Jonk over Overmars en Van der Sar: 'Die spreek ik niet'

NielsOpdam, 29-11-2020 om 12:15, 17110 views, FOX Sports |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Wim Jonk spreekt Marc Overmars en Edwin van der Sar niet meer na zijn vertrek bij Ajax. Dat vertelt hij bij Goedemorgen Eredivisie van FOX Sports. De Volendammer zat als hoofd jeugdopleiding van Ajax in het 'technisch hart', maar nadat hij botste met enkele oud-ploeggenoten was een vertrek niet meer te voorkomen.  

'Die spreek ik niet', begint Jonk over Van der Sar en Overmars. 'Daar heb ik geen behoefte aan. Er zijn wel dingen gebeurd. In je leven als trainer kom je dingen tegen en dan gebeurt er van alles in die jungle van het voetbal. Allerlei politieke spellen, daar is genoeg over gezegd, maar dat gebeurt je wel. Vaak is dat onrecht, maar het zijn wel de dingen die gebeuren in het voetbal.'

Inmiddels heeft Jonk zijn vertrek bij Ajax achter zich gelaten. 'Ik kan er niks meer mee. Ik heb nu dagelijks plezier op het veld bij FC Volendam.' De oud-Ajacied komt Van der Sar en Overmars niet tegen. Toch bezoekt hij De Toekomst wel als FC Volendam tegen Jong Ajax speelt. 'Vorig jaar was het wel even spannend, want toen was het de eerste keer dat ik weer terug was na jaren. Dit jaar heb ik daar helemaal niet meer aan gedacht.'

Hoofdtrainer van Ajax?

Presentator Milan van Dongen vraagt Jonk of de Ajax-directieleden op de koffie kunnen komen als Erik ten Hag deze zomer vertrekt bij Ajax. 'We hebben fantastische koffie in Volendam. Ik ben bezig met FC Volendam.' Jonk sluit niet uit dat hij ooit vertrekt bij FC Volendam. 'Maar ik ben niet zo'n planner. Het is nu niet aan de orde. Er is niks, dus dan hoef ik er ook niet over te oordelen.'

Het is Black Friday in de Ajaxshop. Bekijk alle acties en kortingen hier!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Henkjanklaas
Ik heb Jonk hoog zitten maar een beetje een hork is het wel. Dat zit m in de weg.., lijkt wa dat betreft op GJ Verbeek. Ook een vakman maar wel een botterik.
0 0
DiAngelo
Een of 2 man doen het niet bij Ajax, daar heb je n heel team voor nodig van de jeugd tm Ajax 1 en al t Management. Jonk sluit terugkomst naar Ajax in ieder geval niet uit en mocht Ten Hag ooit vertrekken is het wellicht de juiste man om iig het gesprek mee aan te gaan. Denk niet dat Bergkamp dan assistent wordt, maar je kan niet alles hebben. De tijd zal het leren. Volendam speelt mooi voetbal, dat kan je niet ontkennen. Bergkamp en Jonk zijn 2 grootheden, er is er minimaal 1 teveel weg gegaan. Maar om in de voetballerij eeuwig boos te blijven dan wel teleurgesteld daar heeft niemand wat aan. De tijd is te kort , de belangen te groot en Ajax n veels te mooie club.
2 0
Hollister
Nooit doen.,. teveel oudzeer.. zie ik liever een Nagelsman of een Arne Slot
0 0
bdsngsfs
Een andere wesp in het wespennest Ajax.
Ik weet niet wat er tussen de heren gebeurd is, maar ik neem aan minstens moord van een familielid of mishandeling met blijvend fysiek letsel. Iets waarvoor een Nelson Mandela zijn pet voor zou afnemen zeg maar. Dus petje af dan maar.
2 0
Sjaakvaak
Zo, het is wel duidelijk dat Wim Jonk hier zelf actief is onder de naam geDaante..
3 0
Rinus M.
Lekker Volendam blijven trainen, iedereen tevreden.
3 0
Mocrodammerr
het lijken net wijfen..ga lekker met elkaar in gesprek man, marokkaanse thee erbij, lekker eten en klaar. Jonk had nooi bij Ajax moeten vertrekken. hij deed er goed werk en was vernieuwend.
6 -1
Rentokill
VdSar heeft destijds Bergkamp het voordeel vd twijfel gegeven ten nadele van Jonk.

De rol van Bergkamp was ook een rare en te weinig gepercipieerde functie. De overlap met de TD (Overmars) en het hoofd opleidingen was te groot. Eigenlijk was er alleen overlap en geen eigen verantwoordelijkheid. Niet voor niets dag ze die functie helemaal geschrapt hebben.

Overigens levert Ouaali prima werk af.
5 0
Ferd
plus als assistent was hij tegelijk degene die de hoofdtrainer moest afrekenen op resultaat. Hele vreemde, ongewenste, situatie
0 0
Meerkoet
Kan me niet voorstellen dat Edwin van der Sar onredelijk is.
Ik ben bang dat ik Jonk minder vertrouw dan Edwin.
Volendammers zijn natuurlijk ook wel een beetje eigenzinnige mensen.
Communiceren is het belangrijkste.
Als je daar niet toe bereid bent (was het geval), knikker je er overal uit, ook bij Ajax.
4 0
Ferd
Ik denk dat het probleem voornamelijk bij Jonk lag, en zijn reactie op de problemen. Het weigeren te communiceren, niet meer op vergaderingen komen etc. En dat hij Sar en Overmars het kwalijk neemt dat ze in dat conflict de kant van Bergkamp kozen.
4 0
Babangida83
Volgens Jonk kwam hij niet meer op de vergaderingen omdat de besluiten iedere keer buiten de vergadering genomen tussen een aantal mensen onderling (inclusief Carlo L'Ami, de keeperstrainer).
Daar vanuit bezien begrijp ik wel dat je zo'n vergadering dan een waste of time vindt.

Ik denk dat de directie veel eerder de heren beter had moeten organiseren. Want nu kwam het op een punt dat niemand eigenlijk meer wist waarmee de ruzie nou eigenlijk mee begon.
0 0
Ajaxtrouw
Jonk deed relaxt maar was heel verkrampt. Geen makkelijke man lijkt mij.
5 0
WheermolenFC
Er zit in meerdere opvattingen hieronder wel een kern van waarheid, maar feit is dat Jonk al een aantal jaar weg is bij de jeugdopleiding en ook niet meer terug gaat komen. Daar zal iedereen mee moeten dealen. Jonk is zeker een belangrijke spil geweest bij Ajax, maar als het niet functioneert word je vroeger of later weggestuurd. Zo werkt dat nu eenmaal.
Het weer afglijden naar vroeger waar geDaante aan refereert zie ik niet; deze discussie is in feite een voortzetting van de eeuwige discussie die al op Ajaxnetwerk woedde; er zijn een aantal hardcore radicale aanhangers van extreem aanvallend voetbal die bij alles wat niet in hun visie past vaak keiharde kritiek leveren op het beleid en in constante discussie zijn met iedereen die deze visie niet heeft. Je moet jezelf het volgende afvragen; Gat 'het'nu veel slechter met de Jeugd(opleiding) dat toen Jonk er nog was? En zo ja waar blijkt dat uit? Kom met echte voorbeelden en staaf het met concreet bewijs en wat is nu het directe gevolg. Mijn antwoord zou tot nu toe zijn dat ik dit niet zie en ook geen bewijs van gezien heb.
3 0
Babangida83
Één van de zaken die nu minder zijn bijvoorbeeld is de begeleiding van jeugdspelers. Bij Cerny zag je dit. Bij Jongkind stond het totale talent centraal, waarbij voetbal een belangrijk onderdeel was (vonden de voetbalcoaches niet fijn). Maar zo kon er op ieder element van de atleet gestuurd worden. Zoals het bij Cerny misging toen hij op zichzelf ging wonen, qua discipline. Hij had persoonseigenschappen die maakten dat je bij hem daar begeleiding/meer aandacht aan moest geven.

Een ander element is de invloed van andere sporten. Die zijn nu nog vertegenwoordigt, maar veel minder. Spelers hadden echt persoonlijke programma's om ook bepaalde fysieke elementen sterk te ontwikkelen in de bovenbouw. Hierdoor maakten een Eiting, Nouri en Vd Beek sneller de stap naar t eerste en konden ze de gevraagde intensiteit aan. Dit blijkt uit interviews van Van de Beek en Eiting. Bij Nouri kon je het heel duidelijk aan zijn fysiek zien voor en na Jonk/Jongkind. Daardoor had hij ook uiteindelijk wat meer moeite om die laatste stap te maken. Iedereen heeft iets andere elementen nodig hier. Dat gaat om details. Maar heel belangrijke. Matthijs De Ligt kwam iets later in de bovenbouw en had helaas zijn eigen extra coach nodig, waarmee hij naast Ajax nog extra trainde. Daarom was hij op en top geprepareerd.
Ik zeg niet dat ze dat niet doen in de huidige opleiding, maar t is niet genoeg en te weinig geïndividualiseerd.
0 -4
Web
Gravenberch maakt snellere stappen
Kom jij vaak op de toekomst?
Zie jij wat van de trainingen?
En wie zegt dat ze niet individueel bezig zijn?
Allemaal aannames, en nergens op gebaseerd
3 -1
Babangida83
Ik zeg niet dat ze niet individueel bezig zijn. Maar wel dat t minder is. Dat is indirect ook een gevolg van t systeem wat je hanteert. Dat eerste beaamt Ouaali zelf, overigens. Dat tweede is een onvermijdelijk gevolg.

