Spitspositie van Ajax onder de loep: wie is de ideale optie?

JesseTH, 30-09-2020 om 20:40, 10924 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Met drie officiële wedstrijden in het nieuwe seizoen in de benen, is de opstelling van Ajax nog allesbehalve een zekerheid. De spitspositie is een van de posities waarover nog twijfel bestaat en de invulling daarvan tegen Sparta Rotterdam, RKC Waalwijk en Vitesse haalde de twijfels nog niet weg. Zakaria Labyad mocht zich in de punt van de aanval tonen na een overtuigende voorbereiding, maar toch is diens plek aldaar opvallend te noemen. Is de keuze van Erik ten Hag wel de juiste?

Het was al in het oog springend te noemen toen Ten Hag er in de voorbereiding tegen FC Utrecht voor koos om Labyad in de spits te posteren. Een wedstrijd eerder, tijdens de oefenwedstrijd tegen RKC Waalwijk, begon de Ajacied nog vanaf de rechterkant. Hij liet zich al zien met een vrije trap op de paal van grote afstand, maar iets anders viel meer op. Hoewel hij als rechtsbuiten opgesteld werd, was hij op de bepalende momenten zelden aan de zijlijn te vinden. Hij kroop telkens richting het midden en tegen FC Utrecht kwam hij daar dan ook op papier te staan.

De spits Labyad kon niet overtuigender beginnen. Hij scoorde een hattrick tijdens de met 5-1 gewonnen wedstrijd tegen de Domstedelingen. Weliswaar waren twee van de goals vrije trappen – wat weinig zegt over de spitskwaliteiten van Labyad - maar de een was nog mooier dan de ander. Na afloop liet Ten Hag vervolgens weten dat Labyad zijn heil dit seizoen vooral in de spits moest zoeken. ‘Hij kan ook op tien of aan de rechterkant spelen, maar daar is heel veel concurrentie’, zei de oefenmeester toen.

Vanaf dat moment gold Labyad in de voorbereiding van Ajax als de vaste spits. Al was het aanvankelijk omdat de terugkerende David Neres nog niet fit genoeg was om te spelen en zijn positie opgevuld moest worden. Labyad mocht hierdoor tegen Sparta Rotterdam als valse spits aantreden in de punt van de aanval, al moest hij na de rode kaart voor Nicolás Tagliafico al naar de kant. In het eerste halfuur kreeg hij met een stroef spelend Ajax achter zich maar amper de kans zich te laten zien, al was hij duidelijk bedrijvig in het drukzetten.


Tijdens de eerste competitiewedstrijd van het seizoen, uit bij Sparta Rotterdam, was Zakaria Labyad de spits van Ajax. Na een halfuur moest hij echter naar de kant vanwege een rode kaart voor Nicolás Tagliafico.

Tegen RKC Waalwijk kreeg hij vervolgens een uur om zijn kunsten te vertonen. Hij was vrij actief in het positiespel én scoorde, al viel de bal daarbij wel wat gelukkig op zijn schouder. Tegen Vitesse volgde een betere test, want – met alle respect voor RKC – de Waalwijkers vormden die niet. Heel opvallend was zijn optreden tegen Vitesse niet te noemen, echt een aanspeelpunt vormde hij niet, maar zijn rol bij de 1-0 was wel belangrijk. Zijn loopactie naar de eerste paal verschafte Quincy Promes genoeg ruimte om de teruggelegde bal van Noussair Mazraoui binnen te lopen.

In balbezit was hij verder toch vooral in de punt te vinden, maar of Labyad brengt wat een Ajax-spits moet brengen, valt te betwijfelen. Het voetbal heeft hij in zich, maar het vernuft van een spits lijkt niet in de voetballer Labyad te zitten. Daarnaast lijken zijn voetballende kwaliteiten er vooral uit te komen wanneer hij met ruimte speelt en met zijn gezicht naar het doel kan voetballen. Hij is niet de Ajax-spits die de bal met een man in zijn rug aanneemt en het overzicht creëert. Dat hij met het spel voor zich beter presteert dan met het spel in zijn rug, bewijst maar weer eens dat Labyad eigenlijk een aanvallende middenvelder is. Bovendien: heeft Dusan Tadić zich als meevoetballende spits niet al lang en breed bewezen?

De concurrentie

Ten Hag gaf aan dat Labyad op tien en op de vleugels te maken zou krijgen met forse concurrentie, maar in de spits lijkt dat niet anders. Er zijn zeker vier namen te noemen binnen de selectie die in de spits kunnen spelen en Quincy Promes is er daar een van. Met die speler lijkt Ten Hag echter, gezien zijn positie tijdens de eerste wedstrijden van het seizoen, andere plannen te hebben. Promes lijkt de rol van de vertrokken Donny van de Beek over te nemen achter de spits, iets wat overigens ook vatbaar is voor discussie. Zodoende blijven Dusan Tadić, Klaas-Jan Huntelaar en Lassina Traoré over om een blik op te werpen.

