De Groot: 'Dat heeft Johan veel verdriet gedaan'

BVeenstra, 12-10-2016 om 19:25, 22634 views, Nieuwe Revu |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In gesprek met de Nieuwe Revu heeft Jaap de Groot, de schrijver van de autobiografie van Johan Cruijff, verteld dat het de Ajax-legende veel pijn heeft gedaan dat de Fluwelen Revolutie eigenlijk nooit voltooid is. 'Dat heeft hem veel verdriet gedaan. Het verhaal met Ajax was nog niet afgerond', aldus De Groot.

'Hij stond klaar om Ajax te helpen. Het was voor hem enkel zaak dat hij moest wachten totdat hij weer gezond was', vervolgt de schrijver. 'Daarna wilde hij de draad oppakken. Maar op de dag dat ik hem voor het laatst sprak, op 2 maart, had hij het gevoel dat veel vrienden er niet meer voor hem waren. Uiteindelijk had Johan alleen nog contact met Wim Jonk. Van de rest hoorde hij niks. Dat deed hem veel verdriet. Dat heeft hij niet verdiend.'

Desondanks schrijft De Groot als ghostwriter in de autobiografie van Cruijff dat Ajax enorm belangrijk is geweest voor de geboren Amsterdammer. 'Dat Ajax de familie Cruijff opving nadat zijn vader was overleden. De club zorgde dat zijn moeder bij Ajax kon werken. Terwijl voor veel bestuurders Ajax een paradepaardje is om goede sier mee te maken, is Ajax als familie voor hem', legt de journalist uit. 'Cruijff is een enorme familieman, dat weet iedereen. Zijn gezin is het belangrijkste voor hem. Maar hij ziet Ajax ook als familie. En als je ziet dat het met je familie misgaat, grijp je in. Niet vanuit macht, maar vanuit liefde.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
IamLegend
gelukkig hebben er meer iconen de passie voor ajax... frank vangala. van der sar. overmars en bergkamp. allemaal pionnen in de revolotie volgens plan jc. ook over 100 jaar is plan jc nirt voltooid. voetballend gezien kan je nooit iets voltooien...
1 -1
godezonensuper
Ga jij nu de Boer en van Gaal op dezelfde hoogte zetten als Cruijff? Mijn god..
0 -2
IamLegend
rip jc. de boer en van gaal zijn springlevend. dat zijn de club iconen voor de toekoemst bij ajax.
1 0
geDaante
Plan JC wordt nooit meer voltooid, is in de knop gebroken, helaas, door die zogenaamde iconen die je opsomt. Tekenend dat je Jonk, de man waar Cruijff nog wél vertrouwen in had, en de enige die nog contact met hem had, niet opnoemt. Die anderen hebben Cruijff keihard laten vallen.
2 -1
IamLegend
en op het laatste moment heeft jc ajax keihard laten vallen...en ging die natrappen met wim jonk....
1 -1
geDaante
Waar heb je het over man, Cruijff die door oud-vrienden en voetbalmaten keihard is laten vallen die zegt teleurgesteld te zijn in deze mensen vind je natrappen? En Jonk heeft al helemaal niet nagetrapt, wat bazel je toch allemaal?

Zoals Je hierboven hebt kunnen lezen wilde Cruijff zich ook gewoon weer hard maken voor Ajax na het eventueel genezen, en dat na het eeuwig schandalig behandeld worden door Ajax.
0 -1
IamLegend
zielig figuur. wtf. wat bedoel je? hoezo een eeuwig schandaal? na 4 kampioenschappen van frank de boer. ik herhaal MET DANK AAN FRANK DE BOER en niet met dank aan de revolutie...toen johan han merkte dat het rommelde tussen th en jonk en jonk via de media probeerde om zijn gezicht te redden(met natrappen richting de th en directie) is het toch meer dan terecht dat ik dat mag zien als slechtste keuze ever van wim jonk en jc... ga niet doen alsof jc een heilige is. wie wil jou nog gelove gedaantje met zijn obsessieve reactie om frank de boer overal bij te betrekken...

