Tagliafico over vrije val: 'Buitenwacht dacht dat we ander team waren'

BartVeenstra, 05-06-2020 om 15:00, 10089 views, Ajax TV, FOX Sports |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Waar Ajax in de eerste maanden van het afgelopen seizoen (2019/2020) de ene na de andere overwinning boekte en mooi voetbal liet zien, ging het vanaf december bergafwaarts met het elftal van trainer Erik ten Hag. De resultaten werden minder en de blessures stapelden zich op. Nicolás Tagliafico probeert in een seizoensoverzicht, te zien op Ajax.nl, te verklaren hoe Ajax in die neerwaartse spiraal terechtkwam.

We gaan terug naar 1 december 2019. Ajax won die dag weliswaar met grote cijfers bij FC Twente (2-5), maar het raakte wel Quincy Promes kwijt met een blessure. Eerder haakte ook al David Neres af. 'Dat had allemaal effect op het team', zegt Tagliafico. 'We verloren toen ook een beetje vertrouwen. De slechte resultaten begonnen invloed te hebben. En als dat gebeurt, kom je in een negatieve spiraal terecht waar je niet uit kunt komen. Dat gebeurde op dat moment. De periode in december. Dat was een slechte maand voor ons.'

Tagliafico spreekt dan ook van een seizoen van uitersten. 'Het werd een vrije val. Niet alleen door de resultaten, ook door de blessures, een lager rendement, alles veranderde. Daardoor ging ons niveau omlaag', aldus de linksback, die zich met Ajax niet kon kwalificeren voor de volgende ronde van de Champions League. Blessures en de prestaties van de spelers worden als oorzaken gegeven. 'Het was een zware fase.'

Die fase was voor iedereen een zware. Niet alleen voor de spelers, zo geeft Tagliafico aan. 'De buitenwacht dacht dat we ineens een ander team waren. We kregen slechte kritieken en iedereen was negatief. De journalisten, iedereen. Aan de ene kant is dat goed voor de jonge spelers, zodat zij beseffen dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Dit helpt ze beseffen dat als ze verliezen en het slecht gaat, ze mentaal sterk moeten blijven en doorzetten. Want dit gaan ze vaker meemaken. Of ze nou winnen of verliezen.'

Pijnlijke uitschakeling tegen Getafe CF

Het sportieve verval zette ook na de winterstop voort. In de Eredivisie werd geregeld puntenverlies geleden en in het bekertoernooi werd Ajax uitgeschakeld door FC Utrecht. Even daarvoor schakelde Getafe CF Ajax al uit in de Europa League. 'Dat is het lastigste team waar we tegen hebben gespeeld. Vanwege hun ideologie en hun manier van voetballen. We wisten dat ze zo zouden spelen, maar dat maakt het niet makkelijk.'

In het uitduel verloor Ajax met 2-0 en vooral die tweede goal heeft Ajax de das omgedaan, zo vindt Tagliafico. 'Het was een kwestie van pech, maar tegelijkertijd ook onoplettendheid door een gebrek aan ervaring', aldus de linksback, die wist dat Ajax daardoor in de thuiswedstrijd minimaal drie keer moest gaan scoren. Uiteindelijk werd het in Amsterdam 2-1 en zodoende volgde een pijnlijk einde aan het Europese avontuur.

Denk jij dat Hoffenheim na exact 20 minuten op voorsprong staat in Düsseldorf? Zet in en krijg 4,50 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
wendoo9
Men moet ook niet uitvlakken hoe belangrijk David Neres is voor Ajax. Die is ook een hele tijd niet meer bij en dat merk je wel goed.
0 0
Web
Ik denk dat buiten de blessures, die zeker mee spelen
Ook de uitschakeling voor de CL heel veel gedaan heeft met de spelers, er is toen toch wat geknakt, bijna geen goede wedstrijd meer gespeeld daar na.
De teleurstelling was zo groot, ook al omdat het team er weer stond
Tegen Utrecht thuis was het voetbal zo goed, dat wij met zijn allen dachten, kan het dan nog beter dan vorig seizoen?
3 0
4xEC1
Utrecht thuis was abnormaal goed hè? Pff. In de eerste 7 minuten ofzo al 5 kansen... Beste competitiewedstrijd van Ajax sinds jaren. En dan die commentaar van die aanvoerder geloof ik van Utrecht na de wedstrijd, die was nog steeds in de war van wat hij net had mwegemaakt, haha
0 0
Leprechaun
Precies. Volgens mij gaf Ziyech dat ook toe in één van zijn afscheidsinterviews. Dat na de uitschakeling in de CL Ajax nooit meer zichzelf is geweest. Dat dat echt in heeft geslagen als een bom.

