De Boer blikt terug: 'Dan waren we wél aan het voetballen gekomen'

BadembaBarrie, 23-05-2020 om 21:15, 3631 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De Champions League finale van 1995 tussen Ajax en AC Milan is één van de mooiste wedstrijden uit de clubgeschiedenis van Ajax. Symbolisch wel te verstaan, want qua spel liet het - zeker aan Ajax' kant - nogal te wensen over, zo analyseren Ronald de Boer en journalist Maarten Wijffels in het Algemeen Dagblad. 

De wedstrijd werd, zeker in de eerste helft, gekenmerkt door mislukte passes en een Ajax dat totaal niet in haar spel kwam. In de zoektocht naar de verklaring komen Wijffels en De Boer onder andere uit op de tactiek, die op enkele cruciale vlakken heel anders was dan bij het Ajax van tegenwoordig. 

3-4-3

Het Ajax van Louis van Gaal speelde destijds 3-4-3 in balbezit, waarbij centrale verdedigers Frank Rijkaard en Danny Blind om beurten het middenveld inschoven. Het resulteerde in statische backs, die de middenlijn niet overkwamen, zo ziet De Boer 25 jaar later.  

'Al had Michael (Reiziger red.) maar iets verder naar voren gestaan. En dan eerst Rijkaard aanspelen, die stond zo vaak vrij op het middenveld. Dan waren we die avond wél aan het voetballen gekomen', concludeert de oud-Ajacied. 

Vleugelaanvallers

Een ander belangrijk verschil met het huidige Ajax is het gebrek aan positiewisselingen voorin. Wijffels omschrijft Marc Overmars en Finidi George, de vleugelspelers van die wedstrijd, 'als buschauffeurs die altijd maar op dezelfde lijndienst pendelden', doelend op het gebrek aan variatie. 

Ook De Boer ziet de verschillen met nu. 'Buitenspelers vast aan één kant, dat zie je niet meer nee.' Volgens de oud-aanvaller annex middenvelder stond het voetbal ten tijde van de finale nog aan 'het prille begin van de complete transitie die later met flankaanvallers op gang is gekomen.' Mede door de statistieken die wijzen op de voordelen die het met zich meebrengt, heeft De Boer begrip voor die transitie. 'Dan hoeven er niet vijftig doelpunten door het centrum via de spits te komen.'

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Schip
Kolere, wat een verschrikkelijk één dimensionale analyse.

Juist dat systeem gebonden spel was wat Van Gaal's systeem zo anders en zo effectief maakte ten opzichte van Ajax teams die frivool speelden daarvoor, maar vaak tekort kwamen in de titelrace tegen een zakelijk - en toen nog bol van kwaliteit en ervaring staand - PSV.

Ajax won de UEFA cup weliswaar, maar thuis kwamen we niet slecht weg. Toen Van Gaal de backs juist als mandekkers is gaan gebruiken en de centrale mensen liet inschuiven, is er veel meer balans ingekomen. De backs waren niet de beste en meest intelligente voetballers: dat waren De Boer en Blind juist. Bovendien kan een inschuivende centrale speler naar beide kanten openen en dwing je een 10 om mee te verdedigen. Daar hebben spelmakers een broertje dood aan. Toen werden spelmakers nog meer gebruikt trouwens.

Omdat de backs niet opkomen en niet over de vleugels heengaan, moeten de vleugels meer positiegebonden spelen. Ze moeten ook extreem balvast en technisch zijn, omdat er buitenom moeten kunnen, constant duels moeten aangaan en een back uit moeten kunnen spelen. De veilige route binnendoor - zie een type Babel - is er gewoon minder. Die ruimtes worden al ingenomen door de middenvelders.

Je krijgt geen opstomende backs, waar ik sowieso vaak jeuk van krijg, maar spelers op meer vaste posities. Een van de uitzonderingen was Jari, die constant met zijn eigen positie aan het spelen was en de hele tijd zijn tegenstander wilde laten uitstappen. Soms vanaf het middenveld, soms weer diepgaan en als 9 spelen.

Er was minder dynamiek, maar het combinatiespel was superstrak en deze speelwijze maakte dat Ajax bij een tegenstander echt een verwurging kon aanleggen. Dus met diepe, brede vleugels van links naar recht rondspelen totdat je een opening hebt. Dan hap je als tegenstander naar adem. Dat kon oranje vroeger ook. Maar de huidige Ajax teams van Bosz en TH hebben dat niet meer. Die zijn weer meer richting Cruijff / Pep gegaan, met opkomende backs en een achterblijvend centraal duo.

Mijn voorkeur ligt bij het systeem van Van Gaal, als je daar de spelers voor hebt. De kwaliteit van positiespel, pure druk op de tegenstander - ook makkelijker met vaste vleugelbezetting - was een beetje waar Bosz in de buurt kwam in thuiswedstrijden met Ajax. Maar los van voorkeur, de analyse is zo armoedig. Je kunt veel beter Rijkaard in laten schuiven, dan een Reiziger laten opkomen. Die eerste had opbouwend en voetballend veel meer te bieden aan de bal dan Reiziger, die op zijn beurt weer foutloos en op snelheid grote ruimtes kon dekken, als Rijkaard naar voren was.
2 0
De Stift
Helemaal eens. Ik zou bovendien graag zien dat Ajax kan wisselen (zelfs tijdens de wedstrijd) tussen deze systemen. Ze hebben namelijk beiden voor en nadelen. In mijn optiek is een 3-4-3 het beste tegen tegenstanders die zich ver terugtrekken op eigen helft en dan met een snelle counter toeslaan. Met een 3-4-3 grijp je de controle over het middenveld en kan je met snelle backs de boel achterin dicht houden.
Tegenstanders die aanvallender zijn ingesteld kunnen het best met aanvallende backs bestreden worden. Zij zorgen dan voor meer dynamiek op de flanken en maken het veld in balbezit breder.

Ajax heeft de selectie om hierin af te wisselen. Blind kan prima de ‘Rijkaard-rol’ vervullen. De snelle Tagliafico en Tete (of Martinez en Mazraoui) blijven met Veltman (of Alvarez of Schuurs) achterin. Blind, Eiting, Gravenberch, Van de Beek en terugzakkende Tadic. Je creeert voortdurend een overtal op het middenveld, terwijl de buitenspelers diepgaan en dribbelen dat het een lieve lust is.
0 0
10Sneijder10
Toen ik Maarten Wijffels voorbij zag komen ben ik afgehaakt. Ronald de Boer kreeg natuurlijk weer een harde van zichzelf.
1 0