Van der Sar: 'Na twee tot drie jaar is het tijd om verder te kijken'

NickOoms, 22-09-2020 om 08:35, 15364 views, The Guardian |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Edwin van der Sar vindt dat spelers bij Ajax na twee tot drie succesvolle jaren verder 'moeten' kijken. De algemeen directeur vindt dat er ruimte gemaakt moet worden voor de volgende stroom aan talenten die hetzelfde pad moeten bewandelen, zo vertelt hij tegenover The Guardian

De oud-keeper van Ajax vindt dat spelers van de club eigenlijk 'moeten' vertrekken na een succesvolle periode van maximaal drie jaar. 'Wij willen succes met de spelers die wij opleiden en als wij in twee of drie jaar tijd samen prijzen pakken en zij op een hoger niveau zijn gekomen, zal de interesse ook toenemen. Die clubs zullen ook groter zijn. Na twee tot drie jaar is het tijd om verder te kijken. Het is ook ruimte creëren voor het volgende talent dat klaar staat. Die nieuwe spelers moeten hetzelfde pad zien te volgen.'  

Van der Sar vindt dan ook niet dat Ajax spelers moet verkopen om het verkopen. 'We zullen nooit veel spelers laten gaan, want wij hoeven ook niet te verkopen. Wij kunnen onze spelers altijd kwijt, maar het is niet om de gaten in de begroting te dichten. Ik wil de spelers verkopen door het succes van ons en niet omdat het nodig is op financieel gebied.'

Donny van de Beek

Van der Sar vond het dan ook geen probleem dat Van de Beek wilde vertrekken bij Ajax. 'In de jeugd was Donny altijd een van de twee of drie grootste talenten binnen Ajax. Hij was niet zo spectaculair dat hij twaalf overstapjes deed of een omhaal scoorde, maar zijn techniek was heel erg functioneel', aldus Van der Sar, die aangeeft dat hij blij was toen Van de Beek een jaar geleden overeenkwam nog een jaartje bij Ajax te blijven. 'Hij had daar vrede mee. Donny heeft tien jaar voor Ajax gespeeld en hij houdt van de club. Ik denk dat hij dat jaartje misschien ook wel nodig had.'

De algemeen directeur van Ajax begrijpt de keuze van Van de Beek om nu wél te vertrekken volledig. 'Als jij een volgende stap in je carrière wil maken, moet je naar het buitenland gaan. De salarissen zijn daar hoger, dus voor ons in Nederland is het belangrijk om op een bepaald punt de volgende stap te maken. Als wij Stanford University, Oxford of Harvard zijn en wij gaan daarna naar de grote bedrijven als Merrill Lynch, daar kan je natuurlijk veel meer geld verdienen en is er meer uitdaging.'

Wil jij in stijl met een mondkapje over straat? Shop nu het WZAWZDB-mondkapje!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AnsB
Geld is zeker een factor, maar niet de enige. En voor sommigen niet eens de belangrijkste (volgens mij dan).
Spelers willen niet alleen CL spelen maar ook in een sterke competitie. De sportieve uitdaging is vele malen groter, een buitenlands avontuur is voor velen aantrekkelijk en ja, voor velen ook de grotere verdiensten. Met wel of geen clubliefde heeft dat - op zichzelf - niets te maken.
Ik vrees dat hooguit spelers die nooit tot de Europese top of wereldtop zullen gaan behoren, die niet zo avontuurlijk zijn aangelegd, en/of om andere redenen thuisgebonden zijn, járen bij Ajax willen spelen. Dat zijn hoe dan ook uitzonderingen.
Eerlijk gezegd snap ik niets van supporters die (nog steeds) hopen dat toptalenten langer dan 3-4 jaar bij Ajax blijven. In mijn ogen is dat simpelweg niet realistisch gedacht.

Een uitzondering maak ik overigens voor spelers zoals Ziyech, die, als niet de 'juiste club' voorbij komt, de keuze maken om te blijven. Soms zijn de omstandigheden (zoals tot nu toe ook bij Onana en Tagliafico) gewoon ongunstig, bijvoorbeeld de toevallige omstandigheid dat de 'juiste' clubs al voorzien zijn voor jouw positie.
0 0
trainerdv
Kleine aanvulling: Als je echt goed bent, en je zakken inmiddels overvol, dan mag je terug komen.
1 -1
Ajax27
vd Sar heeft gewoon gelijk. Ajax is een merk. Ajax staat ergens voor. Ajax presenteert zich als de beste leerschool voor jonge toptalenten en maakt ze klaar voor de absolute top. Dat was vroeger zo... daarna een hele tijd niet... en nu weer wel. We leveren weer spelers af aan de absolute top van Europa. Zo waren we vroeger, zo zijn we nu en zo zullen we altijd zijn.

