Atalanta - Ajax in cijfers: Veel balverlies en slechte voorzetten

BartVeenstra, 28-10-2020 om 20:45, 6044 views, Ajax Showtime |

Shop nu jouw Ajax-kersttrui!

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen echter tal van statistieken, die vaak meer zeggen over individuele prestaties dan over het geheel. Tijdens het 2-2 gelijkspel met Atalanta Bergamo sprongen enkele Ajacieden er positief uit, terwijl sommige spelers ook minder presteerden. Hierbij nemen wij alleen spelers mee die minstens een helft speelden.

Zoals de uitslag al doet vermoeden was het duel tussen Atalanta Bergamo en Ajax ook qua statistieken vrijwel in evenwicht. De Amsterdammers hadden een iets hoger percentage (56 procent) balbezit, terwijl het duel qua kansenverhoudingen eveneens vrijwel gelijk was. Atalanta Bergamo kwam tot veertien schoten tegenover dertien van Ajax. Daarnaast schoten beide ploegen zeven keer op doel. Opvallend daarbij is dat Ajax tot nul kansen kwam uit een counteraanval, terwijl de thuisploeg juist tot drie kansen kwam uit een counteraanval. De 2-2 was daarbij één van de counteraanvallen van de Italianen.

Opvallend is ook het lagere percentage in de passzuiverheid binnen de Amsterdamse ploeg. In de Eredivisie scoort Ajax op dat vlak nog hoog. Zowel tegen sc Heerenveen (5-1) als tegen VVV-Venlo (0-13) was men met 88 procent erg zuiver in de passing. Tegen Liverpool kwam dat percentage neer op 75, terwijl het percentage tegen Atalanta Bergamo met 78 iets hoger was. Duidelijk is dat de aantallen uit de Eredivisie nog niet bereikt worden. Het lijkt het gevolg van het sneller druk zetten van de tegenstanders in de Champions League, waardoor Ajax slordig wordt in haar passing. Opvallend is ook dat Ajax veertien keer een voorzet gaf, terwijl er welgeteld nul (!) aankwamen. Bij Atalanta Bergamo gaf men achttien keer een voorzet, waarvan er vijf aankwamen.

Wie verzaken in hun passing?

Interessant is om te kijken welke spelers debet zijn aan de lagere passzuiverheid bij Ajax. Het valt daarbij op dat vooral de aanvallende spelers - wat niet geheel verrassend is - een lagere passzuiverheid hebben. Zo scoorde Lassina Traoré bijvoorbeeld een stuk minder. Waar zijn passzuiverheid tegen VVV-Venlo nog een percentage van 85 kende, was dit percentage tegen Atalanta Bergamo beduidend lager: 68.

Ook Antony deed het minder wat betreft zijn passzuiverheid. Hij ging van 87 procent tegen VVV-Venlo naar 64 procent tegen Atalanta Bergamo. Dusan Tadić presteerde eveneens minder. Tegen VVV-Venlo behaalde hij nog een passzuiverheid van 79 procent, terwijl dit percentage tegen Atalanta Bergamo kelderde naar 70. Tot slot vallen ook de cijfers van André Onana op. Tegen VVV-Venlo behaalde hij nog een percentage van 96, maar tegen Atalanta Bergamo kwam slechts 68 procent van zijn passes aan.

Veel balverlies

Waar Ajax tegen VVV-Venlo 114 keer balverlies leed, was dit tegen Atalanta Bergamo een stuk vaker het geval. De Ajacieden verloren liefst 165 keer de bal en dat toont maar eens aan dat het allemaal een stuk slordiger was. De vraag is nu dan ook: wie grossierden in het verliezen van de bal. In de defensie is dat Nicolás Tagliafico. De linksback verloor liefst negentien keer de bal, terwijl hij tegen VVV-Venlo slechts één keer balverlies leed.

Op het middenveld en in de aanval waren het vooral Tadić (23 keer, tegen VVV 13 keer), Ryan Gravenberch (18 keer, tegen VVV 21 keer), Antony (20 keer, tegen VVV 9 keer) en Lassina Traore (19 keer, tegen VVV 9 keer)) die geregeld balverlies leden. Opvallend is dat een speler als Davy Klaassen niet meer balverlies leed dan tegen VVV-Venlo: in beide duels negen keer. David Neres deed het verder een stuk beter dan zijn collega-aanvallers. Hij verloor 'slechts' tien keer de bal.

