Ajax - FC Midtjylland in cijfers: Neres meer dan alleen aanvaller
Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ook de broodnodige zege op FC Midtjylland in de Champions League leverde weer interessante statistieken op. Hierbij nemen wij alleen spelers mee die minstens één helft speelden.
Wat als een paal boven water staat, is dat Ajax in de wedstrijd tegen de Deense opponent een veel ruimere uitslag neer had kunnen zetten. De Amsterdammers wonnen weliswaar comfortabel met 3-1, maar gevoelsmatig was 5-0 of 6-0 logischer geweest. Dit blijkt ook uit de cijfers. De Amsterdammers schoten maar liefst zeventien keer op doel, waarbij er achtmaal daadwerkelijk tussen de palen geschoten werd. Zeven keer werd er over of naast geschoten en tweemaal werd de bal voortijds geblokkeerd. Ajax kreeg zeker vier grote kansen in de wedstrijd en dus is het aantal gescoorde goals van drie teleurstellend te noemen.
Het enige aspect waarin Ajax de tegenstander niet de baas was, was door de lucht. Beide ploegen gingen 32 luchtduels met elkaar aan en daarbij kwam Ajax er slechts twaalf keer als winnaar uit. FC Midtjylland deed het met twintig gewonnen luchtduels beduidend beter, maar onlogisch is dat niet. De ploeg staat bekend om haar fysieke kracht, terwijl Ajax het vooral van het positiespel over de grond moet hebben. Zo wist Ajax middels corners, hoewel het een nieuwe korte variant uitprobeerde en er acht mocht nemen, geen doelpunt te scoren. Wel kreeg Nicolás Tagliafico er na inbrengen van Daley Blind de eerste serieuze kans van de wedstrijd uit.
Neres heeft ook verdedigend zijn waarde
Het is tijd om in te zoomen op de achterliggende statistieken van Ajax zelf. David Neres toonde glimpen van zijn oude vorm en dat vormde een lust voor het oog. De 3-0, waarbij hij hard en zuiver raak schoot, springt in het oog, maar ook verdedigend droeg hij zijn steentje bij. Opvallend genoeg zette de Braziliaan maar liefst vijf tackles in tijdens de wedstrijd en dat tekende zijn gretigheid. Ter vergelijking: Dusan Tadić en Lassina Traoré zetten woensdag beiden geen enkele tackle in. Bovendien was Antony de laatste aanvaller die daarbij in de buurt kwam. Uit bij Atalanta Bergamo zette hij drie tackles in. Daarna kwam geen aanvaller hoger dan een aantal van twee. Het kwam Neres overigens duur te staan, want in de slotfase moest hij leeg gestreden en met kramp van het veld. Hij kreeg loon naar werken en mocht gaan rusten.
Schuurs heerst van achter uit
Een andere Ajacied die tegen FC Midtjylland in het oog sprong, was Perr Schuurs. De verdediger kreeg de voorbije weken veel kritiek op zijn verdedigende werk met ruimte in zijn rug, maar woensdagavond heerste hij tegen de Deense tegenstander. Vergelijken we zijn stats met de uitwedstrijd in Herning, dan scoort hij vrijwel op elk gebied beter. Zo had hij drie intercepties en zette hij twee tackles in, terwijl hij in Denemarken uit de duels bleef en daardoor zowel nul intercepties had als nul tackles inzette. Ook aan de bal was hij een stuk zekerder. In de uitwedstrijd viel op dat hij twaalf lange ballen gaf, waarvan hij er negen inleverde. Lange-halen-gauw-thuis, zo leek het. Woensdag deed hij het een stuk beter. Hij gaf alsnog acht lange ballen, maar ditmaal kwamen er maar liefst zes aan.
Tadić verhuist naar links en blinkt uit
Tot slot kijken we naar de rol die Dusan Tadić thuis tegen FC Midtjylland vervulde. In de uitwedstrijd speelde hij immers als spits, terwijl hij in de Johan Cruijff ArenA als linksbuiten speelde. Wat meteen opvalt, is het aantal key passes die de Serviër wist te geven. Hij was het creatieve brein van het elftal met maar liefst zeven passes waarmee hij een medespeler in een kansrijke positie wist te krijgen. De zeven genoemde passes resulteerden in twee assists voor Tadić en daarmee ook voor twee Ajax-goals. Op de heatmap van de routinier valt verder te zien dat hij het veld vrijwel de gehele wedstrijd breed hield, om zo ruimte te creëren voor zijn medespelers. Een mindere kanttekening die geplaatst moet worden, is zijn passzuiverheid. Met 28 succesvolle passes van de 39 in het totaal, kwam 72 procent van zijn pogingen aan en dat kan de linkspoot echt beter.
Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | e-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.
Als je overwintert en je hebt dan De Samba op de flanken (Tadić spits), Kudus is er weer, Schuurs groeit nog een stuk (of er komt iemand in de wintertransfer) en iedereen blijft inzetbaar, wie weet wat er in de sterren geschreven staat dit seizoen.
Dromen mag!
Neres heeft juist speeltijd nodig om weer ouderwetsin vorm te komen. Gisteren liet hij daar al een staaltje van zien. Als je dan ziet hoeveel opgelegde kansen Traore en Labyad missen, dan is het toch wel duidelijk dat de basisvoorhoede altijd neres, tadic, anthony moet zijn.
Ik snap niet dat ten Hag daar nog steeds niet achter is.
Ten Hag zet Tadic echt wel weer in de punt en Neres en Anthony op de flanken. Het programma is druk zat.
Anthony is net terug van een blessure en kan zaterdag juist wel weer spelen om er dan volgende week ook te staan.
Daarbij,niet onbelangrijk,in dit seizoen hebben we een giga druk schema dus ik zou zaterdag gaan voor Anthony in de basis en Neres rust en dan volgende week de door jou(en vele anderen waaronder mijzelf)gedroomde voorhoede van Neres,Tadic en Anthony.
Zijn grootste kracht was van begin af aan al het meeverdedigen.
Als je ziet wat voor snelheid die gozer heeft..
Ik heb toch helemaal nooit geschreven dat ik verstand van analitics heb? Het feit dat ik daar nauwelijks verstand van heb is nou juist waarom ik wil dat AjaxShowtime de huidige ontwikkeling (waarin ze meer aandacht aan statistieken besteden) doorzet en steeds dieper op dit onderwerp induikt. Advanced analitics hebben nu al een behoorlijk grote invloed op de speelstijl van bepaalde clubs (zo is Guardiola de nadruk op lage teruggetrokken gaan zetten toen iemand bij Bayern hem aan de hand van analitics liet zien dat dit soort voorzetten vaker tot verwachte doelpunten worden omgezet). Alleen wordt er hier nog heel weinig over geschreven door voetbal journalisten (terwijl in de VS de sportmedia vol zit van experts in advanced analitics). Analitics zullen de manier waarop we naar voetbal en tactiek kijken geheel veranderen (dat heeft het namelijk in de andere sporten waarin het invloed kreeg ook gedaan). Het is voor AjaxShowtime een kans om 'ahead of the curve' te zijn door zich er nu al flink in te verdiepen.
Als internationaal recht of mensenrechten ooit van belang worden om voetbalwedstrijden te analiseren zal ik de eerste zijn om mijn deskundigheid aan AjaxShowtime aan te bieden.
Zien dat iets fout is zal vaak (bijna altijd) veel makkelijker zijn dan het zelf goed kunnen doen.
Inderdaad, want je hebt geen verstand van analitics nodig te hebben om te begrijpen dat je op deze manier statistieken niet moet gebruiken.
"Want ik vind dat als je ergens kritiek op hebt, vertel dan ook maar hoe het wèl moet."
Volgens mij heb ik dat ook aangegeven. Er moet context aan de statistieken worden gegeven zodat de hypotese van JesseTH (die hij als conclusie bracht) ook daadwerkelijk tot een conclusie kan leiden.
Toelichting bij statistieken is van uiterst belang, dat geldt niet alleen voor het voetbal, maar alle cijfers die je presenteert.
Dat is precies het soort context wat je artikel kracht bij zou zetten. Als je aan de hand van de statistieken die je gebruikt de wedstrijd opnieuw zou bekijken en die context ook in statistieken zou verwoorden (bijvoorbeed: "4 van de 9 lange ballen die Schuurs gaf waren geen gerichte passes maar trappen om de bal weg te krijgen") zou dat ons als lezer een veel grotere inzage geven over wat deze statistieken ons daadwerkelijk kunnen vertellen over hetgene wat tijdens de wedstrijd plaatsvond.
Het zou in mijn optiek dus beter zijn om het anders te verwoorden. Geen conclusie trekken maar gewoon de cijfers presenteren zoals ze zijn, met eventueel een paar voorbeelden (geen conclusises!) wat die statistieken zouden kunnen betekenen.