Zo ontfermt overtuigende Traoré zich over spits-vacature

ThijsZwagerman, 28-10-2020 om 20:50, 13153 views, Ajax Showtime |

Shop nu jouw Ajax-kersttrui!

In de rubriek ‘De wedstrijd van’ analyseert Ajax Showtime regelmatig één Ajacied tijdens een wedstrijd van de Amsterdammers. Vandaag: de wedstrijd van Lassina Traoré tegen Atalanta Bergamo.

Ondanks zijn vijf doelpunten en drie assists tijdens de 0-13 zege op VVV-Venlo begon Lassina Traoré dinsdagavond toch wel enigszins verrassend in de basis tegen Atalanta Bergamo. De Burkinees stond opnieuw in de spits en stelde zeker niet teleur. Een tactische analyse van het goede spel van Traoré tegen Atalanta. 

In de voorbereiding op dit seizoen sprak Traoré nadrukkelijk uit dat hij meer moest gaan spelen en zich serieus richtte op het veroveren van een basisplaats. Het was anderhalf jaar na zijn komst naar Ajax een reële doelstelling, maar bij de start van de competitie kreeg niet Traoré maar Zakaria Labyad de kans in de spits. Het was destijds niet verrassend. Traoré had in de voorbereiding ondanks enkele gescoorde goals niet genoeg gebracht en leek in de hiërarchie duidelijk op zijn kans te moeten wachten.

De discussie omtrent de spitspositie van Ajax laaide de voorbije weken weer op, zeker toen duidelijk werd dat trainer Erik ten Hag zijn aanvoerder Dusan Tadić liever op andere posities dan in de spits laat spelen. Afgelopen zaterdag greep Traoré tegen VVV-Venlo echter zijn kans en gaf hij zijn visitekaartje af door maar liefst vijf keer te scoren. De Afrikaan bereidde daarnaast ook nog drie treffers voor en speelde een ijzersterke wedstrijd. Ondanks de matige tegenstand zag Traoré zijn sterke optreden in Venlo drie dagen later in Bergamo verrassend beloond worden met een nieuwe basisplaats. Ten Hag gaf voorafgaand aan dat hij met Traoré en Tadić twee balvaste spelers in de as van het veld wilde hebben. ‘Zij moeten vooral fungeren als aanspeelpunt waar we omheen gaan spelen’, zei de Ajax-trainer tegen SBS 6. Zodoende een duidelijke taak voor Traoré, die dinsdagavond met verve deed wat er van hem werd verwacht.  

Balvastheid

De fysiek ijzersterke Traoré was tegen Atalanta Bergamo namelijk hét aanspeelpunt van Ajax. Traoré positioneerde zich vaak slim en bewoog veelal in de tegengestelde richting van aanvallende middenvelder Tadić. Traoré was voortdurend in duel met één van de drie centrumverdedigers van Atalanta, maar wist de bal ondanks felle druk van een Italiaanse opponent in verreweg de meeste gevallen telkens keurig bij een ploeggenoot af te leveren.

Waar Traoré tot het duel met VVV-Venlo vaak een dissonant in het positiespel van Ajax was, toonde de spits dinsdagavond op Champions League-niveau aan ook in voetballend opzicht duidelijk van waarde te kunnen zijn voor Ajax. Traoré hield de bal regelmatig even bij zich om te wachten op ondersteuning, maar koos er ook dikwijls voor om de bal direct te kaatsen naar buitenspelers David Neres en Antony of naar één van de middenvelders. Dit laatste lukte zelfs rondom het vaak volle strafschopgebied van Atalanta Bergamo. Aan de bal deed Traoré daarmee exact wat er van hem werd verlangd: in de rol van aanspeelpunt was hij een belangrijke pion in het aanvalsspel van Ajax. Twijfels over zijn handelingssnelheid en meevoetballende kwaliteiten nam Traoré met zijn goede spel tegen Atalanta Bergamo dan ook grotendeels weg. 

Samenwerking met collega-aanvallers

Als aanspeelpunt was Traoré tegen Atalanta dus van grote waarde voor Ajax. Met name Tadić, Neres en Antony zullen erg blij zijn geweest met het spel van hun aanvalsleider. Opvallend was tegen Atalanta namelijk de goede samenwerking die Traoré had met collega-aanvallers Neres en Antony en de kort onder hem spelende Tadić. 

