Haesaert: 'Ajacieden moeten fier zijn'

SJvanveen, 12-06-2016 om 10:23, 20594 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

‘Ik had dit niet kunnen voorspellen, maar hij is een winnaar die altijd de beste wil zijn in zijn opdracht en hij legt de lat steeds hoger voor hem’, begint Urbain Haesaert, hoofd jeugdscouting bij Anderlecht, tegenover Ajax Showtime.

Haesaert doelt op Jan Vertonghen, die hij samen met Thomas Vermaelen en Toby Alderweireld vanuit België naar Ajax bracht toen de scout in dienst was als scout België bij de Amsterdamse club. Alle drie de verdedigers spelen nu met de Rode Duivels op het EK in Frankrijk en de rol van het drietal is groot, vertelt Haesaert. ‘De rol van de ex-Ajax Belgen ligt vooral op het defensieve vlak en het liefst centraal achterin. Mogelijk worden ze als backs gebruikt, waar ze hun best zullen doen maar waar niet hun beste plaats ligt.’

Haesaert had niet durven dromen dat ‘zijn jongens’ het zover zouden schoppen. Vertonghen kan op het EK immers recordinternational worden van België. ‘Ik had dit niet kunnen voorspellen. Deze jongens zijn vooral karakter-sterke spelers die keihard in de duels kunnen gaan en een behoorlijke opbouw hebben. Ze bezitten tevens een voorbeeldige wedstrijdmentaliteit en ze liggen goed in de groep, mede vanwege hun ervaring.’

België wordt met de drie oud-Ajacieden getipt als outsider voor de EK-winst, al verliep de voorbereiding op het eindtoernooi niet bijster goed. Maakt bondscoach Marc Wilmots de juiste keuzes, dan kan er iets moois ontstaan, denkt Haesaert. ‘Hopelijk overleven de Belgen de eerste ronde. Veel hangt af van winst of verlies in de eerste wedstrijd tegen Italië. Dan weet je ook op voorhand dat deze ploeg vleugels krijgt met enkele zeer talentvolle aanvallers die op een goede dag het iedereen lastig kunnen maken. Ik ben geen bondscoach, maar ik zou zeker met Toby en Jan centraal achterin spelen. De keuze ligt echter bij de trainer, die op zijn keuzes beoordeeld of veroordeeld zal worden.’

Wie uiteindelijk de opstelling zal halen, is de vraag, maar Haesaert roept alle Ajacieden in ieder geval op om voor België te juichen en wel om de volgende reden. ‘Ajacieden moeten fier zijn dat drie Belgische ex-Ajax spelers op dit EK aanwezig zijn. Spelers die de Ajaxsupporters heel wat geboden hebben in het verleden. Ze zijn zelfs allen kapitein van de ploeg geweest!’ België speelt de eerste poulewedstrijd op 13 juni om 21.00 uur tegen Italië.

Door Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvanVeen)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JCr14
Niet voor de Belgen maar ik gun het Jan, Toby en Thomas zeker
5 0
Aeter
Ik gun het de Vlamingen wel, de Walloniërs gun ik nog een rooie eurocent.
4 -1
MankeNelis
OT: is dit een kanon van Overmars?

