Terechte kritiek op keuzes van Ajax

FinnDekker, 31-08-2020 om 16:00, 20532 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Bij Jong Ajax staat het resultaat op de tweede plaats. Ontwikkelen is het hoofddoel. Onze samenvatting na afloop van de wedstrijd geeft dus niet altijd de juiste weergave van wat echt van belang is. Wat viel op naast het scoreverloop? Dat proberen wij na ieder duel uit te leggen aan de hand van een aantal opvallende notities van Jong Ajax-watcher Finn Dekker. Ditmaal over de valse seizoensouverture in eigen huis tegen Roda JC. 

Terechte kritiek op keuzes van Ajax

Zondag was er behoorlijk wat kritiek op de keuzes wat betreft de basiself van Jong Ajax. Vanwege de oefenwedstrijd van het eerste elftal tegen Union Berlin stond er een erg jeugdig elftal opgesteld. Vragen met betrekking tot competitievervalsing dienden zich daarom gelijk weer aan. En terecht. Tegen NEC staan er volgende week vrijdag naar alle waarschijnlijkheid weer een hoop andere, betere jongens aan de start. Jongens die de afgelopen weken bij het eerste meededen in de voorbereiding. Zondag stonden talenten als Naci Ünüvar, Quinten Timber en Devyne Rensch bij het eerste op het veld. De vraag is of dit oefenduel – nadat er zaterdag al werd geoefend door Ajax 1 – wel zo handig was met het oog op de competitiestart van Jong Ajax.

Taylor een positieve uitzondering

Met achttien jaar en 170 dagen was de gemiddelde leeftijd van de beloften zondag bijzonder laag. Geen enkele keer startte het elftal van Jong Ajax zo jong. Aan Amsterdamse zijde was Kenneth Taylor, met uitzondering van doelman Kjell Scherpen, de meest ervaren speler ondanks zijn achttien jaar. Waar veel anderen hun niveau niet haalden of simpelweg tekort kwamen, was Taylor een lichtpuntje in het magere spel van de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag. Jong Ajax leunde behoorlijk op zijn voetballende kwaliteiten, waarmee Taylor zich zeker in de eerste helft onderscheidde. De linkspoot creëerde twee kansen voor zijn ploeggenoten, maar veroorzaakte in de tweede helft wel ongelukkig een penalty.

Hansen ontbreekt vanwege coronatest

Van der Gaag had ook de pech dat een aantal jongens vanwege blessures en te veel belasting niet aan de aftrap konden verschijnen. Liam van Gelderen en Brian Brobbey konden bijvoorbeeld geen hele wedstrijd spelen en begonnen zodoende op de bank. En dan was er nog Sontje Hansen, die bij zowel het eerste als Jong ontbrak dit weekend. De aanvaller was door omstandigheden niet getest op het coronavirus en mocht om die reden niet in de selectie zitten.

Gehele voorhoede debuteert

Door de afwezigheid van Hansen stond de aanvalslinie zondag vol met debutanten. Christian Rasmussen, Giovanni en Ar’jany Martha maakten allen hun eerste officiële minuten in Jong Ajax. Prettig terugkijken op hun debuut zal het drietal niet doen. Waar Rasmussen nog enkele keren gevaarlijk voor het doel opdook, waren de andere twee vooral onzichtbaar. Geen van de drie wist de achterhoede van Roda JC echt in verlegenheid te brengen. Hetzelfde gold voor invaller Tunahan Tasci, die eveneens debuteerde. Met Steven van der Sloot en Donny Warmerdam erbij debuteerden er uiteindelijk liefst zes spelers.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MPAjax
ben het wel eens met mensen die zeggen dat ze spelers van het oefen duel voor jong ajax hadden moeten gebruiken ipv jong aanvullen met onder 18 spelers
1 0
ram
Ja, dit was niet zo handig van Ajax... Foutje moet kunnen en ik zie geen kwade intenties.
0 -1
Tecmessa
@AS Dank voor dit stuk. Ik zit eigenlijk ook nog te wachten op de laatste PS. Kon dit weekend niet kijken en ben benieuwd naar jullie mening over de afgelopen wedstrijden!
0 0
Harrie Nak
Ik zie het niet als competitievervalsing. Tenslotte was het spelen met zulke jonkies niet in ons belang.
0 -9
RRL
Even ietsje langer nadenken voordat je wat zegt....
4 0
JariHeijden
Dus heeft Roda geluk dat ze nu tegen jong Ajax spelen en niet over bijvoorbeeld twee weken. Roda heeft er voordeel bij. Ik snap dat dat gezien kan worden als competitievervalsing. Ajax had er immers voor kunnen kiezen de wedstrijd tegen Union Berlin niet te spelen, vanwege deze competitiewedstrijd. Zou ik veel logischer vinden ook. Maar goed, er zal een totaalplaatje aan vast kunnen zitten, die ik niet ken.