Uiteraard ben ik geen insider. Maar wat naar buiten komt via spelers, heb ik allemaal gelezen. En dan zie je een duidelijke lijn.

Dan heb ik het nog niet eens over het gebrek aan innovativiteit. (Waarmee ik niet wil zeggen dat er niks nieuws gebeurt. Maar de afgelopen jaren is er niks wezenlijks vernieuwends naar buiten gekomen, anders dan de trainer meer macht geven en meer schoolmogelijkheden. Dus verbeteringen op wat al was.) De organisatie van de opleiding staat wel duidelijk veel beter.
0 -2
ajaxxcied4life
Ik denk dat je onbedoeld onderschat in hoeverre het belangrijk is dat spelers doordat ze scholing volgen op de club, veel meer tijd kunnen steken in het voetbal én school.
0 0
WheermolenFC
Ok, je hebt zeker een punt. Ik ben het met je eens dat het op het gebied van (mentale) begeleiding ook wel beter had gekund. Of spelers er fysiek nu slechter aan toe zijn betwijfel ik, maar het kan altijd beter. Je haalt er nu specifiek één element uit, maar ik zie dan nog steeds niet waarom Jonk dan teruggehaald zou moeten worden om ons te redden van de ondergang (even gechargeerd).
0 0
Babangida83
Wat betreft dat mentale aspect zijn er wel initiatieven. Maar veel is nog te reactief, mijns inziens. Simpelweg vanwege het aspect dat t voetbal centraal staat en niet de speler/mens/atleet.

Ik vind overigens niet dat t heel slecht gaat ofzo. We hebben nog steeds een prima opleiding. Echter staat de rest van de wereld helaas niet stil. En juist voor Ajax is die opleiding essentieel, omdat je met salarissen niet kunt concurreren.

T zijn een aantal zaken zoals hierboven, en gedaante kan er nog wel een aantal opnoemen, die - denk ik - over een aantal jaar nog t verschil maken. Verder kijkend zal mijns inziens het gebrek aan innovatie (en er mag ook best eens iets mislukken, maar probeer iets leuks waar je perspectief in ziet) ons verder onze voorsprong wegnemen, totdat je voorbij gestreefd worden. Sinds Jongkind en Jonk weg zijn (ik mis Bergkamp ook voor t tegengewicht) zijn er geen noemenswaardige vernieuwingen meer bekend. Een beetje de Steve Jobs vernieuwingen vs de business as usual vernieuwingen. En dan zul je ook knowhow van buiten moeten aantrekken, want alles wat je zelf hebt, heeft tot nu enkel nog geleid als business as usual. Iets waar voetballers en de voetbalwereld sowieso bekend om staan. De uitdaging met vernieuwingen bij Ajax is ook sowieso om de bestaande verhoudingen niet te veel tegen de haren in te strijken, maar wel beetje bij beetje met echte vernieuwingen te komen. Laatste jaren echter helemaal niks. Wat mij dus zorgen baart, met name voor de lange termijn.
0 0
geDaante
Mensen beseffen maar niet dat het Jonk (en Bergkamp) was die aan de bel trok over het niveau van de opleiding toentertijd, en dat Cruijff daarop insprong om met hen Ajax te ontdoen van de totale visieloosheid en incompetentie die daar heerste. Zonder Jonk had Ajax niet gestaan waar Ajax nu staat, dan zat bij wijze van spreken nog steeds Martin Jol voor de groep, iemand als Martin van Geel er als TD, en een of andere bobo zonder enige voetbalkennis aan het roer.

Zonder Jonk kwamen er nu nog Lukoki's en en andere middelmatige talenten door, die zelfs basisvaardigheden misten, omdat ze niet individueel begeleid werden, maar het team voorop stond. Je werd veelal gescout als je sterk en snel was.

Dus heel apart de man af te vallen die de aanzet was tot het huidige Ajax, waar de meesten van jullie zo verzot op zijn.

Ik minder, want ik zie dat het veel beter kan, dat er ook belachelijke dingen gebeuren, en ook dat de organisatiestructuur weer is zoals pre-revolutie en dat gaat een keer goed fout.

De opleiding is nu niet meer wat het was onder Jonk. In de bovenbouw staan talenten te stil in hun ontwikkeling, met name de creatieve spelers. Dit is een gevolg van de speelwijze en mentaliteit van de trainers. Het is niet meer gericht op kort en vlot aanvallend combinatiespel met risico in de opbouw en het spelen, en uitgespeelde kansen creëren, en spelplezier en beleving, maar veelal gebaseerd op tactiek. En een vrij duffe en opportunistische tactiek. En ook behoudender.
3 -8
BRAMHOUTEN
Ik snap niet waarom jonk geen lintje krijgt. De opleiding is niet goed en toch komen er steeds weer talenten door. Nu weer gravenbergh en Taylor, maar dat is blijkbaar niet de verdienste van de opleiding van Ajax. Alleen jonk heeft goede zaken gedaan bij Ajax. De rest kan er niks van. Van basten , Bergkamp, Cruijff Rijkaard vd vaart Sneijder, zijn allemaal opgeleid bij Ajax en toen was jonk er ook niet. Misschien heb jij Wim een beetje teveel op een voetstuk staan.
4 0
Babangida83
Haha, zo'n jeugdopleiding is natuurlijk lange termijnwerk. Dus degene die er nu als hoofd jeugdopleiding daar werkt is maar in mindere mate verantwoordelijk voor wat er NU doorkomt. Dat merk je pas over 6-7 jaar.

En dan nog hebben we een goede opleiding, hoor. Niemand zegt hier dat dit niet zo is. De kritische mensen hier kijken juist naar de midden en lange termijn. En de signalen en structuur bieden vanuit dat oogpunt reden tot zorg.
0 0
Rentokill
Ik zie Jonk inderdaad ook als een slachtoffer. Maar dan wel als het slachtoffer van Bergkamp. Die maakte met iedereen ruzie. Die vond dat er anders getrained moest worden bij de jeugd. Iedereen was verder blij met Peter Bosz dat Ajax weer liet voetballen zoals we dat allemaal graag zien. Aanvallend en met lef.
0 -4
Web
En ook Bergkamp had het goed voor met Ajax
Die moest de cultuur bewaken
Die wil de club niet aan een passant ophangen Bosz
Zeer terecht
4 -2
geDaante
???

Bosz wilde alleen zijn eigen staf, omdat hij met iemand als Hennie Spijkerman moest samenwerken, die nog behoudender dacht dan Frank de Boer, dat ging niet samen. En een conditietrainer die er anders over dacht dan Bosz. Dat was alles. Ik begrijp Bergkamp daarin, maar dan moet je niet Hennie Spijkerman als vaste staflid kiezen, dat is de fout geweest.

Maar je spreekt jezelf tegen.

Je bent toch fan van Ten Hag en hoe het bij Ajax gaat?
Nog nooit heb ik een passant bij Ajax zoveel invloed gehad zien hebben als Ten Hag. De boer had al veel invloed door zijn eigen speelwijze te hanteren en zijn eigen aankopen te kunnen doen, maar Ten Hag doet datzelfde, plus zijn visie wordt ook nog eens doorgetrokken in de bovenbouw van de jeugd.
0 -2
Web
Ten Hag heeft helemaal geen assistenten uit zijn eigen netwerk
Zelf 3 Ajacieden
Bogarde, Reiziger, Witschge en Poulsen
Dus onzin wat je zegt
4 0
Web
Ajax ( geen club ) moet nooit de hele staf uit passanten laten bestaan. Bergkamp was de cultuur bewaker
Hij had met Kruzen al een assistent
Hij mocht zelfs Maassen er bij halen, en dan zou Spijkerman naar Jong Ajax gaan
Dat is meer dan genoeg
1 0
geDaante
Los daarvan, en veel belangrijk, is de invloed van een passant op de club.

Die is nooit zo groot geweest als nu met Ten Hag.
0 -3
Rentokill
Feit is dat Bergkamp, Jonk en Bosz eruit heeft gewerkt en aan de stoelpoten van Overmars was begonnen. Die bleek een maatje te groot en deed vd Sar ingrijpen.