Tadić was voorafgaand aan de voorbereiding misschien wel de meest logische optie als spits geweest. De linkspoot, ooit enkel de spits van Ajax in de ‘Europese variant’, leek zeker van zijn plek als aanvalsleider. Niets blijkt echter minder waar. De Servisch international speelt al sinds de voorbereiding veelal vanaf de linkervleugel, een plek waarop zijn specifieke kwaliteiten er niet volledig uit komen. Tijdens de eerste wedstrijden van het seizoen oogde hij er zeker niet slecht, maar toch staat hij geïsoleerd op de flank. Mogelijk is de afwezigheid van David Neres, die langzaamaan terugkomt van een blessure en normaal een vaste kracht is als buitenspeler, een grote reden voor Ten Hag om Tadić op links te zetten. Wanneer de Braziliaan terugkeert, valt het alleen maar te hopen dat Ten Hag er weer voor kiest om zo veel mogelijk spelers op hun meest vertrouwde positie te posteren.

De Ajacied moet het immers hebben van zijn balvastheid, duelkracht en slimmigheden rond het strafschopgebied. Hij is in staat een combinatie aan te gaan, weg te draaien of het laatste steekpassje te geven. Eerlijkheid gebiedt te zeggen: het zelf schieten op doel doet hij te weinig en dat is niet onbelangrijk voor de spits van Ajax. Hij denkt altijd in het belang van het team en mag soms meer egoïstisch zijn. Aan de zijkant van het veld oogt hij echter wat statisch. Hij houdt het veld goed breed en creëert daarmee ruimte voor anderen, maar in vergelijking met in de as van het veld, zijn er aan de zijkant maar weinig medespelers te vinden om slimme combinaties mee aan te gaan. Dit zorgt ervoor dat de aanvaller vaak aan het kappen gaat, met een simpele, korte pass of voorzet als gevolg. Tadić is een kei in het wegsturen van de linksback of andere diepgaande spelers, maar een van de sterspelers van het elftal wil je in zijn kracht gebruikt zien worden en dat is in zijn geval in de punt van de aanval.

Een andere optie is de inmiddels 37-jarige Klaas-Jan Huntelaar. De kwaliteiten van de routinier zijn bekend en van hem hoeft Ten Hag doorgaans dan ook geen opzienbarende hoogstandjes te verwachten. Wel weet je met de spits precies wat je krijgt: doelpunten. Wellicht voegt hij aan het positiespel minder toe dan Tadić en Labyad, maar toch negeert hij het positiespel niet volledig. Hij draait zelden soepel weg bij een tegenstander, maar hij is prima in staat tot het kaatsen of vasthouden van de bal wanneer hij tóch even uit de punt van de aanval komt. Na die kaats is hij vervolgens buitengewoon goed in het kiezen van positie in het strafschopgebied van de tegenstander. Krijgt hij vervolgens goede ballen van zijn teamgenoten, dan is Huntelaar ook op een wat oudere leeftijd nog altijd een garantie voor goals.

Toch lijkt het vrijwel zeker dat een vaste basisplek voor Huntelaar er niet meer inzit. Waarschijnlijk zal dat ook een van de eerste dingen zijn geweest die Marc Overmars hem duidelijk maakte toen hij zijn contract verlengde. Huntelaar lijkt zich op een andere rol te kunnen richten, die van mentor voor de jongere garde. Een speler als Traoré, maar ook Labyad die zich in de spits meldt, kunnen nog veel van de oud-speler van onder meer Real Madrid en FC Schalke 04 leren. Het vernuft van een spits, eerder genoemd als heikel punt bij Labyad en Tadić, kan Huntelaar de spelers in Amsterdam als geen ander aanleren. Al moet het ook in de aard van een speler zitten.


Dusan Tadić en Klaas-Jan Huntelaar zijn twee van de opties voor de vacature van de spits van Ajax. Voor Huntelaar, die dit seizoen pas zeven speelminuten maakte, lijkt echter een andere rol dan die van vaste spits weggelegd.

We noemden hem al even: Traoré. Het is de laatst overgebleven optie om de vacature in de punt van de aanval in te vullen. Hoogstwaarschijnlijk is hij, na routinier Huntelaar, de spits die het meest als een klassieke nummer negen fungeert. Hij is een spits die met zijn imponerende fysiek de duels aan kan gaan in de punt van de aanval, maar zijn vermogen om te anticiperen is van een dusdanig niveau dat hij ook op de tweede ballen kan jagen. Hij is constant bezig in het strafschopgebied van de tegenstander, zoveel is zeker.

