'Olympisch Stadion was een ongelooflijke oude zooi'

JesseTH, 24-05-2020 om 21:05, 4280 views, Voetbal International |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Het verlaten van De Meer en het Olympisch Stadion en het toetreden tot de Amsterdam ArenA hebben veel met zich meegebracht, zo legt Maarten Oldenhof uit aan Voetbal International. De financieel directeur van Ajax vanaf 1991 tot eind 1998 moest de nodige fondsen werven en tevens moest de ArenA als thuis gaan voelen.

Voor de verhuizing naar de Amsterdam ArenA speelde Ajax haar topwedstrijden in het Olympisch Stadion. De staat van het stadion was echter matig, zo weet Oldenhof nog. 'Achter een andere deur vond ik zo’n leren jas, die de gangmaker bij het baanwielrennen aanhad. Dat zijn leuke dingen, maar het bevestigt óók wat een ongelooflijke oude zooi het Olympisch Stadion was. De veiligheidsdriehoek in Amsterdam keurde het stadion voor elke Europese wedstrijd af.'

En dus werd het tijd voor een nieuw onderkomen, een lastig te financieren project. 'We hebben op een handige manier de financiering vormgegeven. Op de grond van De Meer zat een erfpacht van tienduizend gulden per jaar. Als daar huizen gebouwd gaan worden, wordt die erfpacht veel geld waard. Die waarde hebben we in het nieuwe stadion gestoken. Maar daarmee waren we er nog lang niet.'

Eenmaal spelend in de Amsterdam ArenA wilde de club eerst comfort bieden aan haar fans. 'Pas later ging de Arena steeds meer als een voetbalstadion aanvoelen. Het is ook gewoon een kwestie van wennen. In De Meer hadden we dertienduizend seizoenkaarthouders, in de Arena veertigduizend. Iedereen moet zijn draai dan even vinden. In het stadion en ook daarbuiten.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
echteajacied
Ben er met mijn vader vroeger geweest tijdens de Amsterdam toernooien. Zaten dan op houten banken met splinters. Maar dat maakte me geen reet uit. Als Ajax het toernooi won, vond ik alles best. Helaas gebeurde dat niet altijd.
0 0
Ansjo
Ik vond de Arena altijd de sfeer hebben van zo'n zwembad in Center Parcs.
1 0
Jariiii
Ik heb het Olympisch heel lang gemist. Het was een afzichtelijk, foeilelijk betonblok, maar het was een voetbalthuis en er was sfeer, doordat Ajax er heel vaak boven zichzelf uitsteeg, er alleen de topwedstrijden speelde en daarin vaak goed presteerde. Het was echt een redelijk onneembare vesting, kan me er weinig nederlagen herinneren. Pas na Ajax-Twente heeft de Arena die plek enigszins kunnen overnemen, en nu is de Arena écht de thuishaven van Ajax en heeft het de ambiance en de intimiteit die De Meer en toch ook het Olympisch ook hadden.
4 0
BokkieBokstra
Mooie wedstrijden en nare. Hoogtepunt 8-2 tegen Feyenoord, dieptepunt uitschakeling door Celtic. En herinner me in een volgepakte ford capri door de port, die wat geld, die wat geld en Ajax 6-0 gewonnen van Feyenoord. Vijf keer Geels. Feyenoord op bezoek, altijd leuk.
1 0
AjaxDaniel
Vind de Arena een steeds beter stadion worden. Die regenboogkleurtjes en grote grachten waren echt een slechte beslissing. Die nieuwe stoeltjes in de Ajax kleuren is echt een goede zet geweest. En ook nu verbetert het stadion. De hoeken worden momenteel dichtgemaakt en Zuid wordt ontzettend uitgebreid met staanplaatsen.

Zo iets kost ook gewoon tijd. Als dat nieuwe Feyenoord stadion er ooit überhaupt komt, gaat dat ook erg lang duren voordat het gewend raakt. En ook dat stadion gaat een betonbak worden, waar ze zelf zo'n hekel aan zeggen te hebben. Net zoals elk modern stadion.
4 0
MosesD
Als het Fnoord stadion komt, zullen ze vermoedelijk niet zoveel fouten maken als Ajax heeft gemaakt. Die gaan zeker niet zulke brede grachten maken en stoeltjes in alle kleuren van de regenboog. Kijk naar de Euroborg, vond ik meteen een mooi stadion. Ajax heeft gewoon de fout gemaakt dat er ook veel evenementen in plaats moesten vinden. Het is pas de laatste jaren meer een voetbalstadion geworden, met ook een fatsoenlijke grasmat.
1 0
insectenverdelg
Prestaties zijn ook belangrijk. Bij d e ArenA heeft dat te lang geduurd. Eigenlijk is pas de wedstrijd tegen Twente de omslag geweest. Maar als je de laatste jaren ziet wat er gebeurd bij Europese wedstrijden, dan is de betonbak toch wel echt verleden tijd.
0 0
MosesD
Persoonlijk vond ik het tweede jaar in de Arena, het seizoen onder Olsen, dat er toen het beste voetbal is gespeeld. Dat was echt enorm genieten. Jammer dat e.e.a. zich toen niet Europees heeft uitbetaald, want dat was ook een prachtig elftal.
1 0
insectenverdelg
Klopt maar dat was nog niet terug te zien in de ArenA. Wedstrijd Barca twente, wedstrijden EL en CL maar ook een stadion in rouw on Cruijff en wat ercmet Appie is gebeurd, heeft heel erg bijgedragen aan dat de ArenA meer is san een grauwe betonbak.
0 0
RuffRhythim
Het had qua sfeer gelijk al goed kunnen zijn als Ajax de staanvakken van De Meer in een klap allemaal op Zuid in de ArenA had gezet, maar zoals bekend heeft Ajax dat bewust niet gedaan, integendeel zelfs en dat was de allergrootste fout die Ajax ooit heeft gemaakt in die verhuizing naar een nieuw stadion.
Een fout die nergens ter wereld wordt gemaakt door voetbalclubs die verhuizen naar een nieuw stadion maar Ajax maakte hem....
2 0
BokkieBokstra
Goede herinnering aan de Meer en Olympisch meest moeizame aan de Arena heb ik die jarenlange waardeloze grasmat gevonden. Dat heeft veel te lang geduurd pas onder van Basten is het wat geworden met het gras.
3 0
Ajax27
Toen de Amsterdam Admirals hun American football wedstrijden niet meer daar speelde, toen ging deay erop vooruit. Helaas hebben ze nog steeds geen goede oplossing gevonden voor de concerten.
1 0
BokkieBokstra
Dat komt dan toch dat je geen baas in eigen huis bent, nu kan ik me nog iets voorstellen dat je in juni / juli iets doet maar het is de laatste jaren ook vaak in oktober, net rond een interland weekje, dat er een evenement is. Dat is wel het grootste nadeel. Toch, het is heel erg veel beter.
0 0