Vergeet niet dat Overmars en Sar ten Hag al hadden voorgedragen (en toch al baalden dat Bosz weg moest) maar dat Bergkamp met alle geweld Marcel Keizer er doorheen heeft gedrukt.
1 0
Babangida83
Ik heb even gemist dat Bergkamp aan de stoelpoten van Overmars was begonnen. Hoe bedoel je dat?
0 0
Web
Het is zo bijzonder dat mensen als geDaante alles ophangen aan Wim Jonk
Ik volg Ajax al meer dan 55 jaar, heb honderden jonge spelers zien doorbreken
Ik heb zo veel gekeken het bruggetje over achter de Meer op het jeugdcomplex
Zoveel grote en minder grote talenten zien spelen en trainen
Van de grote Johan Cruijf tot Gravenberch nu
Het is van alle tijden, met ups en downs
Sneijder en vd Vaart zijn ook doorgebroken zonder Wim Jonk
Wanneer houd het nu eens op
Ik heb respect voor de trainer Wim Jonk, hoop zelfs dat hij weer na Ten Hag trainer word van Ajax
Maar nu ik hem er bij zag zitten vanmorgen, ben ik bang dat het niet goed gaat komen
Zou Jonk nu nooit in de spiegel kijken en zeggen, dat heb ik misschien niet handig gedaan.
Hij was foutloos, want dat straalde hij heel erg uit vanmorgen
Hij kreeg geen naam van de mensen die Ajax nu groot maken door zijn strot, zo bijzonder
Hij had het over, ik zie die mensen niet
Ego staat Wim Jonk zo gigantisch in de weg, erg zorgelijk
In het voetbal is het komen en gaan van trainers, en dat zal altijd zo blijven
Jonk, Overmars, vd Sar, Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Wim Jonk, om even de mensen te noemen die er in die tijd bij waren, maken allemaal fouten ( gelukkig ) dan ben je tenminste met je club bezig

Gooi het ego van je af
4 -1
Babangida83
Ups en downs zijn er met een reden, Web. Kijk maar naar de normale economie, biivoorbeeld. Die heeft ook ups en downs. Iedere keer als het goed gaat, dan worden mensen namelijk niet meer te remmen en gaan ze zichzelf overschatten en laten ze dingen los die er met een reden waren. Daarom is het systeem zo belangrijk en bepaalde verankeringen in een organisatie. Dan kun je bepaalde downs voorkomen. En leiderschap en visie kan er voor zorgen die downs zo vroeg mogelijk de kop in te drukken. Maar dat is erg moeilijk, omdat de meerderheid, mensen zoals jij, het systeem niet goed begrijpt, niet herkent of erkent en daardoor denken dat t wel goedkomt omdat t nu goed gaat. In die situatie is de daling al begonnen. Op een gegeven moment kom je dan in een dal en is er zoveel onomstotelijk bewijs dat er dingen beter kunnen (hoewel de mensen aan de top nog steeds zullen zeggen dat het prima gaat), dat je de meerderheid weer meekrijgt om dingen grondig te verbeteren. En dan komt er weer een up. Maar zonder Cruijff, missen we nu wel wat kennis, visie en inzicht. Wat niet wil zeggen dat er tussendoor nooit iets goeds gebeurt, maar door de bank genomen niet en dat zie je ook duidelijk door die ups en downs die jij beschrijft. Wat wel duidelijk is, is dat sinds de methode Michels en mensen, Ajax en het Nederlandse voetbal op de kaart zijn gezet. Maar dat zal ook allemaal wel toeval zijn ipv door de professionalisatieslag (ook in de jeugdopleiding) die ten tijde van Michels is ingevoerd.
0 0
Web
Ups en downs golfbewegingen zijn er altijd en blijven ook altijd
Dat heeft te maken met hoeveel talent je op dit moment hebt
Daar gaat het om
Dat bedoel ik met ups en downs te maken
0 0
Babangida83
Uiteraard heeft dat te maken met hoeveel talent je hebt. Dat bestrijd ik niet. Maar is toch 3x flink aan t beleid gesleuteld.
0 0
Web
Overschat je zelf niet zo
Ik wil niet arrogant den maar heb meer verstand van voetbal dan menig hier
Ben twee jaar voetballer van het jaar geweest bij de amateurs in Nederland
En het niveau was toen hogen dan de koploper in de KKD
Heb aanbiedingen gehad in het betaald voetbal, maar bleef zaterdags voetballen omdat ik de zondag met vrienden Ajax wil zien in de Meer en olympisch stadion, en vele trainingen gezien van voormalige Ajax trainers, zelfs Cruijff en van Gaal dat kon toen allemaal nog

Ik weet maar al te goed hoe het werkt, hoe jeugd zich goed kan ontwikkelen
Maar weet ook maar al te goed dat je van een werkers geen voetballer kan maken
Zou mij eens verdiepen in oefenstof, daar lees ik niet niemand over
Ver boven de pet van iedereen schijnbaar?
Daar maak je speles beter mee
En of dat nu Wim Jonk doet of iemand anders, hoeft niet veel uit maken, inzicht moet je wel hebben
Word allemaal veel te groot gemaakt hier
En dan hebben wij weer eens een goede trainer en die word weer door velen de grond in geboord, en waarom?
Omdat ze het niet eens zijn over een paar wissels, dat zijn details
Het gaat om de grote lijnen. En Ten Hag stelt wel degelijk de besten op
Je kunt discuseren om de nummer 10 en 11 details zijn dit

Ik ken Ajax van A tot Z en weet maar al te goed wat opleiden is bij Ajax
Maar maak Wim Jonk niet groter dan hij is
Hij mag de schoenen nog niet poetsen van Bergkamp
Die afgezeikt werd, omdat hij TERECHT Bosz terug floot
0 0
Babangida83
Het zijn precies die grote lijnen, die jij niet ziet, in mijn ogen. Ik maak Wim Jonk groot omdat hij als weinige ex-voetballers, net zoals Cruijff, buiten het voetbalwereld kader kan kijken en als enige nieuwe dingen invoert, Cruijff goed begrijpt en veel met hem in conclaaf is geweest. Hij kijkt verder dan zijn eigen ego. Dat is een mentaliteit (en kennis) die momenteel erg gemist wordt in de opleiding.

Jij bent overigens niet de enige die hoog gevoetbald heeft of misschien zelfs opgeleid is onder één van de betere opleiders van Nederland. Dus ja, ik ken ook de ins en outs en kan veelal zien aan t voetbal welke trainingsoefening daarvoor is gebruikt (bij benadering, uiteraard).

Als je het dan hebt over trainingsmateriaal wat belangrijk is in de opleiding, dan is dat natuurlijk waar. Maar dat vind ik heel klein gedacht. Er zijn nog zoveel meer andere factoren. Dan snap ik wel dat je niets op hebt met die vernieuwingen van Jonk en Jongkind. Het is echt een integraal pakket in een goed werkend systeem dat succes bepalend is (feit). Dat is management. Daar heb ik ook voor doorgestudeerd. Innovatie en behorende mentaliteit daarbij, is mij bekend.
0 0
BRAMHOUTEN
Je heb helemaal gelijk. Het blijft een Volendammer, is best heel stug volk.
1 0
Babangida83
Precies, alle Volendammers zijn stug en dus Jonk ook! Dit is een beetje hoe discriminatie en vooroordelen werken.
0 0
Web
Heb je hem zondag morgen zien zitten bij Fox
Zou eens terug kijken, best zielig die man daar
0 0
geDaante
Het gaat niet alleen om de toptalenten. Het niveau van een opleiding is veel meer na te gaan door te kijken naar het basisniveau, dus van de gemiddelde speler. Want echte toptalenten breken bij normale mentaliteit en speeltijd altijd wel door.

Maar je noemt Sneijder en Van der Vaart, en daarnaast kan je nog een paar toptalenten noemen, maar meer ook niet. En in hoeveel jaar tijd?

Juist, van 1995 tot 2010 zo'n beetje. Een handjevol toptalenten en verder veelal onbruikbare talenten in 15 jaar tijd. 15 jaar.

En wat hebben jij en anderen zo'n slechte mensenkennis door juist Jonk een groot ego toe te kennen. Jonk was de enige die er echt voor Ajax zat, om daar wat moois neer te zetten, voor Ajax. De rest was met eigenbelang en ego bezig. Dat is ook duidelijk geworden doordat Jonk zich aan het Plan en de afspraken hield, en toepaste, en de rest voor eigenbelang ging en totaal maling aan het Plan had.
0 -3
Yeshyeshyall
Mja wat kun je er van verwachten he? Jij hebt vaak zo’n sterke mening over details maar in feite zie je dat het allemaal niet zo gek veel uit maakt. Sowieso breken de toptalenten ook in mindere omstandigheden door, blijkbaar. Dan moet je heel veel dingen op een bepaalde manier gaan doen om er misschien nog twee naar een hoger plan te tillen en daar maak jij je dan enorm druk om, alsof alles ten onder gaat. Feit is denk ik gewoon dat als de basis visie een beetje bestaat - jeugd is belangrijk, aandacht voor begeleiding etc dat je dan al prima staat. Misschien kan je met heel veel extra’s de zaak nog een beetje omhoog trekken maar je gaat er blijkbaar ook niet tientallen toptalenten extra door trekken. Kortom: ik denk dat het allemaal wel uitmaakt maar lang niet zo veel als dat jij je er soms druk en of boos om lijkt te maken. De wereld is gewoonweg niet zo theoretisch en de praktijk altijd weerbarstiger
1 -1
BRAMHOUTEN
Jonk heeft niet voor zijn eigen belang gezeten? Wim de enige in de voetballerij die niet aan zichzelf denkt. Beetje naïef ben je wel hoor
1 0
Knalpot
Een plan volgen van iemand die al 15 jaar geen veldtrainer meer was, die dus al 15 jaar zelf niet meer aanvoelt hoe het voetbal op technisch/tactisch vlak zich heeft ontwikkeld. Het is nogal wat dat je daar slaafs en blind volledig achteraan gaat lopen, het is vrij normaal dat je erachter komt dat bepaalde facetten van dat plan dus niet meer van deze tijd waren en dat je een zijstap maakt op het oorspronkelijke plan. Jonk is dan zoi'n volendamse stijfkop die zich daar aan commiteert gelukkig zijn er dus ook andersdenkenden die weten dat er meer wegen naar Rome leiden.
3 0
Babangida83
Haha, alsof hij daar niet van op de hoogte was, van die tactiek. En technisch kan er niks veranderen aan t voetbal, behalve de veranderingen van bal, waarmee je speelt.