Waar Labyad en vooral Tadić echter uitblinken in het meevoetballen en de techniek daarvoor ook bezitten, lijkt dit bij Traoré wat minder het geval. Er is absoluut technische bagage aanwezig bij de man uit Burkina Faso, maar de verfijndheid lijkt (nog) enigszins te ontbreken. Regelmatig is hij dan ook te betrappen op een ongevoelige balaanname of –aanraking in de zestien van de opponent, maar met zijn fysiek heeft hij in ieder geval zijn eigen handelsmerk voor in de spits bij Ajax. Toch lijkt een vaste basisplek in Ajax 1, gezien de concurrentie, voor hem nog iets te vroeg.

Spitspositie lijkt voor anderen weggelegd

Concluderend hebben alle spitsen hun eigen sterktes en zwaktes in de punt van de aanval, al is het bij Labyad maar de vraag of het 'zijn' positie is. Een conclusie hierover valt nog niet te trekken, maar of het experiment met Labyad wel nodig is, lijkt de grootste vraag. Tadić heeft te veel kwaliteiten om weggestopt te worden tegen de zijlijn en daarnaast is hij, net als de nu in de punt spelende Labyad, ook geen echte nummer negen die zich van het spel onttrekt. En dat, de meevoetballende spits, is wat Ten Hag tijdens het merendeel van de wedstrijden lijkt te wensen. Mocht Ten Hag op enig moment tóch behoefte hebben aan een ouderwetse nummer negen, dan staan Huntelaar en Traoré nog altijd in de rij. De kwaliteiten van Labyad zijn duidelijk en absoluut aanwezig en kritiek is dan ook zeker niet op z'n plaats, maar de spitspositie lijkt - met of zonder een fitte Neres - in zowel plan a als b toch echt voor anderen weggelegd.

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | e-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Joseph
Wat is het voor een bizarre discussie? Natuurlijk is Labyad geen geschikte spits voor Ajax en is de enige fatsoenlijke optie Tadic. Heb je echt weinig voetbalkennis voor nodig..

Met Huntelaar en Brobbey (die ik op het moment beter vind dan Traore) heb je nog 2 andere opties in de spits. Dit zijn allen betere opties dan Labyad, hoe bizar dat hij er dan toch staat bij ten Hag?!
0 0
geDaante
Ligt eraan, als je echt een voetballende spits wil hebben, minder een type afmaker, is de keuze voor Labyad niet extreem gek, omdat Huntelaar en Brobbey niet goed meevoetballende spitsen zijn. Maar ik zou zelf dan nog eerder uitkomen bij Promes, en Tadic is natuurlijk nummer 1 wat dat betreft.

Ik blijf me nog altijd veel meer verbazen over Alvarez op 6, Promes op 10, de aankoop van Klaiber en Klaassen, Tadic op linksbuiten, het maling hebben aan de opbouw en het spel van achteruit door de trainer, etc.

Ajax gaat vast nog wel kampioen worden dit jaar, maar met deze selectie en jeugd, en in pot 2 van de CL, had het daarnaast een heel er mooi jaar kunnen worden, met zeer mooi én succesvol voetbal.

Ik zie dat helaas niet meer gebeuren met deze trainer aan het roer. Doodzonde.
0 -1
Joseph
Ik vind het ook doodzonde dat niet het maximale uit de selectie gehaald wordt.
0 -1
trainer
Tadic de beste in de spits. Al vind ik hem zo goed spelen op links op dit moment dat je hem daar eigenlijk niet weg moet halen.
0 0
geDaante
Tadic vanaf links is puur vragen om voorzetten. Daar staat ie ook wel voor, met de lopende Promes. Maar dat blijft wat opportunistisch gokwerk. Ik zie liever uitgespeelde kansen.

Tadic is ook vrij voorspelbaar, maar voert die kapbeweging blijkbaar zo goed uit dat het redelijk effectief blijft.

