'Ajax kan veel meer uit de eigen markt halen'

BvdPloeg, 21-10-2014 om 07:31, 9234 views, AD |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Econoom Pieter Nieuwenhuis vindt het opmerkelijk dat Ajax de afgelopen jaren zo is achtergebleven op financieel gebied. De club gokt op de eigen jeugdopleiding en stelt daarom veel regels aan het financiële transfer- en salarisbudget.

Daarmee snijdt Ajax zichzelf in de vingers, vindt Nieuwenhuis in het AD. 'Er is berekend dat Ajax, vooral dankzij de verkochte spelers, 100 miljoen euro op de bank heeft. Dat vermogen moet je in je elftal stoppen om hogerop te komen, maar dat doet Ajax niet. Mede door dat zuinige beleid, meer ingegeven door hoe onze ouders vroeger spaarden, haalt Ajax lang niet het niveau dat het zou moeten halen.'

En dus is Ajax niet meer groot in Europa, maar alleen in eigen land. 'Ajax laat het op heel veel fronten liggen, denkt bijvoorbeeld slechts aan topbedrijven voor sponsoring en neveninkomsten en niet aan het midden- en kleinbedrijf. De club kan veel meer uit de eigen markt halen. Niet lang geleden zat Ajax nog op het niveau van Leverkusen en AS Roma, maar ook die zijn inmiddels onbereikbaar.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Eric Ajax
Ik geloof nou niet meteen dat Leverkusen onbereikbaar is. En AS Roma ook niet trouwens.
0 0
paulurs
Wat zegt zoiets, econoom..? Dat je een diploma hebt om te doen alsof je verstand hebt van economie?

Meneer is zeker vergeten dat Ajax tot voorkort nog geleid werd door economen en het onder deze zelfde economen goed mis ging met de balans!

Het wordt tijd dat we economen los laten en meer gaan luisteren naar mensen met verstand van de maatschappij..
0 0
BvZ<3FdB
Dus een econoom die geen verstand van voetbal heeft kan dus wel vertellen dat een aankoop per definitie beter is dan eigen jeugd. Kut artikel, en een domme econoom.
0 0
RuudRuud
Dit is echt lekenpraat. Het geld dat destijds met de beursgang binnenkwam, is ook voor de helft in de selectie gestopt.....en daar is verdomd weinig uitgekomen
0 0
Matts
Zit wat in, maar wat me altijd opvalt bij personen die kritische kanttekeningen plaatsen bij het beleid van Ajax is dat ze zelf ook niet echt weten hoe het wel moet. "Ajax kan veel meer uit de eigen markt halen door de 100 miljoen die ze hebben te investeren"... Op welke manier dan? Met geld smijten, zoals een jaar of 6 geleden gedaan werd (Luque, El Hamdaoui, Sulejmani etc.) werkte ook niet en als dat misgaat is het risico veel groter dan nu. Ajax kan er alleen nog op vooruit gaan als clubs in Nederland aanzienlijk meer tv-geld gaan ontvangen of er eindelijk eens Financial Fairplay komt. Of je moet echt een keer een superlichting á la 1995 hebben en die bij elkaar kunnen houden.
0 0
De_Realist
El Hamdaoui werkte prima in het Ajax team, bij AZ scoorde hij aan de lopende band en ook bij Ajax had hij een prima gemiddelde (13 goals in 26 wedstrijden - dat hebben Siem en Sigthorsson niet gehaald hoor). Dus vind niet dat we hem als een miskoop kunnen bestempelen omdat zijn koppige karakter met het koppige karakter van Frank botste want het belangrijkste, goals maken, deed hij namelijk wel.
0 0
Van Reenen
Slim inkopen kan ook. Bijvoorbeeld Sinkgraven afgelopen transferperiode aankopen met optie om dit seizoen bij Heerenveen laten spelen. Als Ajax nu nog interesse heeft, vist men waarschijnlijk achter het net omdat grote buitenlandse clubs niet wakker liggen van de Albert Cuyp transferbedragen die Ajax voor spelers vraagt! Dus slim onderhandelen is ook een optie alleen zijn kleinere clubs er in!middels ook achter dat het verstandiger, lees financieel interessanter, is om hun spelers meteen naar het buitenland te laten gaan. En of die speler aan spelen toekomt interesseert die club niet, geld is geld.
0 0
Van Reenen
Dit is een juiste conclusie. In mijn tijd stelde de legendarische en onovertroffen erevoorzitter Jaap van Praag. Het kapitaal moet op het veld staan en niet alles op de Bank. Maar ja, toen stond Ajax nog niet genoteerd de Beurs? Maar had wel een beresterk elftal en die gloriejaren heb ik meegemaakt en daar ben ik nog steeds blij om.

