Hoe de eerste Ajax-wedstrijd met publiek eruitzag

NielsOpdam, 14-08-2020 om 23:10, 7575 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Donderdagavond zaten er 2700 fans in de Johan Cruijff ArenA tijdens Ajax - FC Utrecht. Ook ik was aanwezig tijdens het 'testduel' met de nieuwe corona-maatregelen. Er konden maximaal 4500 supporters in het stadion, maar lang niet alle beschikbare kaarten werden afgenomen. Ergens begrijpelijk, gezien alle haken en ogen die bij het bezoek aan deze wedstrijd komen kijken. Uiteraard was alles anders dan normaal, maar toch voelde het goed om ons aller Ajax weer eens van dichtbij in actie te zien. 

Dat alles anders was, bleek al voordat de wedstrijd begon. Elke bezoeker had een tijdslot voor binnenkomst en vertrek. Sommige fans zaten al vanaf 17.15 uur in de bloedhete ArenA. Op de tribune moest iedereen natuurlijk anderhalve meter afstand houden, zelfs de mensen uit hetzelfde huishouden. Daarom zaten er vijf lege stoelen tussen iedere bezoeker en was er een vrije stoel voor en achter iedereen. Praten met vrienden of familie ging dus lastiger dan normaal. Naast het afstand houden, was er nog een belangrijke regel: niet zingen of schreeuwen. 

Rond 18.45 uur betraden de teams het veld voor de aftrap. Het clublied was zoals altijd te horen in de ArenA, maar meezingen mocht niet. Dat is bijna onmogelijk. Er was een aantal mensen dat - al dan niet binnensmonds - meezong met de Ajax Marsch. Verder werd er vooral heel veel geklapt en gefloten. Meestal is het fluiten negatief bedoeld, maar er waren creatieve fans aanwezig. Als zingen en schreeuwen niet mag, dan zit er niks anders op dan fluiten, dachten zij waarschijnlijk. Menig bekend Ajax-lied werd als fluitversie ten gehore gebracht.

Geen fluisterende 'hoera!'

Toen de wedstrijd was begonnen, was het wachten op de eerste goal. Iedereen vraagt zich toch af hoe dat gaat in tijden van corona. Na vier minuten was hét moment daar. Na de goal is het wachten op de fluisterende 'hoera!', zoals Mark Rutte die graag zag. Ik weet niet of de minister-president meeluisterde, maar als hij dat deed, hoorde hij veel tienen. Logischerwijs waren ze minder hard dan normaal, maar de fluisterende 'hoera!' was het zeker niet. 

Tijdens de wedstrijd waren de kiosken in de ArenA dicht. In plaats daarvan liepen er medewerkers over de tribunes met eten en drinken, waarop het soms wel lang wachten was. Een verbeterpuntje voor de volgende wedstrijd, weet de organisatie zelf ook. Vanochtend schreven de Amsterdammers dat er 'weinig medewerkers zichtbaar aanwezig waren op de tribunes'. Ze nemen het mee tijdens de evaluatie. Logischerwijs is het wennen voor iedereen, ook voor de organisatie.

Een sarcastische 'ssstttt'

Alle regels en ongemakken brengen ook een hoop humor met zich mee. Zo waren er supporters die juichten toen de catering langskwam. Daarnaast waren er fans die, vooral in het begin, wat sarcastisch waren over de regels. Als er wat werd gezegd of geschreeuwd, was er soms een sarcastische 'ssstttt' te horen van de mede-Ajacieden. Verder werd er veel geklapt, maar soms konden de supporters zich niet meer inhouden. Toen Simon Gustafson de penalty bijvoorbeeld miste of toen Zakaria Labyad twee vrije trappen binnenschoot. Als supporter moet je soms gewoon even je emoties kwijt, zo blijkt. 

