Statistieken: Ajax op titelkoers

KoenWeijland, 03-12-2014 om 13:20, 11575 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Hoewel Ajax zondag tegen ADO Den Haag verzuimde de koppositie te pakken en twee dure punten liet liggen in de strijd om het landskampioenschap, staan de Amsterdammers er al met al goed op. Kampioen word je tegen de kleintjes, wordt wel eens gezegd. Uit onderzoek van Ajax Showtime blijkt dat de 33-voudig landskampioen veel minder punten morst tegen de lager geklasseerde tegenstanders dan voorgaande seizoenen. Bovendien presteert Ajax aantoonbaar beter dan PSV na de winterstop. Ajax ligt op titelkoers. 

Voor het onderzoek naar de verliespunten werden de tegenstanders in de Eredivisie in drie segmenten verdeeld. Ploegen uit de top-6, uit de middenmoot (7-12) en uit de kelder (13-18) van de competitie. Voor de afgesloten seizoenen is daarbij de eindklassering als maatstaf genomen, voor het huidige seizoen is de stand na veertien speelrondes gebruikt. Uiteraard kunnen er nog flinke verschuivingen plaatsvinden in het klassement. 

2011/12
In 2011/12 behaalde Ajax het tweede kampioenschap op een rij door Feyenoord, PSV, AZ, sc Heerenveen en FC Twente achter zich te laten. Tegen deze ploegen verloor Ajax dat seizoen dertien punten. In de middenmoot snoepte alleen FC Utrecht zes punten af, terwijl Ajax in de kelder zeven punten liet liggen. 

Top: 13
Middenmoot: 6
Kelder: 7
Totaal: 26 uit 34 wedstrijden (0.76 per duel)

2012/13
In 2012/13 werd Ajax kampioen voor de clubs PSV, Feyenoord, Vitesse, FC Utrecht en FC Twente. Tegen deze clubs uit de top-6 verspeelde Ajax dat seizoen in totaal twaalf punten liggen. Tegen middenmoters werden tien punten verspeeld en ploegen uit de kelder van de Eredivisie behaalden gezamenlijk vier punten tegen Ajax.

Top: 12
Middenmoot: 10
Kelder: 4
Totaal: 26 uit 34 wedstrijden (0.76 per duel)

2013/14
Vorig seizoen eindigden achter Ajax de clubs Feyenoord, FC Twente, PSV, sc Heerenveen en Vitesse in de top-6. Tegen deze ploegen liet Ajax in totaal twaalf punten liggen. Tegen clubs uit de middenmoot werden elf punten verspeeld en uit de kelder acht.

Top: 12
Middenmoot: 11
Kelder: 8
Totaal: 31 uit 34 wedstrijden (0.91 per duel)

2014/15 
Dit seizoen doet Ajax het vooralsnog opvallend goed tegen de zwakke broeders. Het gelijke spel bij ADO Den Haag betekende het eerste puntverlies tegen een club uit de kelder. Daarnaast morste Ajax bij FC Groningen drie punten tegen een middenmoter. De overige zeven verliespunten kwamen alle voort uit wedstrijden tegen clubs uit de top-6 (PSV, PEC Zwolle, FC Twente). 

Top: 7
Middenmoot: 3
Kelder: 2
Totaal: 12 uit 14 wedstrijden (0.86 per duel)

PSV
Met nog een wedstrijd tegoed tegen Feyenoord, verspeelde Ajax' naaste titelconcurrent PSV in drie van de dertien wedstrijden punten. Verloren werd er van PEC Zwolle dat zesde staat en tegen middenmoters sc Heerenveen en FC Groningen werd respectievelijk verloren en gelijkgespeeld. Tegen de kleintjes doet ook PSV het dit seizoen dus voorlopig goed. Gezien de negentien (!) verliespunten die PSV vorig jaar na dertien speelrondes al bij elkaar had gespeeld, doen de Eindhovenaren het dit seizoen sowieso verdienstelijk. 

Topduels in de tweede seizoenshelft
Een laatste statistiek zal de Amsterdamse harten tot rust brengen. PSV doet het weliswaar beter dan vorig seizoen, in de jaargangen 2011/12 en 2012/13 startte het eveneens goed om vervolgens ver weg te zakken. Vooral in wedstrijden met clubs uit de top-6 geven de Eindhovenaren na de winterstop niet thuis. Hieronder staan de behaalde punten (dus niet verliespunten!) in die duels weergegeven per seizoen.

behaalde punten in de vijf topduels in de tweede seizoenshelft
                   Ajax     PSV
2011/12        10         9
2012/13        10*        4
2013/14        13         6
* de wedstrijd tegen FC Utrecht (18e speelronde, 23 dec 2012, 0-0) werd al voor de winterstop afgewerkt.

Conclusie
Ajax staat na veertien speelrondes in het huidige seizoen vier verliespunten achter op PSV. Tegen de op papier mindere tegenstanders doet Ajax het echter niet minder dan voorgaande jaren. De geschiedenis leert dat Ajax na de winterstop vaak pas echt op stoom komt en de statistieken vertellen dat PSV na de winterstop zelden thuis geeft in topduels. Ajax staat er daarom goed op en ligt statistisch gezien op titelkoers. Voor PSV-Feyenoord is nog altijd geen datum gevonden, maar wat Amsterdam betreft mag dat duel best worden doorgeschoven naar 21 januari. 

