Klaassen hamert op spel zonder bal, zeker tegen Liverpool

JesseTH, 18-10-2020 om 19:05, 5488 views, NOS |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Davy Klaassen is van mening dat het bij Ajax beter moet wanneer het de bal niet in het bezit heeft. Zondag tegen sc Heerenveen kwamen de Amsterdammers er nog mee weg, maar Klaassen vreest dat het tegen Liverpool weleens anders zou kunnen gaan.

'Met de bal was het goed, zonder de bal was het niet altijd even goed. Daar moeten we gewoon beter in worden, klaar', zo begint Klaassen te vertellen in een gesprek met de NOS, waarna hij verder ingaat op het balbezit. 'In de eerste helft deden we het goed aan de bal. Zij lieten vrij veel ruimtes en daar maakten wij goed gebruik van.'

Het positieve gevoel keerde zondag enigszins terug bij Ajax, maar Klaassen weet dat het woensdag tegen Liverpool een heel ander verhaal zal worden. 'Dat wordt een hele andere wedstrijd. Een paar niveautjes hoger. We zullen beter moeten zijn dan vandaag. Het ging zeker redelijk, maar zonder de bal kwamen ze er af en toe wat makkelijk uit. Dat kunnen we ons woensdag niet permitteren.'

Als oud-speler van Everton, de rivaal en stadgenoot van Liverpool FC, wacht voor Klaassen tevens een belangrijk duel. Op de persconferentie na afloop van Ajax - sc Heerenveen gaat hij erop in. 'Vandaag kriebelde het ook. Je moet je voor elke wedstrijd goed voorbereiden, of het nu de Champions League of Eredivisie is. Natuurlijk zijn de Champions League-wedstrijden wel de kers op de taart. Liverpool is een mooie graadmeter voor ons. Ik heb wel iets te bewijzen', lacht de voormalig middenvelder van The Toffees.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
14AJAX14
Ik was tegen de komst van Klaasen omdat ik vond er iets beters konden krijgen... en ik had ongelijk. Hij is precies wat Ajax op het middenveld nodig had; een 6, een 8 en een 10, een leider, tempo, druk zetten en 100% inzet.
Hij was zo gemotiveerd vandaag en trots om in het Ajax shirt te spelen, echt mooi! Davy welkom terug!
Op naar Liverpool XXX
7 0
MosesD
Mooi om te horen. En Klaassen is ook erg complementair aan Kudus en Gravenbergh en door zijn ervaring zullen deze twee alleen maar beter functioneren. Die Kudus, wat een ongelofelijke speler is dat. Ik vrees dat het weleens bij maar één jaartje Amsterdam kan blijven. Laten we het niet hopen.....
1 -2
Web
Die Klaassen ziet het spel zo goed
Weet wat van hem verlang word
Spelen Gravenberch en Kudus ver naar voren op het middenveld, bleef hij in de rug van die twee. Zakte een van die twee uit, dan zag je Klaassen ook in de zestien komen. Dat direct spelen maakte hem zo goed. Kudus en Gravenberch zijn daar weer beter in. Alles valt op zijn plek
Nu de volgende stap Tadic in de spits en Ajax is dan zoveel sterker als de eerste wedstrijden in de competitie. En het is genieten. Kudus en Antony, wat een weelde en surplus aan kwaliteit
3 -1
MosesD
Klaassen maakte een uitstekende rentree. Meteen zo belangrijk. En dan een paar van die gekkies die het riepen dat 'die houten Klaas' pure armoede was en maar hysterisch riepen om een Braziliaanse middenvelder die ze nog nooit hebben zien spelen. Klaassen maakt Kudus en Gravenbergh beter. Daarnaast alles naar voren, liefst 1x raken zeer goed in druk zetten. Heel blij met terugkeer Davy!
2 -2
Schip
Ik vond ook dat Ajax voor een echte specialist op 6 moest gaan of voor echte creativiteit, maar als Klaassen de missing link is, slik ik graag mijn woorden in. Maar na 1 potje tegen een voetballende tegenstander in eigen huis die niet 'vies' speelt zoals een grun en sommigen gaan hier al schreeuwen, terwijl ze anderen betichten van schreeuwen. Vond jou altijd een positieve uitzondering daarop, maar er zit je iets dwars denk ik.