Ik zie veel liever Neres daar, of Lang, en Tadic in de spits.
0 0
Joseph
Vind het nog wel meevallen, je ziet dat de dreiging toch een stuk minder is als je hem beperkt op links. Zeker als je bedenkt dat Labyad in de spits amper een bal kan aannemen..
0 0
NouridolbergNeres34
TADIC Natuurlijk! Labyad lekker verkopen aan Fc Utrecht
2 0
MichelAngelo66
Ik vind het redelijk absurd en Ajax onwaardig dat alleen de vraag al gesteld wordt.
"Wie is de ideale optie".... pffff alsof Ajax niet gewoon een echte topspits zou moeten hebben.
1 0
JanBiesbos
Ja echt te triest voor woorden ...
0 0
ST
In de spits moet natuurlijk gewoon Tadic staan. Wil je geen Tadic? Dan is Promes de beste optie. Werd niet voor niets 2 keer speler van het jaar in Rusland op die positie. Daarnaast heeft hij vrij veel spitsengoals gemaakt voor Ajax 1 vorig seizoen. Daarna komt Traoré, dan Huntelaar en dan pas Labyad.
2 0
Joodhannus73
We hebben al jaren geen échte spits. Tadic is uit noodzaak geboren. Labyad is hiervoor te licht. Goed voor op de bank als invaller voor waar dan ook. Traore moet nog rijpen en Huntelaar is te oud. Hoogstens als pinchitters. Onbegrijpelijk mismanagement! De laatste twee ophanden zijnde transfers zijn ook lachwekkend. Een nietszeggende back (waar je makkelijk jeugdspelers voor kunt inzetten als Mazraoui niet speelt) voor (max) 7 miljoen halen in Corona tijd. Voor Corona tijd haal je de vedette en aanvaller/middenvelder van Utrecht (Labyad) voor 6 miljoen. Dan moet Overmars toch opzouten? Dan begrijp je helemaal niets van onderhandelen. Hij betaalt altijd de hoofdprijs voor spelers en verkoopt onze toppers voor fooitjes. Van de Beek en Ziyech voor allebei circa 40 miljoen is om te huilen.
0 0
Cruijffthebest
Tadic is de beste optie, simpel.
Labayad, daar moet je gewoon afscheid van nemen!
1 -1
RS01
We hebben de perfecte Ajax spits al jaren in huis. Heeft zich daar keer op keer bewezen. Begrijp dan ook niks van dat dit een issue hoeft te zijn.
5 0
debarbaar
De spits van de armoe. Labyad heeft gewoon het Ajax niveau niet. Ja leuk lekker een keer scoren in een oefenpotje en in de eredivisie maar daarna? Het lijkt wel of ten hag elk jaar 1 aankoop mag doen die kant noch wal raakt. Labyad, Marin en nu Klaiber.
Ga toch lekker voetballen met Tadic in de spits en met Braziliaanse vleugels.
5 -1
geDaante
Wat mij betreft is Tadic de nummer één optie, Ekkelenkamp optie twee.

Traoré en Brobbey vind ik toch teveel fysieke spitsen. Dat voordeel zal (grotendeels) wegvallen tegen de nog fysieker CV's in de CL. En den blijft er te weinig voetballend en combinerend vermogen over, en minder verrassing in het spel van de spits,
1 -1
Joseph
Ik vind dat je het voetballende vermogen van Brobbey dan tekort doet. Ik zou hem graag een zien in de spits, liever dan Labyad die elke bal in de dekking verliest.
0 0
trooop
Een fysieke spits kan prima, mits hij vooral als ondersteuning fungeert voor de handige jongens om hem heen. Wat betreft met bal 1 of 2 man van je afhouden; dat fysieke voordeel valt niet weg hoor, tegen sterke cv's. Niet zolang je daar gewoon gevoel voor hebt. Mijn reserve wat betreft brobbey is meer dat hij eigenlijk niks bijzonders heeft. Aardige allrounder, en ik ben wel fan van spitsen die goed zijn met de rug naar goal, maar hij blinkt nergens echt in uit. Toch zou het kunnen werken als kapstok in Ajax 1, met de juiste spelers om hem heen. Maar hij zal wel nog beter moeten worden.
0 0
geDaante
Ik ben een voorstander van een creatieve, (mee)voetballende spits, die kan het die beren van CV's in de CL ook lastiger maken dan een minder sterke beer van een spits, want diens fysiek valt dan weg, en zal dan kwalititatief ontoereikend zijn. Met name iemand als Traoré.

Ook zijn omringende spelers gebaat bij het samenspel met een goede meevoetballende spits.

Ik ben ook een voorstander van zo min mogelijk voorzetten. Ik zie de buitenspelers liever naar binnen komen, of de achterlijn in de 16 halen en voortrekken, wat vrijwel altijd het uitspelen van een mannetje inhoudt, hetzij via een actie/dribbel, of een combinatie.

Tadic is meer van de wat grove kap, om dan voor te zetten. Dat vind ik wat te opportunistisch, en het zijn net wat teveel balletjes met een hoge gokwaarde, al zijn het vaak iets kortere, wat strakkere voorzetten.

Verder zie ik de beste spelers het liefste allemaal spelen. Iemand als Neres dus ook.

Dus kom ik uit op:

---Neres-----------------Tadic-----------------Antony----

-------------Gravenberch-------Kudus-----------------------

----------------------Taylor/Q. Timber---------------------------

Wil je toch per se met Tadic vanaf links spelen, dan zie ik Ekkelenkamp als interessante optie voor in de spits. Die heeft ook de lengte en het scorend vermogen om de voorzetten van Tadic nog wat beter te verwerken.