je moet het maae zo zien. mijn stokpaardje is jc. joune frank de boer... suite als iamlegend en evh heeft davy. allemaal in negatieve zin. gezellig hea...
1 0
IamLegend
zielig figuur. wtf. wat bedoel je? hoezo een eeuwig schandaal? na 4 kampioenschappen van frank de boer. ik herhaal MET DANK AAN FRANK DE BOER en niet met dank aan de revolutie...toen johan han merkte dat het rommelde russen th en jonk en jonk via de media probeerde om zijn gezicht te redden(met natrappen richting de selectie) is het toch meer dan terecht dat ik dat mag zien als slechtste keuze ever van wim jonk en jc... ga niet doen alsof jc een heilige is. wie wil jou nog gelove gedaantje met zijn obsessieve reactie om frank de boer overal bij te betrekken...

je moet het maae zo zien. mijn stokpaardje is jc. joune frank de boer... suite als iamlegend en evh heeft davy. allemaal in negatieve zin. gezellig hea...
1 0
godezonensuper
Neem jij jezelf nog serieus?
2 -2
Genant
Zonder Johan was Ajax niks geweest. Parasieten gaan ervoor zorgen dat Ajax straks weer terug is bij af. Amsterdammers zijn vaak erg dom. Johan kan ze niet meer corrigeren helaas
2 -4
voorland
Laat die een na laatste zin maar weg pannenkoek.
1 -3
Eduard
Mooi die toewijding verwoord. De passie die Cruijff voelde voor Ajax. De diep gewortelde loyaliteit. Voor Johan was Ajax zijn thuis. Voor Ajax was Johan de man die de club op de kaart heeft gezet.

Het moet Johan idd veel verdriet hebben gedaan dat mensen afstand namen. Het moet hem ook altijd een doorn in het oog zijn geweest dat bestuurders er vaak voor zichzelf zitten en niet voor de club.
Hij is daarin zo strijdbaar geweest. En volgens mij terecht! Ook ik, die veel verder van Ajax afstaat, vraag me voortdurend af of de bestuurders wel bezield zijn met de club. Als dat zo was en als ze echt om de club en mooi voetbal gaven zouden ze Johan gerust hebben gesteld en dan zouden ze ernaar hebben gestreefd samen met hem Ajax voetbal weer terug te brengen. Nee........niet eens een telefoontje...toen het allemaal moeilijker ging..... .

Goed wellicht had Johan soms iets van ''ik weet toch wat goed is voor MIJN club''. Wellicht schoot ie daarin soms door dat weet ik niet. Ik weet wel dat je iets wat je zo aan het hart gaat niet zo makkelijk los kan laten. Het was aan die ''TOP'' bestuurders dat samen met hem op te lossen en dat is niet gebeurd.

Net als de man ''Johan'' die ik gelukkig eens langer heb kunnen spreken vind ik dit artikel hartverwarmend en eerlijk. Johan moet vooraltijd met de club verbonden blijven. Zijn visie, zijn passie zijn spel, zijn wens om Ajax een bijzondere voetbalfamilie te laten zijn!!
2 0
Koenniiee
Petterson, vergeet de rol niet van al die fantastische clubs in Nederland die het Ajax moeilijk hebben gemaakt in de periode Frank de Boer, met name op het begin. Slim huidig beleid van andere clubs hebben het Frank toch net wat te moeilijk gemaakt afgelopen jaren.

Het mislopen van het kampioenschap in Frank's laatste seizoen wijten aan een offday, in plaats van te bedenken dat we tientallen dramatische wedstrijden hebben gespeeld waar we maar een enkele kans hebben gecreëerd. Dat is speelwijze. Dat is Frank de Boer. Klaar.

En ja, alsnog ben ik Frank dankbaar voor bepaalde aspecten. Maar ook dankbaar voor het opstappen. Het voetbal had niets met Cruijff te maken. Maar juist daarom zul jij wel een fan zijn geweest..
1 0
T.reckveugel
Die petterson doet gewoon het riedeltje waar de farizeeërs voor het wegjagen van Cruijff ook steeds mee kwamen. vdBoogaard had dat bureau Burson - Marsteller ingehuurd om alles wat met Cruijff te maken had af te branden (racisme-kaart, Ling beschadigen, paapenblaadje volkskrant met zogenaamde onthullingen die geen onthullingen waren, te veel om op te noemen). Dat is bij die petterson goed geland, wat is er mis gegaan in zijn jeugd? Geboren in een kakkerlakkennest? Misbruik? Probeer eens een forum waar ze iets aan jouw aandoening kunnen doen
2 -1
je
Er heerst een grote angst cultuur bij mijn Fantastische Amsterdamse Football Club Ajax .
En dat is een Feit.