Verdedigende cijfers

Laten we ook eens kijken naar hoe de verdedigers het er tegen Atalanta Bergamo vanaf brachten, te beginnen met Noussair Mazraoui. De rechtsback ging tien keer een grondduel aan, waarvan hij er slechts drie won. Verder ging hij geen enkele duel in de lucht aan. Verder leed Mazraoui tien keer balverlies, al wist hij dat redelijk te compenseren met driemaal een onderschepping en het eenmalig blokkeren van een schot.

Perr Schuurs, die door analist Johan Derksen flink werd bekritiseerd, verloor de meeste van zijn duels. Over de grond ging hij er vijf aan, waarvan hij er drie won. In de lucht ging hij er eveneens vijf aan en daarvan won hij er twee. Daarnaast leed de Limburger vijf keer balverlies. Wel was hij goed voor één onderschepping en één geblokkeerd schot.

Daley Blind ging in totaal zeven keer een duel over de grond aan, waarbij hij er vijf keer als winnaar uit de strijd kwam. Opvallend is dat Blind geen enkel luchtduel aanging tegen de Italianen. De ervaren kracht verloor verder acht keer de bal, al was Blind goed voor twee onderscheppingen en drie goede tackles.

Net als tegen VVV-Venlo won Nicolás Tagliafico ook tegen Atalanta Bergamo de meeste van zijn persoonlijke duels. Van de negen duels die hij in totaal aanging, won hij er vijf. Wel valt, zoals hierboven eerder al genoemd, het vele balverlies van de Argentijn op. Liefst negentien keer verloor hij de bal, terwijl hij tegen VVV-Venlo slechts één keer de bal verloor.

Antony beste speler van Ajax?

Ondanks zijn vele balverlies en het niet al te zuiver zijn in zijn passing kan Antony toch terugkijken op een goede wedstrijd. Zo gaf hij twee keer een 'keypass', terwijl hij van de tien duels die hij aanging er negen won. Bovendien was hij succesvol in zijn dribbels en voerde hij enkele succesvolle tackles uit. Antony was met zijn schoten verder zuiver: al zijn schoten (vier) gingen op doel.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JanBiesbos
Gewoon slot erop next Time !! Tottenham daar hadden we van moeten leren , NIET DUSZZZ!!
1 0
Van Reenen
Ik hoor ook weer telkens.....ja, daarvan leren we voor een volgende keer. Dat zullen we nog wel een paar keer horen.
0 0
4EVERAJAX
Onzinnig om een uiterste te pakken als vergelijking. Atalanta is gewoon beter dan VVV..
0 0
Babangida83
Beide ploegen zetten vol druk op de tegenstander. Dan is het niet gek dat je veel meer balverlies leidt. Wat overigens niet tot meer kansen of doelpunten leidt. Dat is een misvatting. Vooral Onana leed veel balverlies, juist omdat die druk zo hoog was. Maar ook omdat het middenveld voetballend nog moet groeien en Onana veel lang speelde.
0 0
stopperspil
Antony moet ook van rechts (daar is hij beter) en niet plotseling vanaf links omdat Neres zo nodig vanaf rechts moet..
1 0
Lazell
Idd. Zo haal je de angel uit zijn spel. Neres kan prima op links, had ook weer een assist vanuit daar.
1 0
Nelloe
Klaiber niet meer laten spelen europees.

Onana
Nous - Timber - Blind - Nico
Martinez - Gravenberch
Klaassen
Antony - Tadic - Neres
0 -2
ram
Ja, handig, iedereen die 1x niet geweldig speelt (ook niet echt slecht): nooit meer laten spelen.
1 0
fc Barcelona_ke
Schuurs liet veel in de steek! ik zou in de winterstop extra centrumverdediger te halen! niet tenkoste plek van schuurs, maar meer concurrentie dan die Timber. Fosu-Mensah! dan zal Schuurs wakker en meer goed wedstrijden spelen. Fosu kan eventueel de rechsback uit de voeten. Klaiber geeft bal alleen maar naar Onana pff
1 -4
xMilkshake
Die Zapatta was wel echt de ideale spits voor Ajax geweest. Sterk aan de bal, snelheid en scorend vermogen.
1 0
Web
Twee ploegen die aan het elkaar gewaagd zijn, en vol op de aanval willen spelen
Maken nu eenmaal veel balverlies
Als je tegen een mindere ploeg speelt, lukt alles veel makkelijker, en heb je dus minder balverlies
Daarom zegt mij dit ook niet zo veel.
Het was een wedstrijd vol spanning, en waar ze allemaal voor het uiterste gingen
Dat maakt een wedstrijd nu zo mooi en spannend
Kijk alleen al eens hoeveel energie Traore er in legde, ja dan laat je wel eens een bal van je voet afspringen.
En als Ajacieden ben je niet blij als je van 0-2 op 2-2 komt
Maar al dat gezwam dat dit niet mag, is natuurlijk gezwets.
Waarom mag je geen goals tegen krijgen bij 0-2 tegen een goede ploeg, en bv wel met een andere stand
Als Ajax niet met die gewaagde opstelling was gekomen, was je misschien wel niet op een 0-2 voorsprong gekomen
Ik lees ook zo vaak, je mag in de laatste 10 minuten niet een voorsprong uit handen geven, dat gaat werkelijks nergens om . Wel rond de 65 minuut?