Ekkelenkamp heeft lengte, kan goed koppen, goed oog voor positionering en loopacties, kan goed afronden, doelgericht, voetbalt prima mee, en is slim/sluw en daarmee geregeld ook wel creatief en verrassend.
5 -3
mistermiyagi
Ik snap niks van een Ajax, ze hadden vorig jaar al kunnen zien dat een potentiele topspits mist.
Tadic is makkelijk als je geen optie's meer hebt, maar komop zeg.

Er lopen zat jongens rond die bijna geen kans krijgen bij een topclub, wel hebben ze de kwaliteiten om bij AJax te doen slagen.

Heeft Cavani al een keer ergens getekent? nog altijd tranfervrij..
Sturridge, Pato, Manzukic idemdito
0 -2
ram
Wat is er in godsnaam mis met Tadic in de spits? Je kent zijn cijfers toch? En je weet toch hoe hij ook voetballend bijdraagt aan dit Ajax.

En dan heb je ook nog een zeer goede back-up in Huntelaar (topfit, vorig jaar hoogste minuten/goals ratio). En nu heb je met Labyad ook nog een redelijke 3e optie. Traore valt een beetje stil maar is ook getalenteerd. Ik zou hem nu verhuren en dan nog heb je meer dan genoeg opties voor de spits.

Ik begrijp he-le-maal niets van mensen die roepen dat we een spits missen. En de opties die jij noemt zijn ook niet bepaald passend en/of haalbaar, lijkt me...
2 0
ST
Blijft bizar inderdaad. Bij Real Madrid hebben ze nog steeds nachtmerries van Tadic als spits.
1 0
Schwalbino
Huntelaar is prima om in te vallen maar geen back-up als Tadic langere tijd wegvalt met een blessure. In zo'n geval kom je dan toch weer bij Labyad of traore uit.
1 -1
ram
Zelfs als Tadic uitvalt (wat nooit zo is; afkloppen) heb ik alle vertrouwen in Klaas als vaste spits. Die scoort waarschijnlijk zelfs meer dan Dusan maar voetbalt iets minder mee. Prima.

En als dat dan niet kan heb je Labyad, Traore, Promes of zelfs Neres of Antony in de spits. En zelfs Brobbey, Hansen en Ekkelenkamp zijn opties in de Eredivisie in geval van ubernood.
0 0
Schwalbino
De laatste 4 wedstrijden van vorig seizoen waarin Huntelaar basis stond:
Ajax-WillemII: 0-2
AZ-Ajax: 1-0
Telstar-Ajax: 3-4
Heracles-Ajax: 1-0
1 -1
ram
Ik ga je niet fact checken: het zal.

Maar dit zegt mij niet zoveel. Als wij nu al twee keer winnen met een mannetje minder, zullen we tegenstanders ook wel aankunnen met Klaas als bonusspeler ;)
0 0
Schwalbino
Je hebt nu 5 wissels. Je laat eerst Traore de tegenstanders afmatten en dan kan KJ vanaf de 46' erin.
0 0
ram
Is dat niet gewoon duidelijk voor 99,9% van de mensen?
Tadic met Klaas/Labyad als back-ups en Traore verhuren.
3 0
Henkjanklaas
Je hebt veel woorden nodig. Op het hoogste niveau is al gebleken dat Tadic onze man is met neres en anthony op de vleugels. Een andere spits op CL niveau is er nog steeds niet. Maar daar blijft het niet bij. Vele supporters op deze site dringen terecht aan op verdere versterking op het niveau Kudus, Anthony. De posities zijn al door velen naar voren gebracht: prio één is een kanjer van een controlerende middenvelder, pijlsnel, technisch en sturend, plus prio 2 een CV, die kopsterk en zeer snel is. Als Ajax dit niet snel voor elkaar weet te krijgen, ben ik bang dat we niet doorkomen in de poule wedstrijden van de CL. Breedte aankopen als klaiber en wellicht klaassen maken de kans door te gaan echt niet veel groter. We zijn dan wel pakweg 10 miljoen armer aan twee spelers van wie je maar moet afvragen of zij meekunnen in de CL.
1 0
Sunny
En daarom is het niet halen van Sam Lammers een gemiste kans. Tadic speelt straks zeker weer in de spits tenzij Labyad ineens uit alle hoeken en gaten gaat scoren
1 -2
RuffRhythim
Die jongen wilde weg uit NL dus die kans leek mij klein en bovendien hadden ze daar bij psv een idioot niet in verhouding staand bedrag aan Ajax willen eisen denk ik zo.
0 0
Patje2011AJAX
Ik had Lammers ook graag bij Ajax gezien, ik zie veel potentie in die jongen.
0 0
DiAngelo
Tadic uiteraard, dat weet Ten Hag ook, en Labyad op een positie daarachter....Ten Hag is echter zo slim dat hij de gasten eerst op andere posities laat spelen zodat ze beter van elkaar weten wat z'on positie van ze vraagt, zodat ze de ander beter kunnen bedienen als het om het echie gaat. Masterplan....Ten Hag, super trainer....heb nou eens vertrouwen in die man en zn spelers ipv zo te lopen klagen en te schelden....zie het plaatje....
0 0
geDaante
Leuk geprobeerd ;), wel erg vergezocht ook ;).

