Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

'Verwacht open duel tussen Ajax en Utrecht'

BartVeenstra, 02-10-2016 om 11:00, 10796 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In een uitgebreid interview met Ajax Showtime blikt oud-Ajacied Alfons Groenendijk, die tevens een verleden heeft bij FC Utrecht, vooruit op de wedstrijd tussen Ajax en de Utrechters van aankomende zondag (12.30 uur). 'Ik verwacht dat het een open wedstrijd wordt. Beide ploegen zullen op zoek gaan naar de goal', vertelt de voormalig trainer van onder meer Jong Ajax.

De oefenmeester is van mening dat net als bij Ajax de kracht van FC Utrecht voorin ligt. 'Met Haller en Zivkovic voorin en daarachter Barazite. Wat de zwakke punten zijn? Utrecht heeft pas één keer gewonnen. Een thuiswedstrijd tegen Sparta is natuurlijk wel anders dan uit bij Ajax. Dit Utrecht is nog niet zo goed als de jaren hiervoor, toen ze weleens in staat waren om in de ArenA te winnen. En ze hebben wel een jasje uitgedaan met het vertrek van Letschert en Ramselaar', vertelt de analist van FOX Sports.

'FC Utrecht is daardoor nog een klein beetje in de opbouw, met name achterin is het nog jong. Heel veel jeugdigheid, maar die onervarenheid zie je ook weleens bij Ajax. Daarom ook de verwachting dat het een open wedstrijd zal worden. Utrecht zal op zoek gaan naar doelpunten, ik denk niet dat ze zich zullen ingraven zondag. Of het een doelpuntrijk duel wordt? Ja, dat gevoel heb ik wel ja. Dat, dat zo maar kan', waagt Groenendijk een voorspelling.

Rivaliteit
Het is geen geheim dat men bij FC Utrecht de wedstrijd tegen Ajax ziet als de wedstrijd van het jaar. Ook Groenendijk ondervond dat in de tijd dat hij speler was van FC Utrecht (1998-2001). 'Bij Utrecht leeft het wel, ook in de spelersgroep ja. Ik heb drie keer thuis tegen Ajax gespeeld en ik kan me niet heugen dat ik verloren heb van Ajax. Volgens mij wonnen we twee keer en speelden we één keer gelijk, dat zegt ook wel iets. Utrecht brengt tegen Ajax altijd net even meer dan tegen elke andere ploeg.'

Maar ook in Amsterdam weet FC Utrecht de laatste jaren zo nu en dan weleens voor een stunt te zorgen. Van de laatste vijf wedstrijden in de hoofdstad won Ajax er slechts twee. 'Het wordt een wedstrijd die moeilijk zal zijn voor Ajax, maar toch zie ik ze wel winnen. Een kleine overwinning en ze zullen er hard voor moeten werken. Dat Utrecht een mindere start heeft gekend, maakt niet veel uit. Ze hebben de laatste twee duels (inclusief beker) gewonnen. Daardoor zullen ze met een beter gevoel rondlopen dan een paar weken geleden.'

Ajax onder Peter Bosz
Toen Groenendijk nog werkzaam was als trainer van Jong Ajax stond Frank de Boer aan het roer als trainer van het eerste elftal in Amsterdam. Sinds afgelopen zomer staat er met Peter Bosz echter een andere trainer voor de groep en volgens Groenendijk is er wel het nodige veranderd. 'Het is iets opener dan onder Frank de Boer. Dat zie je wel terug in de wedstrijden. Ik denk dat ze beiden wel echter aanvallende intenties hebben.'

'Aan de andere kant moet je ook naar de tegenstanders kijken. Die waren nog niet top natuurlijk, zoals PEC Zwolle en Willem II', relativeert de trainer vervolgens. 'Tegen Standard Luik vond ik het een open wedstrijd. Het speelveld was heel lang, het was rennen en vliegen. Maar het is nu afwachten of ze ook tegen sterkere tegenstanders overeind kunnen blijven. Hoe gaat Sinkgraven zich houden als de tegenstanders wat sterker zijn bijvoorbeeld?', vraagt Groenendijk zich vervolgens af.

Richairo Zivkovic
Een van de spelers die Ajax bij FC Utrecht gaat tegenkomen is Richaïro Zivkovic, die dit seizoen door de Amsterdamse club wordt verhuurd aan de Domstedelingen. Groenendijk ziet nog volop toekomst in de pas 20-jarige aanvaller. 'Ik heb het gevoel dat Zivkovic op de goede weg is. Dat zie ik aan zijn ongelooflijke inzet die hij heeft, hij werkt keihard. Dan heb ik het gevoel dat hij dit beschouwt als een soort laatste kans. Ik heb nu pas echt het gevoel dat hij snapt dat het begint met ongelooflijk hard werken.'