Wanneer Traoré als aanspeelpunt fungeerde en zich soms ietwat liet uitzakken uit de spitspositie, stonden Neres en Antony op scherp om in de ruimte die Traoré trok diep te gaan. Na het kaatsen van de Burkinese spits op een middenvelder wist Ajax diverse keren één van de Braziliaanse vleugelflitsers te lanceren. Verder viel in de 76ste minuut het fraaie klaarleggen van Traoré op Antony op. Na een pass van Daley Blind bood Traoré de inlopende Antony middels een kaats een goede schietkans op de rand van het strafschopgebied. Het aanvalsspel van Ajax was dynamisch en frivool, iets dat mede kwam door de balvastheid van Traoré en de ruimtes die hij voor zijn collega-aanvallers maakte.

Gretigheid in het drukzetten

Waar Traoré zaterdag tegen VVV-Venlo al een erg gebrande en gretige indruk maakte, leek hij ondanks zijn vijf treffers van afgelopen weekend tegen Atalanta weinig van die gretigheid verloren. Traoré was de eerste aanjager in het drukzetten en maakte hierin opnieuw een gretige indruk. De rechtspoot zette telkens even aan in een sprint om druk uit te oefenen op één van de centrale verdedigers van Atalanta Bergamo en zorgde er door zijn grote arbeidsethos voor dat de voetballend sterke verdedigers weinig tijd kregen om van achteruit het spel te maken.

Al in de eerste vijf minuten van de wedstrijd demonstreerde Traoré zijn gretigheid door de bal in de achterhoede van Atalanta Bergamo te ontfutselen en mee te geven aan Antony. Het Braziliaanse talent kwam niet veel later tot een te zachte uithaal met zijn mindere rechterbeen. Even later bezorgde Traoré Atalanta-doelman Marco Sportiello de stuipen op het lijf door volle bak door te jagen toen Sportiello te veel tijd leek te nemen na een terugspeelbal. Traoré wist de bal van Sportiello uiteindelijk te blokken, maar zag zijn te felle ingreep wel bestraft worden met een gele kaart. Het moment was echter tekenend voor de hongerige indruk die Traoré in het drukzetten maakte. Het zal een ontwikkeling zijn die Ten Hag met een goedkeurende blik toeziet. Tot voor kort liet Traoré ook in dit facet van het Ajax-spel namelijk nog weleens een steekje vallen. 

Cruciale rol bij de doelpunten

Hoe goed Traoré zijn rol in teambelang tegen Atalanta ook invulde; uiteindelijk wordt er bij een spits - al helemaal bij Ajax - gekeken naar het rendement. In de historische wedstrijd tegen VVV-Venlo was dit bij Traoré natuurlijk dik in orde, maar ook dinsdagavond in de Champions League vertolkte de sterke spits een cruciale rol bij beide Ajax-treffers. 

In de 27ste minuut versierde Traoré in duel met Robin Gosens op slimme wijze een strafschop. Na een voorzet vanaf de linkerflank kwam Gosens wat hoog en onbeholpen in duel met Traoré, die hier direct slim op inspeelde door gewillig en met veel geschreeuw naar de grond te gaan. Scheidsrechter Damir Skomina gaf een strafschop, waarna Tadić Ajax vanaf elf meter op voorsprong knalde. Het zijn slimmigheden die zeker op Champions League-niveau het verschil kunnen maken. 

Na zijn voorbereidende werk in aanloop naar de 0-1, frommelde Traoré zelf hoogstpersoonlijk de tweede Ajax-treffer in het Atalanta-doel. Sportiello zag er niet goed uit na een voorzet van Neres, maar toch was de wijze waarop Traoré de bal al vallend over de doellijn wist te helpen knap. De spits is dodelijk voor het doel van de tegenstander en kan met 22 doelpunten voor Jong Ajax en inmiddels negen treffers in de Ajax-hoofdmacht ook uitstekende statistieken overleggen. 

Conclusie

Nu Traoré zijn rendement weet te koppelen aan een serieus aandeel in het veldspel van Ajax en ook op Champions League-niveau aantoonbaar een bijdrage kan leveren aan het spel van de Amsterdammers, neemt de nog altijd pas negentienjarige Traoré in rap tempo de twijfels over zijn kwaliteiten weg. Een onomstreden basisspeler is de Burkinees nog niet, maar als Traoré zich zo blijft doorontwikkelen en zijn waarde blijft hebben in de Ajax-hoofdmacht, ligt het talent wel goed op koers om zich definitief te gaan ontfermen over de openstaande vacature in de Ajax-spits. 

