Inworptrainer: 'Juich voor het team dat ik nu coach'

BartVeenstra, 19-10-2020 om 11:25, 5443 views, The Mirror |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Voor Thomas Gronnemark was de Champions League-loting van enkele weken geleden een bijzondere. De inworptrainer van Liverpool werkte in het verleden namelijk ook voor Ajax en FC Midtjylland. 'Ik juich altijd voor het team dat ik op dit moment coach', zegt hij tegenover The Mirror.

Gronnemark legt tegenover het Engelse medium uit wat men kan verwachten van Ajax. 'Wanneer je ook tegen Ajax speelt: je kunt ervan uitgaan dat ze met enkele jonge spelers spelen en ze hebben een erg optimistische en opwindende manier van spelen. Het ding is dat Ajax altijd een selling club is, dus ze hebben ieder jaar een ander team. Sinds het bereiken van de halve finale van de Champions League zijn er iets van zeven of acht spelers verkocht aan grote clubs. Ze hebben nog altijd een fantastisch team en ze hebben zeker een kans om door te gaan.'

Makkelijk wordt het niet voor Ajax tegen Liverpool, zo weet de Deense voetbaltrainer. 'Liverpool is fysiek sterker en dat kan voor Liverpool een voordeel zijn', aldus Gronnemark, die vertelt voor welke club hij in deze poulefase is. 'Op dit moment werk ik alleen voor Liverpool. Mijn favoriete team? Ik juich altijd voor het team dat ik op dit moment coach.'

Toch is het wel even gek voor Gronnemark dat Ajax, Liverpool en FC Midtjylland bij elkaar in de groep zijn gekomen. 'Het is een gek verhaal en totaal toevallig dat deze drie teams bij elkaar in de groep zijn gekomen. Als je me als kind had gevraagd of ik ooit een Champions League-team zou coachen, zou ik "nee, nooit" hebben gezegd, maar nu zitten er drie bij elkaar in de groep, haha.'

Denk jij dat Ajax met 2-1 wint van Liverpool? Zet dan in en krijg 12,50 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
OpaVerteld
Er is nog zo veel winst te boeken op dit soort elementaire aspecten.
Een speler die gewoon de bal in de 16 kan ingooien is een geweldig wapen. Levert altijd dreiging op.
Werkelijk iedereen kan dat leren, zelfs geen enkel voetbaltalent voor nodig.
Kijk de wedstrijden er maar op na wat er allemaal aan basale zaken misgaat.
Een corner trappen bijvoorbeeld. Hoeveel goeie corners zien we nu helemaal?
Is toch een schande als je als professional een bal niet weet neer te leggen op de plek waar jij wil dat hij komt?
Idem voor vrije trappen.
Links en rechts kunnen trappen?
Een goeie wreef-trap?
Is allemaal trainbaar, desnoods buiten de reguliere trainingen om.
Het is nota bene je vak. Dan wil je toch alle aspecten goed beheersen?
0 0
Jeugd
Inworptrainer.....man man man wat zij we dan diep gezonken.
1 -4
Ozymandias
Hoezo? Elke wedstrijd worden er vele inworpen genomen (gemiddeld nemen ploegen tussen de 20 en 30 inworpen per wedstrijd) en gemiddeld leveren veel inworpen balverlies op. Volgens Gronnemark (die daar onderzoek naar heeft gedaan) leveren zelfs 50% van de "contested" inworpen (inworpen onder druk) balverlies op. Dat is dus een gebied waarin een club (relatief gemakkelijk) een grote winst kunnen boeken door specifiek op inworpen te trainen onder begeleiding van iemand die daar een specialist in is.
4 -1
Joker
Hoezo, omdat iedereen met een iq van 90 kan bedenken dat als je de 10 mogelijkheden hebt om naar te gooien en er 11 zijn die dat kunnen voorkomen. in een relatief klein gebied. 50% best goed is... en er weinig eer valt de behalen als de tegenpartij het goed zet

Het is wachten op een doeltrap trainer, waar een op doel traptrainerbelangrijker is tegenwoordig daarna een op de borst aanneem trainer.

Bij Liverpool word een jaar lang vanuit counter en omschakeling gevoetbald , conclusie voor hun ingooi, gooi hem zo snel mogelijk naar de tegenpartij.
0 0
Ozymandias
"Hoezo, omdat iedereen met een iq van 90 kan bedenken dat als je de 10 mogelijkheden hebt om naar te gooien en er 11 zijn die dat kunnen voorkomen."

Maar jou IQ van 90 is duidelijk niet voldoende ook door te hebben dat er bij een ingooi niet elf tegenstanders zijn die druk kunnen zetten op de ingooi en dat het juist vaak de ingooiende ploeg is die een overtal kan afdwingen doordat degene die de ingooi doet vaak niet wordt gedekt.

"50% best goed is... en er weinig eer valt de behalen als de tegenpartij het goed zet"

Niet als je daar niet op traint. Clubs die er wel specifiek op trainen (waaronder Bayern, City en Liverpool) doen het qua ingooien erg goed. Dat lijkt me geen toeval.

Het goede van Liverpool is nou juist dat ze zowel vanuit balbezit als vanuit de omschakeling kunnen spelen.
0 0
ErikFrenkHuntelaar
Prachtig toch dat een man een beroep heeft weten te maken hier van.
0 0
noppenkoning
Nog geen gevaarlijke inworp van ajax gezien eigenlijk.
1 -1
Ozymandias
Volgens mij gaat het niet om gevaar te stichten uit een inworp maar om balverlies te voorkomen. Een groot percentage aan inworpen direct of indirect tot balverlies lijden (dit is iets waar Cruijff al lange tijd geleden het over heeft gehad en zijn idee was om een spelverdeler de inworpen te laten nemen omdat een hoog percentage aan inworpen terug worden gespeeld naar de inworp nemer en dat moet dus iemand zijn die vervolgens goed is aan de bal omdat het relatief simpel is om de inworpgever na de inworp onder druk te zetten aangezien hij aan de zijlijn staat geplakt). Onder De Boer heeft Ajax die manier van ingooien een tijdje (met veel succes) gehanteerd maar op een gegeven moment zijn ze daar vreemd genoeg weer vanaf gestapt en zijn het weer vooral de backs die de ingooien doen.

De reden dat Liverool het bij ingooien vanaf rechts zo goed doet is dat hun beste spelverdeler (althans tot Thiago naar de club kwam) op rechtsback staat (Alexander-Arnold) en bijna alle ingooien vanaf rechts doet. Hij komt dan vaak direct weer aan de bal maar Alexander-Arnold is dan ook dé speler van Liverpool die je zo vaak mogelijk aan de bal wil hebben.

Trainer op het in de ploeg houden van inworpen is veel belangrijker dan trainen op het gooien van een inworp de zestien in aangezien dat soort inworpen toch nauwelijks tot kansen worden omgezet (het nut van zo'n inworp is ongeveer net zo groot als het nut van een hoekschop en statistisch gezien worden er maar zo'n vijf procent van de hoekschoppen daadwerkelijk tot kansen omgezet). Net zoals bij hoekschoppen geld voor lange ingooien dat tenzij je 1) een specialist hebt voor die ingooien en 2) geweldige koppers hebt je een ingooi statistisch gezien veel beter kort kan nemen.
2 -1
mgtow
Ze hadden dan ook Rory Delap moeten nemen.
1 0