Jeugdopleiding Ajax nu in teken van 'mindgames'

BartVeenstra, 13-01-2021 om 12:15, 4949 views, Ajax Life Magazine |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

De jeugdspelers van Ajax worden ten tijde van de coronacrisis mentaal getraind. De talenten worden geprikkeld om zo hun prestatiegedrag te analyseren, zo valt te lezen in het Ajax Life Magazine. Het spelen van wedstrijden zit er vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus voorlopig niet in en zodoende probeert Ajax het over een andere boeg.

In samenwerking met een externe partij brengt Ajax het gedrag van zijn jeugdspelers in kaart. Trainers proberen daarbij ook bepaalde emoties te beïnvloeden. Ajax O17-trainer Yuri Rose vertelt erover: 'Het is niet zo dat we bepaalde emoties bij die jongens willen uitschakelen. Die emotie is juist vaak een kracht, die hebben ze nodig om te presteren. Maar soms kan een uiting van die emotie een speler belemmeren. Teleurgesteld zijn is bijvoorbeeld niet erg, maar als je daardoor bij de pakken neer gaat zitten, stagneert je ontwikkeling.'

Bij Ajax hebben de spelers uit de midden- en bovenbouw een persoonlijkheidstest ondergaan. Op basis van die testen weten trainers beter hoe zij een speler het beste kunnen benaderen. De trainers van Ajax brengen spelers vervolgens in onvoorspelbare situaties. Daarmee worden bepaalde emoties uitgelokt. 'Het gaat om kleine stressimpulsen', zegt Rose, die een voorbeeld geeft. 'Veel van mijn spelers trainen geregeld met Onder 18 mee, bij John Heitinga. We kunnen dan zeggen: die ene speler die het goed heeft gedaan bij Onder 17 schuiven we juist deze week niet door en anderen wel. Dat is voor die jongen dan een teleurstelling. Dan kijken we hoe hij die week traint. Haalt hij zijn niveau of loopt hij de kantjes er een beetje vanaf? In dat laatste geval gaan we bedenken hoe we hem het beste kunnen benaderen. Daar praten we als trainers onderling over, maar ook met de experts van buiten de club.'

Ontwikkeling leiderschapskwaliteiten

Hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali geeft enkele andere voorbeelden. Hij heeft het over het spelers op een andere positie zetten of het veranderen van de samenwerking binnen een linie. 'In de bovenbouw kunnen we ook een introverte speler bewust in een situatie zetten om zijn leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen, bijvoorbeeld door hem juist een elftal lager te zetten, waardoor hij het voortouw moet nemen.'

Rose merkt verder op dat spelers bij hem aangeven dat ze best tegen een kritisch gesprek kunnen. Op het moment dat de jeugdtrainer zo'n gesprek voert, blijkt uit de reactie van die spelers dat ze het toch lastig vinden. Rose denkt vervolgens na over een aanpak. 'Veel van deze jongens zijn niet eerder in stressvolle situaties gebracht. Alles ging van een leien dakje. Ze weten zelf dus niet precies hoe ze daarop reageren. Dat maakt het interessant.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Lazell
Er zijn veel spelers die het niet redden ondanks dat ze geweldig kunnen voetballen. Dat moet dan wel iets mentaals zijn. Goed om te lezen dat hier aandacht aan wordt besteed. Dat een speler niet goed genoeg is, zou de enige reden mogen zijn dat een speler het niet redt bji Ajax.
0 0
trodat4030
Aandacht besteden prima en sturen waar het kan, maar je moet niet van een speler eisen dat hij het alleen om zijn voetbalkwaliteiten niet redt. Als een speler zich heel anders moet voordoen dan hoe zijn persoonlijkheid is om het te redden, moet je dat echt van hem eisen? Ik vind van niet, je moet ook iemand in zijn waarde laten. Een introverte speler 'dwingen' extravert(er) te zijn, kan ook weer zo zn problemen veroorzaken. Een paar maanden geleden hadden enkele spelers het over depressies, dat zou zomaar een voortvloeisel kunnen zijn daarvan. Wil je dat de spelers aandoen?

Dus die laatste zin vind ik gewoon onzin, als een speler niet de persoonlijkheid heeft om het te redden als prof, moet je hem dan niet gewoon laten gaan? Je kunt het licht aansturen en wellicht wat trainen, maar je kan niet zomaar een persoonlijkheid van een speler veranderen en denken dat hij daar gelukkig van wordt.
1 -1
geDaante
Het moet sowieso niet doorslaan in van 'dienende' of creatieve types, leiders in het veld te willen maken. Creatieve spelers spelen vaak meer op creativiteit, en zijn zonder bal meer bezig die bal zien te krijgen, en te bedenken wat er mee te doen. Zijn meer gericht op hun eigen spel en creëren. Echte leidertypes zie je in het veld vaak wat meer achterin spelen, de wat meer degelijke types, die meer met het team bezig zijn.

