VVV - Ajax in cijfers: Drie Ajacieden passen foutloos bij dominant Ajax

JesseTH, 26-10-2020 om 10:30, 16132 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen echter tal van statistieken, die vaak meer zeggen over individuele prestaties dan over het geheel. De 0-13 zege op VVV-Venlo vond plaats zonder al te veel weerstand, maar toch sprongen er enkele cijfers uit. Hierbij nemen wij alleen spelers mee die minstens een helft speelden.

Waar het balbezit afgelopen woensdag tussen Ajax en Liverpool nog aardig verdeeld was, was dat zaterdag tegen VVV-Venlo als vanzelfsprekend niet het geval. De Amsterdammers hadden 76 procent balbezit, het hoogste percentage van dit seizoen. In de wedstrijden tegen FC Groningen en sc Heerenveen kwam de ploeg van Erik ten Hag er het dichtstbij. Toen had Ajax in beide gevallen zeventig procent balbezit.

Zoals verwacht is dat niet de enige statistiek die eruit springt ten opzichte van de rest van het seizoen. Zo was er een totaal van 45 schoten te noteren, waarvan er 23 op doel gingen. Tien pogingen gingen naast of over het doel, terwijl de bal in twaalf gevallen werd geblokkeerd voor deze het doel kon bereiken. Van de 23 schoten op doel gingen er dus dertien in en ondanks het feit dat doelman Delano van Crooy de bal zó vaak uit het netje moest halen, was hij toch in staat om tien reddingen te verrichten. Was de doelman minder scherp geweest, had de score dus nog zomaar hoger uit kunnen vallen. Denk bijvoorbeeld aan de pogingen die Quincy Promes waagde vanaf de linkerkant.

Wisselende precisie in de passing

Waar het percentage aangekomen passes tegen Liverpool erg te wensen over liet - slechts 75 procent van de passes kwam de aan - was dit tegen VVV-Venlo een onderdeel van het succes. Maar liefst 88 procent van de passes bereikten de juiste kleur en daardoor kon de druk op het doel van de Limburgers behouden blijven. Toch waren er negatieve uitzonderingen in de nauwkeurigheid van de passing. Jurgen Ekkelenkamp, opererend vanuit de tien-positie, behaalde slechts een percentage van 56 procent. Bij acht van de achttien gegeven passes kwam de bal niet bij een medespeler. Wel waren de tien succesvolle passes dus genoeg om een assist te leveren. Kijken we naar de beste passers bij Ajax, dan zijn er drie namen te noteren. Bij Nicolás Tagliafico, Quincy Promes en Lisandro Martínez kwamen alle passes aan.

Volop key passes van Ajax

Ajax kreeg van de thuisploeg uit Venlo vaak ruim de tijd om haar aanvallen tot succes uit te voeren, maar wie stichtte nu echt het meeste gevaar? Tegen Liverpool was het gezien de tegenstand vaak lastig om een zogeheten key pass te geven, maar tegen VVV-Venlo was dat totaal anders. Zo waren er drie Ajacieden die vijfmaal een dergelijke pass wisten te geven. De naam van Lassina Traoré is, gezien zijn drie assists, simpel in te vullen en die van Dusan Tadić ook, maar de derde viel wellicht minder op in dat opzicht. Het was Ryan Gravenberch die zich meer dwingend liet zien in balbezit en eveneens vijf keer een belangrijke pass wist te geven. De diepte werd door Ajax dus volop gezocht met verticale passes om gevaar te stichten in de zestien van VVV-Venlo.

De uitgevochten duels maakten het verschil niet

Vaak spreekt men over het winnen van duels om als ploeg in een wedstrijd te komen, maar zaterdag blijkt het daar voor VVV niet in het bijzonder aan gelegen te hebben. Weliswaar won Ajax meer duels dan de Limburgers, maar het verschil was niet dusdanig om te zeggen dat de Amsterdammers hun 0-13 zege daar vooral aan te danken hadden. Op de grond werden er 49 duels gewonnen door Ajax tegenover 39 door VVV-Venlo, terwijl de thuisploeg in de lucht zelfs meer duels won: zeventien voor VVV tegenover veertien voor Ajax. Ondanks dat bleek de weerstand van VVV-Venlo niet voldoende om de Ajax-storm tegen te houden.

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | e-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DrFootball
Ben heel erg benieuwd naar de richting van de passes en de positie op het veld waar vandaan de passes werden gegeven. Zo heeft Promes bijvoorbeeld ook een heel hoog pass percentage tegen Liverpool. Als je kijkt waar die ballen naartoe geplaatst worden zie je dat hij alles zijwaarts of terugspeelt. Slechts 1 pass is vooruit en die komt niet aan. Dan lijkt het of hij een hele goede wedstrijd heeft gespeeld, maar eigenlijk was het totaal niet goed. Bijna alles ging in de 2e helft over rechts of door het midden. Promes deed eigenlijk helemaal niet mee tegen VVV. Daarbij vergelijk ik Promes met mensen die al behoorlijk wat ervaring hebben zoals Tadic, Blind, Huntelaar en Klaassen. En niet met jonge jongens als Gravenberch of Antony. En dan is Promes verreweg de minste. Ondanks dat hij een 100% passingspercentage heeft tegen VVV. Dat is voor mij de reden om niet zo enthousiast te zijn over Promes als (buiten)speler van Ajax.
1 0
Noxin
Dat percentage zegt niet zo heel veel. Nico, Martinez en Promes deden maar 1 helft mee. Promes werd daarbij ook amper in het spel betrokken, zo leek het. Ekkelenkamp zat vaak in de eindfase van de aanval, dan heb je automatisch ook een beetje geluk nodig dat er geen vijandelijk been tussen zit.
1 0
MK77
Ook omdat veel van het spel van de voorwaartsen plaats vond in overvolle gebieden
1 0
fanforeffer
Als Ajax deze gedrevenheid tegen VVV ook tegen Sparta ,RKC en Groningen hadden geoefend/laten zien hadden we ook van Liverpool gewonnen en 3 punten meer gehad.
8 -3
DUDE92
Als we dit seizoen alles winnen, winnen we de treble.
4 0
AjaciedRK
Nico werd in de rust gewisseld.
3 0
MK77
Die passingspercentages is een beetje nietszeggend.
Die 56% van Ekkelenkamp bevatten wel twee assists.
9 0
Terranova
Nouja 56% tegen een team wat niet eens ingreep of verdedigde is wel heel slecht.
2 -3
Kingoffdatoilet
Kwam verder ook niet veel in het spel voor
3 -8
Ajax_026
Als je 2 doelpunten maakt en 2 assist geeft maakt het meestal voor de rest van de wedstrijd bar weinig uit wat je doet.
7 -1
MK77
Naast twee doelpunten?
6 0