Duels Ajax belangrijk voor coëfficiëntenlijst

FinnDekker, 24-07-2016 om 14:16, 7719 views, VI |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Plaatsen voor de groepsfase van de Champions League is niet alleen op korte termijn van belang voor Ajax. Ook op de lange termijn zijn de voordelen vele malen groter. Mocht Ajax namelijk geen Europees 'succes' boeken, dan komt de huidige plek van Nederland op de coëfficiëntenlijst in gevaar. 

Dat is wat Voetbal International zondagmiddag schrijft. 'De confrontaties van Ajax en AZ met PAOK en Giannina zijn pikant, aangezien Griekenland een van de vele landen is die een bedreiging vormt voor Nederland', valt er te lezen. 'De Grieken staan veertiende op de huidige coëfficiëntenlijst. Ook de Nederlandse voorsprong op Kroatië, Roemenië, Oostenrijk, Wit-Rusland en Zweden is miniem te noemen.' 

'Als de Eredivisie-clubs collectief door het ijs zakken, is het verlies van de topvijftien-status onvermijdelijk.' Dit houdt in dat de kampioen van het seizoen 2017-2018 zich niet meer direct plaatst voor de groepsfase van de Champions League. Deze stroomt namelijk in de tweede voorronde in. De bekerwinnaar moet het dan doen met een plaats in de derde voorronde van de Europa League.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Duif63
Het meest schandalig de laatste jaren was de uitschakeling van Utrecht door een stel Luxemburgers. Dat had de vaderlandse pers eens keihard aan moeten pakken, maar het werd voor kennisgeving aangenomen en afgedaan als een incidentje. ook een boete van de KNVB was op zijn plaats geweest. Dan heb ik meer respect voor Go Ahead dat vorig jaar in ieder geval zijn stinkende best deed tegen Ferencvaros.
0 0
apeldoorner
noem me naief of ouderwets....maar Champions Leauge.....de naam zegt het al...dus niet..nr4 van Spanje....droom van ouderwetse tijd...alle kampioenen van elk land...groot of klein........ commercieel misschien niet mooiste....maar wel meer charne....en alles en iedereen in 1 pot.... dan maar barca...psg...bayern enz tegen elkaar in 1e ronde....
9 -1
Red Devil
De Nederlandse clubs hebben dit helemaal aan zichzelf te danken doordat ze al jarenlang de Europa League niet serieus genomen hebben en geregeld met een B-team speelden en dat kan ze dus nu gaan opbreken.
Dus nu moeten ze niet gaan janken achteraf maar eens goed in de spiegel kijken.
2 -1
DonAdam
Gelul in de ruimte van iemand die niet weet hoe het werkt. De clubs die de Europa League zogenaamd niet serieus namen, Twente en PSV, zorgden alsnog voor meer dan het gemiddelde aantal punten. Ze waren doorgestroomd naar de poulefase, wonnen hun wedstrijden en bekerden ook nog door na de winterstop.

Het probleem zit hem in de clubs die de poulefase niet eens haalden, want alle behaalde punten worden door alle ingeschreven clubs gedeeld voor de landencoefficient. De laatste jaren komt ongeveer de helft!!! van de Nederlandse clubs de voorronde niet door en dat we twee keer de Fair Play ticket kregen hielp ook niet mee.

Overigens heeft zakken als een baksteen op de UEFA ranglijst ook een voordeel ;) We krijgen dan minder Europese tickets, waardoor de mindere goden niet meer meedoen, waardoor we ook weer snel zullen stijgen ;)

Hoe dan ook, praktisch alle Nederlandse clubs moeten de poulsefase halen, dan pas kan Nederland het doemscenario tijdelijk uitstellen. Ik vrees echter voornamelijk voor Heracles en AZ.
0 0
Catenaccio
Wordt weer een rapid wien scenario!
Het enige wapen van Ajax staat nl op de bank.
1 -3
deMeester
Inderdaad, Staren naar bankafschriften vinden ze belangrijker dan goed voetbal of prijzen!
0 0
AsAjax
Welk wapen?
0 0
Chesterson93
Eigen vermogen.
0 0
geDaante
Het geld bedoelt hij, en daarmee kwaliteit.

Maar daar lag het tegen clubjes als Rapid, Molde, Cambuur, De Graafschap, etc..
echt niet aan, veel meer aan de laffe, afwachtende mentaliteit van de coach die speelde om niet te verliezen. Zodra hij het gevoel had niets te verliezen te hebben, ging hij weleens voluit, zoals tegen Barcelona, en konden ze het ineens wel, dat zegt alles.