Ten tweede gebruikte hij zijn pensioen om overal in de keuken te kijken hoe dingen werden gedaan. Dus als er iemand op de hoogte was van en contacten had met het hedendaagse voetbal, was hij t wel. Lol
0 0
Knalpot
En waarom keek hij in de keuken bij een ander? Om een concept opl;eiding uit voor te toveren die je lekker kon verkopen aan Guadalajarra, een club in nieuw zeeland of China ofzo.
0 0
Babangida83
Haha, meen je dat serieus? Natuurlijk moet je bij iemand anders kijken. Dat is onderdeel van je externe analyse voordat je ook maar ieder plan begint.

Maar ik begrijp t punt dat je wilt maken niet.
0 0
Web
Juist en dat geld voor iedereen
Waarom moet jij en nog een stuk of vier Wim Jonk op een voetstuk zetten, slaat erg door bij jullie
geDaante heeft zelfs een obsessie, jij moet ook oppassen

Ten Hag is meer op de hoogte van het voetbal dan Bosz en Wim Jonk bij elkaar, over verdiepen in de sport gesproken
0 0
Babangida83
Ik zet Cruijff hier op een voetstuk. Niet Jonk. Die is ook maar leerling. Wel een slimme, overigens. Eén van de weinige.
0 0
geDaante
Ongelooflijk, ben je totaal voetbalvreemd?

Een voetbalvisionair blijft een voetbalvisionair, daarvoor hoef je niet op het veld te staan. Visie en inzicht heb je of dat heb je niet. Cruijff is het ultieme wat dat betreft, veruit.

Bij Barcelona wist hij al dat het voetbal compacter en beter georganiseerd zou worden. Om dan te kunnen blijven heersen en domineren op het veld en balbezit te hebben, ook op plekken waar de tegenstander dat niet wil, moest de focus dus op de kleine ruimte te komen liggen. Het eerder wat grovere positiespel van Ajax en het Nederlandse voetbal, moest meer plaats maken voor het kortere en vlotte combinatiespel. Een evolutie van het Ajaxspel om diezelfde waarden te kunnen toepassen in de compactere ruimte. En dus ook minder tijd, en dus meer handelingssnelheid vereist.

Dat vraagt dus om snel handelende, zeer technische spelers wiens aannames en passing steeds maar verder ontwikkeld diende te worden. En dat in een speelwijze die daar optimaal geschikt voor, 4-3-3 met de punt naar achter. Ideale veldbezetting voor aanvallend combinatiespel. Drie middenvelders die allen van achteruit aanspeelbaar zijn doordat ze elkaar niet in de weg staan. Overal gelijke, korte afstanden tussen spelers en over driehoekjes mogelijk.

In deze speelwijze, met centraal opbouwen via de as en over de grond, en zo snel mogelijk diepte zoeken, herhaal je die handelingen het meest die nodig zijn voor de individuele ontwikkeling; inspeelpass, aannemen/open- en wegdraaien, secure passing op de juiste voet/in de loop met de juiste snelheid, naar voren denken en spelen waar mogelijk. Dat daagt weer de handelingsnelheid en een stap vooruit denken uit, en dus ook weer techniek en creativiteit.

Het tiki taka was daar het vruchten plukken van.

Bij Ajax wilde hij datzelfde neerzetten met Jonk, en dat ging uitstekend. De A1 onder Jonk was daar een goed voorbeeld van. Tikten werkelijk iedere tegenstander scheel met fantastisch voetbal. Heersten in het combinatiespel, op de helft van de tegenstander, creëerden vooral uitgespeelde kansen, geen kansloze voorzetten. Enorm veel drang naar voren, enorm goed combinatiespel, enorm veel beleving en spelplezier vloeide daar ook uit voort.

Dus waar heb je het nou over? Kijk nu naar de bovenbouw van de opleiding, die wedstrijden zijn doodsaai, met standaard voetbal. Daar worden spelers helemaal niet beter van in de kleine ruimte. Trainers die een beetje tactisch mogen pielen maar veelal gewoon de tactiek van Ajax 1, van een passant overnemen.

En een Plan dat een rode draad door de hele organisatie voorstelt, kan niet niet van deze tijd zijn. Dat gaat altijd op, dat is iets dat je altijd zou moeten willen. Visie, lange termijnbeleid, rode draad en identiteit.

Erachter komt dat bepaalde facetten van het plan niet meer van deze tijd waren? Dat Plan is nooit uitgevoerd in en rond het eerste, en in de jeugd ging het werkelijk fantastisch, met fantastisch voetbal en talenten die zich stormachtig doorontwikkelden.

Die weg van Jonk en Cruijff zouden bij volledige uitvoering door de hele organisatie op termijn naar Rome hebben geleid, in ieder geval de grootste kans, en herhaaldelijk. De huidige koers nu even naar Florence, ook leuk, maar kan door de zeer riskante organisatiestructuur over 5 jaar zo maar weer niet verder leiden dan dan de Gotthadtunnel.
1 -1
Knalpot
En het tika taka is alweer achterhaald wat is je punt? Barca probeert het nog met veel mindere kwaliteit is al ver weggezakt en Pep heeft ook allang ingezien dat hij aspecten van zn spelletje heeft moeten aanpassen. Feit is gewoon dat jij Johan zwaar overheerlijkt, natuurlijk verdiend de beste man credits maar jij maakt hem echt groter dan dat hij als trainer zelf was. Natuurlijk zette hij Barcelona weer op de kaart maar dat kan TH ook als je beschikking hebt over 4 van de 10 beste spelers ter wereld op dat moment. Ook het Barca van Pep had het geluk beschikking te hebben over 2 vd inteligentste spaanse middenvelders aller tijden aangevuld met een wel zeer natuurlijk argentijns talentje. Ja kan het ook allemaal mooier maken dan het is, als ik in 2012 op de toekomst had gelopen en ik zie zo'n Eiting, Nouri en vd Beek samenspelen dan kan ik ook nog wel concluderen als dat bijelkaar blijft en zichzelf normaal blijft ontwikkelen dan scheurt dat over een jaar of 5 tegen europese top aan aangevuld met wat gerichte goede aankopen. Opleiden is altijd en overal al zo geweest dat er lichtingen zijn die erboven uitsteken en waar het grote talent uiteindelijk ervoor zorgt dat mindere spelers zich ook beter ontwikkelen. Wij hebben dat geluk gehad in de jaren 70, halverwege de jaren 80, de generatie van de Boertjes, rond 2002/2003 en recent weer. Geen enkele club waar ook ter wereld krijgt dat uberhaupt voor elkaar dus ga mij nu ook niet proberen wijs te maken dat een Jonk dat wel structureel voor elkaar krijgt/ had gekregen. Het is decennialang al in golfbewegingen gegaan Ajax moet er alleen voor zorgen dat die golfbewegingen elkaar steeds sneller opvolgen en wat dat betreft gaat het goede kant op zover ik kan zien.
1 0
Web
Hij heeft een obsessie van Jonk
Snap bij God niet hoe dit kan
Het is komen en gaan van trainers, zal ook nooit anders worden
2 0
geDaante
Ik heb een obsessie met Cruijff-voetbal en diens waarden en manier van opleiden. Jonk is daar een verlengstuk van.
0 -1
BRAMHOUTEN
Dat heeft hij zichzelf en jou wijs gemaakt
1 0
Web
Jonk heeft wel een groot ego
Ik ben vanmorgen erg geschrokken van deze Wim Jonk
Hij zal toch moeten leren dat je carrière met vallen en opstaan gaat
De vraag van Gert Jan van Beek, vond ik heel erg interessant
Hij reageerde er na genoeg niet op
Ook niet vd Sar en Overmars bij naam noemen, maar die mensen
Niet goed, erg jammer
2 -1
geDaante
Dat is wat anders dan een groot ego hebben.

Die situatie heeft hem pijn gedaan, ze hebben van hem afgenomen wat hij zelf gestart is met Cruijff (opleiding opzetten en perfectioneren), en waar hij zijn ziel en zaligheid in legde.

En dat op zo'n enorm onrechtvaardige wijze. Dat is haast niet te verkroppen.

Ik vind juist dat hij er nog heel erg kalm over is en zijn mond juist goed weet te houden over dit onderwerp.

Als mensen mij zo zouden naaien zoals Jonk genaaid is, hadden ze een probleem gehad. Jonk is dan ook een groter mens dan ik.
1 -3
Joker
Houd toch op met de jeugdopleiding geleuter man. Met alleen Nederlandse jeugd kom je nooit meer tot een halve finale.

Perfect gezien door overmars. Ziyech tadic blind en nu Klaasen. Dat is de basis.

Hoeveel jeugdspelers spelen in het Nederlands elftal..

Als hateboer Rhoon de vrij Dumfries geselecteerd worden.

Niet alleen jeugd. Van de beek de ligt weg gravenberch Rensch sluiten aan.

Klaassen, Kudus, Klaiber prima aankopen.

Cijfers prima, resultaten prima.. enkel fans die altijd wel wat hebben
1 0
geDaante
Tot de resultaten veel minder worden, dan roepen types als jij ineens nog veel harder dan ik dat Ten Hag eruit moet.

Ik ben niet zo opportunistisch, ik kijk meer naar de lange termijn en de visie en beleid voor de lange termijn.