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajaxtrouw
Geen Ajax niveau
0 0
DiAngelo
Hoop dat ik het mis heb, maar ik zie nog echt niets bijzonders aan Traoré als zijnde een Ajax spits. Tadic, Dolberg, Milik, R. de Boer, Litmanen, Kluivert, Petterson, etc...waren/zijn volgens mij allemaal betere voetballers met n betere techniek en een actie in huis. Vergelijk je m met Huntelaar dan begint hij wellicht in de buurt te komen maar ook dat vind ik geen typische Ajax spits. Hij heeft wel fysiek en een neus voor de goal. Wacht wel op Brobbey en hoop maar dat Traoré t ondertussen het prima gaat doen en wel n actie en meer techniek in huis heeft.
0 0
atouba19
Vele van jullie hebben vast de docu over ene Zlatan gezien. Bakte er in zijn eerste jaar werkelijk niets van. Werd uitgefloten en vertrok na bijna 1 jaar. De rest is geschiedenis. Nou wil ik Troare absoluut niet met Zlatan vergelijken. Maar wil ik zeggen dat we m de tijd moeten geven. Die jongen is 19. Wie weet hebben we de nieuwe Lukaku in huis.
0 0
TheRiviera
Laten we hopen dat hij het vol kan houden. We kunnen hem wel tijd gunnen maar tijd is eigenlijk niet iets wat Ajax te geven heeft aan hem. De club heeft nou eenmaal een goede spits nodig en dat wouden ze de afgelopen transferperiode ook halen. Dit is echt het seizoen waarin Traoré moet laten zien dat Ajax geen andere spits hoeft aan te trekken.
0 0
ajaxiscruijff
Hij had mij nog niet zo overtuigd. Ik vond VVV ook geen goede graadmeter. Maar ik was toch wel aangenaam verrast hoe hij het tegen Atalanta deed: goed aanspeelpunt, was in de combinatie ook zeer redelijk, handelingssnelheid was goed en dat doelpunt natuurlijk ook.
0 0
Ozymandias
Traoré speelde een redelijke wedstrijd tegen Atalanta en lijkt uit zijn vormdip zijn gekomen (niets is een beter medicijn tegen een vormdip van een spits dan het maken van veel doelpunten). Aan het begin van het seizoen was Traoré duidelijk te zwaar. Altans, hij is nu duidelijk een stuk dunner en is ook de logheid kwijt die hij aan het begin van het seizoen had. Van mij mag hij in de spits blijven staan zolang hij verder blijft bouwen op zijn spel van de wedstrijden tegen Fortuna en Atalanta.
4 -3
TOOL
Voor een 19 jarige speelde hij een hele goede pot. Pingel mee, wat een beetje mazzel is maar hij stond er wel. Goaltje wat ook gewoon goed is, zeker niet makkelijk. Verder was hij gewoon sterk in de lucht, won veel hoge ballen, kaatste behoorlijk goed en dus gewoon een hele goede pot.
0 0
wladimir
Fortuna? VVV, of heb je zijn potentie eerder gezien. Ik vind het knap wat Traoré presteert. Ten Hag lijkt weinig vertrouwen in hem te hebben. Heeft hem behoorlijk misbruikt. Wat vond je van Tadic op 10?
0 0
Ozymandias
Woeps, verkeerde club uit Limburg. Ik was geen fan van Tadić op '10'. Ik denk dat Ajax gezien de blessure van Kudus momenteel in een 4-3-3 met '6' moet spelen (zoals tegen Liverpool). Een basisopstelling met Onana; Mazraoui, Schuurs, Martínez, Tagliafico; Klaassen, Blind, Gravenberch; Neres/Antony, Tadić en Neres/Antony lijkt mij momenteel de beste optie voor in de Champions League.
0 0
wladimir
Ik vond het raar om in zo'n belangrijke wedstrijd te gaan experimenteren met Tadic op 10. In ED zou ik Tadic en Promes op links gebruiken en Antony en Neres op rechts. Traoré en Ekkelenkamp verdienen kansen. Blind op het middenveld in CL is misschien wel verstandig.
0 0
Robbie en de Kock
Te statisch. Die nr 11 liep de hele tijd uit zijn rug weg..Bij Servië kan het nog Tadic 10 op omdat ze 442 spelen en alles om hem heen meeverdedigd maar voor Ajax is het niks.
0 0
Sampaoli
Had een dipje, net zoals vele jonge spelers dat hebben. Zelfs volwassen spelers hebben er mee te maken (Mazraoui regelmatig, toch al relatief ervaren, Promes zit er nu in, Neres nog niet de vorm van voor zijn blessure). Om vervolgens spelers helemaal af te fikken is iets waar wij Ajacieden erg goed in zijn.

