Grote verschillen in transferinkomsten Ajax en de rest

BartVeenstra, 13-01-2021 om 10:45, 16230 views, Voetbal International |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

De transferinkomsten in de afgelopen tien jaar spreken enorm in het voordeel van Ajax. De verschillen in deze inkomsten tussen Ajax en de overige clubs in de Eredivisie zijn gigantisch, zo blijkt uit onderzoek van Voetbal International.

Tussen 2010 en 2020 verkocht Ajax voor in totaal 399,6 miljoen aan spelers. Daarbij zaten ook meerdere spelers die de Amsterdamse club voor meer dan twintig miljoen euro verkocht. PSV volgt op plek twee, al hebben de Eindhovenaren ongeveer de helft minder dan Ajax vergaard: 190,8 miljoen euro. AZ volgt op plek drie met 137 miljoen euro aan transferinkomsten in de afgelopen tien jaar.

Opvallend is verder de vijfde plaats voor Feyenoord. De Rotterdammers verdienden in de afgelopen tien jaar 'slechts' 81,4 miljoen euro aan transfers. sc Heerenveen verdiende met 84,7 miljoen euro meer dan Feyenoord. Omdat niet alle cijfers bekend zijn, zijn Vitesse en FC Utrecht niet meegenomen in de tabel van Voetbal International.

Transferresultaat ook in voordeel Ajax

Ook wat betreft het transferresultaat is Ajax koploper. De Amsterdamse club staat 178.636.000 euro in de plus. AZ volgt op plek twee met 79.998.000 euro, terwijl sc Heerenveen volgt op plek drie met 50.518.000. Vitesse staat vierde met 31.935.000, waarna PSV op plek vijf volgt met 26.385.000. Feyenoord staat zevende en dat doet de club met een negatief resultaat van 6.547.000 euro.

Verwacht jij dat Ajax met 1-3 wint op bezoek bij FC Twente? Zet dan in en krijg 8,75 keer je inzet terug!

Tot en met 13 januari: 40% korting en gratis bedrukking op thuis- en uitshirt van Ajax!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MrPink
Ik wist het slecht ging met die kakkies maar 6 miljoen, whaha.
0 0
OviMivO
Dus van Vitesse zijn geen cijfers bekend over hoeveel ze hebben verkocht in 10jr, maar je kan wel zeggen hoeveel de balans was na 10jr?

Bijzonder..
0 0
Ansjo
Logisch. De Ligt, Ziyech, F de Jong doen het allemaal uitstekend in het buitenland. De spelers die zijn mislukt daarvan vond iedereen hier in Nederland van tevoren al dat het de verkeerde stap was naar de verkeerde club. Bij Klaassen naar Everton, Kluivert naar Roma, Donny naar United.

Veel spelers blijven overeind staan in de Champions League, Ajax heeft een geweldige naam qua opleiden. Dat spelers van Feyenoord en AZ veel minder opleveren is ook gewoon logisch. Feyenoord heeft geen talentvolle spelers meer en bij AZ hebben ze hoogmoedswaanzin gekregen en mislukken de meeste spelers van in het buitenland of zelfs de binnenlandse stap naar de top 3.

Maar PSV heeft ook een paar goudmijntjes hoor met Gakpo, Ihattaren, Malen. Die gaan echt niet voor een appel en een ei weg. Hendrix gaat voor 7 ton weg maar dat is hij ook waard. Heeft niets extra's, geen fysiek. Gewoon een saaie middelmatige verdediger.
0 0
Redrum
Vraag me wel af welke investeerder er in gaat stappen bij Feyenoord als ze deze cijfers zien. Je kan zo'n club toch niet je centen toevertrouwen en dan verwachten dat ze even winst voor je gaan maken?
0 0
MrPink
Je kan je geld als investeerder net zo goed in een bodemloze put flikkeren.
0 0
Peteronline
heerlijk die bedragen van Feijenoord....eigenlijk wel zielig ...en die willen zich met Ajax meten?
1 0
Hollister
Maar wacht,.... met een stadion van 444 miljoen gaat het vast wel weer beter en haken ze binnen een jaar weer aan hoor... want ze zijn uiteindelijk de grootste Nederlandse club met de meeste supporters en beste bekend in de wereld.
2 0
Redrum
Een stadion waar ze overigens zelf geen rooie cent aan kunnen meebetalen, maar waarvoor ze wel gegarandeerd minimaal 25 miljoen per jaar willen vangen.
0 0
Adam24
Het is te hopen dat deze cijfers de aankomende jaren ook in prijzen worden omgezet. We moeten realistisch blijven en bedenken dat er nu minder (rest)waarde op het veld loopt dan 2 a 3 jaar geleden. Ik zie niet twee spelers van dit team voor 80 miljoen verkocht worden binnen 2 jaar. Een lichting met De Ligt, VdBeek, De Jong (en Nouri!) komt niet zo vaak voorbij. En dan te bedenken dat zo een Malen er eigenlijk ook bij had moeten zitten... Toch loopt er wel weer genoeg rond.

