Ajax' stats onder de loep: Tadić toch MVP

GinoHaverkamp, 10-06-2020 om 22:00, 6793 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

7 maart 2020. Dat dat ene uitduel in Heerenveen het laatste stukje Ajax was dat we dit seizoen te zien zouden krijgen, kon niemand toen nog voorspellen. De corona-pandemie gooide het boek 2019/20 onverwachts snel en keihard dicht. Ondanks een niet uitgespeelde competitie, dook Ajax Showtime de statistiekenlijstjes in. Wie was de meest productieve Ajacied en wiens passes kwamen het vaakst aan in de Eredivisie?

In dit artikel vergelijkt Ajax Showtime de cijfers van dit Eredivisie-seizoen vaak met die van vorig seizoen. Die statistieken zijn in dit artikel terug te vinden. 

Het ijzersterke seizoen 2018/19 evenaren was vooraf al een onwijs moeilijke taak. Het Ajax van trainer Erik ten Hag behaalde in de competitie 86 punten en scoorde er met 119 goals lustig op los. Logischerwijs was het voor het huidige team vrij onmogelijk om deze cijfers te bereiken, achteraf zeker gezien het vroegtijdig stopzetten van de Eredivisie.


De cijfers van Ajax in het seizoen 2019/20.

Als we het gemiddelde aantal punten, gescoorde doelpunten en tegengoals van beide seizoenen nemen, dan vallen de twee jaargangen wel met elkaar te vergelijken. Wat inderdaad blijkt is dat het seizoen 2018/19 statistisch veel beter was dan de afgelopen jaargang. Op basis van dat gegeven kan daarom ook geconcludeerd worden dat Ajax in 2018/19 beter was dan in 2019/20. Per duel werden er destijds meer punten gescoord, maar vooral het aantal goals was in 2018/19 veel hoger. Statistisch gezien scoorde het Ajax van dat jaar 3,65 keer per duel, tegenover 2,72 goals per duel in 2019/20. Als dat cijfer doorgetrokken wordt naar 34 wedstrijden, dan zouden de Amsterdammers het afgelopen seizoen 93 keer het net gevonden hebben.

Doelmannen 

Dan over naar de spelers, de keepers welteverstaan. André Onana keepte, op het uitduel met FC Groningen na, alle wedstrijden dit seizoen en moest 21 keer vissen. Vorig jaar kreeg de sluitpost in een volledig Eredivisie-seizoen 27 tegengoals. Omgerekend zouden dat in 2019/20 29 goals zijn geweest.

Wat wel opvallend is, is dat Onana het in vergelijking met de concurrentie niet bijzonder goed doet. Menig voetbalfan rekent de Ajacied tot de betere keepers van de wereld, maar op het gebied van statistieken moet de Kameroener op nationaal niveau zijn meerdere erkennen in Marco Bizot. De AZ-keeper verscheen deze jaargang in 23 duels aan de aftrap, werd elf keer gepasseerd en heeft zodoende 0,48 tegengoals per duel, veel beter dan Onana.

Beide sluitposten hadden ook een vergelijkbaar aantal schoten tegen deze jaargang: 232 keer werd Onana’s doel onder vuur genomen. Bij Bizot was dit 240 keer. De Ajacied hield in totaal 51 keer tegen, terwijl zijn AZ-concurrent 58 schoten pareerde. 


De statistieken van keepers Onana en Varela.

Verdedigers

Puur kijkend naar het verdedigende aspect van het voetbal, vallen de positieve cijfers van Joël Veltman op. De inmiddels ervaren Ajacied wordt vaak bekritiseerd, maar dat is niet terug te zien in zijn cijfers. Met één gele kaart en een zeventiental overtredingen is de 28-jarige centrumverdediger erg braaf. Het is echter vooral het percentage gewonnen duels dat in het oog springt. In zeventig procent van de gevallen is Veltman te sterk (of te slim) voor zijn tegenstander. Daarmee laat hij zijn ploeggenoten ver achter zich.

Een ander ding dat opvalt als de cijfers van de 2019/20-verdediging naast die van het vorige seizoen worden neergelegd, is dat er minder werd gescoord. Bij Ajax wordt van een verdediger doorgaans verwacht dat hij meer kan dan alleen ballen wegkoppen en aanvallers onschadelijk maken, maar statistisch gezien valt de huidige Ajax-achterhoede in het niet bij die van vorig jaar: vier goals en tien assists deze jaargang tegenover twaalf treffers en zeventien assists in het vorige seizoen.

