Bogarde sceptisch over toekomst Ajax

Mr. Ajax, 22-11-2014 om 10:29, 17280 views, |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Oud-Ajacied Winston Bogarde heeft niet het gevoel dat Ajax veel kan presteren in Europa. Dat vertelt de robuuste voormalige verdediger aan het Algemeen Dagblad. 'Zo'n doelstelling is mooi, maar niet reëel', vertelt Bogarde.

'De selectie bijeen houden en de successen van de jaren negentig herhalen, is te idealistisch gesteld. Dat gaat nooit meer gebeuren. Het niveau van toen in de Eredivisie is zoveel malen hoger dan nu', denkt Bogarde. 'Denk je dat Ajax destijds van PEC Zwolle had verloren met 5-1? Nog in geen miljoen jaar. En twee maanden later gingen ze in de Arena voor de Johan Cruijff Schaal wéér onderuit. Als speler van Ajax moet je je dan doodschamen.'

'Overigens begreep ik goed dat er bij Ajax vier jaar geleden iets moest gebeuren, want te weinig spelers braken door en de club speelde amper een rol meer', vervolgt Bogarde. 'Oké, Ajax is viermaal kampioen, maar dat is vooral de verdienste van Frank de Boer.' Achter de naam van Ajax-verdediger Joël Veltman zet hij tenslotte vraagtekens. 'Zou hij in mijn tijd het Nederlands elftal hebben gehaald?'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
brullie
Wat een open deur intrappen zeg!.....helemaal zelf bedacht?....
0 0
AjaxPassion
Ojojoj, hij kiest echt het verkeerde moment uit voor deze reactie, en die heeft een aantal jaar terug nog bij Ajax getraind? Pfoe. Daarnaast spreekt hij zichzelf enorm tegen. Eredivisie niveau daalt, maar het is een schande dat ze van PEC verliezen, die het dus wel aardig doen. Enige punt dat ie heeft is m.b.t. Veltman.
0 0
Welja
Toen Bogarde zo oud was als Veltman speelde hij bij Sparta. Of beter gezegd zat hij 32 wedstrijden op de bank.
0 0
Eric Ajax
Gelukkig hoeven wij ons geen zorgen te maken over jouw toekomst Winston......
Dom agressief persoon.
Ajax buigt voor niemand!!
0 0
PietBon
Is dit nieuws? Die man is lang van de aardbodem verdwenen geweest en moet dan ineens z'n mening over het Ajax van 2014 kwijt. Of ie gelijk heeft laat ik even in het midden maar serieus nemen doe ik 'm niet.
0 0
brada075
Zo'n onzin dat de "hollandse school" niet meer zou kunnen in het hedendaagse voetbal. Ook met een 4-3-3 systeem kun je meerdere tactieken spelen. Denk hierbij b.v. middenveld punt naar voren (2 CVM dus in principe 5 verdedigend ingestelde spelers) of punt naar achteren (met dus 2 AM daardoor 5 aanvallende spelers. En zo zijn er nog tal van tactieken binnen 4-3-3 mogelijk.
0 0
4xbestevaneurop
Wie na de zomer van '94 had gezegd dat Ajax in het aankomende seizoen 3x van de CL houder zou gaan winnen was ook voor gek verklaard. Met een 'gewoon elftalletje' maakten we het PSG en Barca in de Arena anders knap lastig, laat staan als het elftal echt sprankelend was geweest. Als iemand een jaar geleden tegen Roda JC fans had gezegd dat ze een jaar later in de Jupiler League met 1-4 pak slaag zouden krijgen van Almere City werd je keihard uitgelachen. Zeg nu dat Ajax ooit weer ver gaat komen in Europa en mensen doen hetzelfde..
Cruijff en de rest: Bedankt dat jullie in ieder geval willen proberen om Ajax op Europees gebied weer mee te laten tellen!
0 0
JK Hoentelaar
Ja Winston, weinigen hadden verwacht dat jij ooit failliet verklaard zou worden...

1 ding is zeker, Ajax buigt ECHT voor niemand...
0 0
suske
Als hij trainer bij Ajax mocht worden zou hij andere taal uitslaan.!!!
0 0
eros
Hij heeft wel een beetje gelijk over het niveau. Maar de eredivisie brengt nog steeds grootse talenten voort.