En die rolverdeling mag er ook best zijn, is vrij logisch.

Ik erger me alleen wel altijd als een speler denkt alle tijd te hebben, met de bal wandelt, en dan de bal ontfutseld wordt door een tegenstander in de rug. Dan erger ik me aan die speler, maar vraag me dan ook had af waarom hij niet even gecoacht werd door een medespeler.
1 0
geDaante
Ik snap je punt, maar ik vind het in deze niet echt van toepassing.

Ik ben zelf introvert, en coachte ook nauwelijks tot niet in het veld. Dit is wel een gemis, voor het team. Ik ben vooral bezig met mijn eigen taken, en andermans taken indien zij verzaken. In die zin wel heel verantwoordelijk voor het team. Ik werd altijd Jantje Wouters genoemd in de jeugd ;).

Maar wél meer gaan coachen, zou het team helpen, en het is gewoon een kwestie van doen, er bewust van zijn dat aansturen je teamgenoten en je team helpt. Introvertheid kan ook deels veroorzaakt worden of verward worden met verlegenheid, en dat proberen te verminderen kan geen kwaad denk ik. Verlegenheid komt toch vaak voort vanuit onzekerheid, en daar is ook niks mis mee, maar zou een tijdelijk iets moeten zijn. Uiteindelijk zou ook een introvert in 'zijn kracht moeten komen te staan'.

Maar meer gaan coachen, daar hoef je je in mijn ogen je persoonlijkheid niet voor aan te passen, er wordt niet van je gevraagd in je verdere (sociale) leven ook extraverter te zijn, zoals dat vaak wel van je gevraagd wordt in het (basis)onderwijs. Dat vind ik wel heel slecht.
Alsof introvert zijn ook slecht of minder is. Introverten hebben hun gedeelde minpunten maar ook flinke pluspunten, en extraverten net zo. Het scheelt dat ik persoonlijk over het algemeen meer heb met introverten ;), al kan ik in day-to-day life makkelijker overweg met extraverten, daar zij voor de input en initiatief zorgen, waarop ik dan als luisterend en beschouwend type kan reageren, als ik dat wil.
2 0
Ozymandias
Het gaat er ook niet om dat iemand een introvert is. Het gaat erom hoe zich dat vertaald op het veld. Als iemand doordat hij een introvert is zijn teamgenoten niet positioneel aanstuurt en niet een bal durft op te eisen zal zijn introversie hem een mindere voetballer maken. Alleen hoeft een introvert helemaal niet iemand te zijn die zijn teamgenoten niet positioneel aanstuurt en niet een bal durft op te eisen. Ajax probeert niet van introverte persoonlijkheden extroverte persoonlijkheden te maken. Ze proberen alleen de ontwikkeling van bepaalde kwaliteiten (die extroverte persoonlijkheden over het algemeen sneller/gemakkelijker ontwikkelen) bij introverte persoonlijkheden te prikkelen.
0 0
trooop
Uiteraard eens met de strekking. Zo'n aanpak werkt absoluut niet voor iedereen. Maar het lijkt me in deze tijd tegelijk juist weer belangrijk om vooral ook te blijven bedenken dat enige disciplinering van aspecten waar je op korte termijn misschien ongelukkig van wordt, kan leiden tot groter, onvoorzien geluk op iets langere termijn.

De huidige neiging om kinderen en jongeren tegen alles te beschermen, alles leuk en fijn te laten zijn, creëert hele hordes verwende huilebalken. De tijd van keihard zijn, autoritair en ongevoelig, die is gelukkig wel zo'n beetje voorbij, maar doorslaan naar de andere kant zorgt weer voor hele andere problemen. Zowel in het veld als in de maatschappij.
1 0
geDaante
Ja, dat zie je helaas altijd, zo'n extreme tegenreactie. Je zou denken dat na beide extremen toegepast te hebben, er straks een generatie komt die zich bewust wordt van de slappe aanpak en diens gevolgen, en de huidige aanpak wat strenger maakt, om dan op het juiste, gebalanceerde punt te komen. Een goede balans tussen empathie en discipline.