Friday op weg naar Eredivisie
De Nigeriaanse spits Fred Friday van het Noorse Lillestrom gaat vrijwel zeker de stap maken naar de Eredivisie. Dat heeft de doorgaans goed ingevoerde site African Football uit betrouwbare bron begrepen. De site meldt niet om welke Eredivisieclub het gaat. De 21-jarige aanvaller is bij middenmoter Lillestrom topscorer in de Noorse competitie met acht goals in twaalf competitiewedstrijden. Hij is aan zijn vierde seizoen bezig bij Lillestrom.
0 -4
ck69
mocht het niet lukken kan ie altijd nog volkszanger worden met zon naam
1 0
MankeNelis
LOL in navolging van Billy Hollyday
1 0
Daantje Makkes
Fier...? een teiltje alsjeblieft
1 -11
OKP-AFCA
En dan zelf met zo'n afgezaagde uitspraak als 'een teiltje aub' afkomen :')
0 0
Sjaakvaak
Aansteller.
4 0
WinstonWeed
Fier en koen...
Dappere strijders, fier en koen..
Zo gaat ons eigen clublied.
11 0
gebruikersnaam
En ik maar denken dat Fier en Koen 2 ajacieden van het eerste uur waren ;-)
9 0
Ferd
Pleur op met België, ze lopen altijd op Nederland te zeiken met hun hollander haat, roepen dat wij arrogant zijn 'want Hollanders zeggen altijd dat ze het toernooi winnen' terwijl zij zichzelf nu als grootste kanshebber zien, stelletje hypocriete frietbakkers
7 -8
Radikaal
Echt? Door zoiets voel jij je persoonlijk aangesproken? Waarom hebben mensen het nodig om zich over zoiets op te winden? Eerlijk, ik ben daar te dom voor. Ik begrijp dat niet.
2 0
Ferd
Mensen die Nederland niets gunnen op onzinnige gronden gun ik ook niets, heel simpel.
0 0
Aeter
Te slim voor.
0 0
AFCAsphere
Mensen voelen zich zo snel aangevallen. Is wel een beetje triest te noemen.
1 0
vak114
Hoop dat ze na 3 potjes weer thuis zijn.
5 -5
FCMax
Ze gaan sowieso door, als je al een punt pakt ben je bijna door naar de volgende ronde aangezien de 4 beste nummers 3 ook doorgaan.
1 0
Daantje Makkes
Idd
0 -1
Indy
Haesaert zal het best wel goed bedoelen, maar ik kan hem niet helemaal volgen. Waar moeten Ajacieden nou precies 'fier' op zijn? ".... dat drie Belgische ex-Ajax spelers op dit EK aanwezig zijn"? Sorry beste Haesaert, maar wij Ajacieden hebben wel betere tijden gehad wat betreft EK- en WK-vertegenwoordiging.
Dat er slechts één Ajacied en een handjevol ex-Ajacieden meedoen aan dit EK is nou niet iets waarvan wij hier erg 'fier' op zijn. Mogelijk is dit het EK toernooi met het minste aantal Ajacieden en ex-Ajacieden sinds mensenheugenis.
1 -1
trodat4030
Ik zou pas écht fier zijn als u, meneer Haesaert, weer terugkomt bij onze mooie club. U heeft ervaring als hoofd jeugdopleidingen en laten wij nou nét een vacature open staan voor die positie? Ik zeg, doen!
6 0
PetrosQ
Dat zou mooi zijn. Maar waarom zou jij van Anderlecht naar Ajax gaan? Anderlecht heeft een goede jeugd, misschien bijna beter dan die van Ajax. Ik heb ook niet het vertrouwen in mannen als Overmars dat zij hem enthousiast kunnen maken om naar Ajax te komen. Daar missen zij het charisma en de aanwezigheid van een gezond stukje 'durven ondernemen' voor.
1 0
Ajax412
Vooral dat laatste helaas...
0 0
Jornnn
Hij is wel al op leeftijd, dus ik weet niet of hij dat nog ziet zitten. Ik denk meer dat hij een belangrijke adviseursrol moet krijgen (Zowel J-O als scouting). Maar Ajax moet hoe dan ook de rode loper uitleggen voor hem en hem dagelijks met een Limousine uit België ophalen. De man heeft er kijk op!
0 0
Suarez16_
Hopelijk schuift Jantje nog een keer in dit EK en schiet hij hem met 100 km/per uur de kruising in.
1 0
CPLP
Ik juich voor niets of iemand dit EK. Pik wat mooie wedstrijden eruit maar verder kan het me niet boeien.
3 -2
noppenkoning
probleem is da je niet van te voren kan weten wat een mooie wedstrijd wordt, dus kijk ik maar bijna alles
3 0