Ik vind wel dat er veel te geroepen wordt dat iets competitievervalsing is. Maar goed.
2 0
3sterren
Hoe je het ook zult veranderen, feit blijft dat Ajax altijd kritiek zal blijven ontvangen. Gewoon omdat hoge bomen nu eenmaal veel wind vangen.
Waar ik mij voornamelijk aan erger is dat spelers die ooit in de eredivisie hebben gespeeld met hun club, gaan jammeren over een belofteteam van Ajax. In sommige gevallen praten we nog over kinderen, gezien hun leeftijd dan, die minuten mogen maken met Ajax 1.
Of ze nu wel of niet al een keer hebben meegetraind, dan wel minuten hebben gemaakt in het eerste, zolang ze niet wekelijks in de basis staan blijven het jeugdige talenten en derhalve zijn zij gerechtigd om in een beloftenteam uit te komen. Mits ze aan de leeftijd criteria voldoen natuurlijk.
En het argument competitievervalsing slaat nergens op.
AZ wint 2x van Ajax 1, omdat het elftal twee keer ernstig gemankeerd. Door langdurige blessures verspeelde Ajax 1 behoorlijk wat punten.
Niemand sprak toen over competitievervalsing ...
0 -6
Schip
Alsof het hebben van geblesseerden een opzettelijke keuze is. Dat laatste is gewoon kinderlijk. Het eerste deel overigens ook en ik mag aannemen dat Ajax een stuk volwassener omgaat met kritiek en niet alles wegwuift onder het mom van 'Ach, wij zijn een grote club, dus we vangen veel wind'. Als je wat verkeerd aanpakt, zie je dat onder ogen en leer je ervan. Clubs die een promotie op een paar punten missen, gaan hier terecht een punt van maken, want met een volwaardige groep had je waarschijnlijk niet verloren thuis.

Ajax heeft een totaal onbelangrijke oefenpot die plichtmatig werd gespeeld de voorkeur gegeven boven een profwedstrijd in een profcompetitie. Dat laatste zou veel directer hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van talent. Dus ook qua opleidingsperspectief is de verkeerde keuze gemaakt.
5 0
Joseph
Het is inderdaad onhandig gepland, maar ik ga er vanuit dat er geen andere optie was. Veel bankzitters bij het eerste hebben belangrijke minuten kunnen maken tegen Union Berlin, een betere tegenstander dan Roda JC. Ajax valt weinig te verwijten.

Het is een gegeven dat de belofte elftallen wisselen van sterkte, dat heeft met nationale jeugdelftallen te maken en met het eerste elftal. Het heeft weinig zin om hierover te zeuren. Daarnaast, als jong Ajax altijd met de sterkst mogelijke selectie zou spelen, zou het ook oneerlijk zijn.
3 -4
Ozymandias
Ik vind dat ze de Spaanse regels moeten adopteren waarbij spelers dus alleen voor het eerste of twee kunnen spelen en alleen in transferperiodes kunnen worden omgeschreven van het tweede naar het eerste (of visa versa). Natuurlijk is dit voor Ajax nadelig (ten opzichte van nu) maar het is voor de clubs in de Eerste Divisie eerlijker. Als Ajax een o21 inschrijft in de nieuwe beloftencompetitie kunnen spelers van het eerste die speeltijd nodig hebben (bijvoorbeeld om fit te worden) met de o21 meedoen.
5 -2
Jayq
Maar wie zouden dan in o21 en wie in Jong moeten spelen?