PSV heeft ook een redelijk elftal. Maar waarom ga je een Guardado huren terwijl je Wijnaldum, Maher, Ritzmaier, Hendrix, Hiljemark en Schaars hebt voor je 3-mans middenveld??
Waarom koop je weer een (mislukte spits) na Matavz en Berg terwijl je Locadia, Narsingh, Depay, en Bakalli hebt rondlopen?
En tenslotte,... waarom huur je 2 talent volle vededigers (Rekik en Mirin) terwijl deze er eigenlijk nog niet echt klaar voor zijn, ze deze zomer weer gratis de deur uitlopen en dit je zwakste deel van je elftal is? Geef hier dan je geld uit!

Ajax zelf moet deze winter proberen Siggie, Moisander, Sana, Zimling en de Sa te lozen,... de jeugd is nu aardig opgebouwd. Aankopen hebben we niet echt nodig, misschien een '6'.

Twente is door een kleine financiele crisis deze zomer aardig wat spelers kwijt geraakt (Boscker, Tadic, Promes, Brama) Maar heeft ook de grootste talenten van het afgelopen jaar (Mokotjo en Ziyech) en een zeer bruikbaar gratis verdediger (Lachman) aan zich weten te binden. Met een echte goede keeper (bijvoorbeeld Mulder transfervrij deze zomer) hebben ze een team staan dat de komende jaren best mee kan.

Feyenoord leek de goede weg ingeslagen,... maar haalde dit jaar weer spelers als Bhoularouz, Wilkshire, el-Ahmadi en Kazim. Terwijl ze jongens als vBeek, Cabral, Vilenha en te Vrede hebben lopen. Zeker nu ze nog in een 'redelijk' zware tijd zitten maken ze weer dezelfde fout als enkele jaren geleden (Makaay, vBronckhorst, Lucius,... etc). Jammer, want ze waren echt op de goede weg.

Az vind ik een beetje raar elftal.
Een redelijke keeper: Esteban
Op papier een redelijke verdediging: Poulsen-Wuytens-Gouwenleeuw-Marcellis
Een goed middenveld: Elm-Gudelj-Henriksen
Redelijke voorhoede: TankovicJohansson-Huperts
Toch zouden ze in elke linie wel een versterking kunnen gebruiken en zijn de spelers achter deze elf vele malen minder.

Bij Vitesse is het maar de vraag wat ze van Chelsea krijgen

Ik denk als de clubs in de eredivisie iets meer naar de jeugd kijken (Vilenha, Boetius, Manu, Ritzmaier,...) en iets minder on-logische aankopen doen (Bhoularouz, Wilkshire, el-Ahmadi, Guardado,...) die je klauwen vol met geld kosten,... dat de clubs, de eredivisie en het nederlands voetbal flinke stappen maakt.

Daarnaast mogen een Lens, de Vrij en een BMI nooit onder de 10 miljoen vertrekken! Helaas kon dit niet anders door contracten die afliepen.
0 0
insectenverdelg
Was de eredivisie sterker of Ajax sterker? Want nu spreekt Winston zich een beetje tegen.

Ik denk overigens dat de topteams minder sterk zijn geworden, maar de kelinere ploegen niet. En je moet Ajax de tijd geven. Er is een goed beleid bezig (wat heel lang niet het geval was) En dat gaat vanzelf zijn vruchten afwerpen. Niet dat dit zomaar in een CL overwinning resulteert, maar wel in een sterker Ajax met beter voetbal.
0 0
MichelAngelo66
Ha daar hebben we Bogarde. De meneer die altijd zichzelf de beste vond. Iedereen schoffeerde, grote mond. Ga lekker negatief blijven doen nep AJACIED. Was goed voor het team, maar verder heel beperkt. Op z'n 24e op niveau en later lekker op de tribune bij Chelsea jaren gewoon cashen. Pfff en dan ga je een jonge gozer van 20-21 afserveren. Lamlul.
0 0
AFCA NW
Ik heb een aantal weken geleden de dvd terug gezien van de Cl winst in 1995 en daar kan je goed opzien hoe veel tijd en ruimte de spelers krijgen in het veld . Ik denk dat bogarde weinig verstand van voetbal heeft/had en snap niet waarom hij de club waar de successen behaald zijn zo wil afzeiken door Veltman de grond in te trappen
0 0
Daluniz10
tja, als je tijd en ruimte als argument gebruikt, .. dan zou dat ook beteken dat je geen credits kan geven aan Cruijff/ van basten... want als ik de videos van die tijd bekijk, lijkt alles slow motion.