Klaassen heb ik altijd verdedigd, maar hij viel me niet mee in zijn laatste seizoen onder Frank. Hij was juist een dissonant in de opbouw, omdat hij te diep stond en hij creëerde niets. Als rechtshalf zag ik wel een toekomst voor hem.

Onder Bosz was hij belangrijk in goals, maar niet als vormgever. Ziyech was de enige met creativiteit.

Gisteren zag je dat Klaassen nog steeds niet makkelijk opendraait. Dat zijn directe spel en diepte een verbetering is tov Alvarez.,.komop. Dat heeft iedereen al aangegeven, ook de gekkies. De enige die dat nog steeds niet wil erkennen, is degene die een half miljoen per jaar ontvangt om de opstelling te bepalen. Die krijgt dat zijn strot niet uit en zegt dat Promes en Alvarez het ook uitstekend hebben gedaan als middenvelder en dat er per wedstrijd gekeken wordt.

Maar compliment aan Davy. Hij speelde complementair in alle opzichten. Druk, coaching, opbouw. Ik wil graag zien of hij aan dat spel toekomt tegen Liverpool. Ooit tegen Barca deed hij dat al goed, maar die zette geen druk.

En waar baseer je op dat een Henrique niet minstens zo'n impact op het spel zou hebben gehad? Heb je hem wel zien spelen? Dacht je dat hij ook niet opviel door felle intercepties op de bal en prima diepe passing? En dat hij wel makkelijk opendraait?

Laten we het er maar op houden dat er op vooruit zijn gegaan, maar dat het bezopen is dat er een dure aankoop moet komen om de debiele ideeën van een hoofdcoach van tafel te krijgen. Met een middenveld van Kudus, Gravenberch, Lang / Labyad / Taylor / Martinez had je ook al prima voetbal gezien hoor. Zagen we in de voorbereiding al.
0 0
Lazell
Waar ik een beetje van schrok in de 2e helft, was dat Davy juist niet complementair was. Kudus en Gravenberch zijn echt aanvallend ingestelde spelers, als die gaan combineren en dribbelen gaan er ruimtes vallen.

Klaassen wou op zulke moment ook mee naar voren en op die momenten zag je dat Heerenveen er een paar x gevaarlijk uit counterde. Iemand op de positie van Klaassen moet juist de restverdediging bewaken op zulke momenten. Kudus en Gravenberch zullen daar sowieso in moeten groeien, maar vooralsnog is zo'n type wel nodig. Als we dat doen tegen Liverpool zijn we kanonnenvoer.
0 0
Schip
Ja, dat afstemmen gaat er ook echt niet in 1 wedstrijd inzitten. Mee eens. En dat diepgaan zit natuurlijk in het spel van Davy. Moet je er ook niet uit willen halen wat mij betreft. Daarom wilde ik graag een echte 6 hebben, die wel meer positiegebonden speelt, maar ook openingen kan creëren.

Maar goed, Davy is er en kan prima meters maken en druk zetten. Ballen afpakken is een techniek en hij beheerst die. Dat vind ik altijd een enorme pre bij een speler. Gravenberch moet daarin groeien, Ik vind hem wat onbeholpen in duels.

Fijne aan Klaassen is wel dat hij goed coachbaar is. Dus als hij achterin de boel moet bewaken, zal hij niet snel verzaken.
0 0
Lazell
Nee zeker niet, je moet ook niet te veel tegen de natuur van de speler in gaan zitten.

