Promes: 'Kids van nu zitten binnen, jammer vind ik dat'

BartVeenstra, 11-07-2020 om 09:30, 4427 views, Ajax.nl |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Quincy Promes heeft in een interview met Ajax.nl laten weten het jammer te vinden dat veel kinderen tegenwoordig amper nog op straat voetballen. Zelf voetbalde de aanvaller van Ajax als kind iedere dag op straat, maar tijden veranderen, zo blijkt.

In die tijden - toen Promes jong was - moest je vechten voor je plek tijdens het straatvoetbal, zo vertelt de aanvaller. 'Als je op het pleintje wilde voetballen, moest je een bepaalde attitude hebben', zegt hij. 'Anders zat je alleen maar langs de kant. Dat lukte me op een gegeven moment wel. Met bloed, zweet en tranen. Als ik nu naar dat pleintje zou gaan om een uur of vier ’s middags, heb je grote kans dat het leeg is. Die kids zitten tegenwoordig binnen. Jammer vind ik dat. Ik denk dat ze daar ook softer van worden, minder brutaal, minder streetwise.'

Promes omschrijft zichzelf als een typische Amsterdammer. Met Daley Blind en Ryan Gravenberch kent de selectie van Ajax drie geboren en getogen Amsterdammers. 'In grote lijnen merk je daar niet veel van denk ik, maar wel in details. We hebben meer bravoure dan anderen, meer lef en een bepaalde trots die we uitstralen.'

De vraag is: wat maakt iemand nou een echte Amsterdammer? Wanneer ben je dat? Promes heeft het antwoord. 'Echte Amsterdammers zijn een tikkeltje hard, goed gebekt en creatief. Je merkt aan alles dat Amsterdammers de beste willen zijn, nummer 1 met alles, vooroplopers. Neem alleen al ons gedoogbeleid en onze creativiteit. Amsterdam is ondeugend. Eigenlijk alles wat ik zelf ook ben. Amsterdam en ik hebben hetzelfde karakter.’

Verwacht jij dat Matthijs de Ligt met Juventus wint van Atalanta Bergamo en de nul weet te houden? Zet in en krijg 4,00 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AjaciedRK
Toch mooi dat we voor het eerst in tijden weer 3 echte Amsterdammers hebben. Wanneer is dat voor het laatst geweest? En wie zouden dit trio aan kunnen vullen?
0 0
Dolberg25
Brobbey en Castillo komen ook uit Amsterdam. Castillo is echter wel al weg.
0 0
ST
Mooie vent is Promes
0 0
kleinedraaicirkel
Als ik zo ff nadenk was ik gemiddeld per dag wel 3-4 uur aan het voetballen op straat. Naarmate de groepen werd dat wel minder, maar ik was altijd met mijn vrienden in de voetbalkooi. Toernooitjes, 4 vs 4, doelen, panna knock-out, ezelen. En dan in de zomervakantie in de avond mee mogen doen met de oudere jongens.

We mogen gelukkig zijn dat we dat nog hebben mogen meemaken.. Nu doen ze meer fortnite dan bewegen...
3 0
4xEC1
Hier zou Promes en andere voetballers een rol in kunnen spelen door bijv. bij straatvoetbaltoernooien de opening te doen en de spelertjes toe te spreken en te motiveren om meer op straat te voetballen. En dus zo hun voorbeeldfunctie te benutten.
4 0
Kokakola
Is al tien jaar zo.
0 0
Lagasj
Mannen worden vrouwen.
Vrouwen worden mannen.
2 -2
Sneijdertje
Vooral in de westerse samenleving loopt dat de spuigaten uit. Het word er ingeramt en gepromoot. De westerse samenleving moet kapot, dat is duidelijk
0 -1
mgtow
Bingo.
1 -2
ajaxminimax
Dat is inderdaad ook het grote probleem nu. Tegenwoordig is de playstation belangrijker dan lekker buiten zijn met vrienden. Ik word zelf 26 dit jaar en ben eigenlijk met beide opgegroeid, maar buiten spelen met vrienden vond ik echt het mooist. Als ik kijk naar mijn eigen amateurclub merk je dat het voor veel jeugd zo is: even potje voetballen en daarna direct naar huis voor de playstation. Eerder was het een potje voetballen 's ochtends en dan 's middags naar het eerste elftal kijken. En tussendoor was je een beetje op doel aan het schieten. Een hele zaterdag op het voetbalveld, ik genoot er van. En dat doe ik nu nog altijd. Het zal voor de jeugd echt beter zijn als ze gewoon weer veel meer buiten zijn.
10 0
PetrosQ
Hier nog één van dezelfde generatie. In de wijk waar ik opgroeide had je geen pleintjescultuur, maar ik was wel altijd buiten te vinden. Veel voetballen, na schooltijd of bij het overblijven, vervolgens de weilanden in of de hoogste boom in klauteren. Tegenwoordig zie je dat niet meer. Ik heb al jaren geen kind meer in een boom gezien en de voetbalveldjes blijven leeg. De enige die ik daar voetballen zijn mannen van 25 tot 45.

Als heb ik ook de opkomst PlayStation en smartphone van dichtbij meegemaakt. Zo werd de vrijdagmiddag tijdens de middelbare schooltijd eerder ingevuld met een potje FIFA dan met zelf voetballen.

Als ik dan nu mijn nichtjes van 14 en 16 zie, dan zitten die de hele tijd op hun mobiel. Instagram, WhatsApp, Snapchat en nu TikTok. Dat zijn de pleintjes van nu. Ik vraag mij af wat er van ons land gaat komen. Ik heb weinig vertrouwen in die generatie.
0 0
AFCA-B93
Vroeger zat je dan nog wel eens met de gameboy met je maten op een bankje Pokemon te spelen, als het even mee zat met zo'n kabeltje om Pokemons te ruilen haha. Na een paar uur had je er dan wel ff genoeg van en kwam de bal tevoorschijn. Dan na het avondeten met de bal in je handen aanbellen bij je vriendjes, om dan 9 van de 10 keer te horen dat ze nog aan het eten waren en wat later kwamen. Dan maar lekker tegen het welbekende muurtje aan trappen met de bal. Links, rechts, 1x raken, met 1 stuit. Noem het maar op.
2 0
JohnnyD
Vroeger had je gameboy? Oh mijn god, ik word echt oud. High tech in mijn jeugd was een walkie talkie op batterijen. In mijn latere jeugd kwam de Commadore 64 of zo. En ineens was er een antwoordapparaat. Verschrikkelijk vond ik dat ding. Laat mij met rust, laat mij voetballen. Niet meer voor te stellen nu.
0 0
Mözil
Precies dit! Ben zelf 27 en ook hele dagen op de voetbal te vinden. Hele zondagen met me vader mee en met z’n alle lekker voetballen ipv achter die PlayStation zitten en mijzelf druk maken om een snapchat of insta post.
2 0
Sneijdertje
Maar wel zo'n eng stopwoordje als 'precies dit' gebruiken. Dat hoort toch ook echt bij die enge nieuwe generatie hoor
0 0