Het gaat al om het echie, het seizoen is al een tijdje begonnen. Je moet juist ingespeeld geraken met je beste elftal om straks al een geoliede machine de CL in te gaan.
1 0
Ansjo
Tadic natuurlijk. Dat ziet toch iedereen. Ten Hag is een ramp.
4 0
Elayais
Ik denk dat heel simpel, Labyad sowieso niet goed genoeg is voor Ajax. Volgens mij ontbreekt bij hem het vermogen om constant met de allerhoogste handelings snelheid te spelen.

Ook toen hij erin kwam na de blessure van Neres en iedereen lyrisch was, was ik niet echt onder de indruk. Degelijke back-up die over het algemeen een acceptabel niveau haalt, maar dat is het dan ook.

Ik denk dat je Traoré in de "kleinere" wedstrijden een kans moet gaan geven met het oog op zijn ontwikkeling, en in de grotere wedstrijden Tadic/Promes in de spits (mogen van mij actief wisselen tijdens een wedstrijd wie nu waar loopt). Ekkelenkamp/Klaassen op 10 zou je meer balans op het middenveld moeten geven waarmee je Alvarez kunt vervangen door bijvoorbeeld een Martinez, en bij kleinere wedstrijden Kudus/Gravenberch als voetballend middenveld kunt gebruiken.

Eventueel kun je hier nog Kudus en Ekkelenkamp/Klaassen omwisselen, maar ik denk dat Kudus in de Frenkie rol het allerbeste is, dus juist vanuit die 6 positie zijn acties maken en mensen uitspelen waardoor er ruimte voorin komt en niet pas als 10 aan de bal krijgen.
1 0
Stephan1989
Ieder jaar het zelfde in het begin van het seizoen met ten hag, gewoon de spelers op de juiste plek zetten, waarom duurt dat altijd zo lang bij hem?
2 0
RickAjax14
Krijg soms het idee dat Labyad opgesteld moet worden om nog even in de etalage gezet te worden. Dat we hem straks net voor de deadline nog even verkopen voor een mooi bedrag. Hoe gek het soms ook klinkt, ik hoop dat het de achterliggende gedacht is...

Al mogen zulke spelletjes wat mij betreft nooit gespeeld worden. De beste 11 moeten gewoon spelen, in dit geval heel simpel: Tadic spits!
1 0
appiehappie
Heel heel lang verhaal ik hou het wat korter. Labyad heeft een goede voorbereiding gespeeld. Schoot een aantal vrije trappen binnen. Hij doet zijn best. Echter zoals iedereen kan zien komt hij voetballend te kort en speelt Ajax met 10 man als Labyad in de spits speelt. De wissel Labyad - Ekkelenkamp 2e helft Ajax - Vitesse bevestigd mijn analyse in deze.
Is Ten Hag nou zo dom of ben ik nou zo slim.....
Tadic in de spits, op rechts Anthony en vanaf links Promes/Neres.
Kudus op 10.
Alvarez ook svp op de bank, is te traag en voegt niets toe.
Waarom maakt die Ten Hag nou altijd die vreemde keuzes en ziet hij niet wat iedereen ziet.
Kappen Eric met die onzin.
5 0
Knalpot
Behoudens in jouw analyse dus dat Tadic als 10 ging spelen en Promes spits tegen Vitesse.
0 -1
Joseph
Zou bij geen enkele coach een basisspeler zijn, dus de vraag is heel simpel te beantwoorden: Labyad is niet de juiste keuze.

Tadic heeft al bewezen de betere spits te zijn, heeft ook bewezen op linksbuiten minder te zijn dan in de spits. Het zijn onnavolgbare hersenkronkels in het hoofd van ten Hag, waar supporters de dupe van zijn.
3 -1
mallerd
Nee zo snel mogelijk weer lekker op de bank plaatsnemen naast zijn maatje ten Hag.
4 -1
jutter
Is een zwaktebod van jewelste natuurlijk. Zou normaal gesproken al geen basisspeler mogen zijn, laat staan een centrumspits! Ik denk dat ten Hag in deze een flinke hand heeft gehad, net zoals de heel recente aankopen en van de inmiddels al vertrokken Marin. De man had in verschillende media al niet veel krediet bij zijn komst, ik denk dat hij dat nu al bijna helemaal aan het verspelen is. Mogelijk zal hij toch nog het einde van het seizoen halen maar daarna zal gaan/moeten vertrekken!
5 0
RayJordaan
Nee.
1 0
Ajax68
ONDANKS zijn goede voorbereiding is en blijkt Labyat NIET de spits te zijn voor ons aller Ajax.
Tadic is onze man, met Antony op rechts, en Neres op links. Straks Gravenberg met Kudus en Klaassen op het middenveld. Achter Onana met Nico, Blind en (hopelijk red hij het ), Schuurs en Nous. Daarnaast hebben we een goede bank voor de vele wedstrijden die er staan te wachten.
2 0
Ajax27
Heel lang artikel... antwoord, nee.
Promes - Tadic - Neres
Kudus - Antony - Klaassen
Nico - Blind - Schuurs - Nous
Onana