Had De Boer met diezelfde overtuiging, dat geloof en mentaliteit tegen die kleintjes gespeeld, had Ajax veel meer resultaat geboekt, waaronder het kampioenschap.
0 -3
deMeester
De RvC is nog veel laffer: Ze durven niets, van een beetje investeren schijten ze in hun broek.
0 0
wladimir
Arrogantie was juist het probleem in de eerste twee en de laatste wedstrijd van het seizoen. Die laffe saaie shit heeft in de eredivisie juist wel en in de Europa League juist niets iets opgeleverd.
0 0
BDW
Younes---Milik---El Ghazi

Vd Beek---Riedewald---Klaassen

Dijks---Westermann---Tete---Veltman

Cillessen

Zo spelen tegen Paok en dan Milik na 70min wisselen voor Cassierra. Als je achter staat voor een verdediger en 442 met Cerny en El Ghazi in de punt als je voor staat.
1 -3
Jorisbman
alleen Tete en Veltman verwisselen en dan klopt die.
0 0
Dennisjez
Helemaal eens, cerny voor wel ghazi mag ook van mij. Of anders nA 60 minuten
0 0
tijger19
Milik gaat geen 70 minuten kunnen spelen, als hij al meegaat zal hij wellicht de laatste 20 minuten kunnen spelen. Tete en Veltman gewoon omwisselen zodat ze beide op hun goede positie spelen. Ik snap verder dat we als zijnde Ajax zelf willen voetballen, de tegenstander onze wil willen opleggen en daarmee willen winnen. Maar ik moet zeggen dat een tactiek zoals Frankrijk hanteerde tegen Ijsland wellicht ook niet verkeerd is. Ijsland was in die wedstrijd helemaal van slag, Frankrijk zette pas druk als Ijsland op Frankrijks helft was, wachtte als een hongerige hond op een foute inspeelpass (was 100% zou gebeuren aangezien het Island is) en profiteerde daar van. Paok hoopt natuurlijk ook op een dominerend Ajax, zal met de kont in eigen 16 willen hangen en willen counteren dmv hun enorm effectieve spits. Je kan de hele wedstrijd domineren, maar als je niet scoort heeft de tegenstander aan 1 kans genoeg om te scoren. Gezien het ontbrekende geluk van Nederlandse teams in Europa acht ik de kans zeer realistisch dat het een herhaling wordt van de vorige wedstrijd tegen PAOK.

Ik zeg niet dat we zo tegen PAOK moeten spelen, ik zeg alleen dat het een mogelijkheid zou kunnen zijn waar ik geen schaamte in zie. Wellicht is zon tactiek niet het beste om in eigen huis te hantern en is de return daar een betere podium voor. Laten Younes en El Ghazi het aub op de heupen krijgen zodat Ajax er twee ingeprikt heeft voor de rust. Hanteer dan Frankrijks tactiek in de return om geen fouten te maken en kies de spelmomenten adequaat om enorm snel te scoren/gevaarlijk te worden. Tweemaal winnen is wat Ajax nodig heeft, maar het Nederlandse voetbal net zo hard. Laten we daarnaast met z'n allen hard juichen voor AZ, Feyenoord, Heracles en PSV in Europees verband.
0 0
AsAjax
Als je voorstaat moet je niks veranderen. In de formatie hoe je op voorsprong bent gekomen moet je blijven spelen als het zo gewerkt heeft. Als je het gaat veranderen naar een 442 dat Ajax NOOIT speelt, speel je je tegenstander alleen maar in de kaart.
2 0
WyZynDeBeste
Wat een onzin. Zowel Ajax als PAOK kan bij uitschakeling nog naar EL en vele punten halen. Dus dit zegt kijkend naar coefficientie niets.

Bovendien krijg je voor zeges in voorrondes nauwelijks punten.
0 -2
..::Rootje::..
Het resultaat telt wel mee. En als je CL-groepsfase haalt, krijg je meer punten.
2 -2
WyZynDeBeste
Als je CL groepsfase haalt, krijg je inderdaad direct 4 punten die je bij behalen groepsfase EL niet krijgt. Maar dan nog, aan het einde van je Europese campagne kun je allebei evenveel of EL ganger zelfs meer punten hebben behaald.

Ze moeten niet doen alsof dit cruciaal is voor Nederland. Onze kansen hebben we al gehad. PSV en Twente hebben het verpest met hun EL campagnes.
1 -1
..::Rootje::..
Ja, dat wel. In de Europa League zijn de tegenstanders 'gunstiger', maar dan nog is Ajax aan haar stand verplicht om Europees naam te maken.

Verder is Ajax er toch ook echt debet aan, en niet alleen PSV en FC Twente. Mensen kijken alleen naar de afgelopen periode, maar dit is een probleem, dat zich al afspeelt sinds de eeuwwisseling. Sindstoen is alles bergafwaarts gegaan.
Rond die tijd mocht Nederland drie clubs afvaardigen aan de CL(één via voorrondes), en ook drie aan de UEFA Cup(één via bekerwinst). Moet je eens nagaan..
0 0
WyZynDeBeste
Geld regeerde in mindere maten nog net naar de eeuwwisseling, nu zijn we zelfs ingehaald door subtoppers en middenmoters van topcompetities. Psv en Twente helaas wel.