Enerzijds willen we jeugd de kans geven, anderzijds moeten ze zo snel mogelijk wegwezen als ze een paar wedstrijden geen CL niveau halen. Zo werkt het niet, Ajax moet investeren in lange termijn en dat gaat soms ten koste van de korte termijn. De fouten die Traoré, Schuurs, Gravenberch en Mazraoui nu maken maakt ze beter en gaat ze ervaring geven die ze volgend seizoen in de CL wél net dat stapje extra geven.
4 -1
Pheadrus
Ik ben al vanaf de eerste oefenwedstrijd tegen PEC Zwolle fan van Traore en zie in hem de ideale Ajax spits. Hij is vooral goed in de kleine ruimte en in het "doorspelen" of kaatsen. Veel spitsen hebben ruimte nodig (Dolberg bijvoorbeeld) om rendement te hebben maar Traore is juist goed in het in stelling brengen van medespelers. Ook is hij heel goed bij "rebounds" die hij vaak in goals omzet. Hij speelt in dienst van het team. Heel anders dan bijvoorbeeld Ronaldo.
2 -1
ajaxx123
Was en ben een groot fan van Dolberg, speelde onder Bosz echt werelds. Heeft daarna de bekende vorm dip te pakken gehad. Blijf het zonde vinden dat hij weg moest..
0 0
Lazell
Er gaat nog niet alles goed bij Traore, maar waar ik heel blij van wordt is het dwingende en de agressiviteit waarmee hij sinds minuut 30 van VVV speelt. Alsof er een knop is omgegaan: vanaf nu is elke bal voor mij. Hoe hij zich voor de bal gooit bij die penalty, hoe agressief hij voor elke voorzet/dieptebal gaat, hoe hij doorloopt op de keeper, hoe hij zich staande houdt tegen die Italiaanse verdedigers... Daar houd ik wel van.

Met zijn kracht en inzicht kan hij een goede kapstop worden voor dit Ajax die de bal voor de lopende en zwervende Tadic/Neres/Antony/Promes/Gravenberch kan vasthouden. Als hij nog dodelijk wordt voor de goal, kan het een hele goede spits worden. Hij is nog jong, dus laten we hem die kans vooral geven. Het is geen Van Basten of Zlatan die 3 man voorbij speelt, maar dat is absolute buitencategorie.
4 -1
Sanalologo
Toch razend knap, speelde 2,5 jaar terug nog in Afrika. Moet zich hier aanpassen aan het hogere niveau en aan de cultuur etc. Razend knap op die leeftijd.
6 -1
Ozymandias
Hij is toch zelfs pas 1,5 jaar geleden vanuit Cape Town naar Amsterdam gekomen?
2 0
ram
Ook in dat geval speelde hij 2,5 jaar geleden nog in Afrika, haha :P
0 0
Pheadrus
Precies dat.
0 0
Amp
Toch gek dat een AD en telegraaf vinden dat ie niet overtuigde
10 -1
Juichtoon
Precies een doelpunt en een assist in de CL. Hij is gisteren 5 mln meer waard geworden.
7 0
wladimir
Een penalty veroorzaken is geen assist, maar ik begrijp wat je bedoelt. Als Antony beter inschiet had hij wel een assist gehad trouwens.
0 0
jutter
Helemaal niet gek want voetballend gezien komt hij veel te kort!
3 -12
Kingoffdatoilet
Leed aardig wat balverlies maar het is een prima spits en er zit veel rek in. Is een ruwe diamant. Hij kan zich zeker nog veel verder ontwikkelen maar hij doet het nu vrij aardig.
1 0
Godenzoon24
Aanname is goed, kaats is goed en zelfs in de kleine ruimte is zijn techniek, handelingssnelheid en overzicht prima. En hij is beresterk! Hij heeft geen individuele actie / dribbel en hij is nog wat druistig. Maar niet kunnen voetballen is onzin!
0 0
Pheadrus
Ik snap wel wat je bedoelt. Hij is geen Dolberg, Anthony of Bergkamp. Als je dat voetballend vermogen in een spits zoekt zal je nooit Traore omarmen. Maar..........., mijn stelling is dat dat soort spitsen het niet maken bij Ajax omdat ze niet genoeg ruimte krijgen. Traore is juist de ideale spits voor Ajax omdat hij juist de voetballers in stelling brengt om te scoren. Hij is niet zelfzuchtig. Dat is handig in het spel van Ajax.
0 0
ajax4ever01
Wat verwacht je dan dat hij gelijk een 2e van Basten, Bergkamp, Kluivert, Ronaldo of Messi is? Deze jongen kan weldegelijk voetballen dus je negativiteit op hem is onterecht
8 0
Sampaoli
Jutter geeft al maanden af op Traoré, is in ieder geval dedicated in zijn (blinde) haat.
8 0
jutter
haat? grote onzin. Ik zie wat ik zie en bekijk niet alles door een roze bril zoals velen hier. Ik pleit hier wél al een hele tijd voor een goede centrumspits iemand die meer in zijn mars heeft dan Traoré, lijkt me toch niet zo erg moeilijk om die conclusie te trekken toch? En een solide, ervaren, RCVer, die ook nog eens kopsterk is. Dat soort eigenschappen zie ik vooralsnog niet bij Schuurs, die je idd het nodige mag/kan verwijten na diens optreden gisteren! Wellicht is de winterstop DE gelegenheid om in beide behoeftes te voorzien!
2 -5
Sampaoli
Vind je oprecht dat je geen hatelijke opmerkingen richting Traoré maakt? Ik kom hier regelmatig en lees veel, heb vaak zijn naam in jouw comments voorbij zien komen en het was nóóit positief.