Antony op 10 is dan even de vraag... maar die 4, Promes/Tadic/Neres/Antony zijn gewoon kwalitatief het beste en moeten er alle 4 in staan. Neres oogt fit maar moet gewoon weer wedstrijdritme krijgen om lekker in de flow te komen.

Als we hiermee de CL ingaan heb ik gewoon enorm veel vertrouwen in het verloop.
0 -1
mistermiyagi
Dammmm verkracht Antony nou niet..
1 0
de-Ajacied
Tadic is in het moderne voetbal absoluut de beste spits
Met vleugelspitsen die naar binnen komen moet je de balvastheid en combinatie vermogen heel goed zijn, dus Tadic
Promes en Neres zijn ook beter op de vleugels
2 0
Sampaoli
Dusan Tadic, zo simpel is het. Dan kan Labyad zich focussen op de nummer 10 positie of linksbuiten. Ook op deze posities heeft hij betere concurrenten (Lang en Promes).
3 0
SonsOfGod
Boeiend artikel hoor maar als je de titel leest ben je eigenlijk al klaar; nee natuurlijk is Labyad niet de spits voor Ajax.
9 0
fanforeffer
Ik vind Labyad , Traore te weinig kwaliteit hebben , en geen CL waardige spitsen zijn. KJH is gewoon te oud en maakt daardoor onnozele overtredingen. Zowel Labyad als Traore hebben mij niet kunnen overtuigen dat ze bij Ajax passen.
4 0
oudzuid2
Traoré geloof ik nog wel in. dit had vanaf het begin van de voorbereiding het vertrouwen van Ten Hag moeten krijgen.
0 -1
LammertAlbertus
De veruit beste in de 16 = Antony !!
Jaja bij mij staat Antony in de spits , ik zeg julie dat hij nu al de allerbeste spits ter wereld is zo Kudus nu al de allerbeste spelbepaler ter wereld is .

Ajax heeft louter met 343 dr Europa Cup 1 / CL finales gewonnen, de 3 keren dat Ajax met 433 speelde verloren ze hun Europa Cup Finales .

Dus ik speel ala Michels Kovacs Cruijff Van Gaal in 1995 met 343
zonder Daley Blind want 2x hartfalen binnen 1 jaar betekent wmb STOPPEN .
Eiting die de exact zelfde kwaliteiten heeft als Daley had bij lcv gespeeld hadden ze hem niet laten gaan naar Huddersfield waar hij METEEN uitblonk .

Vorig seizoen was Eiting in al zijn CL optredens 1 vd besten .
Ideal Balanced
5 Lefties 5 Righties
Lefties Left Righties Right
De As Rechtspoot Linkspoot om en om .


Onana
Rensch J. Timber Martinez
Taylor
Gravenberch Kudus
Ekkelenkamp
Promes Antony Neres

ja Neres ipv Tadic dan krijg je meer fluency .
Tadic was toen het dr echt om ging 2x tegen Spurs Chelsea Getafe Valencia helemaal nergens .

Antony = in de 16 superb , dus Antony op 9 .
2 -7
Schip
Ik vind jouw creatieve denken altijd leuk, maar denk dat je wel een tikkie ver gaat en ook te snel. Antony zou ik lekker op rechts laten wennen. Kan uiteindelijk ook naar de 10, want die jongen is constant aan het kijken en schuwt een assist niet als hij ook zelf voor iets kan gaan.

Wel eens dat de balans met het aantal linkspoten een issue is / kan zijn. Mogelijk speelt Martinez daarom niet en Alvarez wel. Maar daar zijn oplossingen voor. En betere dan die nu gevonden zijn.

Tadic kun je niet passeren.
0 0
geDaante
De bedoeling van Ten Hags systeem, of Ten Hags, het moderne systeem, is dat de 10 diepgang zonder bal heeft, en de buitenspelers in de halfspaces komen, en zo soort van 10-en worden. In die zin staat Antony dan juist op de plek die jij voor je ziet, die kan dan steken op de lopende echte 10 bijvoorbeeld.

