Bosz maar ik verbaas mij al paar weken dat Ajax met zoveel voetballers, er niet meer uithaalt.
Itt vorig seizoen staan er nu 5/6 pure voetballers in de basis.

Moet wel bij vermelden dat het aan scherpte ontbreekt want na een goal ga je natuurlijk makkelijker voetballen.
0 0
Redrum
Het grote verschil is denk ik dat Ajax sneller vooruit voetbalt en meer druk zet bij balverlies. Verder is het gewoon weer het oude bekende liedje van kansen die om zeep worden geholpen en verkeerde beslissingen die genomen worden rond het strafschopgebied van de tegenstander. Daarnaast zijn er altijd wel 3 of 4 spelers die een totale kutwedstrijd spelen en zo blijf je altijd onder je niveau voetballen. Waar dat aan ligt is me een raadsel.
0 0
blava
Ik verbaas mij al het hele seizoen. Een hele generatie jeugdspelers is afgeschreven door bosz en het voetbal en resultaten zijn niet beter dan vorig jaar.
1 -1
Pazuzzu
Las laatst dat ruim 80 procent van de reaguurdets hiero Sinkgraven een goede linksback vonden. Hij zinkt Ajax in 5 minuten bijna 3 x. En daar kun je niet tegen blijven graven! Oftewel als het er om gaat is als verdediger wel zielig. Balletje breed bij uitverdediging. Maar blijf vooral dit gekleun met een linkspoot op rechts en een rechtspoot op links. Traore is geen buitenspeler dus stel hem eens niet op en had El Ghazi op links gezet of tijdens de Afrika cup met echte vleugels gespeeld. Younes komt zelfs een paar keer buitenom maar draait toch weer naar binnen. Dit is geen 4 3 3 maar een 123tje voor Lego. Als Traore (hopelijk) weg is komt er weer een valspoot op rechts? Overmars mag wel iets goeds doen en een linksback plus 2 aanvallers gaan zoeken ipv op die posities verkopen. Dit was toch een totaal onnodig gelijkspel/verlies.
1 -4
Web
Deze jongen is geen back, middenvelder, gaat ons opbreken, maar Bosz geeft dit nooit toe
0 0
Koenniiee
Terugspeelbal Tete.. had Ajax net zoveel pijn kunnen doen.
1 0
Pierre Heno
Tja met 'hadden' schieten we helaas niets op. Wat opvalt is dat Ajax tijdens de wedstrijden veel te weinig schoten op doel heeft . Spelers breien en haken maar tot in het oneindige door i.p.v. eens wat meer zelfzuchtig direct op de goal te schieten zodra de kans zich voordoet. Bij Anderlecht - Zenit zag je die linksbuiten van Anderlecht ook direct hard op de goal schieten zodra het maar kon. Dat brengt een verdediging altijd in gevaar. Younes geeft weliswaar een mooie pass op Dolberg maar had net zo goed zelf hard kunnen uithalen waar Dolberg dan misschien de rebound had kunnen intikken. Nu eindige het in een niet te missen kans voor Dolberg die hij...miste. Je zou toch zeggen dat het spel vooral gericht moet zijn om te scoren en niet om een bal tot over de doellijn te breien. Samengevat: spelers van Ajax moeten trainen op hard schieten op de goal zodar het ook maar even kan i.p.v. elke dag op breiles.
1 0
JesusZoonVanGod
Schandalig dat hier een doelpunt door onze neus wordt geboord. Voetbal is verdorie een van de grootste sporten ter wereld, maar qua technische hulpmiddelen bevindt het zich nog in de steentijd. Gaat de UEFA ons compenseren als we door dit geintje straks niet verder bekeren? Zo moeilijk is het toch niet om doellijn technologie voor de Europese wedstrijden in te voeren?
1 0
DoorenAFCA
Toch vervelend dat je op zo'n moment geen goede spits achter de hand hebt. Je merkte aan alles dat Dolberg totaal niet in de wedstrijd zat. Dan moet je het door gebrek aan beter op dat moment maar de rit uitzitten met een stuntelende spits.
1 0
davidsglory
Perfecte wedstrijd voor huntelaar
0 -1
JesusZoonVanGod
Ook Huntelaar is afhankelijk van voldoende aanvoer. Hij is niet bepaald een speler die met snelheid en techniek zelf kansen kan creëren.
0 0
Ajaccus
Ik had de wissels van vanavond graag iets eerder gezien. Dan hadden die meer effect gehad.
0 0
AFCA-CBS
Bosz heeft, net als de Boer, zijn lievelingetjes. Younes is daar er een van. Jammer dat Bosz niet begrijpt dat het voor een jonge gast als Kluivert niet goed is om zo met hem om te gaan. Krijgt ie bepaald geen vertrouwen van.
2 -8
Pauw
Younes is ook balvaster. Handig bij t tijdrekken / bal vasthouden voorin
3 0
AFCA-CBS
Kluivert is niet balvast wil je zeggen?
0 -2
Pauw
Minder
4 0
ElPistolero16
Wij winnen in Damsko.
0 0
boris
Younes was de enige die nog door een individuele actie gevaar stichte. Je zag aan kluivert direct dat die zich wou bewijzen en meteen acties wou maken ook op plekken waar je dat beter niet kan doen (laat staan met 10 man) ik begrijp de keuze wel alleen had bosz het wel even kunnen zeggen voor de camera
5 -1
maikelklaassen
eerste helft moet je gewoon scoren!! zo vaak 4 tegen 4 of zelf 4 tegen3. jammer van tete want die speelde weer een berenpot
1 -1
DannTheDon020
Younes wordt er niet afgehaald omdat door hem de meeste kansen komen. Is toch hartstikke duidelijk.
3 -1
AFCSANCHEZ
Waarom zegt hij dat niet gewoon? 'Dat deel ik niet met jullie', wtf waarom dan niet. Geheimzinnige gedoe.
1 -1
Aeter
Hij wil het waarschijnlijk eerst persoonlijk uitleggen aan Kluivert ipv dat ie het via de media hoort.
3 0
AFCSANCHEZ
'Waarom niet Younes? Daar hebben wij onze redenen voor maar die deel ik niet met jullie.'

Uuh oke dan, Younes speelt dus met de blote tokus van Bosz. Stoute Amin.
0 -3