Rep: 'Na winst EC-1 in '73 werden we arrogant en blasé'

BartVeenstra, 30-05-2020 om 15:15, 2603 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Het winnen van de Europa Cup I voor de derde keer op rij zorgde er ook voor dat de spelers van Ajax arrogant en blasé worden. Die mening is Johnny Rep toegedaan. De aanvaller maakte 47 jaar geleden in de finale van 1973 de enige en daarmee winnende goal.

De gewonnen finale betekende voor Ajax dus de derde Europa Cup I-winst op rij, maar het bleek ook het einde van de eerste gouden periode van Ajax. 'Zeker na 1974 toen we met veel Ajacieden nog de WK-finale haalden tegen West-Duitsland werden we gewoon blasé', zegt Rep in een interview met het Algemeen Dagblad. 'Je kunt het ook arrogant noemen. Ik ook, dat durf ik wel toe te geven hoor. We hadden alles gewonnen wat er te winnen viel. Dan heb je niet altijd even zin in van die competitiewedstrijden tegen kleinere clubs. We gingen naast onze schoenen lopen.'

Ook onderling waren er strubbelingen. Zo was de meerderheid van de selectie voor het aanvoerderschap van Piet Keizer en niet van Johan Cruijff. 'Logisch wel', vindt Rep. 'Want Johan was al genoeg aanvoerder op het veld. Hij was al zoveel aan het praten, haha. Ik stemde ook voor Piet. Vond Johan niet leuk natuurlijk. Daarna ging hij naar FC Barcelona', zegt Rep, die naar eigen goed met Cruijff kon opschieten. 'Vooral op het veld. We voelden elkaar perfect aan. Maar we hadden ook weleens knallende ruzie. Ik ben zelfs nog een keer een maand geschorst door een vechtpartijtje met hem. Nou goed: Johan dus weg, de trainer George Knobel was geen succes. Veel andere spelers gingen ook weg. Het was een gouden tijd, maar het was gewoon over. Ook voor mij.'

Denk jij dat Paderborn na 20 minuten op voorsprong staat tegen Dortmund? Zet in en krijg 7,50 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
bdsngsfs
Nederlanders kunnen gewoon heel erg moeilijk omgaan met mensen die wat kwaliteit betreft, sterk boven de rest uitsteken. Kijk eens naar het buitenland. Pelé, Maradonna, Ronaldo. Ze worden op handen gedragen in eigen land en het elftal wordt om die persoon heen gebouwd. Hier proberen ze iemand klein te houden omdat het anders pijn doet aan hun egootjes. En dan krijg je dus dit soort taferelen. Cruijff had helemaal gelijk om weg te gaan. En had het Nederlandse elftal in 74 zich wat bescheidener opgesteld en de leiding van Cruijff geaccepteerd, dan hadden ze het WK ook gewoon gewonnen. Die misplaatste arrogantie van Oranje in 74. Het was wanstaltig. Om zo ten onder te gaan tegen jezelf. Want ze waren vele malen sterker dan de Duitsers.
0 0
Ajax4xbestevaneuropa
Het bestuur was zo boos en verbolgen dat hij naar de spaanse dictatuur wilde, dat ze cruijff's moeder, die een seizoenskaart had en naar ajax bleef komen nadat cruijff weg was, achter een paal hadden geplaatst in De meer.... Symbolisch, zo van jullie staan voor paal met je barcelona en dat je daar heen wil. Toch tragisch dat die hele cultuur binnen ajax die tegen cruijff was op zo'n laffe manier, dit ook nog steeds het geval was bijna 50 jaar later voor hij stierf. Want nadat cruijff ziek werd en dit bekend werd, kreeg hij steun van uit de hele wereld.Bloemen en kaarten van clubs waar hij 40 jaar geleden een vriendschappelijk potje tegen speelde dachten aan hem. Maar ajax stuurde geen bloemen of kaarten van uit de club zelf,als organisatie,helemaal niks. Individuen wel,maar het schijnt zelfs dat mensen die dicht bij cruijff stonden ook zelden vragen kregen als ze in de arena waren van Hoe gaat het met johan. En mensen die zeggen Door zijn revolutie had hij het er zelf naar gemaakt en kreeg hij meer vijanden. ZOnder revolutie was ajax nooit richting europese top gegaan. 2010 verliezen in madrid, 9 jaar later 1-4 winnen in madrid, de (voorlopige) kroon op cruijff's laatste inspanningen voor ajax zoals de rechtszaak.
1 0
Web
De meesten waren blij dat Johan naar Barcelona ging
Omdat Johan niet de makkelijkste was
Maar zonder Johan was het zo veel minder
2 0
Juichtoon
Het AD laat nu oud Ajacied en oud Feyenoorder Rep zeggen dat Ajax spelers arrogant werden. Nou kan heel Rotterdam weer zwijmelen in hun eigen (on) gelijk. Wat een nonsens zeg.
1 -3
OpaVerteld
Kan me nog zo de dag voor de geest halen dat ik 's morgens een Telegraaf kocht en in chocoladeletters las: "Ajax gaat kapot aan drank en vrouwen".
Die kop was blijkbaar een citaat uit de mond van George Knobel, de toenmalige coach na het tijdperk Kovacs.
Dat was voor mij het moment dat ik me echt realiseerde dat het voorbij was met de gouden periode.
Had een slechte dag die dag.
Volgens mij was Cruijff net weg en kreeg Knobel ontslag n.a.v. het interview.
3 -2
Web
Het had gewoon met het vertrek van Johan te maken
De spelers dachten dat ze het ook wel even zonder Johan konden
Maar daar kwamen ze snel achter
En het is op een bepaald moment ook uitgewerkt
2 0
Juichtoon
En ik weet het ook nog goed en vond het toen ook al onzin. Dat hoopten ze ..
0 -1
Juichtoon
'Ajax kapot aan drank en vrouwen' was een door de anti Ajax media verzonnen frame. Ajax kapot? De enige die echt kapot is gegaan is Fnoord met 4 titels in 45 jaar.
0 -1
Jariiii
Bijna onmogelijk dat niet te worden. En als je dan ook nog Cruijff kwijtraakt, tja...
0 0
Juichtoon
Knobel ging een jaar na Cruijff weg...aug 73 Johan. Eind seizoen 73/74 Knobel.
0 -1
AFCAMM
Het zijn uiteindelijk net mensen...
1 0
Juichtoon
Begin van het einde van die succesjaren was de verkiezing van aanvoerder voor het seizoen 73/74. De selectie koos voor Keizer in juli 73. Johan besloot hierna in te gaan op de aanhoudende avances van Barcelona.
Ze dachten allemaal dat zij de vader van het succes waren. Zijn in wezen normale processen.
0 0