Alle talenten die je achter de hand wilt hebben voor het eerste moeten dan in o21. Wie hou je dan nog over met Jong in eerste divisie te spelen?

Zowel o21 als Jong hebben ongeveer dezelfde leeftijd. In plaats van de ongeveer 23 spelers die nu in Jong staan zou je dan 2 van die teams moeten hebben. Dus nog eens zo'n 22 spelers extra. Terwijl er nu al in Jong spelers staan die het eerste nooit gaan halen. Die 22 extra spelers kunnen nooit grotendeels bestaan uit potentiële eerste elftal spelers.

Kortom, we moeten slechts 1 team tussen o18 en het eerste in hebben.
om 'competitievervalsing' in de eerste divisie te voorkomen zou dat team in de nieuwe beloftecompetitie moeten gaan spelen.
Echter zijn de Jong teams in Eerste Divisie gaan spelen omdat de oude beloftecompetitie niet voldoende weerstand bood, voor de ontwikkeling van de spelers.

Ik denk dat met andere regels rondom de Jong elftallen in de Eerste Divisie de competitievervalsing al flink verminderd kan worden. Zoiets misschien:
- Jong selectie van 25 spelers
- er mogen maximaal 2 spelers van buiten deze selectie (uit jongere teams) opgesteld worden in Jong
- er mogen maximaal 3 spelers van de Jong-selectie tegelijkertijd gebruikt in de selectie van het eerste elftal.

Dit biedt een vastere selectie voor Jong en dus gelijkwaardigere tegenstand voor Eerste Divisie clubs. Daarnaast blijf je de mogelijkheid hebben om de A-selectie aan te vullen met de grootste talenten uit Jong.
0 0
Ozymandias
De o21 zou als het ware de nieuwe o19 worden en de o18 zou voor een deel de rol aannemen van wat vroeger de A2 was. Aan de rol van Jong Ajax zou dus alleen veranderen dat het een vaste spelersgroep zou hebben en daardoor niet de beschikking zouden hebben over talenten die de hoofdtrainer al bij het eerste heeft gehaald. Zoals ik al schreef is dat natuurlijk nadelig voor Ajax maar het is eerlijke voor de clubs in de Eerste Divisie. Iedereen is het er toch wel over eens dat het eerlijker zou zijn als de "Jong" teams in de Eerste Divisie gewoon een vaste spelersgroep hebben en alleen in transferperiodes er spelers van "buitenaf" (inclusief het eerste van Ajax) mogen worden gehaald en alleen spelers uit de jeugdopleiding (die die seizoenshelft niet voor het eerste hebben gespeeld) in de tussentijd erbij mogen worden gehaald. Zodat Jong Ajax zo veel mogelijk als een normaal team zou fungeren in plaats van als beloften team.
0 0
vdhaas
Dit lijkt me een topidee. Hoe het nu gaat is ook niet houdbaar, want iedereen die z'n ajaxbril een klein beetje af kan zetten ziet dat het huidige systeem oneerlijk is en de eerste divisie nog verder devalueert.
3 0
Joseph
In de Spaanse competitie draait het misschien iets minder om talent. Zou voor het aanzien van de eredivisie, als speelveld voor talent, geen goede ontwikkeling zijn.

We moeten de Eerste Divisie niet belangrijker maken dan het is.
1 -3
Ozymandias
Ik kijk er totaal anders naar. Volgens mij is de Eerste Divisie niet minder belangrijk dan de Eredivisie. Het belang van een divisie ligt in de enjoyment van de fans van de clubs die in die divisie spelen. Voor fans van Eerste Divisie clubs is dit iets wat ongelofelijk vervelend is. Als ik me in hun schoenen plaats kan ik makkelijk begrijpen waarom het een deel van het plezier van het fandom van een Eerste Divisie club daardoor wordt weggenomen. De huidige situatie is gewoon niet eerlijk. Volgens mij kunnen we dat met enige objectieviteit wel als feit stellen. Het Spaanse systeem lijkt mij veel eerlijker.
4 0