'SC Heerenveen krijgt tien procent van transfersom Botman'

JesseTH, 03-07-2020 om 21:50, 8079 views, Leeuwarder Courant |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

SC Heerenveen zal tien procent van de transfersom krijgen die Ajax voor Sven Botman ontvangt, zo schrijft de Leeuwarder Courant. De verdediger lijkt voor een bedrag van acht tot negen miljoen euro op weg naar Lille OSC en dus zou het gaan om een bedrag van tussen de acht en negen ton.

Het medium schrijft dat het bedrag uiterst welkom is voor de Friezen, met name door schade die het al opliep tijdens de coronacrisis. Dat er überhaupt een doorverkooppercentage afgesproken is, is ongebruikelijk. Botman was immers nooit definitief eigendom van sc Heerenveen, enkel op huurbasis.

Wel kende Botman in dienst van de club uit het noorden het jaar van zijn doorbraak. Bij Ajax kwam hij niet verder dan Jong Ajax, waarna sc Heerenveen hem de kans op Eredivisie-ervaring bood. Een jaar en dertig duels voor de club later, lonkt voor Botman een transfer naar Lille.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JanBiesbos
Die 10% krijgen ze alleen omdat hij daar gespeeld heeft in de basis. Ik vind het wel een goede deal profiteren drie partijen van win+win+win situatie. Ben benieuwd of Twente ook geld krijgt als Ajax noa lang verkoopt?
3 -1
Boer
De eredivisie is een veel betere etalage dan de eerste divisie. Van daaruit vang je hooguit 2 miljoen voor een speler die niet goed genoeg is voor het eerste. Prima dat Heerenveen meedeelt. Ik zou zelfs met 20% geen probleem hebben. Het is ook in Ajax’ belang dat we een zo sterk mogelijke eredivisie hebben.
1 -1
Ozymandias
Ik verwacht van niet aangezien 1) Lang daar maar een half seizoen heeft gespeeld en 2) hij bij Ajax al had bewezen een goede speler voor de Eredivisie te zijn en het dus zeer waarschijnlijk was dat hij een meerwaarde zou hebben voor FC Twente. Terwijl Botman toen hij aan Heerenveen werd verhuurd nog een spelers was die het in de Eerste Divisie af en toe al zwaar had.
1 -1
Ozymandias
Dit soort afspraken worden steeds gebruikelijker in het voetbal. Veel clubs willen talenten niet huren zonder dat ze in de toekomst financieel terugbetaald worden voor de speeltijd die ze in de ontwikkeling van dat talent investeren of een optie tot koop op die speler krijgen. Persoonlijk vind ik dat ook niet meer dan terecht. Zeker als het gaat over de verhuur van een talent als Botman was het seizoen daarvoor in de Eerste Divisie regelmatig hele slechte wedstrijden speelde. Door de speeltijd die Heerenveen in Botman heeft geinvesteerd is hij een speler geworden die Ajax voor zo'n 8 miljoen euro kan verkopen. Als hij bij Jong Ajax was blijven spelen was hij nu waarschijnlijk niet eens de helft daarvan waard geweest.

Dit is een mooie manier waarom Ajax clubs kan stimuleren om talenten van Ajax te huren (en speeltijd in hun ontwikkeling te investeren) in plaats van het kopen van een andere speler. Hopelijk doen ze dit het komende seizoen ook met talenten als Jensen en Kotarski. Ik zou ook Traoré verhuren maar die heeft al lang en breed bewezen een sportieve meerwaarde te zijn voor clubs in de Eredivisie en daarom lijkt me zo'n afspraak niet nodig (en ook niet logisch). Het lijkt me niet dat clubs financieel gestimuleerd moeten worden om Traoré te huren en speeltijd te gunnen. De sportieve meerwaarde die hij zou hebben is stimulans genoeg. Hetzelfde gold met Lang toen die aan FC Twente werd verhuurd.
3 0
trodat4030
Ik zou Traore lekker behouden als 2e basisspits. Als Tadic een keer niet kan spelen (of op een andere positie nodig is) kan je met Traore beginnen. Heb je een doelpunt nodig, kan je altijd nog terugvallen op supersub Huntelaar, maar daar moet je eigenlijk geen wedstrijden mee in de basis beginnen (ook gezien het type speler KJH is). Traore kan ook nog minuten blijven maken in Jong als hij in 1 niet aan spelen toe komt. Ik zou hem niet verhuren. Tadic zou maar een potje of 8 moeten missen vanwege een blessure, ga je dan al terugvallen op Brobbey of ga je met KJH beginnen? Ik liever niet.
0 0
Amsteraaij
Sinterklaas wie kent hem niet !
3 -2
3*stars*3
Heb dubbelgevoel hierbij.
NL clubs graven zelfs een gat in de grond om nog dieper te gaan, als Ajax aanklopt voor een speler.
Heerenveen heeft het nu ook heel slim gespeeld met deze deal.
Maar Ajax laat klasse zien en in moeilijke tijd zorgt het ook voor de andere NL clubs.