We zijn een opleidende club waar ontzettend grote voetballers hebben gespeeld. Daar moeten we trots op zijn. We moeten genieten van die spaarzame Europese jaren, zoals in 2017 en 2019 waar we ontzettend mooie avondjes hebben meegemaakt.

Het is een utopie dat Ajax ooit wordt gezien als een club waar je begint om vervolgens 15 jaar te blijven voetballen, wat je wel soms bij de grotere clubs ziet. Daar is de competitie te zwak voor en komt er te weinig geld binnen.

Voor mensen als Tadic en Blind is dit goud, die hebben het buitenland gezien, meegemaakt, weten dat ze daar niet in de top kunnen meedraaien en komen op een juiste moment topfit naar Ajax om prijzen te pakken. Naast dat soort spelers en wat laatbloeiers die pas op hun 24e worden ontdekt, 2 jaar bij Ajax spelen en dan een stap maken, moet Ajax vooral opleiden en jonge gekochte talenten een podium bieden. Dat is de visie van Ajax en daar ben ik trots op.
4 -1
TheRiviera
Sorry maar ik kan me totaal niet vinden hier in. Ongeacht of je wel of niet spelers opleid moet het niet jou visie zijn om een kweekvijver te zijn voor grotere clubs. Toen Ajax de Champions League nog won in 1995 konden we ons nog meten met de grootste clubs van de wereld en daar moeten we juist weer naar toe streven. En het feit dat we in de afgelopen jaren in de final van de Europa League en de halve final van de Champions League hebben gestaan laat zien dat dit een realistisch scenario is.

We moeten niet de mentaliteit hebben dat we nooit meer aan de top kunnen komen. En jonge talenten moeten voelen alsof hier iets te bereiken valt. Maar we moeten wel komen dit een punt waarin spelers vertrekken omdat ze een nieuwe uitdaging willen niet omdat ze hogerop willen of meer salaris willen hebben. Ajax moet niet de springplank blijven maar het moet weer te top worden. We waren het ooit en we kunnen er weer komen.
0 -1
Babangida83
Zo simpel is het niet, denk ik.

Wij hebben niet de financiën om spelers langer te behouden. Maar ook sportief, overigens.

Kun je er spelers voor terugkopen van dezelfde kwaliteit? Nee, dat kan niet, want anders had je in eerste instantie die spelers wel kunnen behouden.

Je bent dus met name afhankelijk van je eigen opleiding en daarnaast kun je ook gericht talenten in het buitenland op de korrel nemen. Jonge spelers hebben namelijk nog geen megasalarissen en bovendien hebben bij Ajax (Eredivisie) sportief juist een voordeel.

Dus ga je een model creëren die dat op lange termijn succesvol maakt. Als je dan tegen talenten gaat zeggen dat ze niet weg mogen, dan is dat een reden voor talenten om niet naar Ajax te gaan. Terwijl je de beste talenten van de hele wereld wilt hebben. Sterker, als die talenten te lang blijven, dan zitten ze het volgende talent in de weg en krijg je dus dat talenten gaan zeuren dat ze niet genoeg kansen in het eerste krijgen. Funest voor je hele filosofie, want het ondermijnt het vertrouwen van talenten in dat Ajax de beste bestemming is voor een jong talent.

Wij zijn geen Real Madrid dat jaren lang met dezelfde spelers de CL kan winnen. Wel kunnen wij hele korte cyclussen creëren door de beste talenten van overal (en met name Nederland) aan ons te binden en dus steeds nieuwe toptalenten invoegen. Zo kort dat je elke twee jaar gewoon Europees (CL) heel erg ver kunt komen en dat je tijdens een minder jaar alsnog finale EL kunt halen. Cruciaal is dan wel dat je een aantal ervaren spelers hebt die dat in het veld goed kunnen begeleiden. Dus of Tadic slecht speelt, dat boeit me niet. Alleen zijn aanwezigheid en coaching zorgt er voor dat de toptalenten in ieder geval hun potentiële niveau halen.
0 0
de_pitbull
Dikke onzin gewoon. Dit zegt hij alleen omdat Ajax een bedrijf is dat alleen denkt aan winst maken.... Ik zou graag spelers zien die hun hele carriere bij Ajax voetballen ala Ramos.
1 -1
Ismael Urzaiz
Ramos die van Sevilla overkwam? Die Ramos?
1 -1
ddkoning
Zou Ramos ook zn hele carriere bij 1 club blijven als ie ergens anders veel meer kan verdienen?
0 -1
ddkoning
En daarom mag Dest weg. Die had aan 3 succesvolle wedstrijden genoeg
2 -1
14AJAX14
Cruijff in 2012 op Ajax Showtime:

"VERTROUWEN - Johan Cruijff is net als Frank de Boer van mening dat het beter is voor de ontwikkeling van Christian Eriksen als de middenvelder nog tot rond zijn 25ste bij Ajax blijft voetballen. De 20-jarige middenvelder wordt veelal in verband gebracht met Europese topclubs, maar kan volgens Cruijff voorlopig beter nog in de Eredivisie blijven. 'Ik ging zelf ook pas op mijn 26ste weg bij Ajax', vertelt Cruijff aan VI. 'Eriksen is een jongen in wie ik het zeker zie zitten. Maar die moet wachten totdat hij naar een echte topclub kan en daar dan direct mee kan draaien. Eriksen hoort niet thuis bij een Europese subtopper.'

Overigens vertelde Cruijff ook aan VI dat Eriksen een van de weinige talenten is bij Ajax van wie hij echt onder de indruk is. Zoals bekend doet de legendarische voetballer momenteel dan ook zijn best om de jeugdopleiding van de club te hervormen."
1 -1
Babangida83
Of het nu 2 jaar, 3 jaar of 5 jaar is. Het gaat om het principe dat de speler successen behaald heeft met Ajax en als iemand binnenkomt bij zijn nieuwe club. Donny heeft natuurlijk ook meer dan 3 jaar bij de selectie gezeten.
0 0
trooop
Monomaan geldgraaien bij merrill lynch 'uitdagender' dan hoogleraar worden aan stanford? Lekkere vergelijking. Er zijn gelukkig nog steeds mensen die daar anders over denken. Zoals bijvoorbeeld onze eigen professor, daley blind.
0 -1
3*stars*3
Als ik De Logt en Frenkie bezig zie, blijft het toch zonde.
Vooral van De Ligt want die gozer is nog steeds erg jong.
Donny vertrok op een mooie leeftijd.
23/24 is een mooie leeftijd om verder te kijken voor onze belangrijke basiskrachten.
Maar dan wel naar grote clubs en niet categorie Everton of Leverkusen.
1 -1
Ajax27
Leeftijd wil niet alles zeggen. vd Beek vertrekt na 3 seizoenen als basisspeler, de Ligt vertrok na 2 seizoenen als basisspeler.

De ene speler breekt op z'n 18e door als basisspeler, de ander op z'n 21e. Als je het talent hebt, je hebt 2-3 seizoenen voor Ajax gespeeld, prijzen gepakt, ja dan is het tijd om de stap vooruit te maken.
1 -1
Joseph
Het is ben ik bang de realiteit, maar ik hoop toch dat als er ooit een Super League zou komen, we ook kunnen gaan bouwen aan een team dat Europa een aantal jaar domineert.