Denk dat Martinez nog het meest complementair is aan Kudus en Gravenberch, die speelt wel positiegebonden. brengt ook een ander soort gif dan Klaassen, dat harde en net tegen het randje aan wat vooral bij Gravenberch, maar ook bij Kudus ontbreekt. Is dan geen creatief brein, maar zijn korte passing is redelijk en kan geweldig lang openen naar de andere kant, iets wat ook ontbreekt vanuit het middenveld.
0 0
trooop
Als je een paar stappen vooruit gaat (van alvarez naar klaassen) voelt dat misschien lekker, maar dat betekent niet dat klaassen ineens beter is dan hij was. In zo'n trainingspotje als vandaag kun je hem er prima bij hebben, zoals in het gros van de eredivisiewedstrijden. Een paar niveaus hoger, daar waar onze ambities dacht ik liggen, zullen zijn tekortkomingen gewoon weer aan het licht komen.
2 -3
MosesD
Welke tekortkomingen? En Hveen is nu plots een trainingspartijtje? Klaassen was de motor, en mede door hem kunnen andere spelers excelleren. Dat maakt hem zo goed. JC zei niet voor niets ooit dat hij Klaassen altijd als eerste op het wedstrijdformulier zou zetten.
1 -2
trooop
Zijn voetballende tekortkomingen. Als goede tegenstanders de druk er flink op hebben is hij een hele modale speler, vooral in balbezit. Dan wordt z'n passing minder precies en zal hij vooral breed en terug en spelen. Kan niet wegdraaien met een man in z'n rug, kan de bal niet bij zich houden als er geen afspeelopties zijn, kan niks in de kleine ruimte. Zo is er nog wel meer, hij is gewoon niet zo goed. Zeg maar middenmoot bundesliga, wat mij betreft. Ajax zou hoger in moeten zetten.

Als Ajax gewoon normaal doet zijn wedstrijden zoals vandaag inderdaad veredelde traningspotjes. En ik betwijfel of cruijff hetzelfde had gezegd als Ajax toen niet uit allemaal b-spelers had bestaan.
2 -2
MosesD
Hij is juist heel slim ook als hij onder druk staat, heeft snelle ogen en is een meester in het een keer raken. En hij is gegroeid in het buitenland, waardoor hij ook controlerend kan spelen en dus niet altijd in de drukte terecht hoeft te komen. Klaassen speelt zelden tot nooit terug, altijd de voetballende oplossing. En als gezegd, maakt andere spelers beter. En hij is dus erg complementair aan Kudus en Gravenberg. Een prima aankoop. Nogmaals heel blij met zijn komst.
1 -2
trooop
Een meester is wmb nogal overdreven. Hij is met name onder iets makkelijkere omstandigheden heel aardig in het een keer raken, tijdens het 'langere' positiespel waarbij de afstanden iets groter zijn. Niet met het korte tikwerk in de kleine ruimte. Vond je hem in z'n vorige Ajax-periode ook zo goed, of vooral nu pas? Als het naar voren vaststond ging het altijd breed, want oplossingen heeft hij niet, en met een man in z'n rug was het altijd kaats retour afzender. Hij was mij toen een doorn in het oog.

Moet bekennen dat ik hem na everton nog maar amper gevolgd heb, het zou uiteraard mooi zijn als hij echt flink verbeterd is. Maar bij zijn soort techniek -stijf, wat onhandig- is het vaak een beetje wat het is. Volgens mij is daar zelden heel veel meer uit te halen dan er op het oog in zit.

Hij is inderdaad wel slim en ook complementair aan die twee. Sowieso prettige vooruitgang tov alvarez. Maar we hebben nu wel weer minstens 2 jaar klaassen in het verschiet. Ik vind dat geen fijn vooruitzicht.
1 -1
MosesD
Ik vond hem toen goed, maar vooral een veel scorende 10. Hij is nu completer. Dat je geen fan bent van de stijl van Klaassen, dat kan ik goed begrijpen. Hij is wat ongepolijst, maar zo vreselijk belangrijk voor het elftal. Drukzetten, coaching, drive, scorend vermogen, hardheid, alles wat het jonge middenveld ontbeert. Huntelaar is (was) ook geen sierlijke/technische spits, maar zo belangrijk en gevaarlijk. Klaassen voegt imo ook echt wat toe. In de tijd van JC werd Vanenburg (de ultieme technicus en goochelaar op de m2) verkocht en vervangen door Wouters. Velen op hun achterste benen. Maar Wouters was heel belangrijk voor de balans. Zulke spelers heeft een team soms nodig en voor jonge spelers is het geweldig om er zo eentje naast, voor en achter je te hebben. Jij had liever een andere speler gezien, maar aan wie denk je dan?
1 -2
trooop
Wouters en vanenburg, ik heb het niet meegemaakt, maar dat is iets van 30 jaar geleden. Da's nogal lang. Als je dat er oneerbiedig gezegd nog steeds bij moet halen zijn de voorbeelden wel erg schaars. Het voetbal was toen niet te vergelijken met nu en de situatie in het elftal waarschijnlijk ook niet.