Gaat wel weer tijd worden dat Heerenveen weer pareltjes begint te scouten.
Want dat is erg lang geleden.
Al vind ik die Ejuke wel een leuke speler.
1 -2
Boer
Die pareltjes scouten doen ze nog steeds, maar ze aantrekken wordt steeds moeilijker. Door de lage tv-inkomsten hier en de scheve verdeling kunnen subtoppers en middenmoters niet concurreren met tweede en derde garnituur in het buitenland. Dat kon tien jaar geleden nog wel.
0 0
Redrum
Ajax gedraagt zich al jaren als een absolute gentleman en is heel netjes richting andere clubs. Maar wordt het gewaardeerd in Nederland? Natuurlijk niet. De volgende keer dat Ajax aanklopt bij Heerenveen voor een speler zetten ze weer hun hakken in het zand en vragen ze de absolute hoofdprijs.
1 0
Kingoffdatoilet
Dit soort gekke afspraken moeten we nooit meer opnemen in iemand zijn huurcontract. Ze mogen al blij zijn dat ze een speler van ons kunnen huren die basis staat bij hun en het voor hun begrippen erg goed doet.
4 -3
Jornnn
Hoeveel was botman waard geweest als hij een jaar keuken divisie had gespeeld? Ik denk dat we er zo netto meer aan over houden. En het is nou niet zo dat hij toekomst had bij Ajax. Vorig jaar bij de voorbereiding was hij met afstand de slechtste speler van de selectie. Nog achter magallan.
1 0
Kingoffdatoilet
Ik denk dat wij hem ook wel ergens konden verhuren zonder een dergelijke afspraak waar hij basis speelt. Is gewoon onnodig.
0 -1
EKS
Wie zegt dat hij sowieso de basis zou hebben gehaald bij Heerenveen.

Door dit soort premies zou zo iemand - waar niet veel van wordt verwacht - toch kansen kunnen krijgen. Ook al gaat het nog zo beroerd in het begin.
1 0
Kingoffdatoilet
Kans was vrij groot gezien de kwaliteit van de overige Heerenveen verdedigers
0 0
insectenverdelg
Toch fijn dat een groot deel t gier allemaal beter weer san Overnars....

Marc staat nou niet bekend dat hij geaag met geld tonstrooit, dus ik verwachr sat hij er wen goede redwn voor heeft. Beetje vertrouwen mag dus wel.
2 -1
Kingoffdatoilet
Dat ik het met een bepaalde specifieke voorwaarde niet eens ben betekend niet dat ik geen vertrouwen heb in Overmars. Hij doet het gewoon erg goed.
0 0
eros
Ik vind t jammer. Wie hebben we nu achter Blind? Pierie? Ik denk niet dat hij er al klaar voor is.
Rechts centraal zal Veltman wel gaan en hebben we Schuurs en Timber.

Magallan, Alvarez
1 0
insectenverdelg
T is vooral Bptmam zelf. Die wil heel graag spelen ergens. Op deze manier heb je een win/ win situatoe voor beide.
0 0
afcas
Ene Martinez.
0 -1
Lazell
Maarja, die is nodig op het middenveld, linksachter en nu ook links centraal...
0 0
trodat4030
Nico is nog niet verkocht, dus daar op linksback hebben we gewoon een basisspeler. Martinez kan prima basisspeler zijn op het middenveld en voor de 2 linker posities in de verdediging backup. Mocht hij dan nodig zijn achterin, heb je zat opties op het middenveld met (in willekeurige volgorde) Eiting, Q. Timber, Nous, Donny (die is ook nog niet weg), Ekkelenkamp, Alvarez, Taylor, Gravenberch en op termijn misschien wel Llansana.
0 0
Ajax114
Sorry hoor maar Overmars haalt veel geld binnen maar strooit ook aan de andere kant weer kwistig met geld. Waarom in hemelsnaam 10 procent voor Heerenveen ? 4 M voor Pierie betalen en 3 M voor Schuurs betaald en daarboven op ook nog eens 15 procent doorverkooppercentage aan een clubje als Fortuna.
2 -4
Knalpot
Hij heeft net weer 6M verdiend (nou laten we zeggen 5) door een zekere bankzitter een jaartje te verhuren.
3 -1
Web
Hij heeft bij Heerenveen in de schijnwerpers gestaan
Had hij in Jong Ajax gespeeld waar was hij dan terecht gekomen
Juist wel goed van Overmars
3 -2
Ajax114
Zij hebben toch ook plezier van gehad en neem aan dat zij hebben gevraagd of hij bij Heerenveen kwam voetballen en niet andersom.
1 -1
OuweDibbes
Zo zijn wij bij Ajax. De bank van het Nederlands voetbal.
3 0
ram
Huh, wat is dit voor een gekkigheid?! Sinds wanneer krijgen huurclubs een percentage. Dit slaat echt he-le-maal nergens op.
2 -1
AjaxDaniel
Er zit ook niet echt iets logisch achter. Ik denk dat Ajax indirect good will wil kweken bij de clubs. Maar zo'n club als Groningen, die ook altijd spelers mag huren met goede voorwaarden, blijft ons naaien wanneer het kan.
2 -1
ram
Nee... ik zit er net over na te denken maar kan niet echt logica ontwaren.