Maar zo pakt het in de praktijk niet echt uit ;)
0 0
RobertoD
Niet alleen staat labyad op de verkeerde plaats, ook met Alvarez tovert TH weer domme dingen uit zijn hoge hoed. Iedereen ziet dat Tadic in de punt moet spelen en Promes geen ''10'' is. En dat Alvarez zijn plaats moet afstaan aan Martinez. zijn volgens mij simpele dingen die wij zien alleen TH niet. Waar is de invloed van zijn assistenten, of zien zij het ook niet?!?!?
7 0
DT10
Labyad heeft een prima voorbereiding gespeeld en heeft zich daarmee aardig in de kijker gespeeld. Dit lijkt mij dan ook het perfecte moment om hem te verkopen. We hebben met Tadic, Traore, Huntelaar, Promes, Neres, Antony en Lang al genoeg aanvallers en hebben daarnaast een zeer talentvolle lichting bij Jong Ajax.
5 0
Multi
Je hebt Tadic in je gelederen die een jaar langs spits heeft gespeeld en menig CL ploeg liet schutteren, maar je kiest vervolgens voor een speler die het een paar keer leuk deed in de voorbereiding. Kansloos.
6 0
Vlieske
Waar zijn de tijden gebleven dat nu gewoon een jeugdspeler zoals brobbey daar stond. Nu al beter dan labyad maar moet nog volwassen worden in het proces van ten hag. Opgerot met die man!
8 0
RuffRhythim
Eigenlijk hoef je niet eens het hele verhaal te lezen om daarop met een volmondig NEE te antwoorden.
9 0
Schip
Wilde net zeggen. Het hele verhaal is aardig geschreven, maar wel een open deur. En de conclusie is voorspelbaar: nee, Labyad is geen spits. Hooguit een AM of hangende vleugel. Hebben we geen epistels of talloze competitie wedstrijdenvoor nodig.
3 0
DeWijsneus
Haha eens.
3 0
Afca85meer
De koppigheid van Erik zorgt ervoor dat hij Labyad maar blijft opstellen. Alsof hij zijn gelijk wil halen. Erg treurig.
16 0
Spectre
Ik vind het vooral frustrerend, omdat je een zoveel betere opstelling het veld in kan sturen, je benut niet optimaal je selectie.
14 0
Schip
En ook niet de tijd om ingespeeld te raken coor een CL campagne.
3 0
oudzuid2
precies, met Tadic, Antony, Neres (wanneer weer fit), Noa Lang, Traoré, Promes, Kudus genoeg kwaliteit voorin
2 0
oudzuid2
het is vrij bizar dat een speler als Labyad eerste keus voor de spitspositie is aan het begin van het seizoen. ja hij heeft een goeie voorbereiding gehad, maar het liefst wil je daar toch gewoon een échte 9, die er zo'n 25 per seizoen inschiet? Labyad is de afgelopen twee jaar bankzitter (als linksbuiten) geweest, dan ga je daar toch niet je seizoen mee beginnen? Traoré is er blijkbaar nog niet klaar voor want die krijgt amper minuten in het eerste, en om de een of andere reden speelt Ten Hag niet meer met Tadic in de spits, terwijl dat twee seizoenen geleden de sleutel tot Europees succes bleek. heel vreemd allemaal
9 0
Ferd
Ajax heeft al jaren geen echte spits meer die er 25 intrapt. Dat komt ook door het spelletje dat Ajax speelt.

Daarmee wil ik niet zeggen dat ik Labyad de beste keuze vind op 9.
1 0
oudzuid2
Tadic schoot er in z'n eerste jaar alleen in de competitie al 28 in. weliswaar niet als pure negen maar toch. maar ja daarvoor Huntelaar of Suarez inderdaad
0 0
mgtow
Ten Hag heeft Ajax opgebouwd en daarmee mag hij blijkbaar nu ook in de melk brokkelen over transfers dus nu is het tijd om de boel te slopen schijnbaar. Ongelofelijk
8 0
Indojood
Middelmatige speler die dankzij Ten Hag bij ons is terechtgekomen. Doet zeer aan de ogen om hem in de spits te zien. KJH is op zijn leeftijd beter.
9 0
Meerkoet
Labyad is vooral geen speler voor de basis.
Elke competitie wedstrijd met hem is een struggle.
Helaas voor hem, gewoon banken.
6 0
JanBiesbos
Kort: Nee.
6 0
brullie
Labyad is zeker geen spits. Dan kan je beter met KJ starten. Neres terug, Tadic in de spits. Voor nu kan je beter met KJ of Traoré starten maar niet met hem. Juist tegen de "mindere" teams in deze periode kan je Traore vertrouwen laten opbouwen als hij iedere keer in de basis start.
3 -1