Door Koen Weijland | Twitter: @KoenWeijland

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Wayout
In slaap
0 0
Wayout
En zo sukkelen we un slaap!
0 0
Wayout
Ach wat een flauwekul die statistieken. We spelen momenteel niet best. Om weer kampioen te worden moet het niveau omhoog . Daarmee wordt je kampioen. Als je op statistieken moet vertrouwen is het niet meer dan het verbloemen van de realiteit, die draait om kwaliteit!
0 0
Robeerke
Pff en ik maar denken dat ADO uit een heel slecht teken was. Vergeet ik gewoon de statistieken! Wat lomp.
0 0
nightgoat
oooOOOooo
Da's dan een hele opluchting.
:-P
0 0
petwes
Achja, Ajax zal het dit jaar moeilijker krijgen dan voorheen. Het is geen topteam, maar wel een team met de belofte om beter te worden. Bepalende spelers hebben we waarschijnlijk volgend jaar nog, en misschien zelfs het jaar hier na. Deconcurrentie lijkt ook sterker en stabieler. De prestaties lijken op die van voorgaande jaren, maar Ajax kan niet altijd met relatief weinig punten kampioen worden zoals dat afgelopen jaar vaak gebeurde. Thuis tegen PEC en PSV kun je punten verliezen, maar thuis tegen ADO mag niet. Ajax is een grote kanshebber voor de titel, maar ik geef ze minder dan 50% kans met PSV en Feyenoord die op de loer liggen.
0 0
Afcabryan
Alles word nu gewonnen tot de winsterstop
0 0
Ajaxforever1985
Ajax is wel titelkandidaat nummer 1, veel stabieler dan PSV. Wij hebben kwaliteit ingeleverd, maar PSV had ook liever nog van Bommel, Lens, Mertens en Strootman gehad. Wij hebben gewoon 1 probleem wat wel irritant begint te worden dat is dat we 0 fysieke kracht hebben (alleen serero gebruikt zijn lichaampje) en mentaal ook 0, als we er weinig zin in hebben doen we niks en moeten we winnen we alles na de winterstop. Ik zie dat liever gelijk!
0 0
jeugdgaatvoor
Waarom moeten we het altijd zo mooi maken. Terwijl Ajax diep en diep triest speelt en het niveau is om te janken. Die Schone haalt letterlijk de hele snelheid uit het spel. Elke keer weer kappen om draaien en uit eindelijk kom je wel voor het goal. Maar het duurt allemaal zo lang. Daarnaast heb ik het gevoel dat ons middenveld nooit mee opkomt. Altijd zie je maar Milik en Schone, Kishna of Klaassen. Je aanvalt letterlijk maar met 4 man. Ajax speelt ontzettend slecht. Ik durf niet te zeggen of we kampioen worden. Maar ik heb er geen vertrouwen in. Vooral na die wedstrijd van ADO. Dan verwacht je minimaal winst toch? Je speelt verdomme om het kampioenschap. En ga je daar eerst een half uur, nee 70 minuten met 1-0 voor voetballen. En dan komt ie hoor jajaajaj 1-1.
0 0
Pauw
Een fitte Schone vind ik nog wel te doen, maar nu lijdt hij echt onzettend veel balverlies. Vergelijkbaar met Duarte bij Jong, die het nu overigens wel weer beter gaat doen.

Ik ben het ook helemaal met je eens wat betreft de gebrekkige ondersteuning van de aanval. Waar Ajax voorgaande jaren echt als team speelde, valt mij dat nu vies tegen. We verdedigen niet met z'n allen, maar aanvallen zeker niet. Je ziet bijvoorbeeld Klaassen veel te weinig El Ghazi ondersteunen. Andersen doet dat aan de andere kant iets beter.

Nee, ik heb absoluut betere teamprestaties gezien onder de Boer. De Boer wil graag dominant voetbal spelen, maar ook dat komt er dit jaar steeds minder van. Tegenstanders, groot en klein, hebben weer méér hoop gekregen op een echt goed resultaat, en staan tegenwoordig een stuk ''hoger'' opgesteld. Één van de verklaringen waarom Ajax alsnog meer punten heeft binnengesleept dan normaal (onder de Boer). Waar de Boer Ajax in de eerste jaren verbood naar de keeper te spelen, is dat nu weer schering en inslag. Steeds meer lange ballen, steeds meer balverlies. Steeds minder vastigheden. Of dat nu aan de kwaliteit van de spelers ligt of de matige voorbereiding van wedstrijden door de Boer, ik weet het niet.
0 0
JPC40
zullen we afwachten tot na de winterstop en dan kijken hoe de kansen er voor staan in plaats van nu al hoog van de daken te schreeuwen.
0 0
AFCHilvarenbeek
Inderdaad! Altijd zo gelachen als ze in Eindhoven al halverwege het seizoen over kampioen begonnen en dan aan het eind van de rit met lege handen stonden. Laten wij dat vooral niet doen. Er is nog veel ruimte voor verbetering, pas als dat wordt ingezet kunnen we verder kijken. Nu nog niet!
0 0
jeugdgaatvoor
Precies, zie Ajax al weer puntjes verspelen hoor. Tegen Utrecht thuis.
0 0
JPC40
ja daarom , ben niet happig op al dat geroep , dat Ajax wel weer de titel zal pakken , eerst de winterstop goed door komen en daarna zien we verder wel .
0 0