Stam erg te spreken over Tete en Riedewald

BVeenstra, 16-03-2016 om 11:20, 5550 views, Voetbal Internazional |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Jaap Stam, trainer van Jong Ajax, is onder de indruk van Ajax-verdedigers Kenny Tete en Jaïro Riedewald. Beide verdedigers, die op dit moment allebei geblesseerd zijn, hebben sinds dit seizoen een basisplaats in het elftal van trainer Frank de Boer. 'Bij Ajax heb ik een voorkeur voor types als Kenny Tete en Jaïro Riedewald. Die zijn fysiek sterk, ze hebben snelheid, ze kunnen en durven door te schuiven', is Stam zeer positief in de nieuwste uitgave van Voetbal International.

Zoals een ware oefenmeester beaamt, ziet ook de Kampenaar de nodige verbeterpunten bij het duo. 'Ze moeten nog veel leren op het gebied van koppen, timing in de duels en het inschatten van spelsituaties, maar hun basis is zeer goed', aldus de trainer. 'Als Tete en Riedewald zich blijven ontwikkelen, spelen ze over anderhalf jaar in het buitenland. Daar zijn ze gek op dit soort verdedigende natuurtalenten', voorspelt de voormalig verdediger alvast.

Verder bespreekt Stam ook Joël Veltman en Mitchell Dijks in welke hij het beiden ziet zitten. 'Joël Veltman is net iets minder snel, maar hij compenseert dat met een goed positiegevoel. Joël maakt dit seizoen een enorme groei door. Hij is al maanden heel steady en vastberaden. Joël is zeer aanwezig op het veld en agressiever geworden in de duels. En aan de bal maakt hij minder fouten dan voorheen', klinkt het positief. 'Ook de ontwikkeling van Mitchell Dijks is prima. Zijn fysieke kenmerken en snelheid klopten al, daar voegt hij dit seizoen sterk spel aan de bal aan toe.'

De volledige monoloog van Jaap Stam is te lezen in de nieuwste uitgave van Voetbal International. Deze ligt nu in de winkels, maar is ook te lezen via VI Premium.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
je
Ik vindt dit wel heel Goedkoop scoren Jaapje.
Jaapje moet de politiek in de open deuren politiek en noemen we de partij open deuren Jaapje.
0 0
ST
Liever vandaag dan morgen zie ik Stam de plek van Frank overnemen .
1 -2
EVH
Geniale man, die Stam.
0 0
Sasz25
Wat me op valt is dat iedereen het prima vindt als PSV verdedigend speelt, maar als Ajax deze speelwijze zou kiezen... Dan vraagt iedereen zich af waar het lef en gogme gebleven is, want dat is natuurlijk de manier waarop Ajax zich zou moeten profileren en het gezicht van Ajax naar buiten toe
0 -2
Sneijdertje
Is dit nou een aanval op de buitenwereld ofzo? Zo klinkt het namelijk wel, terwijl meerendeel van de Ajax supporters zelf toch eigenlijk ook wel dat lef en gogme van onze eigen spelers eisen hoor.
0 0
Sasz25
Nee hoor is geen aanval op niemand.. Maar ook de reacties hier laten zien dat de speelstijl van PSV als realistisch wordt beschouwd.. Dat is helemaal niet erg, vind ik zelf ook overigens. Wat ik me alleen afvraag is wat de reacties waren geweest als Ajax voor dezelfde strategie zou hebben gekozen...
0 0
Koenniiee
Jaap: 'Tete speelt over anderhalf jaar in het buitenland omdat ze daar zo gek zijn op verdedigende natuurtalenten'..

Maar op basis waarvan hebben Butnerr, Van Aanholt, Janmaat en noem dat soort types vleugelverdedigers maar op hun transfer dan gemaakt? Niet op basis van hun verdedigende kwaliteiten. Ik moet eerst nog maar eens zien of Tete het voetballend allemaal wel aan kan. Ik vind het lastig inschatten of het nou komt door Frank de Boer of door Tete zelf dat hij de achterlijn nooit (!) haalt (ligt er natuurlijk ook aan of El Ghazi voor hem staat). Met alleen verdedigen kom je er niet in Duitsland of Engeland hoor, Jaap.

Het is ook niet voor niets dat men internationaal tien keer liever Willems heeft dan Tete. Puur vanwege het voetballende aspect. En we kunnen Dijks wel roemen om zijn inzet en kracht, maar aan de bal is het bijzonder zwak. Bij Ajax hoor je aan de bal iets extra's te kunnen brengen, op elke positie. En wil je echt de stap naar het buitenland maken dan hoef je niet goed te kunnen verdedigen, maar behoorlijk aan de bal te kunnen zijn. Vraag maar aan Janmaat, Buttner, Van Aanholt, etc.
2 -4
Truus de Bakker
Jij hebt het nu over een opkomende back, Stam heeft het enkel over verdedigen. En misschien is Tete ook wel meer een pure mandekker dan een opbouwende back.