Echt heel bijzonder. Misschien is dit iets nieuws wat clubs doen als ze spelers verhuren ofzo? Misschien dat Heerenveen zijn salaris heeft betaald in ruil voor een percentage van de eventuele verkoopsom ofzo. Maar dan nog... Ik zou heel bizar zijn.

Ik betwijfel of dit nieuws überhaupt waarheid is.
0 -1
DeKenner
Ik geloof het wel. Toen Heerenveen met PSV in onderhandeling was over de huur van Lammers stelden zij al als eis dat ze een percentage zouden krijgen bij een eventuele toekomstige transfer. Dit omdat de speler bij Heerenveen speeltijd krijgt, zich ontwikkelt, en daardoor behoorlijk in prijs toeneemt. Iets waar PSV dan weer van profiteerden. Hetzelfde gebeurde dus bij Botman, die bij een jaar Jong Ajax nu nooit dit bedrag had opgeleverd. Met andere woorden: een hele logische en in mijn ogen ook faire deal. Bovendien stroomt er weer wat meer geld de Eredivisie in, wat alleen maar goed is voor ons totale Nederlandse voetbal.
3 0
Kingoffdatoilet
Dat laatste, daar ben ik het mee eens. Maar als ze een speler willen huren is dit gewoon een belachelijke eis. Zeker een bedrag van 10%. Dat is best nog wel veel namelijk
2 0
Web
Eens
1 0
Ardoe
Geen enkele bron in het artikel van de LC. Ik vraag me af waar die info vandaan komt...
0 0
chino
Zonder Ajax zou Heerenveen al lang niet meer bestaan.
1 0
Champy
Ik keur dit goed, want welke incentives heeft de hurende club nou om je speler beter te maken/speeltijd te geven.
Zo'n premie is toch prima.
1 -1
GotnohairWedontcare
Helemaal mee eens. Dat doorverkooppercentage zorgt ervoor dat een speler minuten krijgt en meer waard wordt.
1 -1
xstaniox
En wat nou als hij zou floppen bij Heerenveen, daarna geweldig presteert bij Ajax en voor €40M weg zou gaan.
Dan zou Heerenveen gewoon even €4M krijgen voor bijna niks.
1 -1
Champy
De realiteit is dat hij nu dankzij 1 seizoen bij H'veen voor een ongelooflijke prijs vertrekt.
Moest jouw scenario zijn uitgekomen, had ie wellicht dankzij 1 flopseizoen bij H'veen top kunnen presteren bij Ajax. Dan is 4M echt een kleine prijs die je betaalt.
0 0
Pure
Ik neem aan dat deze afspraak alleen van toepassing was als Ajax hem direct zou verkopen. Door Heerenveen is hij meer waard geworden dus valt wel wat voor te zeggen dat ze een klein beetje mee profiteren.
1 -1
GotnohairWedontcare
Los van hoe realistisch dit scenario is. Die 10% ervoor zorgt dat hij vaker opgesteld wordt en beter in staat is om vervolgens te slagen bij Ajax. Zelfs al zou hij geflopt zijn bij Heerenveen dan zijn dat lessen die hij meeneemt naar Ajax. Als hij vervolgens ook bij Ajax flopt is die 10 te verwaarlozen. Jeugdspelers hebben gewoon minuten nodig en als het een talent is betaalt dat zich terug.
0 -1
AjaxDaniel
De incentive is dat onze afdankers prima mee kunnen bij clubs als Heerenveen. Botman was daar de beste verdediger. Dus zij kunnen een jaar gebruik maken van een speler die duur is.
3 0
AjaxDaniel
Ik snap dit niet helemaal. onze afdankers zijn altijd zeer gewild bij ED clubs. Het is niet alsof je dit per se nodig hebt om ze te kunnen verhuren. Heerenveen liet ons ook volle pond betalen voor Pierie dus waarom andersom wel dit doen?
5 0
Bjorn
Zijn huurperiode via Heerenveen heeft prima uitgepakt voor ons, valt mee te leven.
1 -1