Bosz: 'Angst blijft een slechte raadgever'

BvdPloeg, 11-01-2017 om 11:20, 17149 views, Voetbal International | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Peter Bosz is tijdens het trainingskamp in Portugal met vier pijnpunten aan de slag gegaan, zo blijkt uit een interview met Voetbal International. De coach baalt van de vele tegengoals in de slotfase én uit dode spelmomenten, het rendement in de laatste fase moet omhoog en dat van de vleugelspelers ook.

'Ben je in de slotfase bang en loop je daarom achteruit of maak je andere keuzes?', is volgens Bosz de belangrijkste vraag bij een nipte voorsprong in de slotfase. 'Toch zijn er wedstrijden geweest waarin we onnodig met de tijd bezig waren om een voorsprong over de streep te trekken, terwijl gewoon in ons eigen spel doorvoetballen een veel betere optie zou zijn. Angst blijft een slechte raadgever. Daar hebben we het over gehad en dat is ook uitgesproken. Dat betekent niet dat het niet meer zal voorkomen, alleen: als spelers er bewuster van zijn, kan dat misschien net even helpen in de slotfase. Dat ze elkaar corrigeren, vooruit coachen, zodat we de tegenstander niet onnodig dicht bij ons doel laten komen.'

Wat betreft het rendement van de eindpass, daar is Bosz druk mee bezig. 'Het moet in een speler zitten, maar met bepaalde oefeningen kun je het wel steeds beter op elkaar afstemmen. Daar zijn we ook individueel met de betreffende spelers heel gericht mee bezig. Hoe meer je doordeweeks in de situatie komt, hoe makkelijker je het ook in een wedstrijd gaat herkennen. Het vergt niet alleen technische kwaliteiten, maar ook durf en concentratie. Uiteindelijk is het van groot belang, want beslissen we wedstrijden in een eerder stadium, dan is het item van cruciale tegentreffers in de slotfase ook meteen minder zorgelijk.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
HansBeus
De wedstrijdmentaliteit, de wil om te winnen is bij 010 gewoon veel beter geweest tot de winterstop.
Voetballen zijn wij gewoon veel beter al hoewel de +13 goals van 010 die halen we maar zo niet in, zij scroren gewoon ook veel makkelijker dan wij, ja lange ballen voor het doel daar doen ze het hoofdzakelijk mee maar er staan ook gewoon gasten die hem er dan ook gewoon inploppen.. daar moet aan gewerkt worden anders word het heel lastig om ze in te halen de tweede helft van de competitie
0 0
Ricoo
Ik denk dat zij niet beter kunnen dan afgelopen seizoenshelft, en wij wel. Ik geloof ook niet dat zij het zolang vast kunnen houden.
0 0
JPC40
Klinkt allemaal heel leuk, maar angst in het spel heeft ook te maken met gebrek aan gehardheid bij spelers.
Het .......over mijn lijk mentaliteit, ..... en dat is er veel te weinig.
2 0
PeterVKV
Bosz ziet het goed. Deze angst is er al jaren en is dus een erfenis van de periode de Boer. Belangrijke spelers als Klaassen en Veltman (cultuurdragers onder de Boer) hebben er jammer genoeg veel last van. Veltman kan prima vooruit verdedigen maar gaat in zulke fases achteruit lopen. Klaassen speelde een topwedstrijd tegen PSV en was weer leidinggevend in de hoge druk tot Siem de Jong erin kwam en Klaassen achter hem aan ging lopen. Dat moet andersom. Als praten niet helpt moet Bosz er gewoon maar een extra spits bijgooien in zulke gevallen. Johan kijkt dan glimlachend toe van boven.
1 -2
Sammy Sosa
Vind het te makkelijk om Klaassen en Veltman er persoonlijk erop af te rekenen. Bosz zegt ook terecht: dat het niet betekent dat het niet meer voor zal komen. In de slotfase inzakken is ook iets natuurlijks. Krachten vloeien weg etc. Het is inderdaad een structureel dingetje aan het worden. Ik zou het eerder gooien op iets mentaals, of onervarenheid om het binnen te slepen.
1 -2
Koenes
Hij zegt dit om aan te geven dat het een probleem is dat zich al langere tijd voordoet. Hij heeft gelijk en gebruikt Klaassen en Veltman puur als voorbeeld ;)
0 0
Sergevanw
In tegenstelling tot veel andere vind ik Ajax zeer verstandig! Ze willen graag iemand halen als ze overtuigd zijn van de extra kwaliteit... Is het een kwantitatieve aankoop dan doen ze het niet, en doen ze het wel worden ze hier over 3 maanden afgebrand dat hij er niks van kan... Ja er moet wat bij op de vleugels maar maar een versterking en anders kluivert maar!
10 -3
Dwergje48
Ik vind inderdaad ook dat er teveel wordt geschreeuwd om aankopen want anders is het hele seizoen naar de maan en al dat soort dingen, maar ik snap ook wel weer waarom er mensen zijn die vinden dat er niet helemaal goed gehandeld wordt. Je moet niet de hele transferperiode bezig zijn met bekijken welke speler een aanwinst zou kunnen zijn, daar mee moet je al beginnen voor de window open gaat. Maar er is nog tijd dus ik hou er nog vertrouwen in!
0 0
deMeester
We zijn op weg naar 3 jaar zonder prijzen, het is maar wat je goed noemt. Ik wou dat PSV en Feyenoord zo dom waren.