Johan bedankt dat je mijn club op de kaart Heb gezet

Johan bedankt voor alles.
Johan Legende
3 0
VoorAltijdNummer14
Dat Johan er zodra hij zou zijn genezen er weer werk van had willen maken, ontroerd me echt heel erg. Prachtig mens en ik geloof heilig dat Ajax met een volledig geïmplementeerd en gehandhaaft Plan Cruijff al een Europese subtopper zou zijn en een positie a la olympiakos in de Eredivisie had kunnen hebben.

Op een dag geneest de mooiste club van de hele wereld van deze interne verenigingsziekte, althans dat hoop ik. Ik droom van de dag dat Jabba Collee en alle anderen die Johan de rug toekeerde/lieten vallen, met de staart tussen de benen worden weggebonjourd!
De mogelijkheden en middelen bij deze nog altijd grootse club zijn echt niet zo beperkt als men het soms laat lijken.
Ik blijf altijd het positieve gevoel houden dat ooit in de nabije toekomst alle puzzelstukjes een keer in elkaar kunnen vallen. Dat Ajax met een zelf opgeleid team waarin een aantal ervaren krachten(niet per se een routinieer), exceptionele jonge talenten, een stel gerichte aankopen en een attractieve trainer echt potten kan breken in Europa. Precies zoals Johan het gewild zou hebben!
Veel ingrediënten, zoals de trainer en de exceptionele talenten, van deze mix zijn al aanwezig, maar het huidige beleid houdt de sprong naar de Europese subtop tegen. Wie weet waar onze club als Eu subtopper in uit kan groeien!

Johan, je wordt gemist...
5 -1
3*stars*3
Zegt natuurlijk genoeg wat voor walgelijke mannetjes er binnen onze club lopen en zijn ''vrienden''.
Cruijff was doodziek maar hoorde niks van de rest en had alleen met Jonk contact, Jonk zat er voor de langere termijn en juist hij werd tegengewerkt.

Dan is het helemaal walgelijk om te horen hoe sommige mensen binnen Ajax, na zijn dood riepen, dat Ajax doorgaat met plan Cruijff.
Gewoon schandalig en zegt genoeg over liefde van Cruijff voor Ajax en dat hij zei, dat hij draad weer zou oppakken als hij weer gezond was.

Jammer dat hij geen kans meer ervoor kreeg, om dat te fixen...