Nu hoeft dat op zichzelf staand niet veel uit te maken. Zo zijn backs Sergiño Dest en Nicolás Tagliafico doorgaans erg belangrijk in het aanvallende veldspel, ook wanneer dat niet zichtbaar is in de statistieken. Lisandro Martínez wordt overigens niet bij de verdediging gerekend, aangezien hij zijn meeste duels als middenvelder afwerkte.  


De statistieken van de verdediging van Ajax.

Middenvelders

Op Transfermarkt, de bron die is gehanteerd bij het nagaan van de statistieken, wordt Hakim Ziyech gezien als aanvaller en Zakaria Labyad als middenvelder. Ziyech speelde het gros van zijn competitiewedstrijden echter als nummer 10, terwijl zijn collega-Ajacied in de twee duels die hij speelde deze jaargang aanvaller was. Daarom worden beide spelers ook op die posities neergezet in dit artikel. 

De taakverdeling op het middenveld komt goed naar voren als gekeken wordt naar de statistieken. Ziyech moet kansen creëren, zowel voor zichzelf als voor zijn medespelers, terwijl Martínez meer het slot op de deur is. Aangezien hij vooral op of dicht tegen de eigen helft aanspeelt, zijn zijn passingscijfers anders dan die van zijn meer offensief ingestelde medespelers op het middenveld. Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld Razvan Marin.

De kritiek die Ziyech af en toe te verduren kreeg, is dat hij vaak balverlies leed. Dat is ook terug te zien in het percentage aangekomen passes, al is dit niet opvallend voor een creatieveling, aangezien hij regelmatig risico in zijn spel legt. De Ajacied heeft een passnauwkeurigheid van 77% en dat is bijvoorbeeld net zo hoog als PSV-spelmaker Mohammed Ihattaren heeft. Met zijn dertien assists laat hij in ieder geval alle andere Eredivisie-spelers, behalve teamgenoot Dusan Tadić, achter zich. De eerstvolgende speler na die twee is inmiddels ex-PSV'er Steven Bergwijn met tien assists. 

Het doelpuntengemiddelde van Ziyech is overigens wel een stuk lager dan in 2018/19. In het kampioensjaar schoot hij zestien keer raak (0,55 goals per duel), terwijl dat in 2019/20 gemiddelde flink lager ligt met 0,29 goals per duel. Waar Ziyech eerder dus in ruim de helft van de wedstrijden scoorde, had hij het afgelopen jaar statistisch gezien ruim drie wedstrijden nodig voor een goal. Hierbij dient wel vermeld te worden dat de naar Chelsea vertrekkende linkspoot vorig seizoen vaker als rechtsvoor speelde. 


De statistieken van het middenveld van Ajax.

Aanvallers

Kijkend naar de aanvallers is Tadić wederom de meest productieve Ajacied. Veel critici zijn van mening dat de Serviër voor zijn doen een minder goed jaar achter de rug heeft, maar toch was hij erg vaak betrokken bij een doelpunt. Elf keer schoot hij zelf raak en vijftien keer bediende hij een ander. In totaal is de aanvoerder van Ajax dus 26 keer direct bij een doelpunt betrokken geweest en daarmee laat hij iedere andere speler in Nederland achter zich. Alleen Feyenoorder Steven Berghuis komt met vijftien goals en zeven assists enigszins in de buurt. 

Wat wel opvalt is de hoeveelheid schoten die Tadić nodig heeft om te scoren. Gemiddeld gezien heeft hij vier kansen nodig om te scoren, wat neerkomt op een scoringspercentage van 25 procent. Dat was vorig seizoen nog 46 procent. Toen verzilverde de aanvaller wel elf keer een penalty, terwijl hij dat deze jaargang slechts drie keer deed. 

Verder vallen de nog altijd sterke cijfers van routinier Klaas-Jan Huntelaar op. De ex-international is inmiddels 36, maar niet uit de topscorerslijsten te slaan. In achttien duels scoorde hij negen keer. Huntelaar maakte lang niet altijd de volledige negentig minuten vol, maar desondanks was hij erg effectief: 35 procent van zijn schoten en kopballen was raak. Bij Eredivisie-topscorers Cyriel Dessers en Steven Berghuis waren respectievelijk 22 procent en 21 procent van de doelpogingen raak. 


De statistieken van de aanval van Ajax.