PSV heeft toch ook weer een aantal jonge spelers lopen die behoorlijke bedragen zullen opleveren maar als ze serieuze bedragen voor hun spelers willen dan zal er toch echt een keer Europees moeten worden gepresteerd.
0 0
OviMivO
Gravenberch als die zich zo blijft ontwikkelen.
Ook Antony zou kunnen, mits die ook stappen blijft zetten. En verder zitten er natuurlijk nog een hoop goede spelers die enorm veel potentiële waarde hebben: Nous, Kudus, Neres, Onana, Haller en Schuurs zal ook nog zeker 25 opleveren.

En dan komen er nu ook weer nieuwe talenten aan als: Rensch, Taylor, Timber en vast nog een paar (deze moeten het natuurlijk allemaal nog bewijzen).

Al met al denk ik dus dat Ajax enorm veel kapitaal op het veld heeft staan
0 0
Redrum
Uiteindelijk moet het op het veld gewoon waargemaakt worden en daar laat Ajax het nog weleens liggen jammer genoeg. Maar goed, ik reken er nog steeds op dat we gewoon kampioen worden. Wij zijn simpelweg de best voetballende ploeg en inmiddels is onze selectie ook weer aardig fit aan het raken. Als dat zo blijft voorzie ik geen problemen.

Wat psv betreft, ik hoor alweer allemaal verhalen over hoeveel Malen wel niet op moet gaan brengen. Daarbij werd gewezen naar de transfer van Donny. Ze mogen bij psv hun handjes dichtknijpen als ze überhaupt hetzelfde bedrag krijgen als dat wij voor Donny kregen. Donny heeft in de CL laten zien wat hij kan, Malen heeft op het hoogste podium nog helemaal niets laten zien. Daarnaast worden zijn prestaties bij psv ook flink gehyped. Hij is ongetwijfeld in beeld bij een aantal grote clubs, maar er zal echt geen astronomisch bedrag voor hem worden neergelegd.
0 0
Sunny
Als hij in de EL straks tegen 2 grotere clubs sterke wedstrijden speelt gaat ie echt wel voor meer weg. En als hij zich bij het EK ook nog eens laat zien op de manier die we van hem kennen wordt het een voltreffer. Spitsen zijn nou eenmaal duurder
0 0
ddavidd99021
Ben benieuwd hoe groot het verschil gaat zijn als je naar de laatste 5 of zelfs 3 jaar kijkt. Ik gok dat het verschil zomaar nog een factor 2 a 3 groter zal zijn.

400 Miljoen over 10 jaar is 40 miljoen per jaar, dat is veel, maar valt in het niet bij wat er de afgelopen paar jaar is verkocht.
1 0
sebastiaan1900
Feyenoord heeft dus geen handelsgeest en kan niet goed opleiden.
2 0
S_020
Hahaha, die kakkies kunnen niet eens rekennen.
1 0
ajaxrulesz
Ajax heeft de smaak te pakken met Haller. De derde speler oprij die de club ver boven de 20 miljoen kosttte drukt direct ze stempel. Hieruit is hopelijk het besef bij de directie en technisch beleid bij ajax aanwezig gekomen dat ze beter een euro meer uuit kunnen geven vor een speler die het waard is potentieel dan voor de goedkope oplossing te gaan. AL heeft ajax het geluk dat ze die goedkope oplossing vaak ook nog met beperkt winstverlies kunnen verpatsen dit itt tot een psv of feyenoord.
0 0
mgtow
Heel goed. Nu nog definitief flinke afstand nemen tot met name PSV. Dat moet en kan.
1 0
Johan14Cruijff
De revolutie van Johan toch erg belangrijk geweest, tuurlijk is het niet allemaal goed gegaan en kunnen er dingen altijd beter. Maar het heeft destijds wel iets te beweeg gebracht en is er is wel iets structureels verandert binnen de club.
6 0
geDaante
Iets teweeg gebracht? Het is de reden dat Ajax niet meer ieder jaar een nieuwe trainer heeft, Ajax niet meer alleen aan de korte termijn denkt, Ajax niet meer rode cijfers of net zwarte schrijft ieder seizoen, Ajax weer meedoet, Ajax weer een goede opleiding heeft, het sportieve weer voorop staat, de kernwaarden weer in ere zijn hersteld, etc.

