'Ajax won net op tijd zijn laatste Champions League'

GinoHaverkamp, 23-05-2020 om 08:55, 5970 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax won in 1995 net op tijd de Champions League, zo concludeert het Algemeen Dagblad in een retrospective in de zaterdagkrant. 'Het voetbal begeeft zich midden jaren 90 op een essentieel kruispunt in de geschiedenis', valt te lezen.

'Vermoedelijk veranderde de context van 's werelds populairste sport nooit meer zo fundamenteel als tussen grofweg 1993 en 1996', stelt journalist Sjoerd Mossou. In 1993 lanceerde de UEFA de Champions League, wat niet zonder reden de bijnaam 'het miljardenbal' heeft en in december 1995 veranderde het Bosman-arrest de verhouding tussen clubs en spelers voorgoed. Niet langer mochten werkgevers transfersommen vragen voor spelers die uit hun contract liepen. 'Exact in dat tijdsgewricht won Ajax zijn laatste Champions League, als laatste Nederlandse club ooit. Net op tijd. Precies op tijd. Saved by the bell.'

Precies in die periode won Ajax, in mei 1995, de Champions League. Trainer Louis van Gaal had zijn tijd mee, zo stelt het AD. 'Grote economische verschillen waren er destijds ook al in het voetbal, maar minder extreem dan nu. Een onderschatte factor daarbij: informatie was veel schaarser dan tegenwoordig. Internet, betaaltelevisie, mobiele telefonie bestonden nog niet of nauwelijks.'

Dat laatste punt wordt uitgebreid onderbouwd. 'Er bestond 25 jaar geleden nog zoiets als onontgonnen gebied. Goedbewaarde geheimen werden nog werkelijk goed bewaard.' Als voorbeeld wordt Jari Litmanen aangehaald. 'In eigen land alom bekend als veruit het grootste talent, maar bij Ajax ontwikkelde hij zich in alle anonimiteit, nota bene als speler van het tweede elftal. Finidi George? Een volwaardig Nigeriaans international, maar op het relatieve gemak gescout door Ajax.'

'Onbevangen talenten werden plots wereldsterren'

Niet lang na de Champions League-zege sloeg de veranderde voetbalwereld echter hard toe, met het Bosman-arrest als harde klap voor Ajax. 'De Spaanse en de Italiaanse clubs stonden hijgerig op de stoep. Clarence Seedorf vertrok al in 1995, de rest volgde snel. De onbevangen toptalenten van weleer werden plots wereldsterren, met alle aandacht en verleidingen die daarbij hoorden.'

'Van Gaal wees er geregeld op: toen Oranje het WK van 2002 miste, was de diepe honger van deze topgeneratie stilaan verdwenen. De buitenlandse krachten Nwankwo Kanu, Finidi George en ook Jari Litmanen: hun carrières doofden gestaag, prijzen wonnen ze nadien nog zelden', besluit de krant.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Minsc
Hoezo "laatste"? Er gaan er nog velen volgen, naar wij dachten.
0 0
AFCAMM
‘Saved by the Bell’ is een beetje vreemd in deze context. Het was geen gelukje dat Ajax nog net op tijd kon winnen. Het is eerder pech dat het daarna veranderd is en dat winnen een stuk lastiger is geworden.
1 0
Redrum
Precies. Hele rare redenatie van Sjoerd. Maar goed, we zijn niet echt anders van hem gewend.
0 0
AlexIbarra
-League ipv Cup format
-Bosman arrest
-Buitenlanders regel afgeschaft
-4 clubs per land uit de grote landen
-Premier League en overige competities die hun rechten voor miljarden verkopen.

Zijn allemaal dingen in ons nadeel, maar niet allemaal in 93-95 ontstaan.
Porto-Monaco was nog de finale in 2004 trouwens.

Zelfs als het klopt wat Mossou zegt zou ik het eerder omdraaien: We hadden de pech dat we juist in die tijd met een generatie kwamen die Europa jaren had kunnen domineren.
We toonden aan Milan te kunnen hebben en in de jaren kort ervoor pakten clubs als Rode Ster Belgrado en Olympique Marseille nog eindzege

Een paar jaar eerder pieken en wat betere dopingcontroles bij Juve, en we hadden nu misschien twee keer zoveel cups in de prijzenkast staan.
2 0
DeHardeWaarheid
Buitenlander regel mbt EU spelers staat in het Bosman arrest.
0 0
RusselWestbrook
Het Bosman arrest was niks. Eigenlijk werden de voetbalclubs in de Europa alleen maar heel netjes op hun vingers getikt voor het feit dat ze de wet overtraden. Het was natuurlijk ook bizar dat spelers zonder contract nog steeds eigendom waren van hun oude club.