De kwaliteiten die jij klaassen in je laatste post toedicht onderschrijf ik wel. Alleen die balans die hij zou brengen vind (vond) ik altijd nogal meevallen. Hij holt veel heen en weer, dan ziet het er al snel belangrijk uit. Maar hij is niet erg snel, waardoor hij in de omschakeling naar achteren vooral achter tegenstanders aanrent. Hij coacht goed, maar dat kunnen andere spelers in principe ook. Dat prijzen van de balans die een speler brengt gebeurt eigenlijk altijd bij matige voetballers. Goede voetballers kunnen al die dingen ook gewoon.

Het ligt er vooral ook aan hoe je wil spelen. Als alle linies tijdens het aanvallen gewoon kort op elkaar blijven en je hoog druk zet, heb je die zogenaamde balansspelers helemaal niet zo nodig. Dan kun je er veel beter eentje tussen hebben lopen die de snelheid heeft om foutjes te repareren. Je moet uiteraard wel middenvelders hebben die de boel neerzetten en in de gaten houden, maar ook dat kunnen goede voetballers prima 'zelf'. Ik had bijvoorbeeld veel liever schone terug zien komen. Maar dan eigenlijk zo iemand van iets hogere kwaliteit. Ajax heeft een wereldwijd scoutingsnetwerk, die zijn heus te vinden.
0 -1
MosesD
Ik haal voorbeeld Wouters Vaantje erbij, omdat de laatste ongeveer de beste in de kleine ruimte was die Nederland ooit heeft gehad. Wouters was een ander type, en die hadden we nodig. Dat kleine ruimte verhaal is dus wel een beetje onzin, het gaat om balans. Allemaal prima donn's werkt niet, evenmin als allemaal lopers.
Klaassen is meer dan snel genoeg en iig ee stuk sneller dan Gravenbergh. Maar als gezegd hij heeft vooral snelle ogen. Schöne was al helemaal niet snel, maar wel belangrijk (inmiddels 34 en over the hill imo).
Juist met hoog druk zetten is Klaassen de perfecte speler. Je zag gisteren ook dat hij daarin de leider is. Weet precies de momenten. Ik denk dat Kudus en Gravenbergh enorm blij zijn met de komst van Klaassen. Het middenveld heeft zo diverse ingrediënten. Ik denk en hoop dat het voor Alvarez over is.
0 -2
trooop
Omdat 35 jaar geleden vanenburg succesvol werd vervangen door wouters is mijn verhaal over klaassen en de kleine ruimte onzin? Daar kan ik niet tegenop.

Klaassen is goed met drukzetten, zeker. Maar zodra je de bal hoog veroverd hebt is het haast gelijk alweer omgekeerd. Dat is nogal een beperking. Ziyech was ook goed met drukzetten, maar haast nog beter zodra we 'm veroverd hadden: metéén bam, gevaarlijke pass. Dat was andere koek, en dan ben ik niet eens zo'n ziyech-fan.
0 -1
MosesD
Je zegt zelf al dat het voor jouw tijd was, maar ook toen speelde Ajax meestentijds tegen een muur (een geparkeerde bus anno 2020), dus Wouters moest ook in kleine ruimtes spelen, maar had andere kwaliteiten om het elftal beter te maken.
Je zegt het zelf al, als Klaassen de bal veroverd heeft, dan speelt hij hem vrijwel altijd meteen door naar de juiste kleur, naar voren en met het juiste tempo. Dat was tegen Hveen (nota bene zijn eerste potje) meteen al direct zichtbaar. Dat gaat alleen maar beter worden. En nogmaals, ook Kudus en Gravenbergh profiteren van de aanwezigheid van Klaassen.
0 0
Ajax34
Realistisch van Davy kan ik van Erik niet zeggen.
1 0
Schip
Kijk, dat is belangrijk. TH verwaarloost al jaren het spel zonder bal. Dat kostte ons de halve finale, en vorig jaar vrijwel alles. Geen druk voorin, geen druk op de bal. Dan loopt iedereen er geregeld doorheen. Lekker dat Klaassen dat hardop zegt. Enige waar TH gevoelig voor is.
1 -2
trooop
Weet niet of je het inderdaad zo bedoelt, maar van verwaarlozen is geen sprake. Het spel zonder bal is imo haast wat de coach ten hag definieert. In zijn hoofd begin voetbal bij het spel zonder bal. Dat kostte ons uiteindelijk inderdaad de halve finale, maar was tegelijk een van de redenen dat we zover kwamen.