Wees als Ajacieden trots, en welke ploeg in Europa is al sinds 2016 uit ongeslagen in de CL
Misschien wel geen een ploeg? Zelfs Bayern München niet
Ajacieden wees trots op je ploeg, en laat je niet door al die analisten van de wijs brengen
3 0
7172AFCA7395
Het was eigenlijk een soort 3-3-4 gisteren.
Je kunt niet stellen dat dit heeft geholpen in de
eerste 30 minuten. Je kunt alleen stellen dat de
bedoeling was de zwakke Atalanta defensie zoveel
mogelijk te testen. Ik zou eerder de Liverpool variant
hebben geprefereerd. Zeker in Europa.
2 0
Web
Dat ben ik met je eens, mijn eerste gedachte bij de opstelling was ook.
Ik dit niet te naïef
Ik denk Europees niet weer doen
1 0
Kingoffdatoilet
Het was een slechte wedstrijd op het middenveld. Traore in de punt had ook veel balverlies.
1 -2
Web
Wat zou de reden kunnen zijn dat Traore veel balverlies had, daar moet je naar kijken.
0 0
Ron403
Traore speelde echt een geweldige pot. Hij was degene die juist de spelers om hem heen mee liet voetballen en daarnaast won hij ook veel duels. En dan ook nog direct betrokken bij 2 goals. Wat had jij voor ogen dan??
1 0
trainer
Het middenveld was niet in balans. Te aanvallend. Tadic teveel balverlies. Speelde een slechte wedstrijd. Daarin tegen genoten van Anthony.
3 0
Amp
Vond t niet eens zo aanvallend, maar doordat met name tadic steeds veel te lang de bal bij zich hield en domme ballen verloor kon je steeds teruglopen terwijl een groot deel van t team in de voorwaartse beweging liep. Ook zorgde hij er vaak voor dat atalanta weer kon hergroeperen.
0 0
Web
Omdat Tadic geen middenvelder is, die wil altijd opdezelfde manier in balbezit komen
Tadic probeert de bal te onderscheppen, en gaat met de rug naar de tegenstander staan, draait zijn kont er in
Een beetje goede speler gaat iets van hem af staan, waardoor hij niet zo makkelijk weg kan draaien, hij staat nooit zo ook open
In de spits kan dit wel kun je een bal vasthouden, of af laten vallen naar een mede speler
0 0
grannig mokum1
Precies, 1e was een goede start, maar 2e helft had TH moeten ingrijpen, Tadic in de spits en Traore wisselen met Martinez, en Klaassen op 10
1 0
Soccerskins
19x balverlies voor een back is wel opmerkelijk. Zo enorm veel risico legt Tagliafico toch niet in zijn spel? Traorè had als spits bijvoorbeeld ook 19x balverlies.
1 0
Web
Dat doet hij wel, hij is voor dat hij de bal heeft alweer met de voortzetting bezig
En vergeet niet dat hij zijn beste wedstrijd met Frenkie heeft gespeeld, die heeft wat dicht gelopen voor hem, dat is niet de sterkste kant van Gravenberch
1 0
Labrador
Wat is er toch met de corners aan de hand? Die zijn nooit dreigend
2 0
GerardAjax26
Hoeveel goede koppers heeft Ajax? Ik kan alleen Nico bedenken. Martinez kan het ook, maar die zit helaas op de bank.
2 0
neutraaltje
misschien is luuk wel te koop
0 0