Buitenlander regel hetzelfde verhaal. Clubs overtraden de wet met het opleggen van quota's met betrekking tot EU spelers. Voor niet EU-spelers zijn ze er overigens nog steeds in veel nationale competities, maar niet in de UEFA competities. Daar is nooit een buitenlander regel geweest voor zover ik weet en clubs konden daar zoveel buitenlanders opstellen als ze wilden.

Ook toen er maar één club per land mee deed werd het overgrote deel van de EC1s gewonnen door clubs uit de grote 4 landen.

Het is niet dat ik het per sé met je oneens ben dat deze dingen in het nadeel van Ajax gewerkt hebben, maar het zijn verder wel hele logische veranderingen geweest. Ook dat er nu 4 clubs uit de grote landen mee doen is zo verschrikkelijk logisch, want naar clubs uit die landen kijken mensen uit de hele wereld, naar Ajax en Porto kijken eigenlijk alleen Nederlanders en Portugezen. Die gigantische bakken geld van de CL komen vrijwel volledig door de deelname van clubs uit die landen.

Dat is ook de reden dat competities als de Premier League hun rechten voor zoveel kunnen verkopen. Die zijn in de jaren 90 als een malle bezig gegaan met zichzelf verkopen over de hele wereld en dat heeft gewerkt. Ga naar een willekeurig land in Azië en je ziet overal mensen in shirtjes van de topclubs van de PL lopen.

Ajax zelf doet nu, veel te laat overigens, heel erg zijn best om zichzelf over de hele wereld te verkopen, maar dit had natuurlijk in de jaren 90 al door de KNVB moeten gebeuren met de eredivisie. Of toen hadden al competities samengevoegd moeten worden (en die plannen waren er ook, maar afgeschoten)

Als laatste: de val van Rode Ster komt natuurlijk volledig door de oorlogen in Joegoslavië. Rode Ster was ooit de grootste club van Joegoslavië, een land met 24 miljoen inwoners. Nu is het de grootse club van Servië, waar slechts 7 miljoen mensen wonen en waar de infrastructuur in puin lag.
1 -2
DeHardeWaarheid
In UEFA wedstrijden mochten clubs t/m 1996 max 5 buitenlanders opstellen.

Drie plus twee buitenlanders die minimaal 5 jaar in het land van de club actief waren.
0 0
RusselWestbrook
Ok, dat wist ik niet.
Dan overtrad de UEFA ook de wet. Wat een verrassing :p
0 0
Juichtoon
Onzin stuk 4.756.789 van het AD vanaf 1970.
We hadden de tijd mee, je moet er maar opkomen.
In elke tijd liggen er kansen, je moet ze maar zien.
1 0
Jariiii
Tja, toch heeft vorig seizoen bewezen dat dit niet helemaal waar is. Gelukkig maar.
1 0
Rhythim
Dat was vorig seizoen.
Hoe was het dit seizoen?
En hoe zal het volgend seizoen zijn als er vermoedelijk nog veel meer basisspelers zullen vertrekken?

Vorig seizoen heeft ook bewezen dat onze spelers nog aantrekkelijker zijn geworden voor de clubs uit de grote competities. Ajax kan daar voor de langere termijn gewoonweg niet tegenop.
Pas als Ajax mee zou doen aan een grote internationale competitie zou dat opgelost zijn. De Eredivisie remt Ajax alleen maar af.
1 -1
Jariiii
Dat weet ik allemaal best, feit blijft dat Ajax vorig seizoen nog de CL had kunnen winnen en dat het dus net iets somber en zwartwit is dan in dat stuk wordt gesteld.
1 0
goajaxgo
Had kunnen telt niet.
0 -1
Jariiii
Wel in de context van deze discussie.
0 0
Champy
Het duurde 20 jaar voor we nog een halve finale konden bereiken.
Feit is wel dat we een groot deel van die 20 jaar zeker nationaal gezien ondergepresteerd hebben.

Het is een kwestie van het momentum waarin we zitten kunnen vasthouden. Er zullen hele goede keuzes (op en naast het veld) gemaakt moeten worden.
Als dat in de komende jaren gebeurt, denk ik dat we internationaal weer een huishoudnaam kunnen worden.

Het verschil met clubs uit de toplanden is dat er niet altijd goede keuzes naast het veld dienen te gebeuren voor uitzonderlijke prestaties.
0 0
DeHardeWaarheid
Acht landstitels sinds van de halve finale van 1997 tot de halve finale van 2019.

Net zoveel als in 1974-1995.
0 0