Als Ajax gewoon in de winterstop van 2015 een goede speler had gehaald waren ze gewoon kampioen geworden, dan had je miljoen meer in de kas gehad.
5 0
FlyingDutchMan
Inderdaad, men moet wel echt voor een toevoeging gaan! Als het weer zo'n huurling wordt voor een half jaar of een net niet aankoop haal je weer een hoop onrust binnen. Als zo doorgaat krijgen de directieleden een carnavalsbonus in februari ;)
1 0
N-ajax
Ja daar ben ik het helemaal mee eens, maar het is wel gewoon gigantisch falen dat ze na jaren zoeken nog steeds geen kwalitatief goede buitenspeler kunnen vinden.

Ja jaren, ze zijn al aan het zoeken sinds 2012 aan het zoeken! Toen haalden ze nog bijna Aissaidi/Narsingh. Sindsdien hebben ze Younes gehaald, die wel een succes was voor zijn prijs, maar het was zeker geen kwalitatief fantastische aankoop op dat moment. Tobias Sana, die ook maar een probeersel was omdat hij zo goedkoop was. We hebben ook nog Bojan en Cuenca gehuurd. En eigenlijk zou je zelfs ook nog Boerrigter toe kunnen voegen (ookal was dat een jaar eerder).

Over rechts valt niet eens iets te vertellen, want daar hebben we eigenlijk nooit iets gehaald terwijl die positie nog 10x slechter bezet is.
2 -1
Koenniiee
Inderdaad, ik denk er ook zo over. In tegenstelling tot velen, 'want anders worden we geen kampioen'..
4 -5
carel romijn
Ik zag Veltman tegen Leipzig 5 overtredingen maken in de 2e heft waarvan er zeker 1 rood had kunnen zijn.
Is dat wat Bosz bedoeld?
1 -3
voorland
Gelukkig hebben we staanplaatsen en krijgen we weer mooie rode stoeltjes als weleer en kopen ze nog een veteraan waar we een leuk liedje over kunnen zingen en dan is de cirkel weer rond,en dan maar hopen dat we in Mei weer niet het lachertje van Nederland zijn.
3 -1
Cvitaa
Er is duidelijk "angst" in het aankoopbeleid. Je komt op de vleugels overduidelijk kwaliteit tekort en dit is toch een hele balangrijke positie in de strategie van Ajax! Maanden de tijd gehad en dan zo afwachtend op de transfermarkt! Krijg er compleet slechte zin van!
5 -5
Sam Badi
Het is altijd zo dat één van de twee partijen er baat bij heeft de opties langer open te houden. Ajax kan wel genoeg bieden in oktober maar als ik Pachuca dan wel Lozano was, zou ik rustig eens afwachten wat er in januari allemaal voor interessants op me af komt en lekker schermen met de som die Ajax al geboden heeft. Bij Ajax tekenen kan altijd nog. Dat er vanuit Ajax tegen Verweij gezegd is dat er geen interesse is, zou dan vanuit dat oogpunt tactisch een logische zet zijn: geen slapende honden wakker maken.