'Hij sleurt, hij is onderweg, hij wil helpen met drukzetten en verdedigt voorin al mee. Dat heb ik nog niet eerder bij hem gezien', vervolgt de Leidenaar, die Zivkovic nog altijd ziet als een groot talent. 'Uit die sprint tegen FC Twente zag je hoe snel hij is. Het is wel een spits die ruimte moet hebben. In de kleine ruimtes denk ik dat hij meer moeite heeft dan wanneer hij zijn snelheid kan gebruiken.'

Dat Zivkovic pas twintig jaar is wordt weleens vergeten, omdat hij al zo'n vier jaar meeloopt in de Eredivisie. 'Hij is nog hartstikke jong, zijn carrière moet eigenlijk nog beginnen. Of de kritiek dan oneerlijk is? Nee, dat vind ik niet. Het zijn de wetten van de voetballerij. Bij Ajax had hij met Dolberg, Traoré en Cassierra veel concurrentie, bij FC Utrecht is dat minder. Nu speelt hij veel en je merkt dat hij nu wekelijks op het hoogste niveau speelt. Ik denk nog steeds dat hij het kan halen.'

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: bveenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Rene1990
waarom komt dit bericht voor de derde x
0 0
Eredivisie 2015 2016
4-2
0 0
ElPistolero16
3-0.
1 0
ajax4ever01
Wedstrijd begint om 12.30 berucht tijdstip voor wedstrijden van Ajax maar ik denk dat het nu wel goed gaat komen.
0 0
Das logisch
Statistieken zeggen som vrij weinig.
Wel is het zo dat de half 1 wedstrijden en ook de kunstgras wedstrijden al jaren geen probleem meer zijn voor Ajax.
Maar ook dat Ajax vaak heeft verloren zegt mij niks.
Ajax speelde vorige maand dramatisch tegen Willem II en Roda, maar een maand later staat er een heel ander Ajax.
Ik verwacht weinig problemen morgen.
0 0
strafschop
Opvallend genoeg speelt Ajax de meeste van zijn half één wedstrijden na een Europese wedstrijd buiten huis. Het laatste puntenverlies in een thuiswedstrijd om 12:30 na een midweekse wedstrijd was in oktober 2012 en niet geheel toevallig tegen Fc Utrecht.

Fc Utrecht is overigens al sinds februari in 12 uitwedstrijden ongeslagen.
0 0
JanTa
Ik verwacht dat Utrecht heel compact gaat spelen tegen Ajax en gaat loeren op een counter. De meeste clubs spelen zo tegen Ajax en zie niet in waarom Utrecht het anders zou gaan doen.
0 0
JesusZoonVanGod
Met Ziyech hebben we denk ik wel een speler die wel weet wat hij moet doen tegen een ploeg die de bus voor de goal parkeert. Hij kan de bal fantastisch over de verdediging heen leggen, elke hoekschop tovert hij om tot echte kans en hij heeft ook een heerlijke steekpass in de poten. Komt goed.
1 -1
jarenfan
Verwacht zo'n 1-0 wedstrijd ,waarvan het 90% billen knijpen wordt.
0 0
ram
Is er een speler uit de kast gekomen?
0 0
jollie18
Ajax Utrecht altijd een duel op zich zo zomaar kunnen dat we deze wedstrijd gaan verliezen. Ook al is utrecht niet in zijn beste doen tegen ons kunnen ze het altijd wel.
0 0
JesusZoonVanGod
Ze hebben moeite met scoren en de verdediging staat ook niet helemaal lekker. Dit Utrecht moet je gewoon direct bij de keel grijpen en zorgen dat je voor rust de genadeslag al uitdeelt. 4-0 voor Ajax.
0 0
OKP-AFCA
Het probleem is dat je bij Utrecht nooit naar andere wedstrijden kan kijken.

Die kunnen de week ervoor met 0-6 thuis verliezen van Roda om dan tegen ons de beste wedstrijd van het jaar te spelen om week erop weer thuis te verliezen van de nummer laatst.

Wedstrijd opzich voor die lui, maakt ze ook helemaal geen flikker uit of ze in een seizoen maar 4 punten halen en kansloos degraderen... als die 4 punten dan maar tegen Ajax zijn, dan is alles goed.
1 0
JesusZoonVanGod
Ja, daar heb je gelijk in. Al moet ik zeggen dat ik er meer vertrouwen in heb dan in andere jaren. Sanchéz is een fantastisch slot op de deur, Onana is in vorm en Traoré begint serieus te draaien en met Ziyech hebben we een speler die de ene na de andere goal voorbereidt en zorgt voor creativiteit op het middenveld.
2 0