Kamp Seedorf: 'Ajax is nu veel te grijs'

basdew92, 01-08-2015 om 15:15, 19610 views, Ajax Showtime |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Al een paar jaar luisteren de mannen van Kamp Seedorf kale stukken beton, grijze muren en andere geestdodende delen van de openbare ruimte op met hun streetart. Veel van hun werk is Ajax-gerelateerd; onder andere Dennis Bergkamp, Winston Bogarde en Marko Pantelic werden door de Almeerse streetartists in het Amsterdamse straatbeeld getoverd. Ajax Showtime stelde de creatievelingen wat vragen.

Wie en wat zijn jullie eigenlijk precies? Hoe hebben jullie elkaar gevonden en hoe is Kamp Seedorf ooit begonnen?
Kamp Seedorf is vier jaar geleden in Almere opgericht uit verveling. Op een dooie vrijdagavond in Café het Trompetje is het idee om wat nieuws te doen op het gebied van streetart ontstaan. We hielden allemaal van Ajax, voetbal, graffiti, hiphop en bier, dus de ideeën kwamen al snel op tafel. In Almere ben je omringt door straten als (zonder grap) Sesamstraat (Kruidenwijk), Polonaisestraat (Danswijk) en de Brommy en Tommystraat (Stripheldenbuurt). Dat is natuurlijk ook een grote inspiratiebron voor de Kamp Seedorf straatnaambordjes geweest (Jonkohof, Hipstergracht, Bep van Mokumplein). Sinds 2011 is de groep gegroeid, er zijn leden weggegaan en nieuwe bijgekomen.

De harde kern bestaat uit zo'n vijf man, met daar omheen een groep van Kampie-liefhebbers die zo nu en dan helpen. Eén van ons heeft in Almere met Clarence in de klas gezeten, dus dat zegt wel wat over onze leeftijd. Maar we hebben ook oudere en jongere gasten erbij zitten, 20/30/40-ers. Leeftijd speelt geen rol, zolang je maar uren kan lullen over voetbal, hiphop en andere gekkigheid zit je bij ons goed.

Hoe gaan jullie te werk eigenlijk? Hoe komt een idee voor een bepaald werk tot stand en wanneer is iemand 'cult' genoeg voor een afbeelding door jullie?
We beginnen meestal met een paar biertjes, in een café in Almere of Amsterdam, en dan gaan we gewoon slap lullen. Hoe later de avond wordt hoe gekker de ideeën, maar we schrijven alles op. Zo kan het zijn dat we pas na een aantal jaar een piece maken van een idee dat we op een loesoe avond jaren daarvoor hebben bedacht. Als we iemand hard genoeg vinden doen we het gewoon, die discussies gaan soms hard op hard. Wil jij graag een ode doen aan een bepaald persoon, moet je met goede argumenten komen om de groep over te halen. We moeten er allemaal achter staan.  Het beeld kan ook op zich staan zoals bijvoorbeeld Berlusconi of Kadaffi. Het zou zomaar kunnen dat we iemand plakken die we fokking nep vinden (Vanilla ice - Brainpower).Hoe bevalt Amsterdam als werkgebied? 
Amsterdam is als werkgebied eigenlijk hartstikke kut. In het centrum zijn er bijna geen plakplekken, dus plakken we meestal in Noord en (Zuid)Oost. We zijn ook wel veeleisend als het gaat om de spots, allereerst moet de piece goed zichtbaar zijn en daarbij moet de muur de juiste ondergrond hebben zodat de pieces goed kunnen hechten. En hebben we dan een plakplek gevonden wordt het vaak na een week weggespoten. Maar dat is ook wel weer de charme van street art, kan je daar niet tegen moet je maar kunst maken voor in het museum.
Daarom ook 'Kamp Seedorf: Semi Permanent'. Je moet er snel bij zijn als je een piece van ons wilt checken. Vorig jaar hebben we een aantal pieces in Antwerpen geplakt en deze hangen nog steeds onaangetast aan de muur, zo kan het dus ook. We hebben tot nu toe qua buitenlandse steden Berlijn, Lissabon en Antwerpen aangedaan maar zijn van plan vaker trips naar andere landen te doen.

Ongetwijfeld vaak aan jullie gevraagd: wat is jullie connectie met Clarence Seedorf? Hoe kijken jullie naar zijn verleden bij Ajax en Nederlands Elftal?
Clarence komt uit Almere en daar ligt ook onze kern. Eén van ons heeft dus met Clarence in de klas gezeten. Clarence is, net als Almere, nooit erg geliefd geweest in Nederland. Het voelt een beetje als een plicht om dat beeld recht te zetten. Almere en Clarence zijn keihard. Hoe ga je haten op iemand die vier keer de Champions League wint?
 
Hoe is dat inmiddels befaamde Pantelic-werk van jullie tot stand gekomen? Enig idee wat hij vond van jullie werk en van het shirt dat jullie samen met Football Culture hebben gemaakt?
Pantelic is eigenlijk de laatste Ajacied waar we blij van werden. Niet eens vanwege zijn spel, maar vooral vanwege zijn kleurrijke uitstraling. Onbedoeld hartstikke Ajax. Veel bravoure en altijd een lach op zijn gezicht. En totaal onberekenbaar. Echt een prachtig figuur. Er moet veel meer gekkigheid komen bij Ajax, alles is veel te grijs nu.
 