En ook jij denkt weer dat Cruijff en Jonk alleen jeugd erin wilden hebben.

Dan heb ook jij het allemaal niet goed gevolgd en er weinig van meegekregen, en ga ik er verder ook maar niet op in.
0 -1
Web
Jij slaat zo erg door
Waar haal jij vandaan dat Overmars en Vd Sar hem de das hebben om gedaan, denk je nu echt dat Jonk perfect is?
En er gebeuren wel meer dingen in het voetbal niet niet gaan zoals ze willen, en worden dagelijks mensen beschadigd en ontslaan, dan moet je niet in de voetbal gaan werken ( Rijkaard )
Bovendien is alles aannames, jij en ik weten niet het fijne er van
Jij laat ik elke post blijken dat je alles weet, en dat is gewoon niet waar
1 0
geDaante
Het is een feit dat men samen heeft afgesproken Plan Cruijff te volgen.

Het is een feit dat Jonk niet werd betrokken bij aankopen, en bij andere zaken rond het eerste. Zijn en Cruijffs terechte kritieken, werden niks mee gedaan. Feit.

Aankopen werden steeds minder technische types, steeds meer bikkelaars en degelijke types. Het voetbal werd ook steeds opportunistscher. Feit

Bergkamp uitte deze kritieken ineens zelf ook, maar pas toen De Boer weg was. Feit.

Het is een feit dat Overmars De Boer zijn aankopen gunde, heeft ie zelf laten optekenen. Feit.

Het is een feit dat Jonk aan heeft gekaart verantwoordelijkheden beter af te kaderen (brief is online gelekt), maar dat daar geen gehoor aan is gegeven.

Het is een feit dat Rapport Ling in de prullenback is geflikkerd, oftewel geen enkele poging of wil om het Plan alsnog te laten slagen.

Al met al kan je concluderen dat er van bovenaf geen enkele wil was om Plan Cruijff werkelijk te laten slagen, dat er nooit is bijgestuurd omwille van dat Plan, maar dat degenen die dat Plan hadden opgezet én als enige uitvoerde, eruit is gewerkt.

Kortom, net als pre-revolutie, toen Cruijff zo geweerd is en buiten de club gehouden werd, is men er gewoon in geslaagd deze bemoeial er weer uit te gooien, samen met zijn kompaan Jonk.
1 -1
ajaxxcied4life
Het plan Ling scheen het niveau te hebben van een mager mavo-opstelletje van een paar kantjes . Dus ik snap heel goed dat dat in de prullenbak is gedonderd. Dat Jonk niet werd gekend in aankopen snap ik, omdat een radicaal als hij vrijwel iedere aankoop zal pogen tegenn te houden, getuige zijn poging om Dolberg buiten de poorten van De Toekomst te houden. Eens ben ik het wel dat Ajax moet blijven innoveren en mijn onderbuik ook zegt dat er misschien wel meer mogelijk is en daar actief naar opzoek moet worden gegaan. Tegelijkertijd kan ik mij ook goed voorstellen dat met de komst van De Nieuwe Toekomst en het Ministadi er ook nieuwe zaken in de opleiding zullen worden geïmplementeerd. Dus ik heb absoluut goede hoop dat men binnen Ajax ook op dat vlak weer sprongen zal gaan maken.
0 0
Babangida83
Heb je t rapport gelezen? Ik bedoel, het is heel makkelijk om te zeggen dat iets mavo-niveau heeft als directie. Vooral als t haarscherp aantoont waar je zelf als directie en RvC te kort schiet.
0 0
geDaante
Laat maar, zo vaak over geschreven maar het dringt maar niet door.
0 -1
Web
Dat wil niet zeggen dat het waar is
Jij bent heel goed in aannames
1 0
Babangida83
En jij in geloven dat t wel goed komt.
0 0
Joker
Koop een spiegel
1 0
davy14
Misschien even aanhalen dat het jammer is dat alle heren elkaar de tent hebben uitgevochten.

Overmars en Van der Sar verrichten nu geweldig werk en hebben Ajax weer mede op de kaart gezet in Europa. De Boer heeft ervoor gezorgd dat Ajax niet in faillissement is gekomen en heeft Ajax eigenhandig rijk gemaakt met zijn vier kampioenschappen. Jonk heeft de jeugdopleiding weer top gemaakt en ervoor gezorgd dat Ajax 1 daar nu de vruchten van plukt. Zonder Jonk en Bergkamp zou de fluwelen revolutie nooit zijn begonnen, zij waren het die zij aan zij stonden met Cruijff. Dankzij die twee als klokkenluiders was Cruijff het avontuur aangegaan en heeft ons gered van de bobo-cultuur. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen. Laten we hopen dat de heren gewoon weer een koffietje samen drinken en dat Jonk gewoon trainer kan worden van Ajax als die daar de capaciteiten voor heeft, maar niet dat een gebeurtenis uit het verleden dat zal blokkeren.
1 0
geDaante
Overmars en Van der Sar doen helemaal geen geweldig werk. Nog veel teveel miskopen die werkelijk nergens op slaan, en waar geen enkele gedachte achter zit. Er wordt weer te snel naar aankopen gekeken, en uiteindelijk gedaan.
Ze hebben ervoor gezorgd dat de trainer van Ajax 1, een passant, de visie bepaald en heel veel in te brengen heeft. Deze visie wordt zelfs doorgetrokken tot in de bovenbouw van de opleiding. Een trainer, die een hele voorbereiding plus maanden de competitie in nodig heeft om tot een niet belachelijke, logische opstelling te komen. Twee seizoenen achter elkaar.

Jong Ajax is werkelijk geen zak meer aan om naar te kijken. Het combinatiespel van achteruit is eruit gesloopt, geen tempo, geen beleving, geen risico, met z'n vijven op lijn voorin, geen spel tussen de linies, geen urgentie in het opbouwen centraal naar voren toe, minder focus op uitgespeelde kansen creëren/opportunistischer met meer en sneller voorzetten. Ik zie ook geen echt spelplezier meer.

Overmars en Van der Sar, en ook De Boer en Bergkamp hebben Plan Cruijff in de knop gebroken, en hebben er een slap aftreksel voor in de plaats neergezet, wat nog wel vele malen beter is dan hoe het pre-revolutie was.

Maar het had vele malen beter kunnen zijn, zeker wat betreft de lange termijn, want wat je nu ziet is een project van Overmars. Die is nu namelijk de almachtige TD die werkelijk alles bepaalt. Heeft vorig jaar zelfs zeggenschap over de opleiding geregeld.
Dus niks dat de lange termijn, ook na Overmars, waarborgt. Ajax technische beleid wordt weer volledig bepaald door één man. Dit gaat ooit een keer fout. Precies wat Cruijff wilde voorkomen.
1 -1
Knalpot
Misschien moet je eens wedstrijden gaan kijken kerel ipv te lopen roeptoeteren en je vinylplaatje duizenden keren te herhalen. Wat jij altijd vergeet is dat je een tegenstander hebt, tegenstanders zoals laatst de door jou bewierookte Jonk die centraal alles dichtmetselen door zich met 9 man terug te trekken op eigen helft en wachten op een foutje van een aantal spelers die eigenlijk gewoon nog A-junioren zijn. Tussen de linies spelen? Als jij niet kan zien dat Unuvar bij bbz op de 10 positie geposeerd staat tussen de linies tja dan ligt het toch echt aan jouw tactische kennis. En hoe kom je erbij dat er geen combinatievoetbal gespeeld wordt, het feit dat Regeer en Taylor elke wedstrijd de meeste ballen versturen wijst op lange ballen vooruit van de centralen? En spelplezier is ook nogal relatief natuurlijk he, als je zo'n Jensen, Hansen en Unuvar ziet worstelen met hun vorm dan snap je ook wel dat die niet al te happy ogen omdat ze van zichzelf gewoon weten dat ze veel beter kunnen dan 7 van de 10 ballen inleveren zoals het nu wekelijks het geval is.
1 0
geDaante
Ik verveel me al anderhalf jaar kapot bij het kijken van Jong Ajax wedstrijden, of -19 eerder. Ik kijk dan ook nauwelijks tot niet meer.

Ik geef het dan wel steeds weer een kans, zoals de laatste wedstrijd, maar ik trek dat niet meer.
1 -1
geDaante
Dat zijn wel heel veel spelers uit vorm vind je niet? En toevallig allemaal aanvallend ingesteld, creatieve spelers.

Ik ga me niet baseren op één wedstrijd. Daarbij hoeft Jong Ajax helemaal niet te winnen. Jonk wil zo snel mogelijk promoveren met Volendam. Als hij in al die wedstrijden waarin tegenstanders zich aan hem aanpassen (als Volendam zijnde!) zich één keer tegen Jong Ajax wat aanpast, vind ik dat jammer, maar begrijpelijk. In de flarden die ik gezien heb, zag ik dat overigens helemaal niet, zag ik ze juist per se over de grond achterin willen opbouwen, met een fout als gevolg.

Ünuvar staat daar niet gepositioneerd, die komt daar, als het goed is, maar nog veel teveel richting de flank, waardoor hij net wat teveel als naar binnen trekkende buitenspeler fungeert. Op 10 kan hij ingespeeld worden en zijn zeer goede weg- en opendraaien inzetten, onder meer.

Hansen is geen buitenspeler, dus die is niet per se uit vorm, die rendeert daar niet. Het is een (schaduw)spits).