De conclusie mag weinig verrassend zijn: Ajax heeft haar unieke cijfers van het vorige seizoen niet weten te evenaren en dat zou het ook niet hebben gedaan in een volledige competitie. Desondanks topte menig Ajacied de statistiekenlijstjes in de Eredivisie. Ziyech strooide met passes, Tagliafico was erg effectief voor een achterhoedespeler en Tadić liet zien wederom van enorm belang te zijn voor zijn team, ook als hij niet in vorm is.

Gino Haverkamp

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ozymandias
Dit soort statistieken zeggen erg weinig. Ik vraag me af hoeveel het AjaxShowtime zou kosten om toegang te krijgen tot de 'advanced analytics' van een bedrijf als OPTA.
1 -1
JariHeijden
De statistieken zijn wat algemeen. Dat ben ik met je eens. Maar de hier veel teveel verguisde Veltman heeft toch wel interessante statistieken op het gebied van duels. Hij wordt vaak gezien als een pussy, maar dat heb ik nooit gevonden. En ik kan nu heerlijk schermen met deze statistieken!
2 0
Amsteraaij
Veltman contract voor het leven net als Tadic! Huntelaar verlengen en bizot halen! Of zijn die stats toch niet alles?
2 0
Dennis129
Mooie cijfers van Tadic. Maar dit soort spelers werden ook gehaald om er voor te zorgen dat het team niet meer door de ondergrens zou zakken. In de slechte maanden behoorde Tadic steevast tot de allerslechtste spelers. Leuk als aanvaller van Ajax scoren als het goed loopt, maar hij is er om het verschil te maken als het niet loopt. Ondanks aardige statistieken vind ik toch dat hij geen denderend seizoen heeft gespeeld. Al heeft constante geschuif van Ten Hag waardoor hij heel veel,op de vleugel kwam te spelen ook niet meegewerkt.
Volgend jaar hopelijk gewoon vast in de spits.
0 -8
Ajax27
Man man mman... Precies. wat Ozy. zegt, de vele blessures. zorgde voor de constante wisselingen. Of had jij dit anders aangepakt? En cijfers zeggen wel degelijk wat. Dit laat zien. dat hij, ondanks dat Ajax matig presteerde ver boven het gemiddelde presteerde. Direct. betrokken bij 26 van de 68 goals, dat is direct betrokken bij bijna 40%. van alle gemaakte goals. Je kan niet verwachten dat als er op elke linie sterke basisspelers verdwijnen, dat hij even in zijn eentje het complete elftal op z'n schouders neemt. Blind en Veltman regelde het achterin, toen zij om de beurt wegvielen was de balans daar weg. Daar kan Tadic heel weinig aan doen. Toen na Neres. ook nog. eens Ziyech en Promes wegvielen, dus gewoon je complete aanval, en daar allerlei talenten komen te staan of Ten Hag gaat schuiven om het te. laten passen en meten... dan kun je niet verwachten dat dit eventjes net zo lekker loopt als vorig seizoen. Dat kan gewoon niet en dat kun je niet verwachten. Vorig seizoen hadden we gewoon ontzettend veel. geluk dat iedereen fit bleef en je in een flow kwam. Door het. lange seizoen kwamen er dit seizoen meerdere blessures, en net als bij iedere andere topclub gaat het dan minder. Want je bank heeft per definitie minder kwaliteit en/of ervaring om te scoren en/of punten te pakken. Als je dat niet ziet ben je niet 'kritisch en realistisch' zoals je zelf hieronder beweert.... dan heb je gewoon geen verstand van voetbal.
5 -1
Dennis129
En die cijfers zeggen helemaal niet dat hij ondanks dat Ajax matig presteerde dat hij ver boven het gemiddelde presteerde. Toen Ajax in de eerste seizoenshelft heel goed en soms ook geweldig was was hij ook heel erg goed.
Toen Ajax slecht was, was Tadic ook gewoon slecht.
En ik ben echt fan van Tadic, maar feiten mag je gewoon benoemen.
0 -4
Ajax27
Feiten zijn dat je zonder te scoren geen punten pakt. De feiten zijn dat je nog zo mooi kan voetballen als spits, maar als je geen doelpunten maakt of voor assists zorgt... dan lig je er uit. En feit bij Tadic is, dat ondanks ie niet zo aanwezig en sprankelend als vorig seizoen was door een lang en vermoeiend seizoen, hij in tegenstelling tot een aantal andere vaste krachten, NIET geblesseerd raakte, alles bleef ballen en ondanks z'n vermoeidheid en wat mindere spel toch doelpunten maakte en assists creerde. Dat moment met Dest was alleszeggend, dat laat zien dat hij 1 van de leiders is in dit team. Als je daarna ook nog presteert door na die uitbrander 2 x te scoren, laat je precies het juiste signaal aan het team zien. Hij was direct betrokken bij veel goals en van enorm veel waarde voor dit Ajax. En ja veel waarde beschouw ik als 'het verschil maken' zoals jij het noemt. Jij noemt Tadic 'slecht' toen Ajax 'slecht' was... ik noem Ajax minder toen er ontzettend veel blessures waren, daardoor veel andere mensen in de basiself, positiewisselingen, automatismen die weg waren, jonge gasten die nog niet de juiste looplijnen bewandelen, gaten die worden dichtgelopen en nog 100 andere zaken. Februari was gewoon een schijtmaand voor Ajax. En juist wanneer iedereen weer begint terug te komen zie je in de laatste pot tegen Heerenveen dat als Ajax aanzet onder leiding van Tadic, dat het gewoon weer lekker loopt... en toen kapte de eredivisie.
1 0
Dennis129
Hoeveel goals en assists had Tadic tijdens de serie van 9 wedstrijden 12 punten?
0 -1
Ajax27
4 goals en 2 assists, van de 15 goals die Ajax in die periode maakte. Dus ja, ook toen was ie direct betrokken bij 40% van de doelpunten. Een hele goede statistiek in een slechte periode.