Althans, dat hoop ik meer ;).
0 0
trooop
Het 'juiste' punt betekent voor iedereen waarschijnlijk net wat anders, maar ik denk inderdaad ook dat de mensheid langzaam maar zeker, met horten en stoten, uiteindelijk vanzelf zo'n beetje die richting op beweegt.
0 0
geDaante
Ja net als een individu op micro-niveau, geloof ik dat de wereld op macro niveau moet vallen en opstaan, en zo wijzer worden. En de grootste stappen in bewustwording worden veelal gezet tijdens en/of na crises.

Crises kunnen dan ook vaak juist wel gezien worden als zegeningen, ookal kunnen ze veel kosten en met veel negativiteit gepaard gaan.
0 0
trooop
Zo is het. Dat Ajax uiteindelijk uitkwam bij martin jol was zo bezien dan ook gewoon een noodzakelijk kwaad.
0 0
Lazell
Dat staat er niet, ze proberen introverte spelers meer leiderschap te laten nemen. Introverte mensen kunnen prima leiders zijn kan ik je uit eigen ervaring vertellen. Ze kijken naar wat een speler nodig heeft, in dit geval lieten ze een introverte speler juist lager spelen omdat dat beter bij hem past en een andere spelers schuiven ze door.

Zag laatst een stukje over een Twente speler die onder de druk door ging toen ze degradeerden en is gaan studeren. Daar moet je ze inderdaad vrij in laten. Hij gaf ook aan dat als hij er toen goed met iemand over kon praten hij misschien helemaal niet gestopt was met voetballen. Zulke gevallen, maar ook zoals jij zegt depressies, zijn juist een voortvloeisel uit NIET afstemmen op wat het best bij de persoonlijkheid van een speler past. De ene speler heeft faalangst, die behandel je op een andere manier dan een speler die uit luiheid het niet lijkt te gaan redden. Aandacht geven aan het mentale aspect zal depressies, etc. voorkomen. Zeker als ze in zee gaan met allerlei professionals op dat gebied.
1 0
Ozymandias
Inderdaad, ik kan mijzelf ook als voorbeeld gebruiken. Ik haat het begrip "Alpha" maar for lack of a better word zal ik het hier maar toch gebruiken. Ik ben opgegroeid met twee ouders met zeer grote persoonlijkheden en daardoor had ik als kind geen Alpha eigenschappen ontwikkeld. Pas toen ik op achttien jarige leeftijd het huis van mijn ouders verliet en naar een ander land verhuiste ben ik meer uit mijn schulp gekropen en ben ik ook veel extroverter geworden. Een talent terugzetten naar (of houden bij) een lager elftal heeft mogelijk een vergelijkbaar effect op sommige talenten.
0 0
geDaante
Ja precies, dat is een mooie analogie. Jij werd ook niet per se gedwongen extraverter te worden, maar je koos ervoor, bewust of onbewust, omdat het je zou helpen contact te leggen in een vreemde omgeving, en misschien dat op jezelf staan ook het vertrouwen gaf dat nodig was om uit die schulp te kruipen.

Maar good for you.
0 0
Ozymandias
Precies, voordat ik verhuiste werd de ontwikkeling van dat aspect van mijn ontwikkeling niet geprikkeld maar toen ik in het buitenland ging wonen wel.

Ik zou me bijvoorbeeld goed kunnen voorstellen dat als een talent naast een talent als De Ligt staat de ontwikkeling van zijn leiderschapskwaliteiten niet worden geprikkeld. Zeker als dat talent een introvert is.
0 0
geDaante
Ja, zo zie je maar hoe afhankelijk je bent als mens in wat voor omstandigheden je opgroeit, en de situaties en ontwikkelingen die zich daarin voordoen. Voor hetzelfde geldt was je tot je 28e bij je pa en ma blijven wonen, of niet naar het buitenland, maar naar de Universiteit het dichtst in de buurt. Dat laatste had ook wel een bepaalde ontwikkeling in je op gang gezet, maar niet zó diep als door naar het buitenland te gaan, naar een vreemd land, ander type mensen, etc.

Maar je hebt er zelf voor gezorgd, door zo moedig te zijn vanuit jouw veilige situatie, jouw comfort zone, het vreemde en 'onveilige' op te zoeken.

Dat zou ik mij ook heel goed voor kunnen stellen, lijkt me ook logisch. Die ander doet het wel. Ookal zou dat talent het een beetje willen ontwikkelen, De LIgt zou hem toch steeds voor zijn en overstemmen ;).
1 0
Lazell
Is een vervelende situatie, maar wel een mooi voorbeeld inderdaad. Mensen kunnen opgedeeld worden in psychologische profielen. Google bijvoorbeeld eens op afbeeldingen van profile dynamics. Dat is nooit zwart-wit. Iemand is bijvoorbeeld 75% profiel A, 15% profiel B en 10% profiel C. Het is geen abstracte wiskunde bijvoorbeeld.