Kortom, dat Ajax gered is van eeuwig middelmaat zijn en gered van verder verval.

Al had het er nog veel beter voor kunnen staan, met betere mensen aan het roer. Maar velen zijn het er daar niet met me over eens. Dat mag.
1 -3
Ajaxadept
Met name het loslaten van het salarisplafond, waardoor Tadic en Blind naar Ajax zijn gekomen, heeft Ajax geen windeieren gelegd! De mix van ervaren spelers met (aankomende) jeugd is een prima formule.
4 0
geDaante
Dat dat uiteindelijk kon is een gevolg van alles dat daarvoor heeft plaatsgevonden, te beginnen bij de revolutie van Cruijff.
2 0
ajaxrulesz
We kunnen zelfs stellen dat ajax bovenmatig zuinig is juist. Haller is de eerste speler die de grens van 20 miljoen passeert in hoeveel jaar? 40 jaar ofzo?. moet je nagaan hoelang ajax al grote transfersommen ontvangt jaarlijks voor vaak jeugdspelers die 0 euro gekost hebben. en elke jaar opnieuw werd dat maar beperkt geherinvesteert in vaak ook nog dure eredivisievoetballers etc. Ajax had al jarenlang veel verder van psv kunnen afstaan als ze al dat ontvangen maar wat slimmer hadden geherinvesteert. Pas met Haller en Antony zijn ze type spelers gaan kopen die echt onhaalbaar waren voor de rest van nederland. Daar hadden ze in 2017 al mee moeten beginnen. Dan was het niet eens spannend meer geweest dit seizoen in de competitie. Ajax is veelste laat beginnen te investeren in spelers die 20+ miljoen kostten. Daar zijn ze veelste vaak te huiverig mee gebleven. Nu zie je hoe snel zich dat uitbetaalt met Antony en Haller. De een scoort direct bij ze debuut en geeft assist, de ander speelt letterlijk met de linksback van Psv. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.
2 -2
wladimir
De belangrijkste reden voor de 400 miljoen transferinkomsten de afgelopen 10 jaar is onze jeugdopleiding i.c.m. 8 Champions League deelnames. Omdat Ajax flink wat vet op de botten heeft kunnen we meer risico nemen dan PSV.

AZ heeft de Ajax strategie gekopieerd en misschien nog wel beter uitgevoerd de afgelopen jaren. Het is echt heel knap wat er in Alkmaar gebeurd.