En waarom ben je zo gebrand op 'de serie van 9'. Oh ja, want als je er 'de laatste 10 wedstrijden' van maakt, dan had Ajax er 3 punten bij, en Tadic 2 goals en Man of the Match.

Tjah, het is maar waar je als azijnzeiker de nadruk op wilt leggen.
1 0
Dennis129
Beste Ajax27 misschien heb jij wel geen verstand van voetbal. Ajax zou ergens in het rechterrijtje bungelen met de resultaten van 2020. Ondanks alle blessures had je nog steeds een selectie waar je minimaal bovenin het linkerrijtje zou moeten spelen. En natuurlijk moet je wat schuiven. Maar je kan ook een keer een speler vertrouwen geven. Ipv in de spits van Tadic, naar Traore naar Huntelaar en het zelfde riedeltje opnieuw. Of bv op rcv van Schuurs naar Alvarez en opnieuw en dan toch maar Timber.
0 -5
Ajax27
Vertrouwen? Promes - Tadic - Ziyech, dat was een hele tijd de voorhoede. Toen raakte Promes geblesseerd. Daar heeft ten Hag eerst geprobeerd om alleen die plek te vervangen. Labyad was al geblesseerd, Lang geprobeerd, dus schuiven. Tadic op links omdat ie daar vorig seizoen ook al veel mooie dingen heeft laten zien... maja als dan ook nog Ziyech geblesseerd raakt en daarvoor Blind waardoor het achterin ook nog open is, wat moet je dan als trainer. Je kunt niet 3-4 weken een talent laten staan, want je moet direct presteren. Babel wordt gehaald, presteert helaas ook niet... Ajax heeft weinig fouten gemaakt. Gewoon een heleboel pech met teveel blessures.
1 0
Dennis129
Pech met blessures pfff
Verliezers hebben een excuus.
Winnaars hebben een plan.
En tuurlijk zal je met al die blessures geen 9-27 halen.
Maar wel een punt of 20.
Er zaten gewoon schandalige wanvertoningen tussen.
Met het spelersmateriaal wat er over was mocht dit nooit gebeuren. Maar goed doordat we CL ingaan steekt de meerderheid zijn kop in t zand en doet alsof 1 vd slechtste reeksen in de geschiedenis van Ajax nooit gebeurd is.
Hopelijk doet de directie en staf dit niet en zullen ze dit grondig analyseren, want dit mag nooit meer gebeuren. Met ondanks de blessures een bank die meer kekst heeft dan de meeste complete selecties
0 0
Ajax27
Haal eens bij Barcelona 3 van de 4 aanvallende basisspelers weg. Of bij City, of bij PSG, of bij Juve. Dan wil ik wel eens zien welke ploeg er nog 20 van de 27 punten haalt. Maja als lampje of kakkerlak hier op AS proberen om Ajax omlaag te praten... tjah.
0 0
Dennis129
Haha als lampje of kakkerlak.
Als je zo gaat reageren kan ik je al niet serieus nemen.
Ook gewoon zielig om te gaan schelden als iemand kritisch is of een andere mening dan jou heeft.
Ajax met zijn miljoenenselectie zou inderdaad nog steeds ongeveer 20 punten moeten halen ja. Het is geen Primera divisionist of premier league. Je kan niet zo kansloos verliezen bij Groningen en Heracles uit. Je kan niet zo open huis houden al die wedstrijden, maar blijf jij je kop maar in het zand steken en doe alsof er niets aan de hand was. Een serie van 9-12 kom je in de geschiedenis van Ajax in de slechtste jaren zelden of nooit tegen. Als dit in elk ander jaar in de afgelopen 20 jaar was gebeurt zonder het krediet van de halve finale CL had het 1 grote puinzooi geweest.
0 0
DeHardeWaarheid
20 uit 9 is bij jou de ondergrens?