0 0
MosesD
Klopt. En ook in de jaren 90 werd extra kwaliteit van buiten gehaald. Dat, in combinatie met je eigen talent en je hebt een goede mix. Maar dan moet je wel durven investeren!
0 0
ajaxmening
Ja in de jaren negentig alleen na die beruchte Bosman case is en zijn de verschillen in geld ontzettend gegroeid, dus dit is marketing gelul , uiteraard kan Ajax zich versterken en had Ajax die spits gewoon 6 miljoen moeten geven, voor de rest zijn er geen spelers van boven de 8 miljoen over te halen naar Nederland te komen, dus domme inschatting foutje van Pietertje.
0 0
MosesD
Er zijn beslist spelers van kwaliteit naar Ajax te halen. Alleen dan moet je wel goed scouten en laat dat nou net iets zijn wat bij Ajax een drama is. Of je moet tijdig een aankoop doen, voordat ie zogenaamd onbetaalbaar is. Ook hierin blinkt Ajax niet uit.
0 0
ChristianoRonal
Diezelde houding heeft Ajax bijna failliet gemaakt. Klinkt fantastisch natuurlijk, het kapitaal op het veld. Maar dan moet dat kapitaal wel presteren, en die garantie heb je gewoon niet.En daar zit je dan, met je Luque en Sulejmani op de bank en niet op het veld.
0 0
Melvin01
Ajax heeft al onnodig veel geld uit gegeven aan dure spelers. Daar hebben ze niks mee bereikt. Suljemani bv. Heeft Veel gekost maar niks opgeleverd. Ajax wilde ver gaan voor eto'o en v. Ginkel maar wilde niet komen. Miss moet je wel gokken op een aankoop als Mokotjo, maar als Blind niet vertrekt zit te wel te koekeloeren. Ik denk dat als Ajax overtuigd is ècht wel ver wil gaan. 7.5 miljoen wilde ze uitgeven aan v. Ginkel vraag me niet hoever je voor eto'o wilde gaan. Met zulke bedragen moet je ècht overtuigd zijn. Onze competitie is al jaren van een slecht niveau en trekken weinig topspelers aan. Snap ik. Kijk naar het salaris, de stadions welke gevuld zijn, in Europa stellen we echt geen fuck voor. Alleen Ajax ligt redelijk in de markt, maar dan alleen voor goeie talenten. En dan nog is het de vraag of ze niet voor andere top clubs gaan. De Nederlandse competitie kan bijna niks bijzonders meer bieden aan spelers. Zolang psv, Feijenoord, Twente, Az enzo niets laten zien in Europa trekt het niet aan. Alleen Ajax laat zich redelijk op de kaart zien. Ajax moet het hebben van talenten ontwikkeling en kansen geven (uitzonderlijk zijn in hele jonge talenten elftal in de CL spelen waardoor andere respect hebben). We zakken steeds verder weg. En dat is ook een beetje de schuld van de fifa aangezien iedereen in het rood mag staan en geld mag uitgeven en wij in Nederland iedereen in schaal 2 zetten omdat we een klein eigen vermogen hebben. We moeten hopen dat Ajax grote talenten kunnen opleiden of binnenhalen zoals een Fischer, Eriksen, Muric etc etc en sporadisch hopen dat we een fantastische lichting hebben waardoor we kunnen overwinteren.

Ajax is de enige club in Nederland die hier al druk mee doende is, maar zolang de fifa bang is moeten wij het hebben van onze werkwijze.
0 0
Leprechaun
Schoenmaker blijf bij je leest.
0 0
ibrahendriks
De gokmarkt ligt nu open, maar willen we er een van als shirtsponsor? Wat andere hoofdsponsors betreft: ik ben daarin niet thuis, wie niet, wie wel, hoeveel..
0 0
MosesD
Goed gezien. Natuurlijk mooi om op grote A-merken te focussen, maar er zijn ook kleinere bedrijven interessant. Daar zit nog groei. En ja, meer ev dan je omzet is ook niet nodig. Dat betekent niet dat je maar geld moet uitgeven, maar een deel van je kapitaal moet wel op het veld staan. Daarmee wordt het voetbal beter, maar verdien je uiteindelijk ook meer geld. De overdreven zuinigheid, daar wordt een elftal en dus een club niet beter van.
0 0
Daneman
Heeft ie helemaal gelijk in. Alhoewel de resultaten in de CL niet tegenvallen. Er komt denk ik snel een tijd aan dat ajax kopje onder gaat vanwege het gebrek aan leeftijd en ervaring op het veld. Met het verlies aan allerlei inkomsten op de koop toe. Dan had ajax volgens mij toch beter echte kanjers kunnen halen voor de sleutel positie. Stel dat Moisander tegenvalt, dan heb je te veel onervaren jongens rondlopen voor in de achterhoede en het middenveld. Desnoods was er een kanjer gehaald als laatste man. Voor als Moisander door de ondergrens zakt.

Als PSV niet wegzakt, en kampioen wordt. Ligt dat toch mede aan gebrek aan ervaring en een gebrek aan "ballen".
0 0
ibrahendriks
Spelers die willen komen zijn wellicht uit de categorie Propper, Sinkgraven, Anita (bij een langdurig contract). Waarbij Vitesse misschien wel tien miljoen vraagt...
0 0
Nummer12
Wel zo prettig : wordt tijd om die nieuwe hoofdsponsor bekend te maken ....
0 0
DannTheDon020
Op het niveau As Roma en Leverkusen yeah right daarom speel je gelijk tegen Paris Saint Germain
0 0
zuidzuid
Ik denk dat hij bedoelt qua inkomsten. Dat het (financieel) slecht gaat met Roma zegt die onderzoeker er niet bij...Leverkusen is een ander verhaal. Die investeren slim en hebben een goede trainer(RB Salzburg vorig jaar).
0 0
Ewald
Zwolle wint ook van Ajax, maar staan nog lang niet gelijk aan ons, dus dat is een vergelijking van niks van je.

Tha leuk stukje, maar moeten we dan weer terug naar de vd Boog tijd? Bakken geld voor spelers en 0 redement.
0 0
robertomalone
Kap nou eens met het als een debiel reproduceren van artikelen uit het AD. Een fucking econoom, lees geen ruk verstand van voetbal, komt met zijn mening en prompt zwaait AS de rode lap weer. Weer een startpunt voor de hier al 100 keer gevoerde discussie.
0 0