Wat betreft de Boer, ik denk dat het verstandig is dat hij Tete meegeeft dat hij het simpel moet houden in zijn eerste seizoen. Doe vooral waar je goed in bent, dat is basis en als die staat kun je een volgende stap zetten.
0 0
Sneijdertje
Ik vind eigenlijk ook dat je Tete gewoon centraal moet zetten.
0 0
Koenniiee
Met als gevolg dat er bij Ajax statisch gevoetbald wordt, Ajax geen kans creëert, supporters wegblijven en de affectie met Ajax een beetje verdwijnt. Ik heb liever een speels Ajax dan een degelijk verdedigend elftal met balletjes breed en terug.
1 -3
Truus de Bakker
Wat heb je eraan als je een speler zoals Tete in zijn eerste seizoen dingen laat doen waar hij nog niet goed in is? De kans dat je zoiemand dan onzeker maakt is groot. Dijks komt vaak genoeg op maar dat komt omdat hij daarin veel verder is dan Tete.

Vorig seizoen speelde van Rhijn op de plek van Tete. Die kwam vaker op dan Tete maar dat veranderde niets aan het statische spel.
0 -1
Koenniiee
Heb je gelijk in. Je moet een speler niet laten doen waar hij niet goed in is. Maar het is een mogelijkheid om dynamisch voetbal toe te passen en laat dat nou een correlatie hebben met het creëren van kansen. Zonder dynamisch voetbal, dus voetbal vanuit stilstand, creëer je alleen kansen door middel van een individuele actie en die hebben we te weinig (alleen Younes).

Dus mijn punt is meer; het gaat al fout bij de aankoop van Dijks. Prima dat je aan een kant dan een volledig verdedigende back hebt (Tete), maar dan moet je aan de andere kant een aanvallende hebben wat mij betreft. Juist aan de zijkanten liggen de ruimtes.
0 -1
Truus de Bakker
Nou Dijks vind ik echt wel een opkomende back. Internationaal zal hij nog niet veel klaarmaken ok maar zo gek is dat niet. in de eredivisie zijn er weinig die beter zijn. Willems ok maar die - I hate to say that - heeft gewoon meer talent.

Ik ben het ook met jou eens dat dynamisch voetbal het mooiste en het effectiefste is maar eigenlijk praten we dan over voetbal op hoog niveau. Als ik terugdenk aan het AZ onder Adriaanse dan is dat eigenlijk het enige elftal in de afgelopen 15 jaar dat zulk voetbal speelde. Niet eens omdat de spelers van AZ zoveel talent hadden (er zaten wel pareltjes als Perez, van Galen en Huysegems bij en verder veel goede maar niet uitstekende spelers als Vlaar, Lindenbergh, Opdam, Sektioui, Landzaat, de Cler, Ramzi, Kromkamp, Mathijsen etc,) maar omdat de combinatie talent/ervaring/trainer klopte. En - niet in de laatste plaats - omdat de kern van het elftal in die 3 jaar bijelkaar bleef.
0 0
zlatan-beast
ik denk persoonlijk dat tete in een 532 en dan als meest rechtste cv het beste uit de voeten kan, hoeft tie niet mee aan te vallen en staat tie tog een soort van rechtsback, ik denk ook dat dit de nieuwe toekomstihe speelstijl van nederlandse clubs en oranje gaat worden europees/internarionaal. prima voor tete
0 -1
Koenniiee
Prima oplossing inderdaad!
0 0
Truus de Bakker
Jij pleit ook voor 532?
0 0
Koenniiee
Nederlands Elftal wel en Nederlandse ploegen in Europa ook. Mits je goede aanvallende backs hebt, anders niet. Voor Ajax in de Eredivisie zou een 433 of een 343 normaal gesproken moet volstaan. Maar dan moet je niet vergeten om jongens op te rapen die het verschil kunnen maken, zoals een Ziyech. Zulke spelers heb je minimaal 1 nodig.
1 0
Truus de Bakker
Gelukkig. Dacht even dat je nav PSV gisteren wilde dat Ajax ook 532 moet gaan spelen. Internationaal mag je van mij zo spelen als je inschat dat je anders geen kans hebt.
1 -1
ibrahendriks
Eh .. wel helemaal eens met zijn analyse...
0 0
FlyingDutchMan
Zegt nuttige dingen die Jaap. Nu nog verklaren waarom spelers als Bakker en Mirani de voorkeur krijgen boven de grote talenten die blijven zoals Nouri en Lartey!! Als hij me daarvan kan overtuigen dan ben ik om. Succes Jaap
0 0