'Was het begin van een enorme bloeiperiode'

NielsOpdam, 17-10-2020 om 08:35, 3597 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Oud-Ajacied Theo van Duivenbode denkt dat Ajax sinds de duels met Liverpool in 1966 internationaal is doorgebroken. Dat vertelt hij in gesprek met De Telegraaf. In 1966 speelden de Amsterdammers de legendarische mistwedstrijd tegen Liverpool. In het Olympisch Stadion won Ajax toen met 5-1 van de Engelsen. 

'Maar in de mist gebeurden dingen waarvan ik tijdens de wedstrijd niets meekreeg', begint Van Duivenbode. 'Zoals het moment dat Sjaak Swart naar de kleedkamer ging omdat hij na bijna 45 minuten het fluitje van de scheids hoorde en dacht dat het rust was.' Een week na de mistwedstrijd ging Ajax op bezoek bij Liverpool. Op Anfield eindigde het duel in 2-2, waardoor Ajax doorging naar de volgende ronde in de Europa Cup I.

Het Ajax van toen was nog niet bekend met de buitenlandse wedstrijden. 'We hadden in Duitsland gespeeld en in Turkije. Liverpool was op dat moment een van de meest swingende steden in de wereld. The Beatles, Gerry and the Pacemakers en andere bands waren beroemd. Iedereen vond het toch spannend.'

'Begin van een enorme bloeiperiode'

Volgens Van Duivenbode was Ajax tot 1965 wereldberoemd in Nederland. 'Toen Johan Cruijff zich presenteerde, werd de club wereldberoemd in de wereld. Iedereen zag het opeens. Het is het begin van een enorme bloeiperiode geweest, die de club heeft gemaakt tot wat die nu is.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
jutter
Van Duivenbode werd als eerste speler geslachtofferd door Michels na de zeperd in de EC1 finale tegen AC Milan (1-4,1969), en hij vervolgens naar Feyenoord verhuisde. Daar later ook een bestuursfunctie vervulde en dus tot enkele jaren geleden nog RvC-lid Technische zaken bij Ajax was. Waar hij zo'n beetje elke transfer afblies omdat die te duur waren. Gevolg er kwamen alleen maar 3e rangs spelers naar Ajax, en dat was gezien de prestaties op het veld goed te merken. Toen deze adept van Cruijff met zijn extreem zuinige beleid waarschijnlijk ''moest'' vertrekken kreeg Overmars veel meer ruimte om te investeren, en de gevolgen daarvan zijn wij allemaal getuige van geweest (finale EL, halve finale CL). Die van Duivenbode was eigenlijk dus een grote sta in de weg voor de verdere ontwikkeling van Ajax, met name dus op sportief gebied.
1 0
Babangida83
Die instelling van Van Duivenbode was juist erg nuttig in het begin. Toen transferprijzen nog niet zo gek waren als dat ze nu zijn. Moeilijk voor te stellen. Echter bleek hij inderdaad niet flexibel genoeg om door te groeien. Dat gezegd hebbende, waren de slechte transfers niet te wijten aan Theo. Ipv Gudelj had je ook prima Propper kunnen kopen, b.v.
1 0
Web
Van Duivenbode moest plaats maken voor de betere Ruud Krol
Dat is het verhaal
0 0
Duif63
De mislukte transfer van Richarlison was het einde van van Duijvenbode. Door zijn getreuzel kon Overmars niet doorpakken. Om vervolgens Dennis Johnsen te kopen. Tsja. Een maand later was van Duijvenbode weg.
0 0
Schwalbino
Wel nee joh. Er was toch geen cent in het begin? Daarom werd er ook zoveel met de eigen jeugd gewerkt. Van de nood een deugd. Zoals altijd bij Ajax. Pas later, toen het geld weer binnenkwam en Ajax zich op die zuinige manier uit de rode cijfers had gewerkt werd die zuinigheid van Van Duivenbode een sta in de weg.
1 0
Schip
Er waren ook een boel betere aankopen mogelijk binnen het budget hoor. Overmars haalde Ziyech toen Van Duivenbode er nog zat. Spelers als Gudelj, VdHoorn, Moisander: middelmaat maar best prijzig. Overmars is geen slachtoffer, maar mede-dader daar he. Hij had als TD ook in de scouting kunnen investeren, of in de jeugd zoals Jonk wilde.