Als we de beste spelers van de afgelopen jaren vast konden houden, zouden we bij de absolute top van Europa horen.
1 -1
mgtow
Eredivisie is enorm blok aan het been. Bij de eerstvolgende mogelijkheid eruit.
1 -1
3*stars*3
Idd en na FOX/ESPN deal ook maar kijken of je zelf de rechten kan kopen en verkopen.
Alvast 1e stap in het losweken van de rest.
Dan maar kijken of de ED nog zo interessant is.
0 -1
talent020
2 jaar wel magertjes zeg, 3 jaar op zijn minst! 1 jaar wennen aan Ajax 1 en je minuutjes pakken met invalbeurten en wedstrijden bij Jong, om daarna 2 seizoenen van waarde te zijn voor Ajax 1,
2 -1
Hollister
Dit heet gewoon van de nood een deugd maken... kijk heel simpel.
Ajax kan qua salarissen en competitieniveau het nooit winnen van de top 4 competities, waarbij ook nog eens de kans op CL, door die 4 vaste plekken groter zijn voor spelers..... dus wil iedere speler die een kans krijgt om voor meer geld in een mooiere competitie, lees ook CL, die zich niet aan zich voorbij laten gaan. Dat heeft niets te maken met liefde voor Ajax of dat spelers niet voor Ajax willen spelen, maar jij en ik zouden ook dat doen.
Als dat gewoon een feit is kan je niet anders dan een opleidingsclub zijn, en op zich hoe jammer ook, is daar gezien de omstandigheden niets mis....
Als wij dan een groot talent een 5 jarig contract aanbieden, zie bv Rensch, Antony of Kudus dan weet je dat je deze speler eigenlijk na max 3 jaar MOET verkopen, tenzij er de mogelijkheid bestaat deze speler tussentijds te verlengen en of het contract weer open te breken zoals bv met Onana is gebeurd. Wacht je nl langer dan heeft de club met nog maar 1 jaar contract voor de boeg een veel mindere onderhandelingspositie ( in het geval van Dest had je dan max 10 miljoen kunnen vangen, zie bv wat gebeurd is bij Lammers) Nu kan je nog de relatieve hoofdprijs vangen.
dat is het idee achter de opmerking van van der Sar... natuurlijk wil hij spelers langer behouden en dat lukt ook regelmatig (van de Beek, Onana, Nico, Ziyech, Matthijs) maar je moet ook snappen dat als jongens als Frenkie of matthijs een aanbieding krijgen van de top van de wereld waarbij ze ook nog eens het 10 voudige verdienen , dat ze dan gaan voor hun kans. En DAT is het grote verschil met de top 20 van Europa, wij verliezen in een ruim een jaar na het behalen van ons CL succes bijna 6 a 7 spelers uit de basis (veltman, Donny, Frenkie, lasse, Dest, Donny, hakim) daar waar andere clubs dat een stuk minder hebben.
Het enige wat je als club kan doen is dan maar in ieder geval zorgen dat je er financieel goed uitspringt. Sommigen willen het misschien niet zien, maar de halve finale van een jaar geleden zal uiteindelijk Ajax 500 bruto aan transferinkomsten opleveren, nog los van de gelden uit bonussen halen van Cl, commercie, merchandise, sponsoring, samenwerking, ticketing, naamsbekendheid, exposure, etc.
Wij zijn een opleidingsclub, deal with it... niets mis mee, als je het dan maar goed benut
4 -1
Schwalbino
Eens. Bovendien, als je spelers gaat belemmeren in hun carriere verlies je ook weer snel de aantrekkingskracht op jonge talenten.
3 -1
Gecko
Wat ik al eerder schreef. We zijn een opleidingsclub. Vd Sar bevestigt het nu
Ook wel logisch in de ED, heeft geen toegevoegde waarde voor de toppers.
1 -1
insectenverdelg
Toch moer je uitspreken dat decintentie is dat ze minmaal 4 jaar bij je spelen. Als je team uit 16 basisspelers bestaa, waarvan er 10 z jjong zijn dat ze nog de stap gaan maken. , vertrekken er elk jaar dus 2 a e. Dat is een mooie doorloop. .
0 -1
Schwalbino
Sar heeft het over 2 tot 3 succesvolle jaren. Dat zijn voor mij jaren dat je eerste keuze bent. Vaste plek. Dus niet die seizoenen dat je maar een paar keer aan de bak komt.
0 -1
Hollister
Suarez had ook de intentie om terug te keren naar Ajax... wat is een intentie waard dan? Bovendien 4 jaar zou mooi zijn maar financieel juist heel slecht, je ontvangt nl met 1 jarig contract maar een fractie van wat een speler met een 2 jarig contract opleverd
0 -1
oudzuid2
kom op zeg, twee jaar is wel heel kort. drie a vier jaar zou een mooier streven zijn. Hakim en Donny hebben beiden ook zo'n vier jaar in het eerste gespeeld.
1 -2
AlexIbarra
Na een succesvolle periode van 2 tot 3 jaar, zegt Sar.
Je kunt natuurlijk jaren in Ajax 1 spelen en niet echt een succes boeken.