bogarde geeft zijn mening net als dat wij dat hier doen, hij is een topspeler geweest en heeft een aardige prijzenkast. als wij onze mening mogen geven waarom zou hij dat niet mogen? omdat hij niet de liefste jongetje van de klas is?
pfff hij had misschien een kut karakter, maar daar hadden onze tegenstanders ook last van op het veld.. kunnen we niet zeggen van veltman.

by the way zoveel boeiends zegt hij niet...hij zegt alleen maar wat wij wekelijks van veltman zien.
0 0
AlexIbarra
Ik denk dat we nu ongeveer in 1991 zitten.
De juiste mensen op de juiste plaats in de organisatie, een jonge talentvolle selectie en een duidelijk doel voor ogen. Financien op orde.

We komen elk jaar iets dichter bij pot 2 voor de loting, waarmee overwinteren in Europa waarschijnlijker wordt. De huidige groep heeft afgelopen jaren elk jaar kunnen zien wat er in de Europese top wordt gevraagd. Af en toe kunnen ze het toppers al lastig maken.

Ajax is ook weer in de picture waardoor het relatief iets makkelijker is om een goede buitenlander te kopen als we dat willen. De concurrentie heeft veel meer geld waardoor je langzamer echt omhoog komt maar op zich zijn alle omstandigheden aanwezig om nog te groeien. Waarom kunnen wij Benfica, Schalke of Valencia niet vervangen in de top 10 van Europa?

Met een gunstigere loting, meer ervaren selectie en iets meer individuele kwaliteit, kunnen we over een jaar of 4 ergens komen.
0 0
MosesD
Helaas heeft Borgard gelijk.
0 0
BigDaddy84
Zullen we eerst de cijfers even naast elkaar leggen? Meneer Bogarde debuteerde op zijn 25e in het Nederlands elftal. Veltman deed dat op zijn 21e. Veltman debuteerde daarnaast op zijn 20e in Ajax 1. Winston Bogarde speelde op die leeftijd welgeteld 0 wedstrijden voor SVV en maakte op zijn 24e zijn debuut in Ajax 1.

Zou Joël Veltman in die periode dus het Nederlands elftal hebben gehaald? Nee, natuurlijk niet! Maar dat zouden Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Willems, Rekik, Kongolo, Bruma en Vlaar ook niet hebben gehaald. En guess what?!

Nederland heeft gewoon wel verdedigend talent, maar ze zijn allemaal nog verschrikkelijk jong. En juist verdedigers hebben ervaring nodig. Daarnaast is het fysiek uiteraard belangrijk, maar dat is ook nog te kweken. Mooi als je al 'body' hebt, maar een aantal jaren 3 keer per week krachttraining zorgt ervoor dat je die body ook krijgt. Beginnen bij de basis dus, en dat is toch echt positioneel, tactisch en technisch goed zijn. En laat dat nou juist bij Veltman goed verzorgd zijn.

Betreffende de doelstellingen: als je niet droomt zul je nooit iets bereiken! Ajax heeft zijn zaakjes goed voor elkaar en kan vanaf deze basis door bouwen. Zeker als er financieel slimme zetten worden gemaakt is het best mogelijk om eens een kwartfinale in de CL te halen. Jammer dat zuurpruimen zoals Bogarde niet toejuichen dat het in ieder geval geprobeerd wordt en meteen beginnen te zeiken.
0 0
AFCABart
ik ben het gedeeltelijk wel met hem eens, al vind ik wel dat er een scheve vergelijking gemaakt wordt met de eredivisie van een x aantal jaren geleden.

In mijn ogen is het duidelijk dat de zogenaamde 'kleintjes' beter zijn dan vroeger.
ze spelen niet meer zo opportunistisch en wachten lekker op de counter op een gelukstreffer. Dat is natuurlijk hun goed recht, maar zorgt vaak voor saaie wedstrijden waarin het ook voor een topclub moeilijk is er doorheen te komen.

als je de beelden bekijkt van alleen al 10 jaar geleden, dan zie je duidelijk dat degradatie clubjes op de aanval aan het spelen zijn in de arena, en daardoor met een oorvijg terug naar hun dorp kunnen gaan.

en laten we eerlijk zijn, Zwolle speelde ook in de beker alleen maar op de counter tegen Ajax, en dit was waarschijnlijk de enige keer ooit, dat iedere bal die ze trapte tegen de touwen aanging.

