Ooijer: 'Ik dacht: wie gaat er nu na zo'n WK stoppen?'

BartVeenstra, 02-07-2020 om 13:00, 4088 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Het scheelde niet veel of André Ooijer had nooit voor het eerste elftal van Ajax gespeeld. Na het WK van 2010 had de verdediger min of meer de knoop doorgehakt te stoppen met voetballen, maar tijdens zijn vakantie kwam hij plots terug op dat besluit. Ooijer ging spelen met Ajax en werd kampioen.

Het is 2 juli 2010 en Joris Mathijsen haakt vlak voor de aftrap van de WK-kwartfinale tussen Oranje en Brazilië af. Ooijer hoort dat hij mag starten, wetende dat hij de Braziliaanse aanvallers Robinho, Luis Fabinho, Nilmar en Kaká in bedwang moet houden. 'Ik speelde op dat moment lekker, het klopte ook allemaal', vertelt hij in een interview met De Telegraaf. 'De samenwerking met Johnny (Heitinga, red.) was perfect. Als één van ons werd uitgespeeld of in de diepte werd "geslacht", loste de ander het op. Ik bij John, John bij mij.'

Na het WK had Ooijer een afspraak met Jordi Cruijff, destijds de technisch directeur bij Larnaca op Cyprus. 'Ik ken Jordi goed, we hebben samengespeeld in de jeugd van Ajax, zijn vader heeft me nota bene gescout! Maar toen we na de verloren finale tegen Spanje terugreden naar het hotel, heb ik hem een appje gestuurd dat ik nooit meer zou voetballen. Het was goed zo. De wedstrijd tegen Brazilië, het land waartegen ik toevallig ook mijn interlanddebuut had gemaakt, was mijn allerlaatste wedstrijd uit mijn carrière geweest. Althans, dat dacht ik toen oprecht.'

Een maand later dacht Ooijer er plots heel anders over. ' Tjdens mijn vakantie ging ik er nog eens goed over nadenken. Ik had zoiets van: wie gaat er nu na zó’n WK stoppen? Ik voelde me topfit, in mijn hart wilde ik niets liever dan voetballen. Toen heb ik mijn zaakwaarnemer gebeld (Sigi Lens, red.) en gezegd: het is nog niet af', zegt Ooijer. Niet veel later meldde Ajax zich voor Ooijer. 'Dat vond ik wel lekker, hoefde ik niet naar het buitenland. Het was een mooie uitdaging, terugkomen bij de club die mij had opgeleid, maar waar ik niet was doorgebroken. Een club die smachtte naar de derde ster. Nou, de rest is geschiedenis.'

Denk jij dat kampioen Liverpool met 1-2 wint van Manchester City? Zet in en krijg 10 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MarLuuk76
Het feit dat je je als blanke blijkbaar moet verdedigen tegen rasicme, is net zo goed racisme.
0 0
jutter
Zowel Ooijer als Heitinga waren matige verdedigers die bij gebrek aan beter toen Oranje haalden. Ooijer werd overigens in het begin van zijn loopbaan bij Ajax niet goed genoeg bevonden, kwam niet verder dan het 2e team, en verhuisde vervolgens naar Roda. Kwam wat later bij PSV en deed het daat niet eens zo slecht. Had zijn 2e periode bij Ajax m.i. beter kunnen overslaan, maar als je dat nu vergelijkt met het huidige beleid gold dat eigenlijk voor veel meer spelers. Al ga je met voetbalbejaarden als Huntelaar, Stekelenburg, al is dat maar voor één jaar, en een mogelijke terugkeer van Klaassen weer een beetje terug naar die tijd, lijkt het. Echter, gezien de huidige financiele positie, alhoewel dat Coronavirus wat roet in het eten gooit momenteel, gaan we niet meer terug naar dergelijke, vrij sombere, tijden!
1 -3
Schip
Ooijer was 100% oranje waardig hoor. Die zat alleen met een geweldige oranje lichting, waar hij moest concurreren met een zeker Michael Reiziger.

En bij Ajax had hij ook stevige concurrentie. Vond hem echt sterk bij PSV en ook bij Ajax was hij nog goed, zij het wel iets minder.
1 -1
Schip
Vond het altijd een wat onderschatte speler. Kon goed passen, inspelen, opbouwen, was fysiek sterk, lang, hard. Was rustig aan de bal, kon verdedigend en aanvallend koppen. Vergelijken met Ooijer is Schuurs echt nog een watje.
3 0
Ajaxxxisdebeste
Aldus de Amsterdamse-Boer Ooijer
0 0