In 2018/19 pakte Ajax van speelronde 16 t/m 25 met een betere selectie en geen blessures 22 punten.

Dat het geen puinzooi werd zegt eigenlijk wel genoeg.
0 -1
DeHardeWaarheid
Op de jaarkalender van 2020 staat Ajax 7e met 12 punten uit 7 wedstrijden.

Feyenoord 7-19
AZ 7-15
PSV 8-15
Emmen 8-14
VVV 8-13
Utrecht 7-12
Ajax 7-12
Vitesse 8-11
Willem II 8-11
0 0
Dennis129
Klopt. 7 gespeeld 12 is al verschrikkelijk matig.
Maar de serie van willem2 thuis tot met AZ thuis is 9 gespeeld 12.
Laat het even bezinken een serie van 9 gespeeld 12. En tijdens deze serie ook verloren van Valencia, uitgeschakeld door Getafe en Utrecht in de beker beker.
Besef hoe dramatisch dit is!
0 -3
Ozymandias
Ik begrijp de kritiek op het "vele geschuif van Ten Hag" niet. Hoe had hij de blessures van spelers als Blind, Veltman, Promes, Ziyech en Neres moeten opvangen zonder te schuiven? Toen de drie beoogde basisspelers voor de flanken (Promes, Ziyech en Neres) geblesseerd was het schuiven van Tadic naar rechtsbuiten de meest logische keuze. Hetzelfde geld voor de keuze om Martínez centraal achterin te zetten toen Blind geblesseerd was. Natuurlijk is het vervelend dat Ten Hag moest schuiven (zeker aangezien Ajax in de wedstrijden waarin ze in Ten Hag's beoogde basisopstelling konden spelen alleen tegen Chelsea en Willem II punen lieten liggen) maar dat was nou eenmaal noodzakelijk.
4 -1
Juhaz02
Beste cijfers als MVP over de hele Eredivisie, en nog weet jij het omlaag te praten.
Chapeau
4 -1
Dennis129
Dat komt omdat ik kritisch en realistisch naar mijn club kijk. Jij zal de laatste maanden dat er gevoetbald werd waarschijnlijk zijn vergeten, omdat we nu toch de CL ingaan. maar het waren rechterrijtje eredivisie resultaten. Spelers als Tadic moest het salarisplafonf voor worden verhoogd. Dit, omdat dit soort spelers jonge spelers bij de hand moest nemen en er voor zou zorgen dat de ondergrens niet meer zo hoog zou liggen. Letterlijk zo gezegd door de directie. Nou we hebben zelden in zo een diep ravijn gelegen als de afgelopen maanden. En Tadic was toch ook gewoon 1 van de allerslechtsten. Of mag dat niet gezegd worden, omdat hij de eerste seizoenshelft wel goed presteerde?
1 -4
Ozymandias
Tadic was duidelijk vermoeid. Hij heeft sinds hij naar Ajax is gekomen meer dan 110 wedstrijden voor club en land gespeeld. Ondanks zijn vermoeidheid was hij toch onglofelijk belangrijk voor Ajax met zijn doelpunten, assists en andere gecreëerd kansen.

"Nou we hebben zelden in zo een diep ravijn gelegen als de afgelopen maanden."