Er wordt wel gecombineerd, uiteraard, zou wat zijn, maar bij lange na niet meer in die mate zoals onder Jonk, en afstanden zijn groter, er wordt minder risico ingelegd, sneller waar bal naar de keeper, of toch maar lang.

Ik ga er maar vanuit dat je de A1 onder Jonk en Jong Ajax onder Keizer nooit hebt zien spelen, dan had je wel begrepen wat ik bedoel.

Je ziet nu heel duidelijk dat er op tactiek gespeeld wordt, waar het eerder vooral op combinatiespel over het hele veld was. Tikken doorbewegen, een-twees, korte combinaties, korte steekpasses, met enorm veel tempo en 'urgentie'. Nu zie je veel meer zoeken, bal even vast houden, lager tempo, niet meteen diepte zoeken, etc. Ook meer voorzetten, en vaak genoeg vijf man op lijn voorin.
0 -1
Knalpot
Misschien moet je dan toch nog een keer zeker die 1e helft terugkijken. Ik heb zeker een keer of 10-12 die keeper of een verdediger de lange bal zien spelen omdat er een beetje druk op hen gezet werd, jij bekritiseerde Heitinga bij minder vorig seizoen. Feit is ook dat dit jong Ajax veel minder uitgebalanceerd is door het niet hebben van de juiste backs en buitenspelers, in jouw visie zou je dus met Martha en Tasci gaan spelen en je grootste talenten maar laten banken omdat er elders voor hen geen plek is dat slaag werkelijk waar nergens op.
1 0
Knalpot
ik heb die A1 en jong zeker wel gekeken dat was over het geheel een oudere lichting dat wat nu in jong Ajax staat plus wat ik hierboven al ergens beschrijf een uitzonderlijk talentvolle lichting met vooral spelers die uitblonken qua intelligentie Eiting, Nouri en de Jong aangevuld met jongens van 19/20 die al wat verder in hun ontwiikeling waren.
1 0
geDaante
Van der Sar, Overmars en De Boer hebben Jonk weggepest en -gewerkt.

Jonk kwam alleen op voor Plan Cruijff, en voor Cruijff.

Dat is heel wat anders.
0 -4
Ferd
geDaante, de qanon van Ajax Showtime
0 0
Ajaxhart
Dag Jonk, het ga je goed bij Volendam.
En als je niet terug wilt komen bij Ajax, nou dan niet jochie.
Voor jou tig anderen, die net zo goed of beter zijn.
1 -5
geDaante
Ondankbaar figuur. Deze man heeft de opleiding belachelijk goed hervormd en neergezet, Twin Games neergezet bij Ajax en wat opgepikt is door de KNVB en nu landelijk. Super belangrijk voor het nederlandse voetbal.

Enorm goede visie in de jeugd gebracht, met de focus op het individu, techniek, handelingssnelheid, creativiteit en combinatiespel, en de meest aantrekkelijke speelwijze ooit bij Ajax aanschouwd, en daarbij heel succesvol, terwijl dat bij lange na niet eens belangrijk werd geacht.

Zonder Jonk en Cruijff bracht Ajax nog steeds de Lukoki's voort.

Voor hem geen enkele andere. Hij is vrijwel de enige die echt de Cruijff-visie aanhangt. De rest kopiëert van de populaire en succesvolle toptrainers, die maar deels Cruijff-waarden hanteren.
2 -3
EWJM
Vanuit zijn positie snap ik het op zich wel, maar het is wel erg simpel om te zeggen dat het allemaal politieke spelletjes waren vanuit Van der Sar en Overmars. Ik ken niet alle details, maar ik had vooral het gevoel dat ze gewoon rust in de tent (een behoorlijk onrustige tent) wilden brengen. En als je kijkt naar de huidige situatie, die superstabiel en rustig is, en wat dat blijkt op te leveren op sportief en financieel vlak, dan lijkt dat wel echt een bevestiging te zijn. Je ziet nu gewoon de waarde die het heeft als iedereen, met alle neuzen dezelfde kant op, als een team werkt naar een gezamenlijk doel.
3 0
geDaante
Niet zo vreemd nu het zo rustig is. Je heb een almachtige Technisch Directeur zitten, die vriendjes aanstelt, en die een wat slappe AD boven hem heeft.

Dat werkt voor nu misschien eventjes, al vind ik het helemaal niet zo goed werken. Maar wat als Overmars vertrekt? Dan moet je wel een extreem goede keuze maken qua opvolging, want de hele technische visie en beleid ligt nu weer bij één persoon.

Ajax afhankelijk van de grillen en competentie of incompetentie van één persoon. Die kan je in twee seizoenen weer de afgrond in kopen.
0 -2
geDaante
Grappig altijd, 'rust in de tent brengen'. Ja, door eerst geruzie en onenigheid te creëren door je totaal niet aan het Plan en de afspraken te houden!

Lekker makkelijk, een totaal eigen koers gaan volgen vanuit ego en eigenbelang, schijt aan die Cruijff, wij zitten nu op onze zetels, we gaan het lekker anders doen. Jonk stribbelt tegen? Lekker negeren, wegpesten, dossiertje opbouwen over het niet aanschuiven, en weg ermee.

Jonk weg, Cruijff weg, Plan Cruijff weg, meteen ook weer een andere koers. Meteen.
Overmars die van Technisch Manager (puur contracten regelen en onderhandelen) nu een almachtige TD is.

Het is weer allemaal ego, eigenbelang en vriendjespolitiek. Ik walg ervan, zeker omdat het bij mijn club weer is gebeurd, en wat heel moois heeft kapotgemaakt.
1 -3
Adam24
Ik dacht dat Jonk vooral problemen met Bergkamp had ipv Overmars en VDSar?
1 -1
geDaante
Met Bergkamp vooral over de performance afdeling, die vond hij teveel invloed hebben, onder aanvoering van Jongkind. Maar als je zag wat er rond het eerste gebeurd, was dat wel het laatste om je druk over te maken. Het was slechts een onderdeeltje van de opleiding. Van mij had dat ook niet zo'n invloed hoeven hebben, maar de rest van de opleiding zat extreem goed in elkaar en liep fantastisch.
1 -2
Web
Nu gaat het niet goed
Zie je Gravenberch niet spelen?
1 0
trodat4030
Gravenberch op zichzelf zegt NIETS over de hele opleiding, enkel over Gravenberch. Dat was al een heel groot talent voor Jonk HJO werd, heeft zich onder Jonk goed ontwikkeld en na diens vertrek ook. Dat zegt niks over de opleiding in zn geheel. Dan moet je echt naar andere dingen kijken dan naar 1 doorgebroken speler.
0 -1
Web
Zeker
Grote talenten komen altijd boven drijven
1 0
Schwalbino
Dan zat je er dus naast.
1 0
geDaante
Ach natuurlijk niet. Overmars en Van der Sar hebben zich nooit aan Plan Cruijff gehouden. Jonk wees daar steeds op en wilde dat dit Plan wél werd toegepast in en rond Ajax 1, maar ze bleven er maling aan hebben. Zelfde geldt voor De Boer. Het voetbal werd steeds slechter en steeds minder des Cruijffs/Ajax. En de aankopen waren vooral middelmatige bikkelaars, en jeugd werd te snel weer gepasseerd.

Jonk werd steevast genegeerd bij vergaderingen van het TH, zat er als Jan Lul bij. Hij mocht niets inbrengen over Ajax 1, maar zij wilden wél inspraak in de jeugdopleiding. En dat terwijl Cruijff juist wilde dat de opleiding leidend zou zijn. Dat was ook de afspraak.

Overmars, Van der Sar en ook De Boer zijn heel smerig bezig geweest, volledig gehandeld uit ego en eigenbelang, en hebben zodra ze op hun positie zaten, Cruijff en zijn plan meteen laten vallen. Zelfs toen Cruijff heel erg ziek was hoord hij niks van die gasten.
1 -8
Ajaxhart
Goh, u beschikt kennelijk over inside informatie. Het is alsof u er zelf bij was!
1 0
Ferd
gedaante heeft gewoon een keiharde hekel aan Overmars. Zelfs als Ajax nu 3 jaar op rij de CL zou winnen loopt gedaante nog te klagen.

Je zou bijna denken dat Overmars de vrouw van Gedaante heeft gepakt, of dat hij gedaante zelf een blauwtje heeft laten lopen.
1 0
geDaante
Ik heb het toen extreem nauwlettend gevolgd inderdaad.

Velen hier klaarblijkelijk niet, maar houd dan ook je mond erover.
0 -1
ShowtimeAjax
Nou als ze naar Jonk en Bergkamp hadden geluisterd. Zaten we nu nog steeds met de timisela’s en Dijks in de basis. Soms is er een hoofdlijn nodig en vanuit daar zoek je je draai. Visie van Johan die is er en die blijft. De jeugd, aanvallend voetbal en mensen in het bestuur die ooit op hoog niveau hebben gevoetbald. Ajax is gezond, speeld jaarlijks CL, Europees staan ze er goed op (kijk maar naar de uitgaande en binnenkomende transfers). In de eredivisie lopen we lekker over iedereen heen zonder al te veel moeite.

Johan zou trots zijn op Ajax. Trots op hoe wij voetbalden en de halve finales haalden. Met bluf, mooi voetbal en eigen talent gemixt met mooie passende aankopen. Johan zou trots zijn op De Ligt, Frenkie, Ziyech en derest...