Het is uiteraard logisch dat veel Ajax-fans niet naar de ArenA willen komen met alle maatregelen. Je moet er maar zin in hebben, maar na vijf maanden ben ik blij dat ik weer een Ajax-wedstrijd heb gezien in de Johan Cruijff ArenA. Het is natuurlijk afwachten wat de nabije toekomst brengen zal qua stadionbezoeken, maar laten we allemaal hopen dat het stadion zo snel mogelijk is gevuld, tot op de laatste stoel!

Niels Opdam (n.opdam@ajaxshowtime.com)

Bademba Barrie (b.barrie@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Kuningast
Als we nou allemaal dat russische vaccin in onze mik gooien kunnen we weer normaal gaan doen!
0 -3
IslandBwoy
Je bent gek om zoiets in je lijf te spuiten. Normaal word het niet meer tenzij er meerdere mensen gaan opstaan tegen al deze onnodige draconische maatregelen.
1 -1
MarLuuk76
Nee man de overheid en hun bestuurders hebben juist het beste met ons voor.
0 0
DonAdam
Jij eerst!
6 0
trodat4030
En in sommige gevallen weer idioot gaan doen ;-)
1 0
Murtagh
Het was een bizarre vertoning zeker als de muziek uitgaat bij de aftrap en het volkomen stil is dat voelt zo vreemd. Die fluiters kon ik wel om lachen net als het sssst. Ik denk dat er met fluiten ook heel wat aerosolen vrijkomen eigenlijk. iig zal het speeksel in het rond vliegen.
Laat dat vaccin maar snel komen 1x was leuk maar niet voor herhaling vatbaar
2 -1
Koekepeer
Ik vond het ook niet je van het, maar ik ga zeker weer als het kan
0 0
Murtagh
ook eerst even iedereen de handen desinfecteren voor binnenkomst. Daarna pak je je telefoon weer die niet schoongemaakt is en viezer als een toilet bril om je ticket te scannen. Heel handig.

Ik zat in het midden van het vak op de eerste rij ik heb 2x een catering medewerker dcihtbij zien komen om daarna te horen dat alles op is
1 -2
Lazell
Schijnveiligheid idd. Bij ons op t werk hetzelfde. Temperatuur meten, mondkapjes, handen desinfecteren bij binnenkomst maar wel met 40 man naar dezelfde koffie automaat.
0 -2
Ajaxtrouw
Als iedereen zijn handen desinfecteert dan kun je prima van hetzelfde apparaat gebruik maken.
Maar wat een gezeik toch steeds over die regels en ja natuurlijk is het niet altijd consequent maar moeten we daarom de boel maar laten lopen? Alleen omdat iedereen in deze maatschappij zonodig steeds z’n vermaak moet hebben? Heeft dan niemand een beetje geduld of een dusdanig normaal leven dat je even zonder kunt?
2 0
trodat4030
Hoorde het gejuich idd ook op tv, ben benieuwd hoe dat opgepakt zal worden door de overheid. Zou mij niet verbazen als ze het publiek binnenkort weer gaan verbieden omdat ze inzien dat fluisterend supporten gewoonweg onmogelijk is. Blijft zonde, maar dit kon je natuurlijk makkelijk voorspellen..
1 -4
Lazell
Leuk om te lezen.

Maar mag er evengoed niet gejuicht worden ook al sta je 1,5m uit elkaar? Dat is toch hele nut van die 1,5m... Dat je elkaar niet besmet ook al loop je maf te doen?
0 0
JariHeijden
Nee, anderhalve meter is bij normaal gedrag. Als je loopt te schreeuwen of te zingen, moet de afstand veel groter zijn omdat die aerosolen lekker blijven hangen, verder komen zeg maar.

Daarom mogen koren ook nog niet beginnen met repeteren (tenzij heel veel afstand) en wordt er in kerken ook niet gezongen, enkel geneuried.
3 -2
Lazell
Bedankt voor de uitleg. Is onrealistisch om niet te juichen.
0 0
DS84
Leuk geschreven.
0 0