Ach gut, ik zie dat de voorzitter van de anti Cruijff/Jonk campagne weer druk bezig is op AS, ratje1963...
6 -4
Pettersson1963
Jonk had er nog gewoon kunnen zitten maar overspeelde zijn hand. De Groot probeert weer te scoren, als ranzige journalist, over de rug van Cruyff en jij gelooft weer alles wat De Groot schrijft.
4 -12
AFCA14JC
wie ben je Peter R de vries?
1 -1
3*stars*3
Arno Vermeulen en ik heb hem vaak Arno genoemd want hij praat constant positief over Arno, de aangekochte AZ spelers, de Boer en v Gaal maar owee, als het over Cruijff/Jonk gaat...
1 -1
Suarez16_
Dat geloof ik best. Cruijff is Ajax en Ajax is Cruijff. Wat ik jammer vind is dat Jonk per se weg moest. Het leek zo'n mooi concept allemaal oud-voetballers die volgens de ideeen van Cruijff de jongens van de F tot 1 klaar stomen. Misschien is plan Cruijff niet volledig geslaagd, maar ik geloof wel dat een groot deel van zijn visie ook vandaag en morgen wordt meegenomen in de trainingen.
4 -1
OdjePils
Johan ik mis je!
4 -1
JPC40
Met alle respect voor Johan Cruijff, maar iedereen, die een familielid heeft die nu aan kanker behandeld wordt, weet hoe fysiek en mentaal zwak die persoon is en hoeveel tijd dat nodig heeft, om volledig te herstellen, dit zou te lang duren voor Cruijff om werkelijk nog een daad van verschil te betekenen.
Los hiervan dan nog Cruijff heeft gewoon niet het eeuwige leven, en daarna had men toch wel gehandeld naar eigen goeddunkt, Ajax moet zelf gaan ontdekken, of de plan Cruijff beter is of niet.
1 -6
jackwolf
Cruijff was groter dan alles en iedereen laat daar geen misverstand over bestaan. Ook een ras ajaxied.
Maar mensen laat je niet meeslepend door deze goedkope Telegraaf retoriek . Jaap de Groot probeert alleen maar te scoren over de rug van Johan. Misselijk. ..
7 -9
Vak M
Jaap de Groot is idd zum kotzen
4 -3
godezonensuper
Want jij denkt dat het Cruijff geen pijn gedaan heeft? De Groot mag toch verwoorden wat Cruijff en hij hebben besproken de laatste maanden.
5 -2
AjaciedForLive
Frank had die laatste maanden al zo druk die kan je alleen het mislopen van het kampioenschap aanrekenen. Iedereen maakt het veel te groot, Ik weet zeker dat Cruijf mocht hij nog leven heel positief zou zijn geweest over de huidige gang van zaken bij Ajax op dit moment.
1 -2
Pettersson1963
Ach gut, dat Ajax een wanprestatie leverde tegen De Graafschap en Milik geen knikker raakte is de schuld van De Boer. Hilarisch.
3 -8
AjaciedForLive
hij was toen de eindverantwoordelijke dus ja
1 0
WyZynDeBeste
Alles wat hij in gang heeft gezet is opgedoekt. Nee dus.
0 -2
afcajacied00
Wauw.... echt wauw ajax.... jullie zijn echt walgelijke honden bij elkaar
3 -3
dennalafca
Niet ajax. het bestuur, de rvc, vd sar, bergkamp, overmars. vuile ratten
3 -3
godezonensuper
Probleem zit in de Vereniging.
2 -2
4xbestevaneurop
Over z'n ontslag in 88: ging 3x weg 2x als speler 1x als trainer en 3x zat de kas vol toen ik wegging..
En toen hij eind vorig jaar wegging hoe vol zat de kas toen? Niet te tellen ouwe. De rijkste is nu Arsenal met 160. Stel Ajax had vorige 2 jr CL gehaald.
Dus ook al had hij er direct misschien niks mee te maken. Cruijff heeft ons ook nog een pakhuis zoals dagobert duck vol met knaken achtergelaten als erfenis.
1 -3
godezonensuper
Deels met je eens. Ajax heeft de laatste jaren veel bespaard door geen belachelijke salarissen meer te betalen aan lachwekkende aankopen als Oleguer, luque etc. Dat is een verdienste van plan Cruijff.
Maar Ajax heeft natuurlijk veel verdiend aan de verkoop van Suarez, Eriksen, alderweireld, vertongen enz.
Dat had in principe niks met Cruijff te maken.
2 -2
Pettersson1963
Vergeet de rol van De Boer niet. De inkomsten die Ajax uit de deelname aan de CL genereerde was de verdienste van De Boer. Dan hebben we het, voorzichtig geschat, over een bedrag van 60 miljoen €.
3 -7
Koenniiee
Ho! Ho! Vergeet ook de rol van de overige clubs in Nederland niet.
1 0
WyZynDeBeste
Doet me weer pijn dit soort dingen te lezen. Woede.

Er komt een dag dat Jonk en Jordi jouw visie uitdragen binnen de gehele club Johan.

Die dag kun je weer trots zijn op ons Ajax. Jouw Ajax.
5 -6
jackwolf
Keep on dreaming
2 -1
3*stars*3
Zou mooi zijn hoor maar zolang types als Collee door Arena glibbert, zie ik hun echt niet terugkomen.
Jordi's vader werd verraden en achter rug van Jonk werden spelletjes gespeeld...
5 -2
WyZynDeBeste
Gehele Old Boys Network moet opdoeken.
2 -2
BDW
Ik hoop dat die dag snel komt. Liever vandaag als morgen.
3 -2
Indojood
Lees dit met betraande ogen. Ik schaam me dood als Ajacied. Keer op keer wordt Johan in de steek gelaten door Ajax.
3 -3
Luigi020Ajax
jaa ik snap niet hoe die mensen hem in de steek hebben kunnen laten nou misschien omdat ze een te grote ego hebben en alleen jonk inzag dat hij het het beste wist en de andere inzagen dat jonk bij johan hoorde en hem dus ook weg wilden hebben, zonde en zo onverdiend
3 -1
Luigi020Ajax
ik ben echt benieuwd wat johan van de aanstelling van bosz vindt en wat hij zou hebben gedaan
2 0
EVH
Vd Sar, Bergkamp, Overmars ... het is te genant voor woorden.