Maar als je het ff snel leest is 2-3 jaar wel erg kort ja.
3 -1
oudzuid2
ik denk dat ie extreme talenten als Frenkie en Matthijs doelt. die hebben allebei volgens mij maar twee seizoenen in het eerste gespeeld. maar ondanks dat ze niet meer te houden waren moet dat niet het streven zijn vind ik. op een verloop van twee jaar kan je geen elftal bouwen
0 -2
AFCA-B93
Je zou zeggen dat Ziyech en Donny hét voorbeeld zijn geweest voor de jonge jongens bij Ajax. Dan is het heel zonde om te zien dat Dest nu al zijn biezen pakt voor de eerste de beste trein weg van hier. Ik hoop dat jongens als Antony en Kudus zien dat het geduld van Hakim en Donny zijn vruchten af geworpen heeft, en hetzelfde pad zullen volgen. Geldt natuurlijk ook voor Gravenberch en alle andere jonge jongens die er nog bij komen
0 -1
oudzuid2
tsja je we hebben talloze malen gezien dat als je niet als echte topper vertrekt, je of op de bank, of bij een subtopper in NL eindigt. Kluivert, Bouy, etc. etc. Garandeer je dat Dest ook voornamelijk de bank warm gaat houden. Maar goed, dat soort gasten leren het nooit lijkt het
1 -1
Babangida83
Het is juist jongens met zo'n mentaliteit die eerder een stoorzender zijn in je selectie. Je wilt jongens met commitment en een (relatief) hart voor de club, die echt graag bij Ajax willen spelen. Anders komt er alleen maar gezeik uit en zorgt het er ook voor Dest andere spelers met die mentaliteit beinvloed. Moet je niet willen. Gewoon mooi verkopen en succes wensen.
0 0
Naoro
3 jaar basis zou wel het streven moeten zijn, dan heb je ook nog 1-2 jaar aanloop dat je eraan kan ruiken als talent. dat is een goede 5 jaar bij het eerste, mss 4 voor een groot talent. Zou mooi zijn.

Maargoed daar heb je ook de goede wil van talenten bij nodig, als die gelijk springen waneer een Bayern wat trekt werkt het niet...
2 -1
Henkjanklaas
En juist daarom komt ajax nooit permanent aan de top. Dat sar dat wel nastreeft komt dus niet overeen met zijn woorden. Waarom zou een speler niet langer dan drie jaar blijven als hij zijn waarde bewezen heeft.
1 -2
Schwalbino
Het ligt puur aan de begroting van de rijke clubs die 5 tot 10 keer hoger is en niet aan Sar.
2 -1
Lazell
Ajax komt nooit aan de top omdat, omdat wij geen lucratieve tv contracten van 200 miljoen per jaar hebben.
2 -1
Jordaanwals
Geld. In een sterkere competitie willen spelen. Roem. Maar vooral geld.
1 -1
RuffRhythim
Daarom is het ook belangrijk dat Ajax in die Super League gaat spelen, als die wordt opgericht dan.
Dan zal er een hoop veranderen wat betreft het niveau van de spelers en het aanblijven van spelers.

Als Ajax in een van de grote competities had gespeeld zouden je sleutelspelers gewoon gebleven zijn. Dat is het lot van Ajax omdat ze in een lullige competitie spelen.
2 -1
Tecmessa
In zo'n Super League zullen we net zo goed genaaid worden. Het zou mij hogelijk verbazen als clubs als Real etc. bereid zijn om de taart dan eerlijk te verdelen over alle deelnemers van de Super League. Wij zullen mogen meedoen als opvulling, ook obv onze historie, maar zullen daar nooit net zo veel gelden uit gaan trekken als clubs zoals Real, Juve, Bayern etc.

Begrijp me niet verkeerd hè, ik vind ook dat we recht hebben op meer en dat we mooiste club op deze aardkloot zijn,, maar ik denk gewoon niet dat de wereld zo werkt.
1 -1
RuffRhythim
Ik denk dat we dan op termijn meer gelijkwaardig zullen zijn aan een Real, Juve, Bayern hoor. Er komen nòg betere spelers naar Ajax toe, je gaat je basis veel beter bij elkaar kunnen houden, je krijgt ontiegelijk veel meer geld binnen.
Veel meer topspelers die bij ons gaan willen spelen hoor (behalve als je Zahavi heet natuurlijk, dan ga je liever naar een geweldige club met hoog internationaal aanzien als psv...)
0 -1
Lazell
Er waren toch ook plannen om in de hudige CL veel meer wedstrijden te doen en vaste plekken te hebben? Of is dat van de baan.
0 -1
bdsngsfs
Dat maakt Ajax uniek.
Natuurlijk zou het mooi zijn wanneer Ajax zo groot zou worden dat het het hoogst haalbare wordt voor spelers, zoals Barcelona en Real nu het hoogst haalbare is.
Van de andere kant geeft de huidige situatie van Ajax, haar iets fris en energieks. Een club met een enorme drive naar voren! (letterlijk en figuurlijk)
4 -2
ajax1981
Zolang je in de eredivisie speelt, gaat dat hem niet worden.
Sparta uit op kunstgras is niet het hoogst haalbare...
2 -1