Dit Ajax is goed bezig. Met Johan altijd in gedachte ! Dus laaten we een keer op houden over de kampen en ego’s in het bestuur. Overmars en Van der Sar doen het uitstekend !!
6 -1
geDaante
Waar heb je het over joh? Juist door Jonk en Cruijff is de opleiding zo hervormd dat er veel meer talent aanwezig is en ook veel beter doorontwikkelde. Van de Beek, De Ligt, Kluivert, Nouri, Eiting, Mazraoui, Dest, etc., hebben allemaal die opleiding grotendeels doorlopen. Waarbij Van de Beek ook heeft aangegeven enorm veel baat bij die aanpak te hebben gehad, door het gehamer op vooruit denken en spelen, en ook een speelwijze in de jeugd te hanteren die daar optimaal geschikt voor is. Dat vooruit denken en spelen, daagt je zoveel meer uit als speler, daar je stappen vooruit moet leren denken, de afspeelmogelijkheid naar voren moet zien, je sneller moet handelen, maar ook zuiverder in je aannames en passing, etc. En dat alles in kort en vlot combinatiespel, dus altijd gefocust en alert en snel handelen.

Johan wilde zijn naam niet meer verbonden hebben aan wat er bij Ajax gebeurde post-Jonk/Cruijff. Johan zei te hopen dat het goed zou komen met Ajax, maar dat hij bang was van niet. Cruijff heeft het dan vooral over de langere termijn, die nu weer in gevaar is, door de nieuwe (oeroude) organisatiestructuur met één machtige TD, en een opleiding die niet leidend is.

Daarmee creëer je de voorwaarden, waardoor het bij een verkeerde opvolging van Overmars, of de opvolger van die opvolger, ineens volledig verkeerd kan gaan. Van een rode lijn en lange termijnbeleid over een paar TD's heen, zal dan sowieso geen sprake zijn.
0 -1
davy14
Haha waar haal je de energie vandaan om nog steeds met gestrekt been er steeds in te gaan Daan
1 0
geDaante
Ja ;), het is bijna ziekelijk inderdaad, op AN deed ik dat al volgens mij. Ik houd me ook nog wel met andere zaken bezig gelukkig ;). Het komt ook alleen weer bij me boven als het onderwerp zich voordoet.

Maar het zit me nog steeds wel dwars. Ze waren met zulke mooie dingen bezig, Jonk en Cruijff, en hoe dat dan weer door een paar egoïstische figuren wordt kapotgemaakt, en ook het onrecht wat dan plaatsvindt vooral, vind ik schrijnend.

Daar kan ik heel slecht tegen, en vooral als al die 'fans' dan Jonk aan gaan pakken en hem vanalles verwijten, niet wetende hoe het werkelijk in elkaar steekt.
1 0
Web
Dacht ik het niet
1 -1
Vak M
Jonk is helemaal geen echte Ajacied. Was alleen met zichzelf bezig bij Ajax. En kan nu nog steeds niet blij zijn omdat hij geen erkenning krijgt. BV Jonk ipv AFC Ajax
6 -4
BRAMHOUTEN
Is ook meer een psv-er dan ajacied
1 -1
trodat4030
Gelul dit. Jonk heeft nimmer enige eer geclaimd, terwijl hij er met spelers als Nous, Donny, Matthijs, Dest, Kluivert en Dolberg bijvoorbeeld meer dan genoeg recht op heeft.. Nee, dit is echt stemmingmakerij wat je hier uitkraamt Vakkie..
0 -1
Ferd
grappig dat je Dolberg noemt, de speler die Jonk juist niet bij Ajax wilde hebben vanwege El Azzouzi
1 0
geDaante
Houd gewoon je mond als je het allemaal totaal niet gevolgd hebt.

Jonk was de enige die zich aan Plan Cruijff en dus ook de afspraken hield, de enige!

De Boer en Overmars niet (en daarmee Van der Sar als Directeur ook niet), die hadden totaal maling aan het Technisch Hart vanaf dag één. Aankopen deden ze met zijn tweetjes, terwijl dat in het TH overlegd en overeengekomen moest worden. En Overmars gaf zelfs aan De Boer zijn aankopen te gunnen, dus het waren veelal aankopen die De Boer wilde. Dus juist totaal haaks op wat er in Plan Cruijf stond. Cruijff wilde al voorkomen dat één TD over de aankopen ging, maar nu was het nog erger, nu ging een trainer, een passant over de aankopen. Terwijl dat dus door Overmars, De Boer én Jonk samen beslist moest worden.

De speelwijze ging ook totaal de verkeerde kant op onder De Boer. En bij veel aankopen werd er niet eerst naar jeugd gekeken. Alles ging dus niet volgens Plan Cruijff in en rond het eerste.

Jonk werd daarbij totaal genegeerd op vergaderingen, wat gewoon pestgedrag is. Al met al besloot hij niet meer aan te schuiven, vanwege dat negeren (dus heeft toch geen zin), en hij wilde niet meer medeverantwoordelijk zijn voor de totale verloochening van Plan Cruijff in en rond het eerste. Heel logisch dat je je er dan aan onttrekt. Maar men zag hun kans schoon. Het niet meer aanschuiven kon men gebruiken als stok om mee te slaan, en om Jonk eruit te gooien.

Smerigheid ten top, echt om te kotsen.
3 -3
trodat4030
Ook dit is niet de hele waarheid, dat ligt wel wat genuanceerder dan je hier allemaal uiteen zet. Jij slikt alles uit 'kamp Jonk' (niet eens Jonk zelf, meer zijn entourage als v Leeuwen of Jonkind) voor zoete koek en gelooft ze op hun blauwe ogen (waarschijnlijk vooral omdat je heel graag wil dat dit de waarheid is, heb ik zo het idee), maar de waarheid ligt veel meer in het midden.. Het probleem is dat het veelal geruchten zijn waar men zijn of haar waarheid op baseert, ik heb niemand van de betrokkenen het hele verhaal uiteen zien zetten. Geen Jonk, geen Overmars, geen Sar en geen FdB. Het zijn allemaal wandelgangen roddels die aan elkaar geknoopt zijn. Niet enkel Overmars en co zijn schuldig, maar ook Jonk niet. Zoals wel vaker zal ooit het hele verhaal uitkomen, maar tot op heden zijn er amper details bekend. Ik heb ook verhalen van v Leeuwen gehoord die later behoorlijk genuanceerd zijn door anderen.
1 0
geDaante
Zeker, ik schrijf ook dingen die ik vanuit mensenkennis en inschattingsvermogen duidelijk voor me denk te hebben, maar de hoofdmoot is natuurlijk gewoon waar. Het feit dat Jonk niet werd gehoord bij aankopen en dergelijke. Dat alles in en rond het eerste niet strookte met Plan Cruijff.

Het moge ook duidelijk zijn dat het performance gedeelte flink heeft meegespeeld, en dat vind ik mogelijk een minpunt van Jonk, maar afgezet tegen al zijn enorm goede werk, iets om te accepteren.