Wij zijn best debet, maar kunnen in ieder geval in de spiegel kijken en zeggen dat we Europees nooit bewust hebben laten lopen.
0 0
Ajacied1978
Ik zie Ajax en AZ wel winnen deze ronde.
0 -3
eros
Ajax is verplicht te presteren,...

Indirect is dit de schuld van PSV en Twente die het kampioensschap belangrijker vonden dan de europese punten.
Het Twente dat zonder geld en met dubieuze contracten kampioen werd,...
Het Twente dat nu failliet had moeten zijn, waren de regels gehanteerd,...

Ik hoop dat Ajax door komt. Qua spelers en spel denk ik dat Ajax door moet,... Maar Ajax heeft mij helaas de laatste jaren al vaker negatief verbaast.

Ook az moet zich qua selectie en team kunnen kwalificeren en met een beetje geluk overwinteren ze. Vlaar zet het achterin goed neer, en ik hoop dat ze een goede vervanger voor Janssen weten te vinden.

Heracles thuis is altijd sterk. Hopelijk halen ze meer punten als Groningen afgelopen jaar.

Feyenoord moet kunnen overwinteren in de Europa league.

PSV overwinter hopelijk weer in de championsleague.
1 -2
..::Rootje::..
En Ajax dan ?
Die konden ook niet van een Dnjepr of een Molde winnen. Dus het ligt ook aan Ajax zelf.
2 -3
Michael25
Op basis van de laatste jaren verdienen we het in Nederland niet om directe CL plaatsen te krijgen. Europa League is het hoogst haalbare tenzij er structureel iets veranderd wordt.
0 -2
..::Rootje::..
Het levert wel het meest geld op. Geld dat geïnvesteerd kan worden in versterkingen.
Zo wordt de kans groter om door te gaan naar de volgende ronde. Wat ook geld oplevert.
Daarbij gooi je hoge ogen, en gaan er meer mensen kijken wat ook goed is voor je kas.
1 -1
Michael25
Je gaat totaal voorbij aan de intentie van mijn reactie.
0 0
Ben
Ik denk niet dat het een kwestie is van 'verdienen', maar eerder dat het een logisch gevolg is van hoe de voetbalwereld is veranderd de afgelopen 20 jaar. Het gaat er namelijk om wie het meeste geld heeft, en dan horen wij ook niet in de CL thuis. Dan is de Europa League de competitie waarin Nederlandse clubs thuis horen. Zou er geen moeite mee hebben als Ajax EL speelt ipv CL. Dan heb je iig weer een kans om een keer te winnen.
2 0
Michael25
Je kunt in een bekertoernooi altijd verrassen, het teleurstellende is dat we vaak verliezen van nietszeggende clubs. Dan roep je de huidige benarde positie over jezelf af.
0 0
Ben
Verrassen kan altijd, maar dat is niet een structureel iets. PSV heeft geluk dat ze direct geplaatst zijn door kampioen te worden, maar die zullen er ook in de groepsfase uitvliegen.

De enige reden dat Ajax niet een nietszeggende club is, is omdat Ajax in het verleden een rol van betekenis heeft gespeeld in de voetbalwereld. Tegenwoordig hebben wij nog wel de naam, de ambitie, en de hoge verwachtingen (vooral bij de supporters, en gezien de negativiteit over Ajax, ook de media en de rest van het land), maar die passen totaal niet bij het budget, en onze huidige stand in Europa. Hoe pijnlijk het ook is om te zeggen, en hoe hard ik ook hoop dat Ajax dit seizoen kan bewijzen dat ik er naast zit, concludeer ik toch dat clubs als PAOK, Wenen, Salzburg etc, ongeveer gelijk zijn aan ons. En dat wij gewoon thuis horen in een toernooi waar geld (nog) een minder grote rol speelt dan in de CL.

Maarja, de rijken worden rijker, en de armen worden armer, dit is niet alleen in het nadeel van Ajax, maar ook in het voordeel. Wij zullen nooit meer ingehaald worden door alles wat onder Ajax en PSV staat in de eredivisie, tuurlijk kan een Feyenoord een keer 2e worden, maar dat zal ook geen structureel iets worden, de afstand is al te groot geworden. En het probleem waar Ajax nu mee zit m.b.t. Champions League, is hetzelfde probleem waar clubs als Twente, AZ, Vitesse etc mee zitten in de eredivisie. Het is oneerlijke concurrentie, het gaat er om wie het meeste geld heeft, en wie het meeste geld heeft, zal de afstand alleen maar vergroten.

Wat dat betreft zou je eigenlijk structureel iets moeten veranderen in de sport, wat volgens de wet niet mag. Namelijk regels instellen als
- minimaal 8 zelf-opgeleide spelers opstellen
- max 5 aangekochte spelers in de selectie
0 0
Michael25
De 6 5 regeling waar Cruijff voor pleitte zou een goede stap zijn. Helaas is de wetgeving in de EU daar helder over, dit gaat nooit mogelijk worden.
0 0