Volg jij Ajax pas sinds een jaartje ofzo?!
4 -2
Dennis129
Hoezo sinds een paar jaartjes? Een serie als de afgelopen maanden kan ik me niet herinneren.
0 -4
Ozymandias
Meen je dit nou echt serieus?! Ajax heeft veel slechtere series gehad onder Keizer, in de laatste twee seizoenen onder De Boer, in het laatste seizoen van Olsen en in de jaren tussen Olsen en De Boer onder hoofdtrainers als Wouters, Koeman, Ten Cate, Van Basten, Jol en by far de meest tragische periode deze eeuw onder Blind.
3 0
Dennis129
Nou ozymandias waar blijf je haha. In plaats van gewoon inhoudelijk te reageren probeer je me belachelijk te maken met je bijdehante opmerkingen van volg je Ajax pas een jaartje.
Vervolgens noem je 8 trainers waar we volgens jou een slechtere reeks dan 9 gespeeld 12 hebben gehad. Ik heb even gekeken maar ik kon ze niet terugvinden..
Volgens mij volg jij het voetbal nog niet zo lang met je totaal gebrekkige feitenkennis
0 -1
Dennis129
van Willem 2 thuis tot AZ thuis
9 wedstrijden 12 punten.
In mijn beleving hebben we echt geen slechtere serie gehad.. maar laat me het tegendeel maar zien.
En al hebben we die wel 1 keer gehad...
9 gespeeld 12 punten!!!!
Laat het tot je doordringen hoe ernstig dit is.
Ook met 4 blessures zit er nog voor meer geld aan aankopen op de bank dan zo ongeveer de totale rest van de eredivisie aan aankopen heeft uitgegeven.
Tussendoor ook nog verloren van Valencia en Getafe erbij.
Ik denk dat je in de hele geschiedenis van Ajax heel goed moet zoeken om zo een serie te vinden
0 -3
MK77
niet zo moeilijk hoor. Gewoon "slechtste reeks Ajax" googlen.
https://www.vi.nl/nieuws/veelzeggende-statistiek-ajax-slechtste-uitserie-in-vijftien-jaar
Deze huidige reeks was idd slecht maar een evenaring van wat er 15 jaar geleden gebeurde. Dat jaar werden we 4e. Dat was niet eens het allerslechtste resultaat in de recente geschiedenis
(google slechtste seizoen ajax) dat was in 99/2000 toen we 5e werden op 23 punten van PSV.
0 0
Dennis129
De reeks van 15 jaar geleden betreft dus alleen uitwedstrijden. Dus die hebben we ook nog evenaart. Zelfs in het allerslechtste seizoen 99-00 toen we 5e werden hebben we niet eens een reeks zo slecht als dit seizoen met 9 wedstrijden 12 punten gehad. Het is dus echt misschien nog wel erger dan ik dacht..
En Het is dat we aan het eind van de reeks 1 wedstrijd schijtmazzel gehad hebben gehad tegen Heerenveen, want die had in de rust al in hun voordeel beslist moeten zijn, dan hadden we geen CL gespeeld volgend jaar.
Moet er eigenlijk ook wel om lachen dat heel Ajax showtime in brand stond vorig jaar. Iedereen moest oprotten Ten Hag voorop. En nu denkt iedereen dat we weer fluitend kampioen worden en ik ben gek.
Maar als geen absolute kwaliteitsspeler op het middenveld bijkomt en we het weer gaan doen met slappelingen als juffrouw Eiting en Gravenberch op het middenveld wordt het sowieso niets.
Dan maar bidden dat Veltman nog een jaartje blijft, want met Schuurs achterin kan je het helemaal wel vergeten.
0 -3
Ozymandias
In 2010 speelde Ajax een reeks van acht wedstrijden (vanaf AJ Auxerre tot NEC Nijmegen) waarin ze maar maar acht punten behaalde.

"Moet er eigenlijk ook wel om lachen dat heel Ajax showtime in brand stond vorig jaar. Iedereen moest oprotten Ten Hag voorop."