Door zo'n test te maken kun je zien welke eigenschappen iemand ongeveer heeft. Dus ook in welke vlakken iemand zou kunnen uitblinken of juist wat iemand zijn valkuilen zijn. Ik denk als dat op jonge leeftijd in kaart gebracht wordt, men zich veel meer bewust is wat voor type persoon die is en uiteindelijk veel meer tot bloei komt omdat hij weet waar hij goed in is. Dat had waarschijnlijk in jouw geval (en mijn ook, zie hieronder) een positieve bijdrage gehad aan jouw ontwikkeling als persoon en uiteindelijk je geluk.
0 0
Ozymandias
"Is een vervelende situatie, maar wel een mooi voorbeeld inderdaad."

Even voor de duidelijkheid, ik heb dat als kind nooit als vervelend ervaren. Het was geen probleem alleen merkte ik pas toen ik het huis uitging dat ik andere aspecten van mijn persoonlijkheid ging ontwikkelen.
0 0
geDaante
Zeker, maar niet alleen meer tot bloei, het kan ook voorkomen dat iemand verpietert. Hoeveel mensen wel niet baat moeten hebben gehad bij meer inzicht in zichzelf, en het beter kunnen plaatsen van karaktertrekken en denkwijzen, die je tegenwerken, maar waarvan je dat niet zo in de gaten hebt, of daar totaal verkeerd mee omgaat, waardoor het je naar beneden haalt.

Enneagrammen zijn trouwens net zoiets, en iedereen die ik ken die die van hen doornemen, herkennen zichzelf er vrijwel volledig in. Ik ben daarin een nummer 9. Maar moet zeggen dat ik van andere nummers ook veel herken. Misschien wat breed in elkaar gezet ;).
0 0
AFCA.
Is sowieso een dingetje in de maatschappij tegenwoordig. Je moet extravert zijn en overal wat van vinden. Het "aan jezelf werken" en "jezelf veranderen" wordt, vooral bij onzekere personen, echt de strot door de strot gedrukt.

Mensen gaan zich heel anders voordoen omdat ze denken dat dit moet van de maatschappij. Als je iedereen gewoon zichzelf laat zijn en jezelf te accepteren (en anderen moeten je ook accepteren) bereik je veel en veel meer.

Dat dit bij de erg jonge jeugd al te sprake komt vind ik bizar. Laat die jongens lekker zichzelf zijn en voetballen. In plaats van een gemaakt iemand.
0 0
Lazell
Ik ben zelf een gigantische introvert. Heb toentertijd uit onzekerheid een boek gelezen "Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking".

Moraal van het verhaal is dat introvert zijn anders is, maar niet slechter. Bijvoorbeeld in de huidige maatschappij wordt men slimmer, mooier en beter geacht als men spontaan is en goed kan praten (is onderzoek naar gedaan). In veel banen is dit ook een heel handige eigenschap, zoals sales bijvoorbeeld. Door jezelf te kennen (persoonlijkheidstesten Ajax) en de kwaliteiten die bij introvert gedrag horen in kaart te brengen, kun je iets worden wat anderen nooit zouden kunnen. Veel psychologen zullen bijv. ook introvert zijn omdat ze veel beter kunnen luisteren.

Als je geen aandacht zou besteden aan verschillende type karakters en voor iedereen dezelfde aanpak zou hanteren, zou die persoon juist het idee krijgen dat er iets mis met hem. Daar andacht aan besteden, zorgt ervoor dat degene niet een standaard probeert waar te maken waaraan hij nooit zal voldoen. Maar tevreden kan zijn met de dingen waar hij wél goed in is.
0 0
geDaante
Precies, de eeuwige struggle van de introvert, tot een bepaald moment ;).

Het is inderdaad maar net wat je wordt wijsgemaakt. In de huidige maatschappij wordt de introvert bijna als gehandicapt beschouwd. Binnen inheemse stammen en in vroegere tijden werd de introvert mogelijk juist gezien als de wijze sjamaan, de oude wijze leider, en de extravert als een soort joker of nar ;), of de jonge oorlogsleider.

Ik ben zelf ook introvert, was daarbij ook echt een eenling en ook nog eens de enige linkshandige in mijn hele omgeving. En ik had inhoudelijk weinig met mijn leeftijdsgenootjes, ondanks toch wel heel populair te zijn. Ofwel, een soort van alien in deze wereld. Gelukkig ben ik net opgegroeid in een tijd dat linkshandigheid niet meer als soort van handicap werd gezien. Voor mij waren er al linkshandige scharen, en kon ik gewoon calligraferen van rechts naar links ;).