Nu Ajax heel veel koopt is het nog belangrijker om op korte termijn een franchise te starten. Als Almere City promoveert lijkt dat me een prima kandidaat.
0 0
Ansjo
Bij AZ is het afwachten of het niet een éénmalige talentvolle lichting is met Stengs, Boadu, Koopmeiners en Wijndal maar voor de rest is het beleid daar natuurlijk gewoon goed. Behalve dan de hoogmoedswaanzin daar in AZ met die rare Huiberts en Eenhoorn. Ze hebben eens een keer een talentvolle lichting en gelijk praatjes hebben van hier tot Tokyo. AZ wordt heus wel serieus genomen in Nederland maar het blijft een provinciaal clubje tegenover de grootmachten Ajax, Feyenoord en PSV. Dat ze daar zich in hun hemd gezet voelen omdat Slot van het "grote" AZ naar Feyenoord verhuist is echt lachwekkend.
0 0
Ferd
in 2017 had Ajax nog niet de financiële reserve om dat soort bedragen te betalen.
0 0
ajaxrulesz
Dat zeg jij nu wel maar qua inkomsten uit een EL finale is ook wel meer dan menigeen denk. En daaruit concludeer ik gezien de transfer dat jaar dat ajax wederom enorm veilig opereerde op de transfermarkt. Terwijl het gezien de inkomsten dat jaar zeker met de finaleplaats helemaal niet zo op safe gespeeld hoefde te worden. Ze hadden blijkbaar toch wel wat reservers dat jaar met de aankoop van wober voor 8 miljoen, kristensen voor 5,5 miljoen, orejuala voor 4 miljoen van Cali. Mar eens met je al deze tranders zijn allemaal mislukt hebben niet de jackpot gekost voor ajax maar eens ter meer het besef en bewijs dat koopjes en lage transfersommen van spelers ajax over het algemeen niet verder brengen, zeker niet met ambities die ajax heeft zoals aansluiting bij de europese (sub) top.
0 0
robtjeajax
Hakim zyech hoort zeker in het rijtje goed aankopen die verschil maakte
1 0
JordanAFCA
Respect naar Vitesse en Heerenveen die het onverwacht zo goed doen op de transfermarkt met een beperkt budget en inkomsten.
1 -1
wladimir
Vitesse is een franchise van Chelsea. Heerenveen heeft er de afgelopen jaren organisatorisch ook een puinhoop van gemaakt. Blijven goed verkopen.
0 0
MisterAFCA
Heb totaal geen respect voor dat satellietclubje van Chelski.
3 -2
mgtow
Ja als ik me kut voel kijk ik nog wel eens de persco van Maasbert Schouten terug. Wat een giller.
0 0
rickyboy1444
Vitesse was in de jaren voor Chelsea wel een club die stond rond plek 10-12. Nu hebben ze in het begin heel veel spelers gehuurd en de stap richting subtop kunnen zetten waar ze nu al zeker 6/7 jaar meedraaien. Uiteraard huren ze nog steeds spelers, niet alleen van Chelsea, maar ik vind wel dat Vitesse meer zelf sustainable is geworden en houd ook nog een prima plek vast in de subtop. Dat valt best te prijzen.
2 0
Johan14Cruijff
Vitesse heeft altijd al een goede jeugdopleiding gehad.
2 0
MisterAFCA
Noem er eens paar na Hofs en Jansen?
0 -1
Ferd
Proper, Velthuizen, Wisgerhof, schaars, Makaay, Buttner, Van Ginkel.
0 0
Ajax4life16
Van wolfswinkel, Theo Janssen, diks, die gosens van atalanta vm ook?
0 0
Johan14Cruijff
Robin Gosens ook ja.
0 0
geDaante
Precies, je moet het ook niet vergelijken met een club als Ajax, maar met het niveau waar Vitesse op geacht wordt te acteren. Dus talenten die van toegevoegde waarde zijn voor Vitesse 1.

Mitchell van Bergen is ook weer een goede. Zo waren er nog wel veel meer.
1 0
JordanAFCA
Als je het vergelijkt met Feyenoord die over genomen moeten worden door een investeerder vind ik het knap.
1 0
Redrum
Pijnlijke cijfers dit voor die zogenaamde topclub uit Rotterdam. En maar janken dat Ajax zoveel meer kan uitgeven.
2 0
Lazell
Is ook heerlijk geschreven af en toe:

"De maand van de topwedstrijden is aangebroken. Voor de zoveelste keer begint Feyenoord als underdog op achterstand aan de cruciale fase van het seizoen. Qua populariteit blijft het de nummer twee van Nederland, maar gezien de prestaties in deze eeuw zijn de Rotterdammers nauwelijks nog een topclub te noemen. In de laatste twintig jaar pakte de vijftienvoudige landskampioen evenveel titels als AZ en FC Twente: één."

"Bovendien overwinterde de ploeg sinds de UEFA Cup-winst van 2002 slechts drie keer in Europa. Veel minder vaak dan het kleinere AZ in diezelfde periode (zeven keer). Als Feyenoord in de winterstop de kop nog niet helemaal uit het zicht heeft verloren, heet dat tegenwoordig al een redelijke prestatie. Kortom: de Stadionclub lijkt het spoor behoorlijk bijster."

"Ondanks het beperkt kunnen aanwenden van die opbrengsten, ondanks het gebrek aan een internationale etalage, ondanks de begrensde salarissen en ondanks het ontbreken van een heel hoog aangeschreven opleiding, noteerde SC Heerenveen op de spelersmarkt een hogere omzet dan Feyenoord."