Dat zegt vooral wat over het belachelijk lage niveau van de azijnzeikers hier op AjaxShowtime.
1 0
Dennis129
Auxerre speelt geen eredivisie haha
Want als we Wedstrijden buiten de eredivisie mee gaan rekenen.. Valencia thuis, Getafe, Utrecht beker. Dan zou de serie nog schokkender zijn.
Maar goed in 2010 was Ajax bij wijze van spreken zo goed als failliet. Nu betalen we spelers tot 4-5 miljoen salaris en hebben we ondanks de blessures alsnog voor 40 miljoen aan spelers alleen al op de bank zitten. En alsnog zetten we een serie neer van 9-12 waarmee je ergens in het rechterrijtje bungelt. Bizar dat jij doet alsof er niks aan de hand was.
Maar goed dat is het leuke van een forum dat meningen verschillen. Maar ik denk dat Ajax zich enorme zorgen moet gaan maken. Zeker als ik dingen blijf lezen over dat ze een aanvaller van Champions League niveau willen halen, terwijl in mijn ogen de aanval prima voorzien is.
Het middenveld vind ik, zeker als vd Beek vertrekt, echt van subtop niveau. En daarom hoop ik echt dat hier een creatieve speler wordt aangetrokken anders zie ik ons oprecht geen kampioen worden.
1 -1
Ozymandias
Dus, sinds wanneer bestaat een slechte reeks alleen uit Eredivisie wedstrijden? Een reeks bestaat uit alle wedstrijden die worden gespeeld. Ajax heeft vanaf de wedstrijd tegen Getafe tot de wedstrijd tegen FC Utrecht een slechte reeks van vijf wedstrijden gehaald (waarin ze vier keer verloren). Van de acht wedstrijden daarvoor wonnen ze er zeven.

"Bizar dat jij doet alsof er niks aan de hand was."

Natuurlijk was er wat aan de hand. Ajax was totaal uit vorm maar bijna elk seizoen heeft Ajax wel een slechte reeks. Dit keer was dat een wat slechtere reeks dan normaal doordat er veel blessures waren. Het is overdreven om in paniek te schieten omdat er een slechte reeks van vijf wedstrijden werd gespeeld.
0 0
Dennis129
Ik nam Bekers niet mee, omdat bij Europese wedstrijden een kleine nederlaag bv een goed resultaat kan zijn. Maar goed dat zou de reeks alleen maar nog slechter maken aangezien we verloren van Valencia Getafe en Utrecht..en we hebben het niet over een reeks van 5 wedstrijden, maar over 3 maanden en 16 wedstrijden.
Maar goed als jij het alleen maar af wil doen als een wat slechtere reeks.. het was gewoon een structureel probleem met oa een Ten Hag die bleef volharden in een niet werkende tactiek. Het was bv lachwekkend om Tagliafico week in week uit overal te zien behalve op de linksback en een niet fitte Blind maar steeds 1 op 1 met een snelle aanvaller
0 -1
Ozymandias
Voor de wedstrijd die Ajax van Getafe verloor won Ajax acht van de zeven wedstrijden. De reeks die Ajax tegen Getafe begon staat dus geheel los van een slechte periode eerder in het seizoen.

"het was gewoon een structureel probleem met oa een Ten Hag die bleef volharden in een niet werkende tactiek."

Wat een onzin. Als het slecht loopt doordat er door blessures een gebrek aan automatismes in het team aanwezig is moet een hoofdtrainer niet de tactiek omgooien. Dan moet je juist zo veel mogelijk vasthouden aan de speelstijl zodat de spelers zo snel mogelijk weer automatismes op kunnen bouwen.
0 0
Dennis129
Precies zoveel mogelijk vasthouden aan de speelstijl. Maar als je Tagliafico als linksback gewoon de rechtsbuiten van de tegenstander laat dekken Ipv Blind constant te laten sprinten verander je niet heel veel aan de speelstijl. Dan leg je gewoon een accent. Als je ziet dat je daar week in week uit in de problemen komt..
0 0
Ajax27
Die miljoenenaankopen die op de bank zaten, zaten niet voor niets op de bank. Die zaten daar omdat ze minder waren dan dan de basiself. Als je Promes, Ziyech, Neres, Blind en Veltman moet vervangen... dan wordt je team per definitie slechter. Wat je dan ook op de bank. hebt zitten. Die bankzitters hebben geen wedstrijdritme, dat moet er in een paar weken inslijpen. Dat kan met 1 speler. Maar je kunt niet 4-5 spelers in je team passen en meten. Dat is dus een hele goede, en de enige reden waarom het zo'n lange periode minder ging. Dat jij er meer achter zoekt zegt meer over jou...
0 0
Dennis129
Al vind ik het wel schattig van die supporters die ipv kritisch naar hun club te kijken gewoon ook al staat alles in brand gewoon blijven volhouden dat alles perfect is en het niet goed gaat het overmacht is.
Gewoon even een vraagje, waar kom je vandaan? Geen Amsterdammer denk ik hè?
0 -1
Ozymandias
Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer. Dat had ik van jouw niet verwacht als paniekzaaier. Dat soort provinciaal gedrag past nammelijk juist totaal niet bij Amsterdammers.
0 0
Dennis129
Haha nergens anders is het sneller crisis dan in Amsterdam. Bij de eerste nederlaag loopt iedereen al te kankeren en bij de tweede wordt iedereen gek en bij de derde moet het bestuur tegen de muur. Godsamme wat ik de afgelopen 30 jaar al mee heb gemaakt bij Ajax
Dat van er is niks aan de hand en het komt allemaal wel goed van jou past goed bij de gemoedelijke herdgang. Maar ik vroeg het eigenlijk aan Ajax 27 haha.
Maar goed het was vermakelijk met jullie. Mijn thuiswerkdag zit er weer op. Ik ga afsluiten en wens jullie een fijne avond.
0 0
Ozymandias
De meeste supporters van Ajax zijn geen Amsterdammers. In de Johan Cruijff ArenA hoorde je al meer dan twintig jaar geleden al nauwelijks het Amsterdamse accent meer. Paniekzaaien is iets voor provincialen.
0 0
Dennis129
Paniekzaaien voor provincialen weet ik niet. Denk altijd meer aan gemoedelijkheid als het over hun gaat.
Maar niemand zo kritisch als de Amsterdammer dat weet ik wel.
0 0
Dennis129
9-12 in de eredivisie!! Wij zijn AJAX.
Dan is het CRISIS.
Dat we dankzij 1 schijtmazzelwedstrijd Tegen Heerenveen en Corona de CL ingaan heeft die crisis bezworen.
En nogmaals winnaars hebben een plan, verliezers een excuus.
0 -2
Ozymandias
Vijf keer (waarvan twee keer tegen AZ) verliezen in twaalf wedstrijden is niet goed maar dat waren dan ook de enige vijf wedstrijden in de Eredivisie die Ajax dit seizoen heeft verloren.