Wat Overmars vooral fout doet, is dat hij veel te veel naar passanten luistert bij de aankopen. Frank was al matig en TH net zo, maar dan een stuk duurder nog. Het zijn de aankopen via de scouting die meerwaardes vormen: Antony, Neres, Sanchez, Kudus.

Dan het rijtje TH: Labyad, Promes, Marin, Kristensen, Klaiber.

De scouting heeft een veel beter idee wat Ajax spelers zijn. De trainer moet er chocola van maken en verder zijn bek houden. Dat laatste begrijpen trainers zelden. Die gaan zichzelf belangrijker vinden dan ze zijn, omdat zij de prestaties beïnvloeden. Maar lang niet zoveel als bijvoorbeeld de TD. Het is Overmars met toestemming van de RvC geweest en met enorme input van de opleiding de selectie heeft aangevuld met topaankopen, die leidden tot 2018/2019.

Als TH ieder jaar prachtig voetbal had gespeeld, ondanks de selecties, zou dat anders zijn. Trainers moeten hun plaats wat meer kennen. Selecties bepalen de prestaties goeddeels en die komen uit scouting en opleiding voort.
0 0
ovopiet
Daar hebben we schip weer. even weer een mogelijkheid om Overmars onderuit te halen.

Van Duivenbode had niet zo veel keus. Ajax had toen niet zoveel geld om dure aankopen te doen.
0 0
Schip
Blij dat ik van dienst kan zijn.

Maar verder moet je eens begrijpend leren lezen. Het is TH die de kritiek krijgt. Overmars heeft juist een paar uitstekende resultaten behaald met de scouting. Als hij minder naar de trainers luistert, komt dat de aankopen en de lange termijn ten goede. Dat staat in de laatste zin van de een na laatste alinea.

Dat je die kunt missen is best moeilijk te verklaren.
0 0
OpaVerteld
Beetje makkelijk om TvD zo weg te zetten.
Vergeet niet dat Ajax financieel voor de poorten van de hel is weg gesleept, mede dank zij mensen binnen de club die de hand op de knip hielden.
In die zin zou je TvD dankbaar kunnen zijn dat we nu i.i.g. financieel 1 van de gezondste clubs van Europa zijn en we wat vet op de botten hebben om door de huidige Corona tijd te komen.
Overigens is het waar dat Michels van Theo afscheid nam omdat hij hem als te "soft" beoordeelde voor de absolute top om het seizoen er na in 1970 met F'Noord de EC1 te winnen.....
Het kan verkeren.
Het
1 0
JariHeijden
Oh ja, Johan Cruijff! Die hadden we toen ook nog!!
Leuke speler was dat!! :-P
0 0
hartvoorajax1
Dat was dan een doelpunt van Henk Groot aan de kant van het scorebord. Een wedstrijd tegen een Duitse tegenstander, zoals Van Duivenbode zegt, kan ik me niet herinneren. Of hij moet Wismut Aue uit Oost Duitsland bedoelen, maar dat was wel 9 jaar eerder. AlleennSjaak Swart had die wedstrijd meegemaakt.
0 0
Web
Deze wedstrijd vergeet je nooit meer, ik mocht met mijn vader mee, ik heb maar een goal kunnen zien, een goal van Klaas Nuninga. De eerste Europese wedstrijd van Ajax waar bij ik in het stadion was. Ajax won van het grote Liverpool
Met Besiktas hadden ze nog heel veel moeite, tenminste dat staat mij zo bij
Eigelijk ben ik vanaf die dag Ajax echt gaan volgen.
6 0
Hwb
Verdorie Web. Heb je hier altijd wel als gewaardeerde user gezien, maar geen idee dat je al zo lang meeloopt.
2 0
nuff-said
Hoe oud bent u?
3 0
JariHeijden
Ik gok dat web van 1958 is.
1 0
Web
Ouder
1 -1