Pantelic zei in een interview op jullie site het volgende over het shirt: 'Dat is prachtig, het spijt me dat ik zo kort voor Ajax heb gespeeld. Maar ik ben heel blij dat jullie mij herinneren en dat ik nog steeds zo geliefd ben. Het shirt laat de band zien tussen mij, de club en de supporters. Soms zegt een foto meer dan een miljoen woorden: ssst, hier is Ajax. Zeg maar niks meer.' Prachtig natuurlijk, daar doen we het voor.Jullie hebben onlangs een piece gezet van Winston Bogarde. Blij dat´ie als trainer aan de slag gaat bij Ajax?
Wij vinden Bogarde een topgast. Eigen stijl. Schijt aan de maatschappij, prima! Wij zouden ook lekker op de bank gaan zitten bij Chelsea als we daarvoor dik monnie kregen. En jaaaa, heel goed dat hij is toegevoegd aan de trainersstaf! Techniek is leuk. Maar soms moet er nou eenmaal gebeukt worden en dan heb je aan Bogarde een goeie toch. Ken je die foto van Bogarde in die tangaslip? Dat was ooit een poster in Ajaxmagazine. Was eigenlijk best ranzig. En daarom juist erg goed. Bogarde is nooit saai.

Over jullie werk van Witschge; hoe herinneren jullie de hooghouddribbel? Waren jullie er live bij toen?
Legendary en live bij geweest natuurlijk. Omdat iedereen het vroeger altijd maar had over die actie van Muhren in Bernabeu. Dit was ons eigen moment. Het liet weer even kort zien waar Ajax voor staat. En het is precies het Ajax waar we van houden, vol Amsterdamse bluf. Ook het totaal overbodige vinden we prachtig. Net als een schijntrap, volgens ons ook een uitvinding van Witschge toch? Doen alsof je schiet. En dan heel hard die verdediger uitlachen. Hahaha, hup Ajax!

Spelen er in de huidige selectie nog potentiële culthelden, die ooit kunnen worden afgebeeld door jullie?
Geen cultheld ofzo, maar El Ghazi vinden we wel een sierlijke speler. Maar dan moet ie nog wel iets meer brengen of iets geks doen. Dan krijgt 'ie die Kampie Seedorf behandeling.

Iets algemener; is Ajax als club überhaupt nog een beetje cult? Hoe kijken jullie naar de Arena ten opzichte van de Meer? En wat vinden jullie van de logo-kwestie? Klassieke logo is toch veel mooier, of niet?
Ajax is Ajax en is nooit echt cult geweest. Maar dat hoeft ook niet. De Meer komt helaas nooit meer terug dus daar moeten we dus maar over ophouden. Maar helaas is de Arena na al die jaren nog wel steeds erg steriel. Een beetje Almere. Er mag wel wat meer smerigheid in. Daarom alle hulde voor VAK410 dat nog eens voor iets verrassends zorgt. Over het klassieke logo is geen discussie mogelijk...het lijkt ons duidelijk aan welke kant we staan. Maar Kamp Seedorf is geen activistische crew, we willen gewoon toffe dingen maken, veel bier drinken en om domme acties lachen!

Kamp Seedorf heeft een prachtig nieuw shirt uit, met daarop de afbeelding van Dennis Bergkamp, zoals die hierboven ook valt te zien. Het shirt is gemaakt in samenwerking met Football Culture en is nu te bestellen! Vul bij het afrekenen 'kampshowtime' in bij apply coupon en je krijgt nog korting ook.

 

 

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
unis
Deze zin: clarence is nooit echt geliefd geweest in nederland... Daar zakt je broek toch compleet van je reet! Wat een kortzichtig geheel, almere en seedorf in 1 adem als niet geliefd noemen... Minderwaardigheids gevoel?
1 -1
basdew92
Ben je nog steeds boos of gaat t weer een beetje?
1 0
gras
Te gek item. Echt Ajax.
0 0
Benji
Komt er nog een heruitgave van het Pantelic-shirt?
0 0
TheRiviera
Leuk artikel dit al moet ik wel zeggen dat El Ghazi van mij nooit een kamp Seedorf behandeling hoef te krijgen. Afgelopen wedstrijd tegen Rapid Wien liet maar weer eens zien waarom ik het helemaal niet heb zitten met die jongen. Hij speelt teveel voor ze eigen eer i.p.v spelen voor het team.

Ik vind dat spelers zoals Suarez( als hij het nog niet heeft ) , Klaassen , Schone, Blind,Poulsen enzo wel een kamp Seedorf behandeling mogen krijgen.
1 0
unis
El Ghazi denkt dat ie niet zo goed is als CR7

Opzich goed maar de maniertjes kan hij zich nog niet veroorloven eerst maar presteren
0 0
Cleo9
Prima stuk! En wat betreft Pantelic, 100% eens!
1 0
willycicci
Mooi dat ook hier aandacht aan word geschonken.
0 0
wladimir
Kamp Seedorf (ALMERE) vette shit!
2 0
Onpartijdig
Mooi van AS om hier een item over te maken, prachtige kunst is dit. Ga zo door mannen!
5 0
JesusZoonVanGod
Erg gaaf wat die gasten daar maken! Talent hebben ze zeker en ik durf het zelfs een kunstvorm te noemen.

Ik ben al een tijdje aan het zoeken naar een graffiti-artiest die een dergelijk kunststukje in mijn woonkamer kan maken. Dacht zelf aan een afbeelding van El Pistolero!
2 0