Terugblik: De goal van Neres en de Ronaldo-gooier

BartVeenstra, 10-04-2020 om 14:30, 4359 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In tijden van de coronacrisis is het tijd om af en toe terug blikken naar memorabele Ajax-wedstrijden uit het verleden. Op 10 april 2019 - precies een jaar geleden dus - speelde Ajax in de Johan Cruijff ArenA tegen het grote Juventus. Een ijzersterk Ajax hield de Italianen in bedwang, mede dankzij een treffer van David Neres.

Ajax en Juventus ontmoetten elkaar in de kwartfinales van de Champions League van het vorige seizoen. Beide clubs hadden in de ronde daarvoor een grootmacht uit Madrid uitgeschakeld. Ajax won met 1-4 bij Real Madrid, terwijl Juventus in eigen huis Atlético Madrid alle hoeken van het veld liet zien: 3-0. Dat Juventus al nagenoeg kampioen was in Italië zorgde ervoor dat De Oude Dame met veel vertrouwen richting Amsterdam ging.

En zo bleek in de eerste fase van het duel in Amsterdam. Al binnen twee minuten kreeg Juventus een prima kans, maar Federico Bernardeschi zag zijn schot maar rakelings over het doel gaan. Na ruim een kwartier spelen kreeg Ajax haar eerste kans. Het hoge druk zetten van de ploeg van trainer Erik ten Hag leverde Ajax balbezit hoog op de helft van Juventus op. Hakim Ziyech schoot, maar doelman Wojciech Szczesny kon met een prachtige duik redding brengen. Even later schoot Donny van de Beek uit kansrijke positie rakelings naast.

Na bijna een halfuur spelen leek Juventus op 0-1 te komen. Een inspeelpass van Joël Veltman werd onderschept, waarna de Italianen er razendsnel uitkwamen. Frenkie de Jong sprintte mee en met een geweldige sliding wist hij op het laatste moment een schot van Juventus te voorkomen. Even later was Bernardeschi opnieuw dichtbij een treffer, maar hij schoot naast.

Twee dompers voor rust

Vlak voor rust moest Ajax twee dompers incasseren. Neres werd onderuitgehaald, waarna scheidsrechter Carlos del Cerro Grande liet doorspelen. Tagliafico haalde vervolgens - wellicht ietwat geïrriteerd - João Cancelo onderuit. De Argentijn kreeg geel, waardoor hij geschorst zou zijn voor de return in Turijn.

Enkele minuten later zorgde Cristiano Ronaldo ervoor dat Ajax met een nog slechter gevoel de rust inging. Een voorzet van zijn landgenoot Cancelo werd door de Portugees - overigens geheel vrijstaand - binnen gekopt. Een 0-1 achterstand in de rust, wat betekende dat Ajax na rust sowieso moest gaan scoren om met een enigszins goed gevoel naar Italië af te reizen.

Neres staat op

De tweede helft was nog geen halve minuut bezig of het publiek in de Johan Cruijff ArenA stond op de banken. Neres veroverde aan de linkerkant van het veld de bal, waarna hij een solo inzette. De Braziliaan dribbelde de zestien van Juventus in en met zijn 'zwakke' rechterbeen krulde hij de bal de verre rechterhoek in. Szczesny stond erbij en keek ernaar.

Enkele dagen later gaf Neres, die ook al scoorde tegen Real Madrid en PSV, aan dat die doelpunten heel belangrijk voor hem zijn. 'Dat is belangrijk voor mijn carrière, om mezelf in de kijker te spelen. Voor de nationale selectie en de toekomst. Daarom ben ik nu heel blij.'

Ekkelenkamp kent opvallende invalbeurt

Vervolgens gebeurde er in de wedstrijd lange tijd niet heel veel. Een kwartier voor tijd kwam Jurgen Ekkelenkamp het veld in - voor Lasse Schöne - en de jonge middenvelder zou een opvallende rol spelen in deze wedstrijd. Op aangeven van Dusan Tadić speelde Ekkelenkamp zich geweldig vrij, waarna zijn schot knap gekeerd werd door Szczesny.

Ook Juventus kreeg tussendoor nog een enorme kans. Na een schitterende passeerbeweging van Douglas Costa - die daarmee Joël Veltman en Hakim Ziyech van zich af wist te schudden - schoot de Braziliaan keihard op de paal.

De blessuretijd zorgde eveneens voor spektakel. Tadić schoot met een puntertje maar net naast, terwijl Juventus er 25 seconden voor tijd zowaar nog eens gevaarlijk uit dreigde te komen. Ronaldo zette een sprint in, maar kwam onderweg Ekkelenkamp tegen. Het talent zag het gevaar geweldig in en haalde Ronaldo middels een judoworp onderuit. Weg counter, weg gevaar. Het leverde Ekkelenkamp de bijnaam 'de Ronaldo-gooier' op. In december gaf Ekkelenkamp aan wel klaar te zijn met die bijnaam. ''Ik hoor het wel vaker ja, maar ik vind dat het nu afgelopen is. Het is wel genoeg geweest. Dan loop ik door de straat en hoor je "Ronaldo-gooier". Dat is wel genoeg geweest, hoor.'

Het duel eindigde daardoor in een 1-1 gelijkspel, waardoor Ajax nog alle kansen had om zich te plaatsen voor de halve finale van het miljardenbal. En we weten allemaal hoe dat is geëindigd in Turijn.

Bart Veenstra (Twitter: Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajaxinho
Ik mis Neres.

Hij was dit seizoen niet in vorm en had zijn gelijke gevonden in Promes.
De ginga (eigenlijk meer lef) van Promes was voor mij een van de verademingen dit seizoen.

Ziyech op 10 was een andere revelatie.
0 0
johnantoni
De rellen vooraf, volle blik bier op een paard die bijna struikelde en die smeris die zijn evenwicht verloor haha, mooie dag. We're coming from Amsterdam.
0 -3
mvdk
Het enige smetje op de avond ja. Zonde dat die leeghoofden het voor ons verpesten.
0 0
Sanalologo
Heerlijk om dit weer terug te zien.
0 0
Mikee
Kolere, wat gaaf was dat jaar zeg. Geweldig voetbal.
0 0