Column: Het vertrek van Huntelaar

AFCArnemuiden, 06-12-2008 om 16:36, 1018 views, AD Sportwereld |

Koop nu jouw wedstrijdsjaal voor de halve finale van de Champions League tegen Tottenham!

Het onderschatte verdriet van het vertrek van Huntelaar
Of El Cazador zal slagen bij Real Madrid? Tja. Gezakt voor zijn eindexamens bij PSV en De Graafschap, maar met twee vingers in de neus geslaagd op de voetbalschool van AGOVV, alsmede cum laude afgestudeerd op de academie Heerenveen én de universiteit Ajax.

Die uitersten duiden op grilligheid maar ook op wilskracht. Huntelaar lijkt veel op de man die hij moet opvolgen (of is het vervangen? Nee, Ruud komt terug). Van Nistelrooy is ook geen sieraad. Met hem deelt 'Klaas' een chronisch gebrek aan elegantie en esthetiek. Op de schaal van Van Basten scoren ze in dat opzicht laag. Zwoegers zijn het, klûners. Als Huntelaar eens slecht speelt noemen ze hem meteen spottend Stuntelaar. Maar waarom moet de spits Van Basten de maat zijn? Een spits beoordeel je op zijn goals. De wijze waarop deze gemaakt worden is een bijkomstigheid.

Huntelaar zal wel slagen. Als hij goed let op de steekpass van Van der Vaart of Guti dan komt het goed. Real speelt lekker aanvallend, het elftal creëert kansen bij de vleet en 'Klaas' scoort altijd en overal. Maar ik wil het accent in dit stukje leggen op het onderschatte verdriet dat wordt aangericht met zijn abrupte vertrek.

Bij Ajax zijn ze zó opgelucht. Want Huntelaar wilde zijn contract dat nog maar anderhalf jaar doorliep niet verlengen. Bijna dertig miljoen beuren, is het niet geweldig? Raad van bestuur, directie, aandeelhouders, zelfs de trainer – iedereen heeft het maar over de winst. We wisten al dat voetbal geen spel is maar een industrie. Maar het verlies, uitgedrukt in doelpunten en vooral emotie, wordt zelden benoemd.

Op internet wordt flink gerouwd. Mij bereiken ook mails van supporters. R. Rook schrijft dat hij Huntelaar zijn transfer best gunt maar 'je kunt het naïef noemen, ik dacht echt dat hij, nota bene met de aanvoerdersband om, het seizoen zou afmaken en Ajax kampioen wilde maken.'

En wat te denken van Maan, de dochter van mijn collega Marcel Goedhart. Over haar schrijft hij: 'Zelden mijn dochter zo hard horen huilen. Ze staat nu boven onder de douche. Te schreeuwen, te schelden, te schoppen, te krijsen. Hadden we vanavond net zo lekker getraind, komt Philip Freriks ineens met breaking news: The Hunter naar Real Madrid. Verdomme.'

Vader Goedhart zelf (hij heeft een schattig boekje geschreven, getiteld: 'Mijn dochter zit op voetbal') overziet natuurlijk dat de geschiedenis zich altijd herhaalt. Hij denkt terug aan Johan Cruijff die Ajax in 1973 de rug toekeerde. Als kleine jongen vond hij JC een 'vuile verrader', maar hij had wel zeven jaar van hem kunnen genieten. Zijn dochter Maan maakte Huntelaar slechts drie jaar mee. Een titel werd niet gewonnen, mede omdat Ajax Sneijder plots verkocht aan Real.

Hoeveel is een plaats in de Champions League waard? Zeker vijftien miljoen. Had Ajax Huntelaar dan niet beter in mei voor tien miljoen minder van de hand kunnen doen, na het behaalde kampioenschap? Ach, laat ook maar. Nu doe ik zelf ook al mee aan het grote rekenen. Waar het om gaat is dat die hartstikke goeie Nederlandse spits Huntelaar met zijn heerlijk eigenwijze hoofd en afgemeten zinnetjes, de voetballer die godzijdank nooit op roze voetbalschoenen zal lopen, die in de spelersbus vogels spot en trouw Hard gras leest, dat die voorgoed verdwenen is.

Zelf heb ik buikpijn van mijn jonge favorietje Kevin Strootman, de 18-jarige middenvelder bij Sparta. Zondag jl. uitblinker tegen koploper NAC. Deze rasvoetballer - mijn hemelende vadertjelief zag hem gelukkig nog in de A1 voetballen - heeft amper een langdurig contract getekend bij mijn club of AZ wil hem kopen.

Je hebt je net gehecht aan de voetballer van je dromen of het gaat mis. Als Real 'm niet koopt, doet Ajax het of anders FC Groningen. Je moet je behelpen met de mindere goden en alleen van de kneuzen weet je zeker dat ze niet naar Real, Ajax of FC Groningen gaan. Als je last hebt van verlatingangst kun je beter geen clubsupporter zijn. Ik wens Maan (en alle anderen) sterkte met het verlies van haar 'Klaas'.
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Devinho18
IbisevicxD
0 0
suarezfan1
'je kunt het naïef noemen, ik dacht echt dat hij, nota bene met de aanvoerdersband om, het seizoen zou afmaken en Ajax kampioen wilde maken.'
0 0
Edelachtbare
Is het nou écht de bedoeling dat we het iedere keer over mogelijke opvolgers gaan hebben, als er iets over Huntelaar wordt geschreven?
Wat is het nut?
0 0
RobertoStrife
Wat je beter kan vragen, is of het nuttig is dat er elke 5 minuten weer een verhaal over Hunt komt!
0 0
Devinho18
opvolger: Savidan,Crespo,Podolski of Ari
0 0
aissati
wie is savidan??
0 0