Wat hij compleet heeft verwaarloosd is de druk naar voren. Vandaag ging dat wel weer iets beter, verdediging en middenveld leken ineens wel 20 meter verder vooruit te staan. Volgens mij speelt klaassen daar een rol in, die is goed in gelijk druk geven bij balverlies.
0 -3
Schip
Ik snap de posts van jou de laatste tijd niet. Sterker nog, ze zijn tegenstrijdig met wat je altijd roept.

Druk op de bal geven IS een aspect van je spel zonder bal, net als je positionering, knijpen of juist spelers vrijlaten etc.

Ajax onder TH probeert juist de spelers te laten voetballen in ruimtes, door vanuit omschakelmomenten toe te slaan. Prima, maar ik zie liever volle druk zoals tegen Real thuis. Uit zag er flitsender uit, maar vooral omdat je daar zo veel en goed omschakelt.

Dat spel van Real thuis is redelijk uitzonderlijk. Bosz speelde zo, TH veel minder. Spurs werd ook niet vanaf het begin opgejaagd, Juve evenmin, Valencia, Chelsea etc.

Bij Ajax werd er na gewonnen potjes zelden stil gestaan bij het feit dat tegenstanders er zo makkelijk doorheen sneden. Dat gebeurde aan de lopende band. Omdat er te weinig automatismen in het team zitten meer gegroepeerd druk op de bal te zetten. Niet voor niets roept Klaassen dat direct al. Die weet wel hoe er onder Bosz gespeeld is.
2 0
trooop
Kun je aangeven wat er volgens jou tegenstrijdig is aan wat ik altijd roep, in kennelijk meerdere posts? Door daar zo vaag over te zijn kan ik me niet verdedigen, dat is niet erg sjiek. Zo lijkt het net alsof je andere motieven hebt dan puur inhoudelijke, dat zal vast niet je bedoeling zijn. Mijn blik op voetbal is geloof ik aardig coherent dus ik zou dat graag van je horen.

Tenzij dat het soort 'tegenstrijdigheden' zijn die je hierboven meent te hebben ontwaard, in dat geval kun je je de moeite besparen. Zeg ik ergens dat druk op de bal geven geen aspect van het spel zonder bal is? Tuurlijk niet. Het is zoals je zelf al zegt alleen wel maar 'een' aspect. Als je dat ene aspect niet omarmt, betekent dat niet dat je het spel zonder bal niet belangrijk vindt. Een ander aspect van spel zonder bal is namelijk precies het tegenovergestelde: géén druk op de bal geven, maar juist samen terugplooien. En dat is waar ten hag in de meeste wedstrijden voor kiest. De tegenstander gegroepeerd opvangen, op een lager deel van het veld. En achterin zelfs de druk van de tegenstander absorberen, zoals iemand dat hier op showtime treffend noemde.