Wat ik als kind en tiener als mijn zwakte zag (stil zijn, niet meedoen met de rest, anoniem lopen zijn, eigen diepe gevoels- en gedachtenwereld), was juist een kracht, wist ik later. Ik leek niet sociaal, maar het is maar wat je onder sociaal verstaat. Is dat gewoon veel praten en geluid maken, contact leggen en jezelf laten horen en zien, of is dat werkelijk luisteren naar wat anderen zeggen, oog hebben voor anderen en alles wat om je heen gebeurt, diep over dingen nadenken, en relatief weinig vanuit ego denken en handelen? In die zin was ik juist heel erg sociaal.

En dat is ook wat ik persoonlijk veel belangrijker vindt, die laatste uitleg van sociaal zijn. Dat makkelijk en veel kunnen praten, jezelf laten horen, contact maken en dergelijke, heeft uiteraard ook zijn goede kanten, maar kan in het extremere geval ook leiden tot maar wat van je af roepen en praten, en geeneens meer oog hebben voor de ontvanger. Hoeveel mensen praten wel niet tegen je aan, terwijl het ze niet uitmaakt wie je bent? Als er maar een luisterend oor is om het aan te horen. Of mensen die altijd de show willen stelen, in het middelpunt van de aandacht willen staan? Dat is dan weer wat egoïstisch, met weinig oog voor de ander.

Zoals met vrijwel alles, is het denk ik zaak een beetje balans te zoeken en te vinden. Een extreme extravert kan heel irritant en egoïstisch zijn, narcistisch misschien wel. Een extreme introvert, heeft er vooral zichzelf mee, of kan er zichzelf vooral mee hebben, afhankelijk van hoe je in het leven wil staan. Maar kan voor anderen ook weer wat irritant zijn, door zich niet uit te spreken, misschien passief te zijn, etc.

Ik kan bijvoorbeeld heel goed alleen zijn, en er alleen een tijdje op uit trekken, maar een vuurtoren op een onbewoond eilandje in de wadden jarenlang bijhouden en op die manier alleen zijn, is niks voor mij, dan ben je echt een type kluizenaar, wat ook oké is.

Zolang het voor jezelf werkt, en je er vrede mee hebt, het je voor je gevoel niet belemmert, is het goed denk ik.
0 0
trooop
Om het verschil tussen het ene en het andere sociaal aan te duiden maakte jan blokker altijd het onderscheid tussen sociaal en sociabel. Hoewel dat geloof ik nooit breed is opgepikt, heeft het wmb niets van z'n geldigheid verloren. Kan je een hoop uitleg schelen in de toekomst ;)
0 0
geDaante
Haha thanks! Zal het eens opzoeken.
0 0
Ozymandias
Het is (zeker voor een club als Ajax) van groot belang dat alle spelers elkaar positioneel aansturen. Als een talent dat niet doet moet Ajax zijn ontwikkeling op dat aspect prikkelen. Ze hoeven verder geen extroverte persoonlijkheid te ontwikkelen maar moeten wel leren dat ze zich op het veld laten horen.
0 0
Ozymandias
"Een paar maanden geleden hadden enkele spelers het over depressies, dat zou zomaar een voortvloeisel kunnen zijn daarvan. Wil je dat de spelers aandoen?"

Heb je enige reden om daadwerkelijk te geloven dat het een voortvloeisel daarvan is? Het lijkt mij namelijk nogal een stretch. De veel logischere verklaring lijkt me dat ze het (net als mijn nichtjes en veel van hun vrienden) mentaal gewoon enorm zwaar hebben door het Coronavirus.

Trouwens is het terugzetten van een introverte speler naar een lager niveau niet nieuw. Bergkamp werd door Cruijff en Bruins Slot (toen hoofd jeugdopleiding) ooit van de A1 naar de A2 (of was het de B1?) teruggezet omdat ze vonden dat Bergkamp niet voldoende de leiding over het spel nam.
0 0
AFCA.
Hij zegt ook "zomaar". En ik geef hem daar wel gelijk in. Als iemand anders over jou beslist dat je meer van jezelf moet laten horen en je je persoonlijkheid maar moet veranderen dan zou ik daar ook zeker niet gelukkig van worden. Al helemaal niet omdat het zo in strijd is met wie je bent en waar je je prettig bij voelt.
0 0
Ozymandias
Natuurlijk, heel veel zou "zomaar" waar kunnen zijn maar zonder enige daadwerkelijke informatie over wat het geval is lijkt het me onzinnig om elke mogelijkheid op te noemen. Ooit van occam's razor gehoord?
0 0