Kritisch zijn mag altijd, net zoals discussiëren op het scherpst van de snede. De obsessie met sommige spelers van sommige leden vind ik overdreven en kinderachtig. In die obsessie gaan velen namelijk voorbij aan de realiteit en is er geen ruimte meer voor enkele nuance.
3 0
Juichtoon
Kom op, hij is pas 19....kan nog veel beter worden dus.
1 0
afcas
Dat je ziet wat je ziet betekent nog niet dat je verstand hebt over hetgeen wat je ziet.
6 0
Godenzoon88
Traore moet een mix gaan vinden tussen de bal direct kaatsen en de bal even zelf vasthouden. Merkte dat Traore echt elke bal bijna kaatste terwijl medespeler daar niet altijd rekening mee hielden. Soms stond hij er ook zelf beter voor maar dan wilde hij perse afleggen. Goede gedachte, maar als spits moet je soms ook een beetje zelfzuchtig zijn.
2 0
appiehappie
Eén zwaluw, maakt nog geen zomer.
Hij was 1e helft goed bezig.
2e helft meer aanspeelbaar, doch tactisch gezien liepen velen als kippen zonder kop, voor de bal in Bergamo.
1 -2
ajax4ever01
Hij heeft gewoon meer vertrouwen nodig dan komt het wel goed maar goed vaak worden spelers hier op AS sws al vrij snel afgedaan.
3 -1
vdhaas
Traore was een van de lichtpuntjes gisteren. Hij legde een paar keer de bal goed af en had zomaar een assist erbij kunnen schrijven. In de eerste minuut tweede helft had hij de wedstrijd in het slot kunnen gooien, maar was hij iets te weinig zelfzuchtig. En Schuurs had meteen daarna een tikkie breed kunnen geven en dan had Traore alsnog zn tweede.
14 -1
Bensco
Vond die penalty fiksen echt geniaal van hem. Het was overduidelijk een schwable maar wel slim getimed. Dat soort acties verwacht je eigenlijk van ervaren spelers zoals Huntelaar. Dat hij dat ook kan getuigd wel van hoe gretig hij naar goals is.
6 0
JariHeijden
Huntelaar is ook continu met hem bezig. Traoré noemt Huntelaar steevast trainer.
Dit was wel duidelijk een Hunter actie. :-)
1 0
Lazell
Weet niet of het een schwalbe was... Maar hij gooit zich er gewoon voor met het risico dat hij noppen op zijn hoofd krijgt. Ik denk dat letterlijk elke andere speler van Ajax zich had teruggetrokken, maar hij gaat er voor, het wordt gezien als gevaarlijk spel en wordt beloond met een penalty.
1 -1
Bensco
Ja voor mijn beleving wel 100% een schwable maar goed de VAR zag het ook. Dus het zal wel een rechtmatige penalty zijn.
1 0
Afca85meer
Dat is onzin Lazell, het werd niet gezien als gevaarlijk spel. Gevaarlijk spel in de 16 is namelijk een indirecte vrije trap. We hebben gemazzeld met deze pingel. Men zag er een overtreding in.
0 -1
Lazell
Je hebt nog gelijk ook, dat wist ik niet. Dan snap ik de beslissing ook niet. Hij raakt hem wel licht, maar vooral de bal, dat op zich is geen reden voor een penalty imo.

Misschien in de categorie 'geen overduidelijke fout' van de scheids...?
1 0
Sunny
Volledig mee eens.
1 zwaluw maakt nog geen zomer maar Traore heeft wel iets waar ik blij van wordt.
Vond hem de afgelopen 2 wedstrijden sterk en ben benieuwd waar zijn plafond ligt.
9 0
SonsOfGod
Dat zijn dus al twee zwaluwen;)
2 0