Het jaar waarin Ajax daar geheel tegen de eigen stijl in vrij bedreven in was, was dat jaar met frenkie en de ligt. Tegenstanders drukten wel, we stonden soms minutenlang alleen maar te verdedigen, maar toch kregen we bijna geen kans tegen. Langere periodes rustig verdedigen, zonder je erg druk te maken en zonder kansen tegen te krijgen: voor Ajax was dat een noviteit. In elk geval in de afgelopen 20 jaar was er altijd kunst- en vliegwerk geboden zodra we echt onder druk kwamen. Ten hag heeft daar enige verandering in aan weten te brengen, al was het uiteindelijk niet genoeg. En het was uiteindelijk vooral veel te overdreven. Tegen spurs leken alle reflexen voorwaarts op een gegeven moment wel uitgewist. In mijn ogen was dat mede een gevolg van het 'te succesvolle' achteroverleunen in de wedstrijden daarvoor.

Uiteraard sneden tegenstanders ook wel eens door de verdediging heen, maar dat is niet te voorkomen als je aanvalt tegen de beste ploegen ter wereld. Maar dat was in dat goede seizoen vooral in de omschakeling. Als Ajax massaal terug stond, stond het ook echt behoorlijk dicht.
0 0
Adam24
Bizar eigenlijk dat een speler bij Bremen tegen degradatie speelt, daar wel een van de betere is maar ook niet echt opvalt, om twee weken later bij Ajax een van de toppers op het middenveld te zijn.
4 -2
Lazell
Weet niet of Klaassen het juiste type is. Als Kudus en Gravenberch het op hun heupen krijgen en lekker naar voren combineren en dribbelen, moet iemand die gaten dichtlopen. Dat zie ik Martinez beter doen dan Klaassen, als Klaassen ook naar voren kruipt wordt het gatenkaas.
0 0
JJT86
De toppers waren Kudus en Gravenberch.
0 0
Tomajax1990
Soms ligt het ook gewoon aan een club die bij je past. Dat heb ik enorm met Donny en Hakim. Ik hoop dat ze het daar redden maar Ajax past gewoon beter bij ze denk ik.
0 0
kade88
Wie weet komen zij over 3 seizoenen ook weer terug!
0 0
kade88
Wie weet komen zij over 3 seizoenen ook weer terug!
0 0
AFC34
Legt de vinger wel op de zere plek. Hij heeft Ajax goed gevolgd de afgelopen 3 jaar want dit is nooit weg geweest. Hoe eenvoudig sommige teams erdoorheen kwamen is niet oke. Ook bij Real uit had je 0-2 achter kunnen staan in een paar minuten ware het niet de lat en Onana die dat tegen hielden. Liverpool word lastig maar zeker niet onmogelijk. Zonder v Dijk en Allison valt daar wel alle zekerheid achterin weg gelukkig. Ook de 'arrogantie' van Liverpool in poulewedstrijden zal meespelen. Die gaan geen stap harder lopen bij een achterstand omdat ze denken toch wel door te gaan. Is overigens iets wat vele engelse clubs hebben, hoogmoed.
2 0
Marcao
Klaassen was geweldig! Een meester in het 1 keer raken. Genieten dat hij weer op het oude nest is :0)
4 0
jutter
Niet de vlag al gaan uithangen. Bij de Werder fans hoorde je aanvankelijk ook dergelijke geluiden, maar dat werd in de loop van het seizoen toch minder. En met zijn falen bij Everton in het achterhoofd bouw je toch haast automatisch wat reserves in, denk je ook niet?
2 -8
Lazell
Slagen bij Everton was ook bijna onmogelijk. Waren minstens 4 spelers voor die plek die in de basis konden staan. Rooney werd aangetrokken, Barkley speelde daar als toenmalig enorm Engels talent, Sigurdsun werd voor 50 miljoen aangetrokken...
4 0
MosesD
En de trainer die hem haalde werd na een maand of twee ontslagen. Dan krijgt iedere speler het lastig.
0 0
ajaxxcied4life
Soms kwam Heerenveen er kinderlijk eenvoudig doorheen. Inderdaad een punt van aandacht.
3 0
jutter
Ja, dat gaat normaliter wat minder makkelijk in de BL. Dus die vergelijking kan Klaassen wel trekken natuurlijk, al speelde hij bij een ploeg die naarmate het seizoen vorderde ook steeds meer weg had van een gatenkaas. En slechts met de grootst mogelijke moeite ontsnapte aan degradatie naar de 2e BL!
0 0