NB: 'Gravenberch kan over twee jaar naar elke club toe'

BadembaBarrie, 26-11-2020 om 15:45, 16022 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: Sterk Ajax zet FC Midtjylland eenvoudig opzij. Ditmaal met adjunct-hoofdredacteur Reinand Visscher. Lees hier zijn blik op de wedstrijd en praat mee!

Wat vond je het meest opvallende aan deze vrij eenvoudige overwinning?

'Uiteindelijk werd het eenvoudig, maar als je zoveel kansen krijgt en er niets meedoet dan ga je vrezen voor een wedstrijd die niet zo eenvoudig wordt. Uiteindelijk is het wel een goede en eenvoudige overwinning, waarbij ik in de rust al wel het gevoel had dat het goed ging komen. Het is ook wel lekker dat je zo snel scoort dan.'

Wie was woensdagavond jouw Man of the Match tegen FC Midtjylland?

'Noussair Mazraoui. Nog los van zijn goal vond ik hem echt goed spelen. Hij was overtuigend, hield die bal lekker lang aan zijn voeten, was goed met het indribbelen, had overzicht en hij gaf goede ballen en ramde ze niet zomaar naar voren. Hij speelde met ballen en hij had er zin in, dat zag je gewoon. En die penalty ging helemaal nergens over. Mazraoui tikt de bal gewoon tegen die aanvaller zijn voet aan en natuurlijk vliegt het been dan een beetje mee. Maar het was gewoon een tik op de bal, dat was geen penalty, daar kan die jongen niets aan doen.'

Ajax probeerde tegen Midtjylland een nieuwe variant corner uit, waarbij de bal kort werd gespeeld tot een meter of 25 van de goal, waarna hij de zestien in werd geslingerd. Hoe vond je dat uitpakken?

'Het zorgt voor gevaar, omdat je die organisatie van de tegenstander uit elkaar speelt, maar je ziet wel dat als die bal op een hoofd terecht komt – zoals bij Tagliafico de eerste keer – het lastig is om hem echt met kracht tussen de palen te krijgen. Je kan hem dan alleen schampen met je hoofd. Dus wat dat betreft is het dan moeilijk om toe te slaan, op die manier. Aan de andere kant zijn Ajax’ corners zijn over het algemeen vrij ongevaarlijk en je speelt op deze manier dus wel de organisatie uit elkaar. Dus wel goed dat je op deze manier een beetje kunt afwisselen.'

Het gaat hard met de ontwikkeling van Ryan Gravenberch, die kort na zijn eerste oproep voor Oranje nu ook zijn eerste Champions League-doelpunt scoorde. Hoe vond je zijn optreden en waar denk je dat zijn plafond ligt?

'Hij speelde echt top, echt heel goed. Hij speelde volwassen en je ziet hem ook steeds vaker de bal ophalen en voor de organisatie zorgen. Hij lijkt ook iets rustiger in zijn hoofd; het komt er allemaal wat meer uit.

'Zijn plafond ligt echt heel hoog. Het is natuurlijk altijd nog maar zien hoe alles loopt, maar hij heeft wel de potentie om wereldtop te worden. Dat hangt van allerlei factoren af, zoals de goede keuzes maken en blessures, maar de potentie heeft hij zeker. Hij is nu achttien en loopt al als een grote jongen te voetballen. Hij kan opbouwen, in de kleine ruimte voetballen, hij heeft loopvermogen, hij kan scoren, hij heeft het fysiek, kan duels winnen. Hij heeft zóveel. Als hij zo doorgaat, kan hij over twee jaar naar elke club toe, dan wordt hij het soort middenvelder waar elke club van loopt te likkenbaarden.'

David Neres vertoonde tegen FC Midtjylland weer vlagen van de speler die hij was voor zijn blessure. Hoe belangrijk is hij voor Ajax?

'De afgelopen weken is hij natuurlijk niet heel belangrijk geweest. Maar als hij dit niveau vasthoudt, dan kan hij wel heel belangrijk worden. Ik denk dat je in de Champions League kunt zien hoe belangrijk hij is. In het seizoen 2018/19 zag je hoe belangrijk hij is, maar ook vorig seizoen zag je nadat hij wegviel hoe belangrijk hij was, met zijn diepgang gekoppeld aan overzicht. Hij is gewoon een enorm goede speler en vandaag was hij ook echt goed. Hij was heel gretig, hij zat er heel vaak tussen en er kwam veel gevaar van hem af. Soms was hij wat slordig, maar de intentie is wel heel belangrijk. Als je die honger voelt, dan komt de rest vanzelf wel. Als hij dit doortrekt, dan wordt het nog moeilijk voor Ten Hag om te bepalen wie er straks moet starten.'