Het is ook gewoon feitelijk dat Jonk Plan Cruijff aanhield en toepaste, en dat die anderen er totaal maling aan hadden. En daar gaat het uiteindelijk om.
0 -1
Web
Het gaat zo goed met Ajax nu, gisteren weer 90 minuten het spel dicteren
Niet willen zien jongen
2 -1
geDaante
Tegen Emmen...
0 -1
Web
42 goals voor en 5 tegen
Zijn toch wel indrukwekkende cijfers voor een team dat in jou ogen, niet des Ajax speelt
1 0
Intec
Altijd al een groot ego geweest net als Bergkamp
1 -1
trainerdv
Ik vind het juist wel mooi dat zoveel mensen met kennis van voetbal met elkaar botsen. Liever dat, dan dat het bobo's zijn die elkaar de tent uitwerken, terwijl het dan lood om oud ijzer is. Nu is het toch zoals het werkt in de top van de sport: De winnaar speelt CL met Ajax, de verliezer kk divisie met Volendam. Niets mis met Jonk, hij zal er bij de leden nog wel goed opstaan (en terecht), dus we zien wel wat de toekomst brengt.
2 0
Web
Ik denk dat er niemand twijfelt over de trainer Jonk
Maar Wim is niet makkelijk, heeft ook een PSV verleden en die kennen hem ook wel
Waarom zou anders PSV niet toe happen toen het bij Ajax mis ging
Die hebben inmiddels alweer twee hoofd jeugdopleiding gehad waaronder, Art Langer, nou daar word je beter van. Of Faber
1 0
Dit is mijn club
Op een gegeven moment had Jonk het zelfs over “die mensen”. Als je de naam van Overmars en Van de Sar niets eens uit je mond kunt krijgen zie ik weinig toekomstperspectief voor een eventuele terugkeer bij Ajax.
2 -1
Web
Viel mij ook heel erg op, schijnbaar naar jaren slijt het nog steeds niet
1 0
AJAXAFC1
Jonk prima voetbal visie alleen soms lopen sommige dingen zoals ze lopen...
Heb wel bij hem het gevoel dat hij met heel veel rancune naar ajax kijkt omdat hij wel even de man was die ajax groot ging maken en niet de mensen die er nu zitten...
Prima Trainer Jonk en goeie speler maar voor ajax verleden tijd laten we ons lekker focussen op het huidige proces
0 0
JordyAjacied
Was heel ongemakkelijk om te zien, Milan die ook alle lovende Ajax vragen aan Jonk vroeg en hij die het amper uit ze strot kon krijgen dat het inderdaad erg goed gaat met Ajax..
3 0
Web
Kon geen lachje af bij Wim
Gertjan van Beek had een opmerking over dat de jonge jongens nu verder zijn dan onder Frank de Boer als trainer
Reageerde hij ook niet echt op,
1 0
Thaschja
jonk, kennis van voetbal , zal niks mis mee zijn, maar lijkt me wel een nukkig mannentje, maar kan het mis hebben. of hij was nog niet goed wakker.
1 0
davy14
Hij zit daar om over Volendam te praten, niet om de hele tijd over Ajax ondervraagd te worden. Afijn, is logisch dat het alsnog gebeurd gezien het verleden maar snap dat die er niet echt zin in had.
1 0
AJAXAFC1
Niet voor niks dat het toen spaak liep teveel ego's bij ajax toen, het bestuur was we nu hebben moeten we koesteren...
0 0
MK77
Nou ja ik denk dat hij vooral heel vervelend vind om over dit onderwerp bevraagd te worden
1 0
davy14
Ik lees in een ander draadje dat Jonk tegen grote uitgaven was, maar dat was absoluut de reden niet. De reden was dat hij niet meer werd betrokken bij beslissingen zoals het aankoopbeleid. Het aankoopbeleid ging via sms'jes, iedereen kent het fameuze sms'je Eto'o? nog wel. Spijkerman, De Boer en Bergkamp bepaalden wie er gehaald werd en Overmars luisterde vaak naar De Boer daarin. Zelf blunderde Overmars vaak ook en hij negeerde de scouting. Uiteindelijk liet hij Henk Veldmate de leiding krijgen over de scouting, maar de scouts die een Neres, Davinson Sanchez of noem ze maar op haalden zaten toen al gewoon bij Ajax.
Overigens, de enige reden waarom Overmars wel kon blijven bij een Ajax ondanks de fouten die hij toen maakte was gewoon puur omdat hij een directeur functie had. Had Jonk die ook gehad, was het veel lastiger geweest. Ik kan me herinneren dat de Raad van Commissarissen uiteindelijk zelfs Overmars wilde ontslaan, maar dat Ling daar voor ging liggen. Dit staat nog in dat rapport wat Ling toen had gemaakt. Uiteindelijk werd Ling door Overmars en Bergkamp als een bedreiging gezien. Daarnaast werd er nog een politiek spel gespeeld. De Raad van Commissarissen dus, de Bestuursraad en heel veel andere enge mannetjes kwamen opeens tevoorschijn.
Niets meer dan lof voor hoe Van der Sar en Overmars zich hebben ontwikkeld en er ook voor hebben gezorgd dat politiek niet heeft gewonnen bij Ajax. Ze hebben zich echt uitstekend ontwikkeld. Ik ben al wel bang mochten zij ooit weg gaan bij Ajax, dat zo'n Bestuursraad en de leden van Ajax weer een enge rol gaan spelen. Want de ratten zitten er gewoon nog.
Ik zou het echt een onvergeeflijke domper vinden echter als Overmars en Van der Sar niet gewoon een koffie gaan drinken met Jonk en deze shit uit praten. Ik vind het echt een plicht van die twee dat te doen. Misschien zou dat overdrijven zijn, maar Johan Cruijff had ook zijn lot verbonden aan Wim Jonk. Als je een koffie drinkt en het uitpraat met Jonk, doe je dat dus ook met Cruijff. Ik zou het echt geweldig vinden als Jonk ooit terug keert als trainer, het zou de cirkel rondmaken en de bittere nasmaak volledig wegnemen.
6 -1
Web
Het grote probleem was die Jongkind
Die ging zich met voetballen bemoeien
Je zal maar een icoon als Bergkamp zijn, en dan even van Jongkind moet horen hoe het werkt in het voetbal
Dat had Jonk nooit toe moeten laten. Jongkind was voor het lopen te verbeteren en moet zich niet met voetbal bemoeien
Bergkamp vond dat Jonk doorsloeg in perfomance trainers, die was niet tegen ( gebeurt nu ook nog ) maar vond dat de verhoudingen niet goed waren
Jongkind haalde ook zijn zwager Bram Som binnen, dat moet je niet willen
Jonk had veel te veel zijn oor hangen aan Jongkind, fout van Jonk
Erg jammer want het lijkt mij wel een goede trainer
2 0
davy14
Er waren heel veel problemen, maar het grootste probleem was dat de zogenaamde mannen uit de RvC en Bestuursraad die hun sporen verdiend hadden in het bedrijfsleven erin faalden de onervaren Jonk, Bergkamp, Overmars en Van der Sar te begeleiden. Zo zie je maar dat de voetbalwereld toch een totaal andere wereld is. Ik ben zeer content met hoe het nu met Ajax gaat, maar zou het heel jammer vinden als deze gebeurtenis van het verleden ervoor zorgt dat Jonk nooit trainer zou kunnen worden van Ajax.
Jonk heeft ervoor gezorgd dat ik met plezier naar Ajax kon kijken die zeven jaar geleden. Terwijl Ajax 1 voor een marteling voor mijn ogen zorgde, bracht Jonk met zijn jeugdelftallen spelvreugde terug. De jeugd van Ajax was op dat moment veel populairder dan Ajax 1. Op de Toekomst werd echt Ajax voetbal gespeeld, het Ajax 1 van De Boer keek je als je ervan hield jezelf te vernederen.
1 0
Web
Ik kijk al 55 jaar met plezier naar Ajax
Jonk was volgens mij nog niet geboren toen in de Meer op de tribune zat
En jouw onderbouwing slaat kant nog wal
Ajax heeft al die jaren al goede jeugdopleidingen gehad
0 0
davy14
Dus wat jij zegt, is dat de zogenaamde Revolutie en het plan om de jeugdopleiding te renoveren toentertijd eigenlijk totaal niet nodig was?
0 0
Web
Voetbal gaat altijd met ups en downs
Ik heb zoveel jonge spelers door zien breken
Maar hang het nooit aan een persoon op
Daar gaat het fout.
vd Vaart, Sneijder zijn ook doorgebroken zonder Jonk
Zo kan ik er wel 100 op noemen
0 0
davy14
Ik denk dat wij beiden een andere visie erop na houden dan.
0 0
Web
Ik hou mij niet vast aan een persoon
Daar zit het verschil
Kan ook niet in het voetbal
Komen en gaan van mensen
0 0
mvdk
Hij zegt dus geen nee. Duidelijk.
2 -1
insectenverdelg
Ik geloof volledig in Jonk zijn visie. Alleen zou ik hem alsnog niet binnen halen bij Ajax. De rust na t vertrek van Bergkamp in de directie van Ajax is ongekend en zowel sportief als financieel is t een goede periode geweest. De kans dat je dit weggooid als je jonk wel aanstelt is groot.
2 -1
Ferd
Jonk heeft een prima visie, maar is niet de man om die visie uit te voeren. Te halsstarrig.
0 0
Web
Hoofdtrainer op de duur. Maar er moet wel een man met ervaring bij. Want hij is niet makkelijk
Kun je aan alles zien, lachje kan er nog niet af
0 -2
Van Reenen
Aardige snuiter die Jonk, maar ik spreek hem ook nooit. Reden: geen behoefte aan en onze koffie is ook beter.
1 0
Web
Jonk zit wel een kop op, is ook niet de makkelijkste
Zal van twee kanten wat gebeurt zijn
Een lachje kan er niet af
1 0
fc Barcelona_ke
van mij hoeft hij niet komen! hij bemoeit met Dennis Bergkamp altijd voor aankopen voor eerst elftal. eerst moeten de talenten kans krijgen etc. toen hij weg is, gaat Ajax beter. finalist Europa League, halve finalist Champions League, veel ervaren spelers tadic, blind etc terughalen, helaas stonden de miskopen tussen in...
1 -1
davy14
Hij bemoeide zich ermee omdat de aankopen toentertijd van lachwekkend niveau was en de aankopen op een rare manier werden gedaan en geen eens aanbevolen waren door scouts.
1 0
Web
Hij was ook tegen Dolberg, want Ajax had een goede jeugd spits, weet zijn naam even niet meer
Was nog te slecht voor Sparta
1 0
davy14
Nee, hij was niet tegen Dolberg maar het feit dat hij niet betrokken werd bij de aankoop terwijl hij hoofd jeugdopleiding was. Had hij Dolberg ook gezien, was die heus niet zo gek om nee te zeggen tegen Dolberg.
1 -1
DUDE92
Jonk had duidelijk aangegeven tegen de komst van Dolberg te zijn omdat hij zoveel verwachtte van El Azzouzi.
2 0
Web
Ik merk al heel erg dat jij niets verkeerd van Jonk wil horen
Want hij was wel tegen Dolberg
Ajax had een spits in de jeugd die beter was zij Jonk
Het was HEEL gek om nee te zeggen tegen Dolberg
1 0
AFCA-pride
Spits waar je op doelt, was el Azzouzi.
0 0
Web
Klopt, bedankt
0 0
Web
Het lijkt mij wel een goede trainer, maar in de omgang lijkt hij mij niet makkelijk. Wat een stijfkop zat er vanmorgen. Geen greintje zelf kritiek
0 0