Een pijnlijke constatering, maar ook wel begrijpelijk. Die jongens zijn allemaal bij Ajax gebleven om zich nog één keer op dat hoogste podium te laten zien (de Eredivisie waren ze allang ontgroeid). Als je dan zo genaaid wordt tegen Chelsea... Als die wedstrijd gewonnen was, was Ajax door geweest.
0 0
Web
Die klap is zo hard aangekomen bij Chelsea, dat was echt de laatste goede wedstrijd die ze speelden, toen ze nog met 11 man in het veld stonden
1 0
Ozymandias
Ik denk dat met name de blessure van Blind een enorme rol heeft gespeeld in de tegenvallende resultaten. Hij is niet alleen individueel gezien zeer belangrijk voor de verdedigende organisatie maar voorziet de gehele wedstrijd de spelers om hem heen ook van positionele aanwijzingen. In de wedstrijden dat Blind en Veltman centraal achterin speelden en Vd Beek en Martínez daar als middenvelders voor stonden heeft Ajax allen tegen Willem II en Chelsea (toen Blind als Veltman rood kregen) punten laten liggen.

Ten Hag had duidelijk de juiste samenstelling gevonden maar toen Blind geblesseerd raakte werd hij gedwongen om met bepaalde spelers te schuiven. Zo kwam Martínez centraal achterin te spelen en toen ook Veltman geblesseerd raakte stond er daardoor een onervaren duo centraal achterin wat ook nog eens niet op elkaar ingespeeld was. Daarbij was Martínez ongelofelijk belangrijk voor het balans op het middenveld. Ik denk dat als Blind niet geblesseerd was geraakt Ajax met een enorme voorsprong op AZ het seizoen had afgesloten.
1 0
Web
Toch denk ik nog steeds dat de uitschakeling voor de CL enorm hard is aangekomen bij de jongens
Ze hebben de knop niet om kunnen zetten, de teleurstelling was zo groot
Tel daar nog eens de vele blessures bij op
Ten Hag was het net als de spelers kwijt, telkens een andere opstelling
Wekelijks was je benieuwd, waar gaat hij nu weer mee spelen?
Daarom maakte ik mij ook best zorgen om de laatste wedstrijden, nu moet het echt om in de koppies ( want kwaliteit was er genoeg ) anders grijp je misschien ook nog naast de titel, maar dat zullen wij nooit weten door de pandemie
0 0
Ozymandias
Dat zal er zeker ook mee te maken hebben gehad maar dat zie ik juist als een extra reden waarom de blessure van Blind een negatieve invloed had. Na zo'n mentale klap is een ervaren speler als Blind extra belangrijk.

Door de blessures moest Ten Hag weer opzoek naar de juiste samenstelling maar volgens mij had hij die tegen Heerenveen gevonden. Vd Beek en Martínez zorgde als controlerend block voor het balans wat Ajax daarvoor miste. Met Vd Beek en Martínez als controlerende middenvelders heeft Ajax bijna elke wedstrijd gewonnen.
0 0
4xEC1
Ik denk ook dat dat de grootste oorzaak was de CL-uitschakeling. Omdat toch niemand er écht rekening mee hield, Ajax stond na 5 wedstrijden 1e en na zo'n seizoen ervoor is de EL toch een flinke klap, zéker voor de motivatie. Mag niet gebeuren maar dat is menselijk. En dan idd de blessures er bovenop, redenen genoeg voor verval.
0 0
Freddy
Niet alleen Blind maar ook geen diepgang meer op de vleugels had veel invloed op het spel. Tadic en Lang op de vleugel tegen Az uit die alles in de voet willen hebben ten opzichte van Promes en Neres die een individuele actie hebben en diepgang. Het spel werd te makkelijk voor de tegenstander om te verdedigen.
0 0
Ajaxmax
De reden waarom Overmars het seizoen zo graag zag en liet eindigen. Slim gedaan!
1 -3
Ozymandias
Ik denk dat Ajax met de ziekenboeg die op Veltman en Neres na leeg was gelopen makkelijk kampioen was geworden.
3 0
Web
Niet makkelijk, de vorm was er niet
10 minuten goed gespeeld in Heerenveen, en het zakte al weer in
Terwijl ik dan denk, dit moet ze een duw in de goede richting geven
Het was allemaal zo broos
0 0
Lazell
Maar als je 3 maanden niet speelt, dan heeft dat slechte gevoel kunnen zakken. Met een fitte selectie zijn wij sterker dan elke club.
0 0
Web
Klopt.
0 0