Daley Blind was tegen FC Midtjylland de volgende Ajacied die geblesseerd raakte en er volgt nog een hectisch programma. Is Ajax’ selectie breed genoeg om dit een succesvol Europees seizoen te maken?  

'In een normaal jaar zou je daar ja of nee op kunnen antwoorden, maar nu met corona zijn er zoveel blessures. Dat komt ook door de gekke voorbereiding en het gekke afgelopen jaar wat de spelers hebben gehad. En dan is er ook nog het virus zelf, wat ze kunnen oplopen. Je zou zomaar ineens acht blessuregevallen kunnen hebben, kijk nu maar naar Liverpool. Als je blessures hebt, dan lever je aan kwaliteit in, dat is logisch. Als een Promes of Labyad in vorm zijn, zijn dat ook gewoon prima voetballers, maar je levert wel in. Hetzelfde geldt voor Blind, daar heb je Martínez achter en dat is een goede voetballer, maar hij is geen Blind.

'Blessures kunnen wel van belang zijn wat dat betreft, want de Champions League is het allerhoogste niveau en het is voor Ajax zonder blessures al moeilijk genoeg om dat aan te tikken. We zijn geen club die een dubbele selectie neer kan zetten, we zijn geen Manchester City. In het seizoen 2018/19 deden we het goed in de Champions League, maar heeft het niet tegen gezeten qua blessures. In 2019/20 zat het dat wel en toen ging het niet goed, dat is toch het verschil.'

Een goede overwinning van Ajax, wordt enigszins verpest door de verrassende winst van Atalanta bij Liverpool, waardoor Ajax en Atalanta nu gelijk staan in punten, na vier wedstrijden. Hoe groot schat jij dat Ajax’ kansen op Champions League-overwintering zijn?  

'Fifty-fifty. Je moet gewoon van Atalanta winnen, dan ben je klaar. Dat moet gewoon kunnen, want die heenwedstrijd hadden we prima kunnen winnen, dus dan moet dat de terugwedstrijd ook kunnen. Dus als je die gewoon wint, is er niets aan de hand. Als je die wedstrijd niet wint, maar wel gelijkspeelt, zou het ook nog kunnen tegen Liverpool. Het zal niet makkelijk worden, maar Ajax is het wel een beetje aan haar stand verplicht. Ik schat ons hoger in dan Atalanta, dus dat moeten we dan ook laten zien.'

Bademba Barrie (E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com; Twitter: @Bademba_AFCA)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
WillyBrokamp
Ja laten we hem al de deur uit gaan praten na 1 goede Europese wedstrijd. Tot ziens Ryan, het waren twee prachtige weken...
1 0
OpaVerteld
Veel belangrijkere vraag is waar AS adjunct-hoofdredacteur Reinand Visscher over 2 jaar na toe kan.
Zeker na de geniale eye-opener "je moet gewoon van Atalanta winnen, dan ben je klaar", zie ik een hele grote toekomst voor deze man.
1 0
RVisscher
Hahahah fair enough opa
0 0
JopieCruijff
Frappant toch hoe deze jongen al bijna de deur uitgeduwd werd door velen hier op AS (niet door jou overigens), zonder hem fatsoenlijk een kans te geven. Nu ziet de wereld er weer heel anders uit. Ik ben benieuwd wat men gaat zeggen wanneer hij weer een keer (of 2) een mindere wedstrijd speelt...dan kan hij er weer helemaal niks van en kunnen we beter iemand anders opstellen.
1 0
sebastiaan1900
Zucht. Het praten over een vertrek.
3 0
DeMeervanweleer
Precies, hij is er net, daarbij; laten we maar eerst eens afwachten wat de coronacrisis met het internationale topvoetbal doet. Misschien is Ajax straks wel een van de weinige stabiele overblijvers, mede door zijn goed rentmeesterschap en hoeft hij niet weg...
1 0
Ozymandias
Michael Jordan zei ooit "the ceiling is the roof". Dat is volgens mij toepasselijk op Gravenberch. Voor hem is het dak zijn plafon. Hopelijk zal het hem lukken om het potentieel wat hij heeft om te zetten in kwaliteit want dan zal hij de geschiedenis ingaan als één van de beste Nederlandse middenvelders aller tijde. De combinatie van voetballend- en atletisch vermogen waar Gravenberch over beschikt is niet uniek maar wel ongelofelijk zeldzaam. Later we ook niet vergeten dat hij pas na afloop van dit seizoen 19 jaar wordt. Wat een talent!
1 0
Frank1978
Dit is nu één van de dingen die Ajax zo mooi en (vrijwel) uniek in de wereld maken. Je raakt in korte tijd zowat een half elftal aan absolute topspelers kwijt en het volgende grote talent dient zich alweer aan. Maar wat zou het mooi zijn als we deze spelers voor onszelf konden behouden. We zijn in elk geval erg goed op weg. Vergelijk onze huidige selectie eens met die van de laatste jaren onder de Boer.
1 0
CDS
Vorig jaar vond ik het niks. Verspeelde de bal constant, liet mensen aan alle kanten voorbij lopen. Ik dacht echt dat hij het slechtste talent ooit was. Maar goed, hij blijkt toch wat te kunnen. Als hij zulke stappen blijft zetten - en zijn koppie erbij houdt - dan wordt het een hele goede.
1 -1
Ajax34
Laat Gavenberch eerst eens een grote meneer worden bij Ajax. En pas vertrekken als hij 23 of 24 is.
Ipv die jongen de deur uitschrijven na een paar redelijke wedstrijden.
4 0
Joseph
De groeicurve van Gravenberch is echt absurd, de manier waarop hij zich op dit moment verbeterd doet aan de Ligt denken. Hij heeft mentale stappen gemaakt, die ik bij hem eerlijk gezegd niet zo snel verwacht had.

