'Kreeg niet het idee dat Huntelaar en Suárez naast me stonden'

NickOoms, 03-12-2020 om 13:15, 11090 views, |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Gordon Schildenfeld had gedurende de wedstrijd tegen Ajax (op 4 oktober 2007) niet door dat Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suárez op het veld stonden, zo vertelt de oud-verdediger van Dinamo Zagreb tegenover 24sata. Nadat Ajax de uitwedstrijd twee weken eerder met 0-1 won, had Ajax aan een gelijkspel genoeg om door te gaan in de UEFA Cup. 

De Kroaten wisten de Amsterdammers te verrassen en wonnen uitendelijk met 2-3, waardoor Dinamo Zagreb doorstootte naar de tweede ronde van het Europese toernooi. 'Het is mijn favoriete overwinning uit mijn carrière. Af en toe bekijk ik de doelpunten uit die wedstrijden terug. Die avond in Amsterdam en de ontvangst die wij kregen in Zagreb zal ik nooit vergeten. Modric en Mandzukic lieten toentertijd al zien grote spelers te worden.'

In de toen nog Amsterdam ArenA begon Ajax met Suárez en Huntelaar aan de aftrap. Schildenfeld had toen niet door dat beide heren op het veld stonden. 'Hoe het voor mij was om Luis Suárez en Klaas-Jan Huntelaar te verdedigen? Om eerlijk te zijn raasden we over het veld in die wedstrijd. Ik kreeg niet echt het idee dat er zulke goede spelers naast me stonden.'

'Wij kregen de ArenA stil'

Op 25 november 1998 speelde Dinamo Zagreb ook tegen Ajax, ditmaal in de Champions League. De Kroaten wonnen toen met 0-1 in de ArenA. Ook oud-speler Goran Juric weet nog goed dat Dinamo Zagreb won in Amsterdam. 'Het was een bizarre en onvergetelijke avond. Ze onderschatten ons zó ontzettend. Niet alleen de Nederlanders, helemaal niemand geloofde dat wij daar iets konden bewerkstelligen. Wij kregen de ArenA stil.'

Tomislav Rukavina, toentertijd de rechtsback van Dinamo Zagreb, is vol lof over de wedstrijd in 1998. 'Als enorme underdog gaven we ze voetballes. Ajax was geschokt door de nederlaag, maar ook door wat wij lieten zien op het veld. Ze konden er niets tegen beginnen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
A'dam Oud-West
"We gaven ze voetballes" Wat een onzin. Ze werden enorm in het zadel geholpen door die goedkope pingel. Daarna konden ze counteren en nog een buitenspelgoal maken ook..
0 0
ST
Wie zit hier nou op te wachten? Nutteloos artikel voor een Ajax fan site.
0 0
AlexIbarra
Kun je nagaan hoe dat Dynamo is afgegleden..

Een roemruchte historie waarbij ze CL mochten spelen tegen clubs als Ajax en Real.
Nu tegen clubjes als Wolfsberger en Feyenoord spelen in de Europa League, in groep K.

Zelfs als ze met 3-0 winnen zal er niemand zijn die daar 10 of 20 jaar later nog over praat.
0 0
Noxin
Fuck Dinamo.
0 0
Henkstarr
Dit was mijn eerste CL wedstrijd. Haha dit brengt het allemaal weer omhoog.
0 0
w86
Leuk, ze spelen vanavond tegen Feyenoord en praten alleen maar over Ajax. Zoals Fabio Capello ooit al zei: het enige wat bekend is van Feyenoord, is dat ze uit het land van Ajax komen.
8 0
Mikee
Je moet ze inderdaad niet onderschatten. Voor je het weet verliezen ze in 31 minuten met 1-7.
5 0
gi0vanni
Hahaha
0 0
Ozymandias
Ajax heeft Europees toen een periode onder hun kunnen gepresteerd. Niet alleen onder Jol (met onder andere Suarez, El Hamdaoui, Gabri en Heitinga) en daarvoor maar ook daarna onder De Boer (met onder andere Vertonghen, Alderweireld, De Zeeuw en Eriksen). Het is prachtig om te zien hoe Ajax sinds het seizoen 2016/17 onder Bosz in Europa weer een rol van betekenis is gaan spelen.
2 0
Lazell
Sommige wedstrijden in de CL onder De Boer was genieten als je ziet welke spelers er op het veld stonden tegen de overwinningen tegen Barca, PSG, City, AC Milan. Vertonghen was goed, maar Alderweireld was op dat moment nog lang niet zo goed, Eriksen begon pas écht dominant aanwezig te zijn in zijn laatste seizoen. Hoewel we nooit ver kwamen vind ik dat De Boer het meer dan redelijk heeft gedaan in Europa. De Zeeuw... aardige speler maar die zou nu nooit basis hebben gestaan.
0 0
Ozymandias
De Zeeuw was voor de trap tegen zijn kop veel meer dan "een aardige" speler voor Ajax. Ik denk dat het niveau wat hij toen haalde vergelijkbaar is met het niveau wat Klaassen nu haalt. Goed genoeg om een goede ondersteunende speler te zijn.

"Eriksen begon pas écht dominant aanwezig te zijn in zijn laatste seizoen."

Eriksen was in het seizoen daarvoor al dominant aanwezig. In alle competities bij elkaar scoorde hij seizoen 8 keer en gaf hij maar liefst 22 assists. Daarmee was hij ook de MVP van Ajax dat seizoen. Alleen Siem kwam in de buurt doordat hij 17 keer scoorde maar de meeste van die doelpunten werden voorbereid door Eriksen. Ajax was die twee seizoenen geheel afhankelijk van de creativiteit van Eriksen en hij was ook nog eens de middenvelder die de meeste meters maakte en de meeste balveroveringen had. Eriksen was ook in zijn voorlaatste seizoen zeker al dominant.

"maar Alderweireld was op dat moment nog lang niet zo goed"

Alderweireld was 24 jaar toen hij vertrok. Het feit dat hij toen nog lang niet zo goed was is dus eigenlijk nogal pijnlijk en daar is De Boer als hoofdtrainer ook de hoofdverantwoordelijke voor. De Boer was notabene zelf een geweldige verdediger. Alderweireld had op 24 jarige leeftijd veel verder in zijn ontwikkeling kunnen zijn.
0 0
Elayais
Ik vond Eriksen bij Ajax nog steeds een onderschatte speler, ook al werd hij geprezen was hij volgens mij nog beter dan werd aangenomen. Heb rond z'n vertrek nooit de geluiden gehoord zoals nu bij Ziyech, de Jong of de Ligt.

Maar voor mij werd na zijn vertrek goed duidelijk hoe goed hij wel niet was en welke impact hij op het spel van Ajax had in tempo, verplaatsing, creëren van kansen, etc. Ondanks zijn talent is het niet een enorm opvallende speler, totdat hij niet meer mee doet.
0 0
Mazraoui
Bosz liet alleen Frenkie en Nouri veel te lang op de bank zitten
1 0
Ozymandias
Volgens mij was Nouri nog niet klaar voor veel meer speeltijd dan Bosz hem gaf maar over Frenkie ben ik het helemaal met je eens. Die had dat seizoen eigenlijk al een basisplaats moeten krijgen. Zeker achteraf gezien is het ongelofelijk jammer dat Bosz niet toen al overschakelde naar een systeem met Ziyech op '10' en Frenkie en Klaassen als linker- en rechtermiddenvelders. Het seizoen daarna (onder Keizer) was Frenkie direct een dragende speler van Ajax. Jammer dat Bosz dat vertrouwen in Frenkie niet had.
1 0