De transferperiode is één groot schaakspel. Schaakwedstrijden duren lang en worden pas op het eind beslist.
2 0
deMeester
Het is alleen jammer dat de rest van de wereld er wel altijd in slaagt om spelers te halen in de winterstop. Excelsior, Heerenveen, Nec, Vitesse, Go Ahead Eagles, PSV, Sparta, Twente. Allemaal goede huur of koop spelers gehaald maar bij Ajax gaat er weer een zooi weg en er komt niets voor terug. Hoe lang wordt er al gesproken over het aantrekken van buitenspelers? En juist DIE zijn zo belangrijk voor het Ajax spel. Ajax denkt iedere keer alleen maar in onmogelijkheden.
1 0
tijger19
Een afwachtende houding spreekt niet zozeer van angst in het aankoopbeleid,het laat juist zelfverzekerdheid zien. Het is nl moeilijk om goede en getalenteerde spelers in de winterstop te halen aangezien iedereen dan nog voor de prijzen speelt. En als je jezelf dan niet laat verleiden tot het doen van een aankoop die je eigenlijk niet had willen doen, of een prijs die je er eigenlijk helemaal niet voor wilt betalen en terug leunt op jeugd dan laat je zien dat je lef hebt.
5 -5
Cvitaa
Zo dat zogenaamde lef heeft ons de laatste jaren echt een terugwin positie in Europa verworven? Helemaal niet! Lef hebben is leunen op je jeugd en investeren! Dat investeren ook mis kan gaan is juist het risico nemen dat je kunt vergelijken met lef! Zeker met de financiele situatie van Ajax zie ik dit veel te weinig terug in het aankoopbeleid. Dus vandaar dat ik het als een soort van angst zie.
3 -4
tijger19
Dat bij investeren risico hoort dat weet ik ook. Dat het ons momenteel financieel voor de wind gaat is mooi, maar betekent niet dat we met geld kunnen strooien. Ik zie bijvoorbeeld Lozano graag komen en ben ook van mening dat je hier 10-12 miljoen voor zou kunnen betalen. En als ik mag geloven wat er afgelopen zomer op Bailey is geboden, dan is Ajax ook bereidt om dit soort bedragen voor grote talenten te betalen. Maar op het moment dat dat niet lukt, en optie twee bijvoorbeeld ook niet dan ben ik ook van mening dat je niet overhaast moet zijn met een andere aankoop om dan maar die te halen voor bijvoorbeeld 8 miljoen. Als we kijken wat we momenteel hebben staan aan vleugelaanvallers: Youness, El Ghazi, Traore, Cerny en Kluivert. Cerny en Kluivert zijn natuurlijk talenten en daar mag je nog niet veel van verwachten. De andere drie hebben bij vlagen leuke dingen (traore al helemaal) laten zien, maar het was toch vaak magertjes. Maar iets kopen om het kopen is geen garantie op een goed presterende buitenspeler, daarbij komt dat in nood Ziyech ook nog op rechts of links kan. Dan heb ik liever, zoals ik al eerder had benoemd dat er geduldig wordt gewacht en er een eenduidig beleid wordt gevoerd.
6 -3
Koenniiee
Well done! Mooie reactie.
3 -4
Redrum
Ja hier kan je toch alleen maar schijtziek van worden als supporter. Zondag moeten ze alweer spelen er is nog geen enkele versterking, maar ondertussen dreigen we wel weer een vleugelspeler kwijt te raken. We worden weer keihard in de steek gelaten door ons eigen bestuur. Ze willen alleen maar voor een dubbeltje op de eerste rij zitten en met die houding kom je nergens tegenwoordig. Ondertussen blijft het eigen vermogen wel groeien door al die verkopen, maar wat zien wij daar van terug? Helemaal geen ene moer!
3 -4
Pizzaverhoeven21
Jij denkt zeker dat het net zo makkelijk gaat als op fifa 17?
3 -3
Web
Opdoeken
0 -2
afcas
oei
0 0
Cvitaa
Ja ze handelen alsof ze werkelijk met iq kokos noten te maken hebben! Verschrikkelijk!
2 0
Johan5Derksen
Heb het gevoel dat er weer niemand komt. Of Anwar El-Ghazi gaat nog naar Lazio, dan kan het weer gauw anders zijn.
3 0
Redrum
Ajax moet na een voorsprong altijd doorgaan en spelen om de score uit te breiden. Tegen PSV zag je het ook alweer fout gaan doordat ze na de 1-0 veel voorzichtiger gingen spelen. Als je bij 0-0 een tegenstander volledig in de tang hebt, waarom zou je dan anders gaan spelen bij een 1-0 voorsprong?
0 0
Koenniiee
Ik word blij van alle Bosz' interviews!
8 -3
3sterren
En ik word nog blijer van hoe hij probeert de spelers beter te maken.
Met ogenschijnlijk veel succes!

Niet alleen een top coach dus, maar ook een top trainer in mijn ogen...
3 0
Marcus
Echt he. Ik heb er ook echt geloof in dat het steeds beter gaat worden. Communicatief kan hij zijn visie uitstekend overbrengen in de media, laat staan in de besprekingskamer met de spelers.
2 0
chrisjuhhh
Nu maar hopen dat de spelers het snel oppakken .
2 0
3sterren
Als het goede en intelligente spelers zijn zal dat beslist wel lukken.
En anders...
0 0