Van de andere kant is het natuurlijk ook duidelijk dat de top van de eredivisie minder goed is dan voorheen.
Maar dat is in Nederland natuurlijk inherent aan een sport die alleen nog maar om geld draait.
0 0
kampioenenjood
Toch zie je dat de drie Nederlandse topclubs wel weer langzaam stapjes maken. Hopelijk zijn we alle drie nog actief in Europa na de winterstop. Als dat weer wat vaker gebeurt wordt de Nederlandse competitie toch weer wat aantrekkelijker voor betere spelers. Een sterkere eredivisie betekend ook een sterker Ajax.
0 0
RoodWit
In Nederland moeten de verdedigers mee kunnen voetballen, in het buitenland moeten de verdedigers vooral verdedigen, dit is het grootste verschil.

Vooral in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië etc, daar heb je vooral houthakkers centraal achterin lopen. Wat hebben wij? Veltman en Moisander, daar worden spitsen niet warm of koud van, met alle respect natuurlijk.

V/d Hoorn zou het wel in zich hebben om een echte verdediger te zijn/worden, fysiek sterk alleen meedogenloos worden. Denswil zou het eventueel ook wel kunnen, Moisander en Veltman schaar ik in het rijtje "lief".
0 0
Pauw
Ik hoop maar dat Joël deze hetze tegen hem kan omzetten in extra energie om het weer beter te doen. Hij krijgt overal de schuld van en wordt neergezet als toonbeeld van de teloorgang van het Nederlands voetbal, terwijl bijvoorbeeld Martins Indi (ook) echt fout op fout stapelt. Het lijkt een voortvloeisel van de afgunst tegen Ajax.
0 0
ibrahendriks
Bruma zelfde verhaal. Rekik idem dito. De Vrij is ook niet beter dan Veltman. Vlaar en Veltman past (uitgaand van Hiddinks selectiebeleid).
0 0
ABBA
Geef jij die selectie ff op z'n donder
0 0
vd.Vaart
Wil Ajax wat presteren in Europa, dan moeten we van de Hollandse school af..
0 0
Ajaxforever1985
Ik ben het er helemaal mee eens we hebben bijv bij Oranje met een ontzettende matige verdedigers, maar met een sterke 5-3-2 opstelling Argentinië als kleine kinderen van de bal afgehaald voorin. Ik zelf ben meer voorstander van een sterk middenveld zoals van Marwijk deed en 4 verdedigers, waarvan twee houthakkers. Daarbij ik vind wel lachwekkend worden dat we mensen opleiden voor een systeem en totaal niet kijken wat ze kunnen en uiteindelijk verkopen we de mensen die echt in het systeem passen en de allroundspelers die overal aardig spelen blijven. Toch doen we het Europees nog heel knap met vlagen!
0 0
AlexIbarra
Op het WK heeft Oranje in de knockout-fase alleen in de slotfase tegen Mexico kunnen scoren. En daar hadden we Super-Robben voorin staan.

Als je prijzen wilt pakken moet je vooral veel wedstrijden Winnen, met het hele seizoen 0-0 spelen en af en toe een overwinning schiet je niet veel op.
Daarnaast vond ik het voetbal ook niet om aan te zien.
0 0
Ajaxforever1985
Italie en duitsland wonnen elk eindtournooi op 1 doelpunt verschil in het verleden. Voetbal van Oranje was idd niet boeiend (ook niet in 2010), maar op de wedstrijd tegen Spanje na hebben we dit hele WK evenveel weggegeven als in 1 wedstrijd tegen Ijsland of zelfs Letland. Voetbal begint van achteruit en als dat goed staat moet je voorin goede aanvallers samenstellen, die op hun beste positie staan. Wij zetten middenvelders en centrumspitsen bij ajax op de vleugels en middenvelders als backs neer, dat kan gewoon echt niet. Ajax van 1995 had op iedere plek een speler, die alleen daar hoorde te spelen met name voorin. Daarbij speelden we met een nummer 10. Dit is totaal andere tactiek die we nu spelen!
0 0
vd.Vaart
Amen (!).
0 0
ck69
En hij heeft helaas helemaal gelijk
0 0
Maxwell_5
Wat betreft de afgelopen 4 jaar wel. Met betrekking tot de toekomst, zie ik het iets positiever in. Datgene waar men nu mee bezig is, is juist waar het aan ontbrak en de insteek is weer zoals het in de jaren '90 eraan toe ging. In dat project zaten ook een aantal jaar voordat het gewenste team er stond. Dus overwinteren in de CL of een CL finale? Why not?
0 0