Maar wel goede sier maken met de Cruijff filosofie ... BAH!!
5 -5
EVH
Het is om je kapot te schamen.
Plaatsvervangende schaamte
3 -5
BDW
Pijn in mijn buik krijg ik hier van als ik dit soort stukjes lees... Hoe kan je nou zo omgaan met de grootste (AJAX) legende aller tijden? Die vraag doet mij pijn.
13 -1
DannyK
Dat hebje goed!
1 0
Biss
Ongeloof, pijn en kippenvel is wat ik voel als ik dit lees.
Ik snap niet waarom NL altijd zo omgaat met legendes die ons land voortbrengt. Johan wist dat natuurlijk wel en daarnaast kon hij zelf ook zeer kritisch zijn. Maar ik had gehoopt dat hij toch de liefde zou voelen van zijn geboorteland, vrienden, collegas en fans. Helaas komt deze liefde er vaak pas uit als iemand is overleden, te laat dus....

Ik hoop dat wij hier iets van leren, ik zie op deze site ook vaak dat talent de grond ingetrapt word na een foute pass. Daar begint het al! Jammer, want zo krijgen talenten nooit de kans zich te ontwikkelen tot Ajax-legende.
5 0
4xbestevaneurop
Lees die bio. Hoor deze ff. Cruijff ging in 73 naar Barca, vonden velen niks door die dictatuur daar en hij kreeg giftige beesten opgestuurd. Ergste vond Cruijff dat Ajax zijn moeder een andere plek in het stadion gaf, namelijk precies achter een paal. Als je dan de familieconnectie Cruijff Ajax vanaf dat hij jong was kent is zo iets niet te bevatten...
En die revolutie. Ze hadden er genoeg van. Had veel eerder ingegrepen moeten worden toen Jonk problemen kreeg. Een verzoeningspraatje van Vd Sar later kon niks meer redden. Nadat Jonk niet meer kwam vergaderen omdat hij weinig te zeggen had, moesten ze al bij elkaar. Waren tenslotte oud teamgenoten die daarvoor zij aan zij stonden in de rechtbank om voor Cruijff's plan te vechten. Toen is het gaan escaleren en moest er uiteindelijk een stemming komen waarbij Cruijff zijn loyaliteit aan Jonk bewees door ook op te stappen. 4 maanden later was hij overleden.
1 -1
3sterrenAjax1
de verraders! bergkamp overmars de boer van de sar allemaal voor zichzelf! met johan zijn plan geen rare colombianen maar opleiden en klaarstomen 3-4-3 vol druk hadden we weer meegetelt! ik had gehoopt dat de groot directeur kon worden. is toch als enige altijd eerlijk en onpartijdig gebleven! niet zoals ad of vi Johan proberen kapot te maken!!!!!!
4 -16
RusselWestbrook
De Groot ditecteur, bwaha.
6 -1
EVH
Als trainer kocht zijn club ook zeer regelmatig goede spelers. Want dat hoort erbij naast het zelf opleiden.
1 -3
EVH
Cruijff was niet tegen aankopen. Nooit geweest ook.

Hij vond alleen dat je geen "rotzooi" moest kopen.
2 -1
AFCAMM
Jammer van de sneer richting de "rare Colombianen". Er is niets mis met het aantrekken van enkele (buitenlandse) spelers. Dat gebeurde ook in Johan's tijd. Vasovic is n.b aanvoerder geweest. Een geweldige verdediger, waarvan we er nu ook weer één lijken te hebben gehaald.
2 0
Sterretje73
Beetje vreemde reactie. Rare Colombianen ? Heb je Sanchez wel eens zien spelen ? En daarbij was JC helemaal niet tegen aankopen mits ze het team zouden aanvullen. En dat doet Sanchez iig meer dan goed tot nog toe. Verder zitten er idd een aantal puur voor zichzelf maar heb eerder de indruk dat Johan de oudere heren in het bestuur bedoelde. Naast alle "vreemde eenden" die van buiten de voetballerij de revu zijn gepasseerd en onze club geen goed hebben gedaan. Verder toch mooi om te zien dat de geest van Johan toch weer elke keer vooraan komt te staan. Hij is en was Ajax...
5 0
Johan1
De enige man die begrijpt en weet hoe Ajax hoort te spelen.
3 -3
godezonensuper
Hoop dat Bergkamp de Nieuwe Revu leest.
2 -2