"De conclusie is dus dat Feyenoord als enige van de Nederlandse top- en subtopclubs verlies maakt op de transfermarkt... Dat is een bedenkelijke prestatie in een verkoopcompetitie waarin behalve de directe concurrentie ook clubs als Heracles Almelo en Willem II winst maken met spelershandel. "

"Kortom: in de top en subtop zijn transfers het vliegwiel. Behalve bij Feyenoord. Daar werken transfers als een rem. De Rotterdammers zijn de uitzondering op de regel. Er zijn dan ook flinke vraagtekens te plaatsen bij de scouting, de opleiding, het internationale netwerk en de synergie tussen de technische kopstukken binnen de club. "
Zullen er wel een paar hun abonnement opzeggen bij VI.
2 0
Redrum
Ik gok zomaar dat dit stukje niet op FR12 zal verschijnen. Dit is toch wel heel erg pijnlijk, maar het is wel de realiteit. Ondertussen blijven de fans gewoon gillen dat ze kampioen gaan worden, ook al zijn ze voetballend eigenlijk geen haar beter dan Sparta.
0 0
Lazell
Idd. AZ presteert op alle vlakken al beter, met véél minder geld. 4e club van NL op het moment.
0 0
JKBEATS
3e bedoel je dus denk ik?
0 0
Lazell
AZ wel ja, Feyenoord 4e.
0 0
Elayais
Geeft ook wel een beetje aan hoe wanhopig ze daar in Eindhoven zijn. Op elke euro die Ajax ontvangt maken ze 0,45 "winst" (positief transferresultaat), bij PSV is dit maar een krappe 0,04 cent. Als ze daar geld hebben gooien ze het ook erg graag meteen weer naar buiten, kunnen ze binnenkort de lucht boven het Philips stadion verkopen.
3 0
Lazell
Ik vind het op zich wel knap en creatief beleid. Het is ook minder risicovol nu ze meer op talenten focussen als Malen, Ihattaren en Gakpo. Met Dumfries, Max, Sangare erbij hebben ze met gemak 100 miljoen aan restwaarde.
0 0
Hollister
En daardoor zijn ze genoodzaakt om ieder jaar gebruik te maken van meerdere huurconstructies en transfervrije om toch maar enigszins op concurrerend niveau te blijven met Ajax. Ook PSV maakt regelmatig gebruik van huurconctructies en transfervrije spelers omdat geld ontbreekt. Denk bv nu even een selectie van PSV zonder Van Ginkel, Gotze, Mvogo, Fein en Zahavi... dan moet je dus dit opvangen door eigen jeugdspelers en of aankopen doen van mindere kwaliteit. Bovendien zullen alle speelminuten van deze spelers de ontwikkeling van eigen spelers beperken daarmee zal ook de waarde minder snel stijgen. Ajax huurt bijna nooit meer of je moet het hebben over een 3e keeper of een extra breedteversterking.
1 0
Freddy
We hebben helaas ook heel veel geld weggegooid met waardeloze transfers die voorkomen hadden kunnen worden.
1 -5
glob
Je moet wel heel simpel zijn om zo'n opmerking te maken na het lezen van dit artikel.
4 0
MarcoB1971
Dat hoort erbij elke club heeft slechte transfers er tussen zitten meestal slaags maar50%. Daarnaast speelt Ajax een systeem wat niet iedereen ligt.
4 0
Whazzza
Dat valt dus wel mee als je het transferresultaat bekijkt. Het kan altijd beter, maar we doen het een stuk beter dan onze concurrenten. En als je naar de laatste paar jaar kijkt, sinds de revolutie van Cruijff echt zijn effect laat zien, zal het verschil nog veel groter zijn
1 0
MarcoB1971
We doe het wel beter maar wij hebben een gigantisch salarishuis.
0 0
Adam24
Je moet niet denken dat Gotze, Zahavi, Malen, Sangare etc. voor een appel en een ei komen voetballen. De geweldige Bruma stond ook voor 3,5 per jaar op de loonlijst.
2 0
MarcoB1971
Dat klopt maar zij kunnen echt niet de salarissen betalen die Ajax betaald.
0 0
RuffRhythim
Oja dat feynoort he? Hadden die niet jarenlang zogenaamd de beste jeugdopleiding van Nederland?
Wat heeft die enorme tsunami aan talent daar precies opgeleverd dan hehe...
4 0
Ajaxxxisdebeste
010 is duidelijk de 5e club van Nederland, knap hoor petje af voor die prestatie, Coolsingel zal wel druk worden.
5 0