Marc mag de portemonnee trekken om een jaartje extra aan zijn contract toe te voegen, heeft laten zien voor niemand onder te doen in het eerste. Samen met Kudus heeft Ajax goud in handen op het middenveld, daar wil je niet maar een half seizoen van genieten..
5 0
Hollister
1 jaartje extra? Dan moet je volgend jaar al weer afscheid nemen... heeft nu nog 2 jaar contract, dus verlengen tot minimaal 2025 en dan kan je nog minimaal 3 jaar van hem genieten
0 0
Joseph
Ik ben er in zijn geval al heel blij mee als het 1 jaar extra is. Anders moet je hem komene zomer al voor de max verkopen met zijn 2 jarige contact.
0 0
Redrum
Dat missen van kansen is toch wel een zorgelijk puntje. Grote kansen in de CL moeten gewoon altijd een goal opleveren als je serieus mee wilt doen. Wel heb ik bij vlagen weer echt genoten van het spel van Ajax. Er zaten weer meerdere combinaties en aanvallen bij die werkelijk prachtig waren. Wat dat betreft kan ook dit Ajax echt een hoog niveau halen en dan misten we gisteren zelfs nog onze twee topaankopen. Ik geniet op dit moment in ieder geval weer volop van Ajax en het is lekker dat we na 4 wedtrijden alweer zeker zijn van Europe overwintering, met overwintering in de CL volledig in eigen hand. Verder ook wel eens tijd voor complimenten aan het adres van Erik ten Hag, want die loopt toch een stuk minder te rommelen met de opstellingen de laatste weken.
4 0
DeWijsneus
Ik ben geen fan van Ten Hag, maar als je ziet hoe het soms organisatorisch samenvalt de aanval, dan is dat echt aan hem te danken. Alle onderdelen van het team doen daar in mee, en is echt prachtig om te zien. Helaas wel weer Alvarez en Promes op het middenveld, maar ach. Anders wordt het echt saai met Ten Hag en heb ik niks meer te zeuren.
1 0
LammertAlbertus
Ajax kan dit jaar al de beste ter wereld worden maar blijven ze 3 vier jaar bij elkaar met
Rensch Taylor straks ook Salah-Eddine Rasmussen evt nog Naci & Sontje


ik adviseer Ajax om Joshua Zirkzee in de winterstop te gaan huurkopen dit team straks wordt de beste mooiste succesvolste voor jaren .Onana
Mazraoui Rensch Eiting (Salah-Eddine)
Taylor
Regeer Kudus
Gravenberch
Antony Zirkzee Neres
2 -6
Ajax4life16
ja alleen super onrealistisch om te denken dat Onana, Neres, Mazraoui en zelfs Kudus, Antony en Gravenberch hier over 3 jaar nog spelen.
0 0
Japie27
Beste ter wereld is misschien een beetje overdreven. Maar er komt wel een akelig goeie lichting aan. Met nog wat gerichte aankopen sluit ik een halve finale CL de komende 3 jaar niet weer uit
1 0
RayJordaan
Hopelijk ontwikkelt Unuvar zich door, heb meer vertrouwen in Gravenberch en Taylor ondanks dat ik vind dat Naci meer potentieel heeft.
0 0
EersteAanname
Ik zal wel weer subjectief en onrealistisch zijn, maar ik sluit het dit jaar ook zeker niet uit
0 0
MK77
Ach je kan het ook anders zien, die wedstrijd tegen Liverpool doet er eigenlijk niet heel erg toe dus kan je die volledig vrijuit spelen.
1 -1