Ajax haalde dit seizoen gemiddeld 2.24 punten per Eredivisie wedstrijd. Dat is geen goed seizoen maar ook niet dramatisch. In het seizoen onder Bosz haalde Ajax bijvoorbeeld 2.32 punten per wedstrijd terwijl Ajax dat seizoen bijna geen zware blessures had. De Boer haalde vier seizoenen gemiddeld minder punten per wedstrijd en in twee van die seizoenen werd Ajax kampioen.

Het probleem van Ajax dit seizoen waren de blessures. In de wedstrijden waarin Ten Hag met Blind en Veltman als centrale verdedigers en Vd Beek en Martínez als controlerende middenvelders kon spelen verloor Ajax alleen punten aan Chelsea (toen Blind en Veltman rood kregen) en Willem II. Ajax moet kritisch kijken naar waarom er zo veel blessures waren en of dat kwam door een voorkombare overbelasting waardoor ze in de toekomst anders te werken moeten gaan. Ze moeten niet net zoals jou in paniek schieten omdat er een slechte reeks werd neergezet door die blessures.
0 0
Dennis129
Niet alleen door blessures.
Ook door een dit jaar verschrikkelijk aankoopbeleid en ook door het team tactisch heel slecht neer te zetten. En ook door spelers 0,0 vertrouwen te geven en na 1-2 wedstrijden steeds te wisselen.
0 0
Ozymandias
"Ook door een dit jaar verschrikkelijk aankoopbeleid."

Marin en Álvarez hebben het slecht gedaan en de huur van Babel was onverstandig maar Promes en Martínez zijn goede (of misschien wel geweldige) aankopen gebleken die beide een enorme positieve invloed hebben gehad.

"En ook door spelers 0,0 vertrouwen te geven en na 1-2 wedstrijden steeds te wisselen."

Welke spelers werden na 1/2 wedstrijden gewisseld? Marin en Álvarez hebben beide een langere periode als middenvelders gespeeld tot het duidelijk was dat het niet werkte. De enige spelers die Ten Hag niet genoeg vertrouwen heeft gegeven was Schuurs (nadat Veltman geblesseerd was geraakt).
0 0
Dennis129
Promes is een goede aankoop. Martinez is gewoon een gelukje. Als gevolg van een slecht aankoopbeleid kwam hij op het middenveld terecht waar hij als geluk bij een ongeluk uit de voeten bleek te kunnen. Is gehaald als verdediger en zou daar gewoon banken achter Blind. Babel bleek waardeloos. Marin en Alvarez inderdaad niet best. Komt daar Pierre nog bij.
Zeer matige balans.
0 0